Zna li netko šta znače šifre na pečatu na svježem mesu?
Kupila sam u Konzumu "svježu mladu janjetinu", a na pečatu piše 17 01 003.
Pa sad - znači li možda ovo 003 da je svježa iz 2003? :shock:
Zna li netko šta znače šifre na pečatu na svježem mesu?
Kupila sam u Konzumu "svježu mladu janjetinu", a na pečatu piše 17 01 003.
Pa sad - znači li možda ovo 003 da je svježa iz 2003? :shock:
inspekcijski žig je okrugli žig koji sadržava mjesto i datum pregleda. ne znam kakav je ovaj tvoj, ali datum mi je :/ ...
ako imaš mesnicu u blizini provjeri. ili pitaj telefonom.
šališ se![]()
ma to će biti neka šifra, da je datum bilo bi i crvića
kakve šifre se to pišu po mesu?japanka prvotno napisa
Nazvala sam ih (mesnicu u Konzumu gdje sam kupila) i rekli su da je to šifra veterinarske kontrole. Malo mi je sumljivo, da baš toliko podsjeća na format u kojem se piše datum. Crvića ne mora biti, ako je meso bilo zamrznuto. Ne znam ni sama gdje bih to sad pouzdano provjerila, jer do ponedjeljka nigdje nikog nema. Žig niej okrugli nego elipsasti, neki mali brojevi su gore, ali su nečitki, u sredini ti veliki koji podsjećaju na datum, a ispod slova FO ili EO ili nešto slično. :/
ma daj..pa ne misliš stvarno da je iz 2003.
nemoj se ljutit, meni je to smiješno
ja sam ti inače frik za deklaracije, rokove trajanja i sl., nema šanse da to ne provjerim na svakom proizvodu
pa trebao bi biti pravi datum, šta ga nema
kraj ovog ludila od uvoza raznoraznih proizvoda (uključujući i staro meso) - i ja bih se pitala o kakvoj oznaci se radi...
ovo mi je dodatna lektira, sad ću pridaviti svog mesara, da naučim nešto više!!![]()
![]()
Nema datuma, jer ga nisam kupila unaprijed pakiranog nego na mesnici. Mesara nisam pitala kad je meso proizvedeno, a kao i da bi njegov odgovor bio drugačiji od "evo, baš jučer".
Drago mi je za tebe, da tako sve lijepo provjeravaš pa ti ovo može biti smiješno, ali evo, ja nisam bila tako pažljiva pa sad imam komadinu mesa u frižideru za koju ne znam da li da ju frknem u smeće ili je ipak jestivo.
Pa meso ako je pokvareno valjda smrdi.
Ja ga bacim ako iole smrdi i mrzim kad na nekom finom komadu mesa dobijem taj žig![]()
Nisu valjda ludi da na taj način gube kupce :/
pozovi kaj ja znam nekog koga baš i ne voliš previše na ručak i speci im to ,a vama pile ili puretina![]()
![]()
Hoćeš ti doć?![]()
od frenda otac je bio kapetan na brodu, imao je cca 45 god, kad su u VB ukrcavali argetinsku govedinu
žig je imao datum njegova rođenja
Loli prvotno napisa
![]()
e jedno pitanje koliko dugo žive krave ako ih se pusti da normalno pasu i
ne šopa ih se hormonima ?
možda je bila usoljena ili konzervirana???MGrubi prvotno napisa
ali, opet, 45 god :/ brrrrrrrrrrrrrrr...
Loli, do ponedjeljka ga zamrzni, a onda nazovi sanitarce i pitaj.
nadam se da su jetrica neupitnog datuma 8)
kaze moj tata oko 20-30 god.maria71 prvotno napisa
nedavno smo jeli nasu kravu, imala je 17 godina kad je tata odlucio pretvorit u ruckove, meso je biloko divljac, mirisi po ispasi ...
Meso ispravno za ljudsku hranu, u klaonicama registriranim za izvoz označava se ovalnim žigom širine 6,5 cm, visine 4,5 cm. Visina slova koja označavaju oznaku Republike Hrvatske (HR) mora biti 1,2 cm, kontrolni veterinarski broj objekta mora biti visok 1,2 cm, visina brojeva datuma je 0,5 cm, a širina otiska svih linija osim datuma, mora biti 1,5 mm.Za označavanje ispravnog mesa za ljudsku hranu u klaonicama koje nisu izvozni objekti, upotrebljava se žig kvadratnog oblika, dimenzija 6,5 x 6,5 cm, sa sljedećim tekstom: HR i broj županije, kontrolni veterinarski broj objekta, te datum obavljenog veterinarsko-sanitarnog pregleda. Visina slova oznake Republike Hrvatske, broja županije i kontrolnog veterinarskog broja treba biti 1,5 cm, širina otiska 1,5 mm, stranice kvadrata moraju biti široke 1,5 mm. Visina brojeva datuma mora biti 5 mm.
Almathea, izgledao je kao ovaj za izvoz, samo jedino što jesam utvrdila jest da je meso iz Bugarske.
Apri, šta je bilo, bilo je, jetrice su gotova stvar.Janjetina poslikana, zamrznuta i čeka ponedjeljak.
daj onda i nas obavijesti da i mi znamo za ubuduće.sorciere prvotno napisa
![]()
e sada, ako je janjetina iz 2003 (po logici bi trebala biti smrznuta), a ti si ju kupila pod svježu, znači da je u međuvremenu bila odleđena.
a sada si ju ponovo (pod uvjetom da je onaj broj oznaka datuma i da je ranije bila smrznuta) smrznula, kada ju odmrzneš više sigurno neće valjati (jednom odmrznuto meso se ne smije ponovo zamrzavati).
e sada, ovdje smo samo na pretpostavkama:
- da je onaj broj zapravo datum
- da je janjetina bila smrznuta pa odmrznuta
uh, a jesam krasno to zapetljala.![]()
:?zhang prvotno napisa
kaj niko nema mesara osim mene?![]()
U nekakvom zakonu o ne znam čemu, valjda veterinarskoj inspekciji, kontroli, što li, treba biti definiran izgled i sadržaj žiga, pa ako ti je hitno pročačkaj malo po netu i NN, trebalo bi se moći naći. Svi službeni žigovi su definirani zakonima, pravilnicima...tak neš'.
A jesam ga....![]()
Uglavnom, znam da postoji, dalje od toga ne znam.
zamrznutatinkie winkie prvotno napisa
da nastavim: on je preusmjerio tu govedinu za potpalublje, a ostatak broda je dobio svježe zaklano
tek kad je degustirao argetinsku i običnu, skinuo je kapu argentinskoj govedini
45 god zamrznuta, dakle prije cca 60-ak godina uzgojena, šta mislite kakav tip uzgoja govedine je onda bio?
-bez koštanog brašna, bez hormona za rast, bez antibiotika....
moj se nedavno preselio na neku adresu koja mi je malo izvan dohvata. a nisam tako emocinalno vezana uz mesara da idem dalje za njim.sorciere prvotno napisa
![]()
anyway...tko prvi sazna što znače ti brojevi neka javi. ja mogu pitati na odjelu mesnice u mercatoru. pa kada saznam, mogu i ja javiti (ako me netko ne preduhitri).
Pa stavila sam vam gore oblike žigova i njihov sadržaj.![]()
vidjela sam ja to... ali živi mesar je alfa i omegaAmalthea prvotno napisa
... on zna i "male tajne velike kuhinje"
![]()
Almathea, to kaj si stavila propisuje izgled hrvatskog žiga, a ovo meso je iz Bugarske. Dimenzije brojeva definitivno ne odgovaraju, jer su gornje i donje znamenke manje, a srednja, koja mi je sporna, je veća, pa ovo : Visina slova koja označavaju oznaku Republike Hrvatske (HR) mora biti 1,2 cm, kontrolni veterinarski broj objekta mora biti visok 1,2 cm, visina brojeva datuma je 0,5 cm, a širina otiska svih linija osim datuma, mora biti 1,5 mm. - ne odgovara
Već sam negdje na forumu pitala, a nitko nije znao odgovor, pa ću ponovo: zašto se odmrznuto meso ne smije ponovo zamrzavati?
ma netko je to već napisao... valjda se odvijaju neki "procesi" u hrani koja se odmrzava i zamrzava... sjećam se da je bilo na nekom topiku... probaj potražiti topike o zamrzavanju namirnica.
A, sorry, nisam vidjela.Loli prvotno napisa
http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12457
Odmrznuta hrana ima povećan broj mikroorganizama pa se zato ne smije ponovno zamrznuti jer se može pokvariti ili čak uzrokovati trovanje.
Sta bi sa mesom i pečatom ?????
Čekam odgovor s inspekcije. Žena koja se javila na telefon je rekla da moraju ići u dućan provjeriti pa da će mi javiti, ali o sadržaju pečata - pojma nije imala. :/
ajde kad ti dobro ide - jel' znaš možda da li se može meso odmrznuti, napraviti gulaš pa zamrznuti gotovi gulaš?Amalthea prvotno napisa
ja sam to napravila par puta bez vidljivih posljedica
ali meni nije bilo ništa ni od koštica od jabuke koje sam tamanila dok nisam saznala da su otrovne
Možeš, sigurno.
možešcvijeta73 prvotno napisa
to može jer su navedeni mikroorganizmi uništeni termičkom obradom. poanta je da se odmrznuta hrana koja nije obrađena (skuhana, pečena, pirjana...) ponovo zamrznuti.cvijeta73 prvotno napisa
Molim, jel mi može tko ovo malo detaljizirati??? Ajmeee, jabuke jedem samo zbog koštica u sredini, koje su mi specijalitet! I sad pročitam OVO!!! :shock: Jel se radi o svim sortama jabuke ili samo o nekima?Ailish prvotno napisa
joj pisalo se o tome na nekom topicu... mislim da je isti otrov kao u gorkim bademima, ali vjeruj mi može ih se dosta pojesti da ti ne bude ništa. Ja sam ih kao mala uvijek grickala
Na pečatu se označava šifra veterinarske inspekcije koja pregledava meso u klaonici i nema veze s datumom (iako mi nije jasno zašto su smislili format tako sličan datunu). Ova janjetina je bugarska, a uvoznik je Pik Vrbovec.
Ako je meso zamrznuto i kao takva uvezeno, uvoznik i prodavatelj ju ne mogu prodavati odmrznutu.
Eto, imam nešto fine janjetine u zamrzivaču...
loli, cini se da si ti dobila "mlado" meso, dobro da pecat nije bio iz 1998.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...,11,,126338.jl
pa valjda je i pazila da piše "mlada janjetina"
loli, ove koji prigovaraju, ne zovi na ručak![]()
treba tražit grad da opet dozvoli uzgoj kokica i gujdica jer bumo inače zabunom pojeli i kojeg dinosaura. A s dozvolom za uzgoj koristi bi imala i djeca jer bi naučila razliku između piceka i teleta. Ostaje problem smrada i govana, al ak možemo sa smješkom koračat prek psećih mogli bumo i prek ovih
.
Btw, mi kupujemo meso u Metro-u :shock: , jer moj muž kaže da su oni sigurni.
Ma moja janjetina je ok, možete sve na ručak, ima dosta. Dobro, ne baš za cijeli forum, ali vas zadnjih nekoliko bi nahranili skupa s familijama....ako se usudite![]()
Inače, mene sve ove priče samo uvjeravaju da definitivno moramo kupiti ledenicu i po meso na selo, u Slavoniju. 8)
Reklamiraju meso iz Pik Vrbovca, svježe, fino....ravno iz Bugarske. Možda i u Bugarskoj postoji Vrbovec....