Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: BCG

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno BCG

kad se pojavljuje reakcija? dali je mora biti? Nama su rekli da mora...
    sta ako je nebude? ponovno cjepljenje?

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne mora se ponavljat i ne mora bit reakcije, nikakve. Tako meni rece nas pedijatar.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mjesto uboda bi se trebalo zagnojiti kao prist pukne sam od sebe nakon nekog vremena a moze se pojaviti do godine dana a ako ne onda se ponavlja a moze se pojaviti i nekoliko puta u prvoj godini

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

obično se reakcija javi oko 6 tjedana nakon.mislim da bi se trebala javiti, pitaj ped. za svaki slučaj

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Većina djece (valjda preko 90%) nema baš nikakvu reakciju i istu tu većinu su prije cijepili ponovno (i ponovno). BCG nije cjepivo protiv TBC-a i u većini zemalja koje su nam po svim ostalim pitanjima uzor se ne cijepi s BCG-om.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mi nismo imali nikakvu reakciju i nismo se cijepili ponovo.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moja obojica su imali reakciju. Zacrveni se i kasnije malo zagnoji. I kasnije sve okej. Nama je pedica rekla da je dobro što se pojavila reakcija.

Citiraj Davor prvotno napisa
    Većina djece (valjda preko 90%) nema baš nikakvu reakciju i istu tu većinu su prije cijepili ponovno (i ponovno). BCG nije cjepivo protiv TBC-a i u većini zemalja koje su nam po svim ostalim pitanjima uzor se ne cijepi s BCG-om.

Budući da je ovo topic baš naziva BCG, možda bi bilo dobro Davore da ukratko napišeš što je onda zapravo to cjepivo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa lijepo ti sam naziv kaže Bacillus Calmete-Guérin. Radi se o oslabljenom soju Mycobacterium bovis, od kojeg se zaistač i razboli svaki milijuniti cijepljeni. BCG nije TBC.

Postoje različite studije (ne)učinkovitosti cijepljenja BCG-om s vrlo šarenim rezultatima, a najveće je provedeno u Indiji gdje je u potpunosti izostao pozitivan učinak cijepljenja. Kako se preostala šačica istraživanja ne bi morala osporiti došlo se do konsenzusa da je učinak geografski uvjetovan. Geografsku tezu se opravdava genetskim razlikama, za koje je nadaleko poznato da u cijeloj indoeuropskoj skupini - ne postoji. Preostale teze su još egzotičnije. Dakle, palo pile u kučinu.

Alternativa neučinkovitom BCG-u i barbarskoj praksi cijepljenja novorođenčadi postoji i u primjeni je u većini zapadnih zemalja. Sad me pitaj koja je to alternativa.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Koja je to alternativa?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Necijepljenje i redoviti PPD probir.
    Kvaka je da BCG čini rezultate PPD nesuvislim, a bez BCG se PPD očitava sasvim jednoznačno.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

bemti.. bolje da nisam pitala. sad se osjećam blentavo.

ALi kaj kad ga šibnu odmah u rodilištu, šta'š.

Hvala Davore na objašnjenju, ne stignem čitati baš sve o ne - cijepljenjima a i tamo se čovjek lako izgubi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa da, u rodilištu se cijepljenje može izbjeći jedino ako se to izričito traži, a jednom kada ti je dijete cijepljeno postoji umjerena vjerojatnost da će svi budući PPD testovi biti pozitivni. Dakle neupotrebljivi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Opet si zabrazdio, Dadica , zar si zaboravio sve što sam te podučio o BCG-u na raznim podforumima?

-To da je vrlo učinkovit u sprečavanju tuberkuloznog meningitisa i drugih oblika tuberkuloze koji su poljedica hematogenog rasapa?

-Da je znatnno manje učinkovit u sprečavanju plućne tuberkuloze, ali ipak učinkovit - Indijska studija koja je naša da je neučinkovit je samo jedna od mnogih provedenih, a neke tvrde da je i do 80% učinkovit.

-Da "uzorite" zemlje ne BCG-iraju jer imaju nižu incidenciju tuberkuloze, pa je vrlo mali rizik da dijete dobije milijarnu tuberkulozu ili meningitis, a kod nas je viša incidencija, pa viši rizik od ovih gadnih oblika boleštine - što čini cijepljenje još uvijek opravdanim.

Nešto što te nisam ranije podučio, ali sad bih mogao.... BCG-iranje ne poništava u potpunosti vrijednost PPD-iranja. PPD-iranje i dalje ima svoju ulogu u otkrivanju oboljelih - tzv. hiperreaktora.
    A postoje sada testovi kojima se može razlikovati infekcija BCG-om od infekcije mikobakterijama tuberkuloze - (immunogamaassay, npr. Quantiferon)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •