Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Dojenje na zahtjev i ostala njega bebe

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Dojenje na zahtjev i ostala njega bebe

Zeljela bih cuti vasa prakticna iskustva kako ste uskladili dojenje na zahtjev s ostalom njegom bebe.
    Imam ideju da bih zeljela s ostalim aktivnostima (kupanje, masiranje) bebi ipak stvoriti kao neku rutinu, ali ima li to smisla? Je li to opce moguce? Je li potrebno? S obzirom da do sada (bebica ima 17 dana) svaki dan je razlicit, onda tesko nesto drugo bas planirati u neko odredeno vrijeme.

Takoder, ima li smisla za tako malenu bebu stvarati neke rituale za nocno spavanje?

Postoji li neka tendencija da beba s vremenom sama uhvati neki ritam?

Zapravo imam valjda punu glavu pitanja. Hvala Bogu inace dojenje dobro funkcionira.
    Hvala na odgovore.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ChikaPika dobrodošla :D
    Polako, polako ćete se početi privikavati jedna na drugu i mislim da nema smisla forsirati strogi ritam. Fleksibilna rutina je odgovor na tvoj problem .
    Sjećam se da sam se ja koncentrirala na dojenje, ionako je na početku nisam kupala svaki dan.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: Dojenje na zahtjev i ostala njega bebe

Citiraj ChikaPika prvotno napisa
    1. Imam ideju da bih zeljela s ostalim aktivnostima (kupanje, masiranje) bebi ipak stvoriti kao neku rutinu, ali ima li to smisla?

2. Je li to opce moguce?

3. Je li potrebno? S obzirom da do sada (bebica ima 17 dana) svaki dan je razlicit, onda tesko nesto drugo bas planirati u neko odredeno vrijeme.

4. Takoder, ima li smisla za tako malenu bebu stvarati neke rituale za nocno spavanje?

5. Postoji li neka tendencija da beba s vremenom sama uhvati neki ritam?

6. Zapravo imam valjda punu glavu pitanja.

7. Hvala Bogu inace dojenje dobro funkcionira.
    najprije, ja cu ti pokusat rec kako je bilo kod nas, vazilo je jedno i osnovno pravilo: da smo zabac i ja zadovoljni.

sve sta je zahtjevalo vise energije nego sam imala a smatrala sam da nije nuzno nije mi bilo po gustu. dokle god je on zadovoljan a ja odmorna i sretna sve je dobro.

kazu da je dobro da beba ima rutinu. sto to znaci? ja sam stvorila svoju definiciju: ja se svaki dan otprilike jednako ponasam i ako pratim svoje i njegove potrebe ispadne da se uvijek otprilike u isto vrijeme budimo, hranimo, presvlacimo, igramo... i to je nasa rutina. prema tome nije mi potrebno gledanje na sat i stvaranje rutine niti forsiranje toga jer je za mene to preveliko opterecivanje, postala bi nervozna a time i zabac.

dakle kod nas je to sve nekako dolazilo spontano, drzala sam se jedino "pravila" da ga prvo presvucem pa podojim da ga ne moram dirat ako mi zaspe na siki. podrigivali smo u pocetku tako da ga je dizao mm a kasnije tako da bi ga samo legla potrbuske na moje prsi, u snu bi podrignuo i stavila bi ga na bok. imali smo periode kad se uspavljivao na siki pa periode kad bi pojeo i trazio da ga nosam i pjevusim ,pa period vozanja u kolicima kad nije htio na ruke, pa sad opet na siki, znaci nasa "rutina" uspavljivanja se mijenja(la) ovisno o tome sta zabac hoce i kako mu pase i meni je to u redu.

sta hocu rec? da je najvaznije gledat dijete i radit ono sto vam oboma odgovara.

pod 4. svi kao preporucaju rutinu a ti nadji svoju definiciju rutine,s to je to za vas, mozda nista od navedenog niti neceg sta si procitala u nekoj knjizi, nego nesto vase.

5. moje iskustvo kaze da postoji.

6. to je normalno

7. bas mi je drago!

a sta san se raspisala :shock:

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

najbolje vam je da uzimate dan po dan, korak po korak, pa tek ste krenule ti i beba!
    polako i sve će se uhodati s vremenom
    bitno je da uživate, dojite, da ste zadovoljne i spokojne

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

svaki dan je različit

ja sam se samo iznervirala kad sam pokušavala naći ritam, neku pravilnost i sl.
    puno lakše mi je bilo kad sam prihvatila nov način života: sve je relativno, svaki dan je novi dan

kako bebica raste tako ti prolazi kroz razvojne faze, preko noći mjenja ritam i navike

ja sam malu kupala 2-3x tjedno, max
    voda je puna klora i isušuje kožu, zato sam je kupala u vodi sa par kapi maslinovog ulja

no kako raste neke stvari sjedaju na svoje mijesto, pa upoznaš nekakav bebin ritam, znaš koliko dugo može izdržati budna , ako se ujutro rano digne kad bi otprilike išla spavati i sl.

Datum pristupanja
    May 2007

1. Imam ideju da bih zeljela s ostalim aktivnostima (kupanje, masiranje) bebi ipak stvoriti kao neku rutinu, ali ima li to smisla?

2. Je li to opce moguce?

3. Je li potrebno? S obzirom da do sada (bebica ima 17 dana) svaki dan je razlicit, onda tesko nesto drugo bas planirati u neko odredeno vrijeme.

4. Takoder, ima li smisla za tako malenu bebu stvarati neke rituale za nocno spavanje?

Ima smisla, moguće je, ali nije nužno. Mi smo od početka stvorili rutinu, koju smo s vremenom prilagođavali. Npr. u početku smo je kupali svaki dan (sad svaki treći), oko 8 sati otprilike. I onda je oko 9 zaspala i budila se cca svaka tri sata do jutra zbog dojenja. Jako brzo je sama uhvatila ritam što se tiče noćnog spavanja. Ali nisu sve bebe iste, neke nikako ne mogu uhvatiti ritam

Datum pristupanja
    May 2007

2. Je li to opce moguce?

Ima smisla, moguće je, ali nije nužno. Mi smo od početka stvorili rutinu, koju smo s vremenom prilagođavali. Npr. u početku smo je kupali svaki dan (sad svaki treći), oko 8 sati otprilike. I onda je oko 9 zaspala i budila se cca svaka tri sata do jutra zbog dojenja. Jako brzo je sama uhvatila ritam što se tiče noćnog spavanja. Ali nisu sve bebe iste, neke nikako ne mogu uhvatiti ritam

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

otprilike kako su rekle i MGrubi i zhabica. s time da smo mi skužili da Yodi paše večernja rutina: vježbanje, kupanje, masaža, cicanje, spavanac. ali to je individualno.
    s time da smo s tim počeli nakon cca mjesec - mjesec i pol. ranije mi se činilo kao apsolutno nemoguće.
    bebe same stvaraju svoj ritam i samo trebaš gledati bebu...
    ono što je sigurno jest da dijete prolazi kroz faze: ili su grčevi, ili su zubići, ili štatijaznam.
    u zadnjih par noći, Yoda se budi u plaču (a zapravo još uvijek spava), neće cicati, nosio bi se, a pritom se otima i odgurujue od mene i plače spavajući. pa ti sada znaj što mu je?
    i šta ti preostaje u takvim situacijama? ništa, prilagodiš se i prihvatiš da je faza. ja sam posudila film (videteka na maxtv me spasila u mnogim neprospavanim noćima), nosala ga i gledala film. nakon sat vremena je zaspao pa za njim i ja.
    sorry...malo sam otišla OT. ono što htjedoh reći je da se prilagodiš bebi, a olakšaš sebi kako znaš i umiješ. ja znam da bi mi sigurno puno teže palo bdijenje u gluho doba noći sa mravcima ili nekim glupim reprizama na tv-u.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Najbolje je da noću bude mir i tišina, ne pali svjetlo (ni dok dojiš, dobro tu može prigušena noćna lampica), ne premataj (ukoliko nije baš potrebno). Nikakvih suvišnih riječi ni pokreta. Tako će beba najlakše shvatiti da je noć za spavanje, a ne za igranje i pričanje.
    Večernja rutina je ok, posebno ako se beba voli kupati. S vremenom će joj to puno značiti, znat će da se bliži vrijeme spavanju.
    A dojiš opet, na zahtjev, to ništa ne ometa. Dapače, to može biti jedan vrlo umirujući dio rutine navečer

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    u zadnjih par noći, Yoda se budi u plaču (a zapravo još uvijek spava), neće cicati, nosio bi se, a pritom se otima i odgurujue od mene i plače spavajući. pa ti sada znaj što mu je?
    Kod nas je u toj situaciji problem isključivo u suhim šmrkljima u nosu, pa joj to otežava disanje. Kapnem malo fiziološke otopine, namočim komadić vate, stisnem ga u štapić i prebrišem nosić. Uvijek se nađe nešto, a nakon toga lakše spava.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kod nas je sve okvirno. Budući da imam starije dijete koje ima svoje (okvirne) rutine, onda se i ovo malo automatski uklapa u njih, odnosno modificiramo sve što treba da svi dobiju svoje.
    Meni je dovoljno da znam da nakon večere ide kupanje, pa priča ili dojenje (kako za koga, ponekad istodobno) i spavanac.
    Ujutro oblačenje, jelo, pospremanje... i igra. U podne ručak, poslije priča i spavanac. Ostalo vrijeme - slobodne aktivnosti, iz dana u dan.
    Ne moraš robovati ideji rasporeda. Uklopi bebu u život koji je tebi ugodan, s time, naravno, da će beba sama pokazati što joj treba i što joj ne paše - pa ćeš se već prilagoditi u svojem ritmu.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Drage cure - hvala naj-naj-naj na vašim odgovorima i što ste podijelile iskustva. Puno mi je to pomoglo, smirilo i sada, kada Ivo ima vec cijeli mjesec dana a ja cijeli mjesec dana iskustva s Ivom, sve se polako stalo na svoja mjesta.
    Hvala!!!!

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

nije lako biti mama prvi puta u životu, sve se ispretumba i mi smo odjednom u situaciji u kojoj nikada do sada nismo bili i za koju nas, zapravo, nitko ne može pripremiti. treba se snaći sa svim tim.
    bit će ti s vremenom sve lakše.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mi smo stvorile neku rutinu tek nakon 2-2 ipo mj. jedino šta mi je bilo bitno od samog početka je to da mi razlikuje dan i noć, a to smo savladale relativno brzo. kod dojenja i dalje nemamo rasporeda, sisa kad god traži al tu se nisan ni trudila uvest neke određene razmake iako je s vrmenom i to došlo na neka 3 sata, naravno ima i dana kad je stalno na sisi, a ostalo malo pomalo...... i ti i beba se naviknete jedno na drugo pa tako stvorite svoju rutinu.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    nije lako biti mama prvi puta u životu, sve se ispretumba i mi smo odjednom u situaciji u kojoj nikada do sada nismo bili i za koju nas, zapravo, nitko ne može pripremiti. treba se snaći sa svim tim.
    bit će ti s vremenom sve lakše.
    X

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •