Zdenka2 prvotno napisa
Ovisi o prilici. Ponekad ću se zauzeti za dijete i pred njim, a ponekad ću to riješiti mimo djeteta da ga ne bih opteretila nečim što možda ne razumije. Ne znam točno na kakvu vrstu kritike se odnosi tvoje pitanje, ali ću pokušati obrazložiti svoj stav prema tome. Imam prilično visok prag tolerancije na dobronamjerne kritike upućene djetetu - ako mi učiteljica, teta u vrtiću, moja mama ili netko drugi tko boravi s djetetom kaže da se dijete nije najbolje ponašalo neću odmah skakati s obranom. Zanima me kako se moja djeca ponašaju i želim znati ako nešto nije bilo u redu. Također mislim da svatko tko čuva dijete, bez obzira je li to u instituciji i u obitelji ima pravo tražiti određene stvari od djeteta i očekivati da ono poštuje pravila. Isto tako nemam ništa protiv da, primjerice, u posjeti domaćini nametnu neka pravila ili stave zabrane na neke stvari i mislim da djeca to trebaju poštovati. Ako dijete takva pravila iz bilo kojeg razloga prekrši, u redu mi je da mu ti ljudi kažu: to nije bilo lijepo od tebe, nemoj tako i tome slično. Nije mi problem čuti takvu kritiku, dapače, to je dio odgoja.
S druge strane, reagiram ako je kritika nepravedna, agresivna i previše učestala, ako se ne radi o kritici nego o kritizerstvu, ako primijetim da netko gaji predrasude ili netrpeljivost prema mojoj djeci ili na njih prenosi netrpeljivost koju osjeća prema meni ili MM. Kada netko počne zasipati moju djecu otrovnim primjedbama ili nepravednim optužbama pretvaram se u lavicu i branit ću ih zubima i noktima. U nekoliko navrata sam se žestoko obračunala s takvim osobama, tako da su se vjerojatno par dana vrtile oko svoje osi i više im nije palo napamet da se svojom zloćom dotiču moje djece. To sam učinila u slučajevima kada su te osobe bile neizbježne u životu moje djece. Ako se radi o ljudima koje mogu izbjeći, na njih neću gubiti vrijeme i energiju nego ću samo onemogućiti kontakte između takvih ljudi i moje djece i izbrisati ih s popisa za mene postojećih.