Radi li tko mousse od čokse, ako da kako, da li stavljate jaja??
Radi li tko mousse od čokse, ako da kako, da li stavljate jaja??
Šta nitko? Ivančice??![]()
Sastojci
40dag gorke čokolade (od 70% kakaa)
8 jaja
1/2 čašice ruma (ili manje, ovisno o ukusu)
4 žličice Nescafea
malo soli
Priprema
Čokoladu istrgaj na komade i stavi u posudu. Dodaj pola šalice vrlo jake kave i rum.
Zagrijavaj čokoladu na pari, da se otopi, neprekidno miješajući i stružući kuhačom po dnu.
Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodaj malo soli i istuci vrlo čvrst snijeg.
Kad se otopljena čokolada malo ohladi, ulij je u veliku posudu i dodaj jedan po jedan žumanjak, neprekidno čvrsto miješajući.
Oprezno primiješaj snijeg od bjelanjaka da bi dobila glatku pjenu.
Neka se stvrdnjava u frižideru najmanje 5 sati prije posluživanja.
Ako dodaš pjeni malo naribane korice od naranče, pjena će dobiti nov, profinjeniji okus.
Dobar tek!![]()
Da li je netko isprobao ovaj recept?
Ja sam dobila jedan belgijski, ali još će proći neko vrijeme dok ga isprobam...
kikica radi... bez jaja... nešto sa šlagom...
ja samo jedem, al pojma nemam o receptu![]()
a ona je (po običaju) vani :?
U moj recept idu jaja neobrađena, samo bjelanjak kao snijeg, čokolada, malo maslaca, čini mi se i mlijeko.
Sorciere, ajde pitaj kikicu. Obozavam mousse, ali ne bih sirova jaja.
vrhnje za šlag (hole mali)
čokolada za kuhanje, ili tamna čokolada 100 do 150g čokolade
nekoliko žlica mlijeka
istući šlag
čokoladu otopiti na pari, dodati 4-5 žlica mlijeka
lagano umiksavati u stučeni šlag...
jednostavno i brzo![]()
Ovo mi se jako svidja, definitivno cu probatisorciere prvotno napisa
![]()
Može i obrnuta verzija.
Zagrijati slatko vrhnje (biljno ili mliječno) do vrenja i preliti preko čokolade (Na 0,5 litre vrhnja može od 100 - 300g čokolade) i miješati pjenjačom dok se čokolada u potpunosti ne otopi. U toplo se po želji može dodati rum/maraskino/vanilija/arancini...
Smjesu ohladiti na 4°C (kao i inače za miksanje) te izmiksati mikserom, poslužiti odmah hladno.![]()
Ispravka: s 300g čokolade će biti dosta gusto, kao ganache. Pa možda bolje smanjiti količinu.
Evo belgijskom obiteljskog recepta koji sam probala jesti ali ne i raditi JOŠ 8)
Za 6 osoba:
200g mliječne čokolade (tamna daje određenu težinu)
malo tamne čokolade (1 red)
50g maslaca
6 jaja
Čokoladu otopiti na pari sa maslacem na laganoj vatri
3 žutanjka umješati u mlaku čokoladu.
Od 6 bjelanjaka napraviti snijeg i lagano umiješati u smjesu čokolade.
Servirati u zdjelice i ostaviti na hladnom najmanje 4 sata.
Čim probam (ako se netko odvaži prije) javim kako je ispalo.
Mislim da je unutra bilo i malo whiskey-a, osjetilo se, ali u receptu ga nema.
Pitanje za Kikicu:sorciere prvotno napisa
Može li to isto s običnim slatkim vrhnjem, a ne biljnim?
vjerojatno može, no njoj je hole najbolji u toj kombinaciji. (ona za sve što radi sa šlagom - koristi isključivo taj hole.. :? )
Reci djetetu da je to biljno vrhnje puno emulgatora i još koječega i da je slatko vrhnje puuuno bolje i zdravije. Hola se lakše miksa, duže ostaje na kolačima u nepromjenjenom stanju, ali je neusporedivo lošije za zdravlje ( a meni ni po okusu ne paše).sorciere prvotno napisa
Ovo Kikicino se čini jednostavno. Probat ću sa slatkim vrhnjem pa ti javim kak je ispalo.
Hvala kikici na receptu, probat cu prvom prilikom.
Hvala kikici na receptu, probat cu prvom prilikom.
reći ću jojlonni prvotno napisa
...
i ona izbjegava jaja, tako da ima neke "svoje" recepte... ja se navikavam...![]()
Ja radim tako da zagrijem slatko vrhnje (biljno) i u njemu otopim čokoladu. Pustim da se ohladi, a onda mutim mikserom.
Na 2,5 dl slatkog vrhnja stavim 20 dkg čokolade.
Citam, i puno vas koristi ta biljna vrhnja. Zbog cega ne koristite obicno vrhnje za slag?
Ja koristim i biljno i obično...kako u kojem kolaču. Ako trebam puno šlaga, onda uzmem biljno jer mi je nekako laganije i izdašnije. Ali nije mi svako biljno jednako ukusno. A ono obično koristim uglavnom u kombinaciji sa svježim voćem ili kestenima.
Jučer sam probala i super jesorciere prvotno napisa
![]()
idući korak - bijela čokolada umjesto tamne
za crnu palačinku
probat ću ovu verziju bez jaja
a kako se jaja mogu termički obraditi da budu safe? u mućenom obliku naravno...
Opet ja sa svojom cokoladomTreba zapamtiti, sto je bolja kvaliteta cokolade to ce biti ukusniji mousse (ili te garbage in garbage out
)
kuhajući na pari i mješajući pritomkoryanshea prvotno napisa
upravo sam joj pokazala tvoj komentar...fegusti prvotno napisa
sad je![]()
![]()
![]()
![]()
ma već sam joj rekla da bi se mogla registrirati i pisati na receptima (tak mi je fini ručak skuhala prije par dana...
Ja koristim normalno slatko vrhnje. Ali je skuplje od biljnog i kraće "drži" oblik.anchie76 prvotno napisa
Enivej, meni je bolje.
Mah, meni je dobro i jedno i drugo![]()
obožavam takve ultra hiper brze i jednostavne recepte da mi vučići budu siti a ja cijela.
totalno sam nemaštovita i neambiciozna kuharica pa mi niti takve jednostavnoće ne padnu na pamet.
Evo ja upravo napravila mousse po svom belgijskom receptu,, za sada mi djeluje jakoo finooo, hladi se u frižideru![]()