Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: vikendica

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno vikendica

Nakon duuugog traženja napokon nam se ostvario san- imamo samo našu preslatku drvenu viksicu (s podosta okućnice).
    Totalno smo uzbuđeni i jedva čekamo da krenemo u radne akcije, ali naravno da kao novopečeni vikendaši imamo milijun pitanja, pa molim iskusne za savjete:
    1. Kakvu kosilicu kupiti- flaksericu, običnu na guranje ili samohodnu s obzirom da je teren na laganom brijegu?
    2. Je li prekasno da sad napravimo vrt i zasadimo nešto povrća i kojeg?
    3. Plac gleda na jug- jel' to OK položaj za vrt?
    4. Koje cvijeće najbolje uspijeva i sije se u ovo vrijeme?

Znam da ima još toga, al se ne mogu sjetiti... budem u hodu.
    Hvala unaprijed.

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

1. Naša je obična na guranje,samo smo u ravnici.I flakserica za travu uz ogradu,zidove. Na tvom mjestu bih kosila nizbrdo .
    2. Na pamet mi pada samo salata,ali pogledaj na placu,još se nečega zna naći,npr. poveći flanci tikvica.
    3. Dobar položaj uz malu sugestiju. Mi smo zabili cijev na nekih 4 m dubine,stavili električnu pumpu (rabljena za 900 kuna) i imamo jefitino navodnjavanje .
    4. Isto plac. Sijanje mislim da nebu previše uspješno...
    Sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

E pa čestitam, baš mi je drago :D
    Na žalost, ne mogu ti pomoći s pitanjima - ako šta saznam, javit ću

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

što se cvijeća tiče, mislim da ne možeš pogriješiti sa trajnicama.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hvala, cure
    Dobila sam danas već dva savjeta za flaksericu zbog brijega. Na što treba obratiti pažnju kod kupnje flakserice?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

sad ti je pravo vrijeme za posijati potočnice (tj. Fifi ), ujesen mladice treba presaditi na mjesto gdje će rasti. i sljedeće proljeće imate Fifi-dernek :D

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

foška, OT, prije mjesec dva usadila sam potočnice. bile su predivne, cvjetale, rasle i tako mjesec dana. onda su krenule one velike kiše pa sunce pa kiše pa sunce. malo pomalo gore se sasušilo, a korijen onako gnjecav, valjda istrunuo od silne vode. oće li se to ikad oporavit? da ih iščupam van ili ostavim?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

joj ja sam ti totalni amater
    prva runda sjemena netragom nestala, niš nije izraslo jer nisam pojma imala kako se uzgajaju.
    sad se spremam posijati je opet, sjeme sam kupila u Bauhasu.

koliko sam skužila, potočnica se po terenu širi kao korov. AKO joj paše mjesto (a paše joj sjena), sama se širi. Kao recimo tratinčice.

Ove tvoje su, ako im je bilo lijepo kod tebe, nakon cvatnje same pobacale svoje minijaturno sjeme po tlu, i na proljeće će opet same 'potjerati'.

Sad, da li čupati? Razum bi rekao slobodno iščupaj, ako se već razmnožava sjemenom, ali sigurno je sigurno, ja bi je pustila do posljednjeg daha

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

cestitam na vikendici!
    - sto se trave tice, mi imamo el. kosilicu na guranje, uspjesno savladava padine (obratiti paznju na snagu motora).
    - uspjeh sadnje povrca zavisi od navodnjavanja i izlozenosti placa suncu. jos uvijek nije prekasno za buraniju, tikve/tikvice, mozda cak i paradajz i paprike (mada nase vec sazrijevaju), luk (ako se moze igdje naci sjeme).
    - od cvijeca mozda bi mogle uspjeti ruze, uz dosta zalijevanja. ja u svakom slucaju glasam za trajnice, a ako imate zgodno polusuncano mjesto zasadite neki clematis, predivni su
    inace, brzo ce jesen pa ce biti pravo vrijeme za lukovice, penjacice i vocke

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mislim da su već izdahnule :/ a niš, pustit ću ih tako kako jesu. sjemenja je bilo kad su se sasušile i popadalo je.
    zbilja su bile prekrasne prije nego ih je zadesila gorka sudba.

Linda, oprosti što sam ti uzurpirala topic.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Lulu, kakvo uzurpiranje, sve to ima veze s temom, samo naprijed. Mislim da će moje cure biti oduševljene kad velim da ćemo sijati Fifi.

Citiraj wewa prvotno napisa
    sto se trave tice, mi imamo el. kosilicu na guranje, uspjesno savladava padine
    Električna otpada, jer još nemamo struju, tj. čeka se neko vrijeme priključak, a nama je hića- sutra počinjemo s radnim akcijama, a trava je do grla.
    buraniju
    prosvijetli me, molim te, što bi ovo bilo?

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

buranija/boranija bi bile mahune, ako me sjećanje dobro služi.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa
    Lulu, kakvo uzurpiranje, sve to ima veze s temom, samo naprijed. Mislim da će moje cure biti oduševljene kad velim da ćemo sijati Fifi.

sto se trave tice, mi imamo el. kosilicu na guranje, uspjesno savladava padine
    Električna otpada, jer još nemamo struju, tj. čeka se neko vrijeme priključak, a nama je hića- sutra počinjemo s radnim akcijama, a trava je do grla.
    buraniju
    prosvijetli me, molim te, što bi ovo bilo?
    je, mahune

ako je trava jako visoka, tesko ce vam pomoci bilo sta osim rucnog kosenja, najbolje da se raspitate ima li vrijedan da pokosi i oprez pri hodanju kroz visoku travu, ove godine ima prilicno puno zmija.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ako je trava jako visoka, tesko ce vam pomoci bilo sta osim rucnog kosenja, najbolje da se raspitate ima li vrijedan da pokosi i oprez pri hodanju kroz visoku travu, ove godine ima prilicno puno zmija.
    Moram ti priznati da nam je palo na pamet platiti nekome da nam to pokosi, ali ne da mi se mučiti ljude s obzirom da je sutra praznik, a iskreno, ne znam nikoga, pa bi traženje moglo potrajati duže nego sama košnja.
    Slažem se da će najvišu travu trebati pokositi kosom, ali kosilica nam ipak treba za završnu šminku i dijelove gdje je trava koliko-toliko uređena.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moram ti priznati da nam je palo na pamet platiti nekome da nam to pokosi, ali ne da mi se mučiti ljude s obzirom da je sutra praznik, a iskreno, ne znam nikoga, pa bi traženje moglo potrajati duže nego sama košnja.
    Slažem se da će najvišu travu trebati pokositi kosom, ali kosilica nam ipak treba za završnu šminku i dijelove gdje je trava koliko-toliko uređena.
    ma kosilica vam svakako treba
    nego ako trava nije nikako kosena, ojacala je znatno, pa joj kosilica slabo sta moze - zato bi bilo super da nadjete nekog doduse, i mene iznenadi koliko su lokalci spori kad treba zaraditi novce (mozda je do naseg, hercegovackog sunca ).

u svakom slucaju, uzivajte punim plucima, meni da nije vikendice, crkla bih od umora i gadjenja prema gradskom zivotu.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Flakserica ti je okej za jako male posjede, uz ogradu i drveće. Problem je što je moraš nositi i teška je, a također njome ne možeš pokositi jako razraslu travu.

Mi imamo na tri strane velike posjede, od 500m2 do 4000m2. Svugdje kosimo samohodnim kosilicama (onima na 4 kotača što ih guraš, valjda su to samohodne) i pokazalo se najboljim. Moraš paziti jer i njih imaš na struju, pa moraš za sobom vući kabel ili na gorivo, što je super.
    Također imaš izbor hoćeš li da ti pokošenu travu usitni i razbaca po terenu ili želiš kosilicu s košarom u koju će trpati pokošenu travu.
    I jedno i drugo je okej.

I zaboravih spomenuti: dva od tri terena koja imamo su strma.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

onima na 4 kotača što ih guraš, valjda su to samohodne
    Ne, samohodne ne trebaš gurati, same idu, ti samo upravljaš.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bas mi je drago zbog vas!
    cestitam na viksi

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala na prosvjetljenju!
    Uglavnom, mi imamo te na kotačima, koje guraš.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mi smo na brijegu i imamo vocnjak od 1500 m2 i odlucili smo se za flaksericu jer:
    - ove na kotacima ne savladavaju bregovit krivine najbolje
    -flakserice mogu kositi vrlo visoku travu za razliku od drugih a imaju i nozeve za siblje ako je potrebno
    -kose skroz do zemlje sto je bitno zbog krpelja

sto se tice cvijeca ja sam neki dan posadila razne trajnice.
    u povrce se jos nisam upustila, palniram dogodine

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pozdrav od strgane vikendašice ... boli me svaki mišić, svaka kost, narintala sam se k'o konj, ALI ispunjena sam i sretna.

Kaj se tiče kosilice, na kraju smo uzeli gurajuću, jer je mm-ova kolegica prodavala vrlo povoljno kvalitetnu i provjereno dobru kosilicu, pa mislim da smo dobro prošli. Kupili smo i običnu kosu za prvu turu, ali uspostavila se da je totalno tupa, a nismo je uspjeli nikako nabrusiti, a baš su kod susjeda bili dečki koji mu pomažu oko dvorišta, pa smo ih pozvali i dogovorili da će riješiti i našu džunglu- btw, rekli su da će im (dvojica su) trebati tri dana po četiri sata :shock: da srede sve (osim travurine, ima i loze koju treba počupati, trnja, grmlja, suhih voćki... ). Koliko bi tek trebalo mm-u samom, i to nakon posla!!!
    Evo, ispada da nam kosa ipak nije trebala, ali kosilica će svakako dobro doći. Prednji dio dvorišta je bio u ok stanju, pa ga je mm još lijepo pokosio, stavili smo curkama bazenčić, kuhinjicu, polijevali se šlaufom roštiljali, čistili kućicu, prali prozore... umorili smo se, ali napunili pozitivnom energijom, ma baš uživancija.

Citiraj lu prvotno napisa
    bojim se da je i nama sad već kasno, ali nagodinu izmjenjujemo iskustva (i flance )

MGrubi, hvala na linku.. printam!!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mislim da možeš još posijati mahune, ja to sad planiram, piše na pakiranju da se i u 7.mj. sade!
    Mi imamo doma flaksericu i dobro da ju niste kupili - meni je preteška i preglomazna za košnju pa to stalno radi MM. A trava ni približno ne izgleda tak "ispeglano" ko s običnom kosilicom, raznih je visina.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tikvice isto

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kupili smo i običnu kosu za prvu turu, ali uspostavila se da je totalno tupa, a nismo je uspjeli nikako nabrusiti
    Možda kosu treba prvo "klepati", a zatim brusiti. Istina, pojma nemam kaj je to (znam da se nekim čekićem lupa po kosi, valjda da se rub kose gdje dođe oštrica stanji i da očvrsne), ali kad moji starci kupuju kosu, motiku i sl. obično ju još treba i klepati.

Inače, čestitam na vikendici :D

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hvala, enela! Kao totalni amateri, nismo imali pojma za to, a ima logike. Zato mi je ovaj topic tako dragocjen

Btw, u daljnjem smo traženju za pomagačima, jer su nam jučer javili da traže 2.000 kn :shock: za tih 12 sati posla.

Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Di je vikša? Kod dugog Sela ili...?

Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Dugog Sela

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Da, Martin breg.
    Manje od pet minuta autom od našeg stana, a opet totalna divljina u odnosu na život na petom katu.
    Danas prvi put noćimo, jedva čekam :D

Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Di na Martin Bregu? I naša je tam, na vrhu, ispod (bivših) teniskih igrališta. Pitam te zato kaj mi imamo čovjeka koji kosi i zna sve raditi :D

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ma daaaj? A naša je u blizini sadašnjih teniskih terena, onaj dio iznad vojarne.
    Može kontakt stričeka kosača na pp?

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pozdrav od strgane vikendašice ... boli me svaki mišić, svaka kost, narintala sam se k'o konj, ALI ispunjena sam i sretna.

Kaj se tiče kosilice, na kraju smo uzeli gurajuću, jer je mm-ova kolegica prodavala vrlo povoljno kvalitetnu i provjereno dobru kosilicu, pa mislim da smo dobro prošli. Kupili smo i običnu kosu za prvu turu, ali uspostavila se da je totalno tupa, a nismo je uspjeli nikako nabrusiti, a baš su kod susjeda bili dečki koji mu pomažu oko dvorišta, pa smo ih pozvali i dogovorili da će riješiti i našu džunglu- btw, rekli su da će im (dvojica su) trebati tri dana po četiri sata :shock: da srede sve (osim travurine, ima i loze koju treba počupati, trnja, grmlja, suhih voćki... ). Koliko bi tek trebalo mm-u samom, i to nakon posla!!!
    Evo, ispada da nam kosa ipak nije trebala, ali kosilica će svakako dobro doći. Prednji dio dvorišta je bio u ok stanju, pa ga je mm još lijepo pokosio, stavili smo curkama bazenčić, kuhinjicu, polijevali se šlaufom roštiljali, čistili kućicu, prali prozore... umorili smo se, ali napunili pozitivnom energijom, ma baš uživancija.

Citiraj lu prvotno napisa
    bojim se da je i nama sad već kasno, ali nagodinu izmjenjujemo iskustva (i flance )

MGrubi, hvala na linku.. printam!!
    Dobro dosla medju priucene seljake bolnih udova :D
    Jos kad krene sijanje i plijevljenje korova

ali nema ljepse vrste umora - zapravo ima samo jedna 8)

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

kosača

kad smo već kod ispravljanja, hoću reći, kosca

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno kosac

Ma ne trebati kosac. Nema ljepše nego vidjet muža kada kosi, a na suncu mu se bljeska znoj po tijelu. Rade mu svi mišići pa će ti biti ljepši, snažniji, a ostat će ti i za petu boju sandalica. Višestruke koristi, a da ne govorim o zadovoljstvu kada pogledaš svojih ruku djelo...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •