Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: HITNO - označavanje mesa

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno HITNO - označavanje mesa

    Zna li netko šta znače šifre na pečatu na svježem mesu?
    Kupila sam u Konzumu "svježu mladu janjetinu", a na pečatu piše 17 01 003.
    Pa sad - znači li možda ovo 003 da je svježa iz 2003? :shock:

  2. #2
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    inspekcijski žig je okrugli žig koji sadržava mjesto i datum pregleda. ne znam kakav je ovaj tvoj, ali datum mi je :/ ...

    ako imaš mesnicu u blizini provjeri. ili pitaj telefonom.

  3. #3
    japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    na rubu znanosti
    Postovi
    859

    Početno

    šališ se
    ma to će biti neka šifra, da je datum bilo bi i crvića

  4. #4
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj japanka prvotno napisa
    šališ se
    ma to će biti neka šifra, da je datum bilo bi i crvića
    kakve šifre se to pišu po mesu?

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno

    Nazvala sam ih (mesnicu u Konzumu gdje sam kupila) i rekli su da je to šifra veterinarske kontrole. Malo mi je sumljivo, da baš toliko podsjeća na format u kojem se piše datum. Crvića ne mora biti, ako je meso bilo zamrznuto. Ne znam ni sama gdje bih to sad pouzdano provjerila, jer do ponedjeljka nigdje nikog nema. Žig niej okrugli nego elipsasti, neki mali brojevi su gore, ali su nečitki, u sredini ti veliki koji podsjećaju na datum, a ispod slova FO ili EO ili nešto slično. :/

  6. #6
    japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    na rubu znanosti
    Postovi
    859

    Početno

    ma daj..pa ne misliš stvarno da je iz 2003.
    nemoj se ljutit, meni je to smiješno
    ja sam ti inače frik za deklaracije, rokove trajanja i sl., nema šanse da to ne provjerim na svakom proizvodu
    pa trebao bi biti pravi datum, šta ga nema

  7. #7
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    kraj ovog ludila od uvoza raznoraznih proizvoda (uključujući i staro meso) - i ja bih se pitala o kakvoj oznaci se radi...

    ovo mi je dodatna lektira, sad ću pridaviti svog mesara, da naučim nešto više!!

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno

    Nema datuma, jer ga nisam kupila unaprijed pakiranog nego na mesnici. Mesara nisam pitala kad je meso proizvedeno, a kao i da bi njegov odgovor bio drugačiji od "evo, baš jučer".
    Drago mi je za tebe, da tako sve lijepo provjeravaš pa ti ovo može biti smiješno, ali evo, ja nisam bila tako pažljiva pa sad imam komadinu mesa u frižideru za koju ne znam da li da ju frknem u smeće ili je ipak jestivo.

  9. #9
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Pa meso ako je pokvareno valjda smrdi.
    Ja ga bacim ako iole smrdi i mrzim kad na nekom finom komadu mesa dobijem taj žig
    Nisu valjda ludi da na taj način gube kupce :/

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,940

    Početno

    pozovi kaj ja znam nekog koga baš i ne voliš previše na ručak i speci im to ,a vama pile ili puretina

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno


    Hoćeš ti doć?

  12. #12
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    od frenda otac je bio kapetan na brodu, imao je cca 45 god, kad su u VB ukrcavali argetinsku govedinu
    žig je imao datum njegova rođenja

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,940

    Početno

    Citiraj Loli prvotno napisa

    Hoćeš ti doć?


    e jedno pitanje koliko dugo žive krave ako ih se pusti da normalno pasu i

    ne šopa ih se hormonima ?

  14. #14
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    od frenda otac je bio kapetan na brodu, imao je cca 45 god, kad su u VB ukrcavali argetinsku govedinu
    žig je imao datum njegova rođenja
    možda je bila usoljena ili konzervirana???

    ali, opet, 45 god :/ brrrrrrrrrrrrrrr...

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Loli, do ponedjeljka ga zamrzni, a onda nazovi sanitarce i pitaj.

    nadam se da su jetrica neupitnog datuma 8)

  16. #16
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,922

    Početno

    Citiraj maria71 prvotno napisa
    e jedno pitanje koliko dugo žive krave ako ih se pusti da normalno pasu i

    ne šopa ih se hormonima ?
    kaze moj tata oko 20-30 god.

    nedavno smo jeli nasu kravu, imala je 17 godina kad je tata odlucio pretvorit u ruckove, meso je bilo ko divljac, mirisi po ispasi ...

  17. #17

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Meso ispravno za ljudsku hranu, u klaonicama registriranim za izvoz označava se ovalnim žigom širine 6,5 cm, visine 4,5 cm. Visina slova koja označavaju oznaku Republike Hrvatske (HR) mora biti 1,2 cm, kontrolni veterinarski broj objekta mora biti visok 1,2 cm, visina brojeva datuma je 0,5 cm, a širina otiska svih linija osim datuma, mora biti 1,5 mm.
    Za označavanje ispravnog mesa za ljudsku hranu u klaonicama koje nisu izvozni objekti, upotrebljava se žig kvadratnog oblika, dimenzija 6,5 x 6,5 cm, sa sljedećim tekstom: HR i broj županije, kontrolni veterinarski broj objekta, te datum obavljenog veterinarsko-sanitarnog pregleda. Visina slova oznake Republike Hrvatske, broja županije i kontrolnog veterinarskog broja treba biti 1,5 cm, širina otiska 1,5 mm, stranice kvadrata moraju biti široke 1,5 mm. Visina brojeva datuma mora biti 5 mm.

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno

    Almathea, izgledao je kao ovaj za izvoz, samo jedino što jesam utvrdila jest da je meso iz Bugarske.
    Apri, šta je bilo, bilo je, jetrice su gotova stvar. Janjetina poslikana, zamrznuta i čeka ponedjeljak.

  19. #19
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    kraj ovog ludila od uvoza raznoraznih proizvoda (uključujući i staro meso) - i ja bih se pitala o kakvoj oznaci se radi...

    ovo mi je dodatna lektira, sad ću pridaviti svog mesara, da naučim nešto više!!
    daj onda i nas obavijesti da i mi znamo za ubuduće.

    e sada, ako je janjetina iz 2003 (po logici bi trebala biti smrznuta), a ti si ju kupila pod svježu, znači da je u međuvremenu bila odleđena.
    a sada si ju ponovo (pod uvjetom da je onaj broj oznaka datuma i da je ranije bila smrznuta) smrznula, kada ju odmrzneš više sigurno neće valjati (jednom odmrznuto meso se ne smije ponovo zamrzavati).

    e sada, ovdje smo samo na pretpostavkama:
    - da je onaj broj zapravo datum
    - da je janjetina bila smrznuta pa odmrznuta

    uh, a jesam krasno to zapetljala.

  20. #20
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj zhang prvotno napisa
    daj onda i nas obavijesti da i mi znamo za ubuduće.
    :?

    kaj niko nema mesara osim mene?

  21. #21
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    U nekakvom zakonu o ne znam čemu, valjda veterinarskoj inspekciji, kontroli, što li, treba biti definiran izgled i sadržaj žiga, pa ako ti je hitno pročačkaj malo po netu i NN, trebalo bi se moći naći. Svi službeni žigovi su definirani zakonima, pravilnicima...tak neš'.

    A jesam ga....

    Uglavnom, znam da postoji, dalje od toga ne znam.

  22. #22
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    od frenda otac je bio kapetan na brodu, imao je cca 45 god, kad su u VB ukrcavali argetinsku govedinu
    žig je imao datum njegova rođenja
    možda je bila usoljena ili konzervirana???

    ali, opet, 45 god :/ brrrrrrrrrrrrrrr...
    zamrznuta

    da nastavim: on je preusmjerio tu govedinu za potpalublje, a ostatak broda je dobio svježe zaklano
    tek kad je degustirao argetinsku i običnu, skinuo je kapu argentinskoj govedini
    45 god zamrznuta, dakle prije cca 60-ak godina uzgojena, šta mislite kakav tip uzgoja govedine je onda bio?
    -bez koštanog brašna, bez hormona za rast, bez antibiotika....

  23. #23
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj zhang prvotno napisa
    daj onda i nas obavijesti da i mi znamo za ubuduće.
    :?

    kaj niko nema mesara osim mene?
    moj se nedavno preselio na neku adresu koja mi je malo izvan dohvata. a nisam tako emocinalno vezana uz mesara da idem dalje za njim.

    anyway...tko prvi sazna što znače ti brojevi neka javi. ja mogu pitati na odjelu mesnice u mercatoru. pa kada saznam, mogu i ja javiti (ako me netko ne preduhitri).

  24. #24

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Pa stavila sam vam gore oblike žigova i njihov sadržaj.

  25. #25
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    meni je to promaknulo

  26. #26
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Pa stavila sam vam gore oblike žigova i njihov sadržaj.
    vidjela sam ja to... ali živi mesar je alfa i omega ... on zna i "male tajne velike kuhinje"

  27. #27

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno

    Almathea, to kaj si stavila propisuje izgled hrvatskog žiga, a ovo meso je iz Bugarske. Dimenzije brojeva definitivno ne odgovaraju, jer su gornje i donje znamenke manje, a srednja, koja mi je sporna, je veća, pa ovo : Visina slova koja označavaju oznaku Republike Hrvatske (HR) mora biti 1,2 cm, kontrolni veterinarski broj objekta mora biti visok 1,2 cm, visina brojeva datuma je 0,5 cm, a širina otiska svih linija osim datuma, mora biti 1,5 mm. - ne odgovara



    Već sam negdje na forumu pitala, a nitko nije znao odgovor, pa ću ponovo: zašto se odmrznuto meso ne smije ponovo zamrzavati?

  28. #28
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    ma netko je to već napisao... valjda se odvijaju neki "procesi" u hrani koja se odmrzava i zamrzava... sjećam se da je bilo na nekom topiku... probaj potražiti topike o zamrzavanju namirnica.

  29. #29

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Citiraj Loli prvotno napisa
    Almathea, to kaj si stavila propisuje izgled hrvatskog žiga, a ovo meso je iz Bugarske.
    A, sorry, nisam vidjela.

    http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12457
    Odmrznuta hrana ima povećan broj mikroorganizama pa se zato ne smije ponovno zamrznuti jer se može pokvariti ili čak uzrokovati trovanje.

  30. #30

    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Tuzla; BiH
    Postovi
    569

    Početno

    Sta bi sa mesom i pečatom ?????

  31. #31
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    i ja došla viđet

  32. #32

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno

    Čekam odgovor s inspekcije. Žena koja se javila na telefon je rekla da moraju ići u dućan provjeriti pa da će mi javiti, ali o sadržaju pečata - pojma nije imala. :/

  33. #33
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Odmrznuta hrana ima povećan broj mikroorganizama pa se zato ne smije ponovno zamrznuti jer se može pokvariti ili čak uzrokovati trovanje.
    ajde kad ti dobro ide - jel' znaš možda da li se može meso odmrznuti, napraviti gulaš pa zamrznuti gotovi gulaš?

  34. #34

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    ja sam to napravila par puta bez vidljivih posljedica

    ali meni nije bilo ništa ni od koštica od jabuke koje sam tamanila dok nisam saznala da su otrovne

  35. #35

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno

    Možeš, sigurno.

  36. #36
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Odmrznuta hrana ima povećan broj mikroorganizama pa se zato ne smije ponovno zamrznuti jer se može pokvariti ili čak uzrokovati trovanje.
    ajde kad ti dobro ide - jel' znaš možda da li se može meso odmrznuti, napraviti gulaš pa zamrznuti gotovi gulaš?
    možeš

  37. #37
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Odmrznuta hrana ima povećan broj mikroorganizama pa se zato ne smije ponovno zamrznuti jer se može pokvariti ili čak uzrokovati trovanje.
    ajde kad ti dobro ide - jel' znaš možda da li se može meso odmrznuti, napraviti gulaš pa zamrznuti gotovi gulaš?
    to može jer su navedeni mikroorganizmi uništeni termičkom obradom. poanta je da se odmrznuta hrana koja nije obrađena (skuhana, pečena, pirjana...) ponovo zamrznuti.

  38. #38
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj Ailish prvotno napisa
    ali meni nije bilo ništa ni od koštica od jabuke koje sam tamanila dok nisam saznala da su otrovne
    Molim, jel mi može tko ovo malo detaljizirati??? Ajmeee, jabuke jedem samo zbog koštica u sredini, koje su mi specijalitet! I sad pročitam OVO!!! :shock: Jel se radi o svim sortama jabuke ili samo o nekima?

  39. #39

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    joj pisalo se o tome na nekom topicu... mislim da je isti otrov kao u gorkim bademima, ali vjeruj mi može ih se dosta pojesti da ti ne bude ništa. Ja sam ih kao mala uvijek grickala

  40. #40

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno

    Na pečatu se označava šifra veterinarske inspekcije koja pregledava meso u klaonici i nema veze s datumom (iako mi nije jasno zašto su smislili format tako sličan datunu). Ova janjetina je bugarska, a uvoznik je Pik Vrbovec.
    Ako je meso zamrznuto i kao takva uvezeno, uvoznik i prodavatelj ju ne mogu prodavati odmrznutu.
    Eto, imam nešto fine janjetine u zamrzivaču...

  41. #41
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    loli, cini se da si ti dobila "mlado" meso, dobro da pecat nije bio iz 1998.


    http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...,11,,126338.jl

  42. #42
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa valjda je i pazila da piše "mlada janjetina"

  43. #43

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,940

    Početno

    loli, ove koji prigovaraju, ne zovi na ručak

  44. #44
    tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Postovi
    1,923

    Početno

    treba tražit grad da opet dozvoli uzgoj kokica i gujdica jer bumo inače zabunom pojeli i kojeg dinosaura . A s dozvolom za uzgoj koristi bi imala i djeca jer bi naučila razliku između piceka i teleta. Ostaje problem smrada i govana, al ak možemo sa smješkom koračat prek psećih mogli bumo i prek ovih .

    Btw, mi kupujemo meso u Metro-u :shock: , jer moj muž kaže da su oni sigurni .

  45. #45

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno

    Ma moja janjetina je ok, možete sve na ručak, ima dosta. Dobro, ne baš za cijeli forum, ali vas zadnjih nekoliko bi nahranili skupa s familijama....ako se usudite
    Inače, mene sve ove priče samo uvjeravaju da definitivno moramo kupiti ledenicu i po meso na selo, u Slavoniju. 8)
    Reklamiraju meso iz Pik Vrbovca, svježe, fino....ravno iz Bugarske. Možda i u Bugarskoj postoji Vrbovec....

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •