Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Mousse od čokolade

  1. #1

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno Mousse od čokolade

    Radi li tko mousse od čokse, ako da kako, da li stavljate jaja??

  2. #2

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Šta nitko? Ivančice??

  3. #3
    ~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    793

    Početno

    Sastojci
    40dag gorke čokolade (od 70% kakaa)
    8 jaja
    1/2 čašice ruma (ili manje, ovisno o ukusu)
    4 žličice Nescafea
    malo soli

    Priprema
    Čokoladu istrgaj na komade i stavi u posudu. Dodaj pola šalice vrlo jake kave i rum.
    Zagrijavaj čokoladu na pari, da se otopi, neprekidno miješajući i stružući kuhačom po dnu.
    Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodaj malo soli i istuci vrlo čvrst snijeg.
    Kad se otopljena čokolada malo ohladi, ulij je u veliku posudu i dodaj jedan po jedan žumanjak, neprekidno čvrsto miješajući.
    Oprezno primiješaj snijeg od bjelanjaka da bi dobila glatku pjenu.
    Neka se stvrdnjava u frižideru najmanje 5 sati prije posluživanja.

    Ako dodaš pjeni malo naribane korice od naranče, pjena će dobiti nov, profinjeniji okus.

    Dobar tek!

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    305

    Početno

    Da li je netko isprobao ovaj recept?

    Ja sam dobila jedan belgijski, ali još će proći neko vrijeme dok ga isprobam...

  5. #5
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    kikica radi... bez jaja... nešto sa šlagom...

    ja samo jedem, al pojma nemam o receptu
    a ona je (po običaju) vani :?

  6. #6

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    305

    Početno

    U moj recept idu jaja neobrađena, samo bjelanjak kao snijeg, čokolada, malo maslaca, čini mi se i mlijeko.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    734

    Početno

    Sorciere, ajde pitaj kikicu. Obozavam mousse, ali ne bih sirova jaja.

  8. #8
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    vrhnje za šlag (hole mali)
    čokolada za kuhanje, ili tamna čokolada 100 do 150g čokolade
    nekoliko žlica mlijeka

    istući šlag
    čokoladu otopiti na pari, dodati 4-5 žlica mlijeka
    lagano umiksavati u stučeni šlag...

    jednostavno i brzo

  9. #9
    sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    493

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    vrhnje za šlag (hole mali)
    čokolada za kuhanje, ili tamna čokolada 100 do 150g čokolade
    nekoliko žlica mlijeka

    istući šlag
    čokoladu otopiti na pari, dodati 4-5 žlica mlijeka
    lagano umiksavati u stučeni šlag...

    jednostavno i brzo
    Ovo mi se jako svidja, definitivno cu probati

  10. #10
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Može i obrnuta verzija.

    Zagrijati slatko vrhnje (biljno ili mliječno) do vrenja i preliti preko čokolade (Na 0,5 litre vrhnja može od 100 - 300g čokolade) i miješati pjenjačom dok se čokolada u potpunosti ne otopi. U toplo se po želji može dodati rum/maraskino/vanilija/arancini...

    Smjesu ohladiti na 4°C (kao i inače za miksanje) te izmiksati mikserom, poslužiti odmah hladno.

  11. #11
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Ispravka: s 300g čokolade će biti dosta gusto, kao ganache. Pa možda bolje smanjiti količinu.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    305

    Početno

    Evo belgijskom obiteljskog recepta koji sam probala jesti ali ne i raditi JOŠ 8)

    Za 6 osoba:

    200g mliječne čokolade (tamna daje određenu težinu)
    malo tamne čokolade (1 red)
    50g maslaca
    6 jaja

    Čokoladu otopiti na pari sa maslacem na laganoj vatri
    3 žutanjka umješati u mlaku čokoladu.
    Od 6 bjelanjaka napraviti snijeg i lagano umiješati u smjesu čokolade.

    Servirati u zdjelice i ostaviti na hladnom najmanje 4 sata.

    Čim probam (ako se netko odvaži prije) javim kako je ispalo.

    Mislim da je unutra bilo i malo whiskey-a, osjetilo se, ali u receptu ga nema.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    vrhnje za šlag (hole mali)
    čokolada za kuhanje, ili tamna čokolada 100 do 150g čokolade
    nekoliko žlica mlijeka

    istući šlag
    čokoladu otopiti na pari, dodati 4-5 žlica mlijeka
    lagano umiksavati u stučeni šlag...

    jednostavno i brzo
    Pitanje za Kikicu:

    Može li to isto s običnim slatkim vrhnjem, a ne biljnim?

  14. #14
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    vjerojatno može, no njoj je hole najbolji u toj kombinaciji. (ona za sve što radi sa šlagom - koristi isključivo taj hole.. :? )

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    vjerojatno može, no njoj je hole najbolji u toj kombinaciji. (ona za sve što radi sa šlagom - koristi isključivo taj hole.. :? )
    Reci djetetu da je to biljno vrhnje puno emulgatora i još koječega i da je slatko vrhnje puuuno bolje i zdravije. Hola se lakše miksa, duže ostaje na kolačima u nepromjenjenom stanju, ali je neusporedivo lošije za zdravlje ( a meni ni po okusu ne paše).

    Ovo Kikicino se čini jednostavno. Probat ću sa slatkim vrhnjem pa ti javim kak je ispalo.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    734

    Početno

    Hvala kikici na receptu, probat cu prvom prilikom.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    734

    Početno

    Hvala kikici na receptu, probat cu prvom prilikom.

  18. #18
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj lonni prvotno napisa
    Hvala kikici na receptu, probat cu prvom prilikom.
    reći ću joj ...
    i ona izbjegava jaja, tako da ima neke "svoje" recepte... ja se navikavam...

  19. #19

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Ja radim tako da zagrijem slatko vrhnje (biljno) i u njemu otopim čokoladu. Pustim da se ohladi, a onda mutim mikserom.

    Na 2,5 dl slatkog vrhnja stavim 20 dkg čokolade.

  20. #20
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Citam, i puno vas koristi ta biljna vrhnja. Zbog cega ne koristite obicno vrhnje za slag?

  21. #21

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Ja koristim i biljno i obično...kako u kojem kolaču. Ako trebam puno šlaga, onda uzmem biljno jer mi je nekako laganije i izdašnije. Ali nije mi svako biljno jednako ukusno. A ono obično koristim uglavnom u kombinaciji sa svježim voćem ili kestenima.

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Postovi
    399

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    vrhnje za šlag (hole mali)
    čokolada za kuhanje, ili tamna čokolada 100 do 150g čokolade
    nekoliko žlica mlijeka

    istući šlag
    čokoladu otopiti na pari, dodati 4-5 žlica mlijeka
    lagano umiksavati u stučeni šlag...

    jednostavno i brzo
    Jučer sam probala i super je

  23. #23
    koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    1,654

    Početno

    idući korak - bijela čokolada umjesto tamne
    za crnu palačinku

    probat ću ovu verziju bez jaja

    a kako se jaja mogu termički obraditi da budu safe? u mućenom obliku naravno...

  24. #24

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Opet ja sa svojom cokoladom Treba zapamtiti, sto je bolja kvaliteta cokolade to ce biti ukusniji mousse (ili te garbage in garbage out )

  25. #25
    Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,835

    Početno

    Citiraj koryanshea prvotno napisa
    idući korak - bijela čokolada umjesto tamne
    za crnu palačinku

    probat ću ovu verziju bez jaja

    a kako se jaja mogu termički obraditi da budu safe? u mućenom obliku naravno...
    kuhajući na pari i mješajući pritom

  26. #26
    fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    pu
    Postovi
    2,033

    Početno

    - to moja djeca šalju sorcinoj kikici.
    i ovo

  27. #27
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj fegusti prvotno napisa
    - to moja djeca šalju sorcinoj kikici.
    i ovo
    upravo sam joj pokazala tvoj komentar...

    sad je






    ma već sam joj rekla da bi se mogla registrirati i pisati na receptima (tak mi je fini ručak skuhala prije par dana ...

  28. #28

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citam, i puno vas koristi ta biljna vrhnja. Zbog cega ne koristite obicno vrhnje za slag?
    Ja koristim normalno slatko vrhnje. Ali je skuplje od biljnog i kraće "drži" oblik.
    Enivej, meni je bolje.
    Mah, meni je dobro i jedno i drugo

  29. #29
    fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    pu
    Postovi
    2,033

    Početno

    obožavam takve ultra hiper brze i jednostavne recepte da mi vučići budu siti a ja cijela.
    totalno sam nemaštovita i neambiciozna kuharica pa mi niti takve jednostavnoće ne padnu na pamet.

  30. #30
    fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    pu
    Postovi
    2,033

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    upravo sam joj pokazala tvoj komentar...

    sad je
    i ima zašto biti!

  31. #31

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    305

    Početno

    Evo ja upravo napravila mousse po svom belgijskom receptu,, za sada mi djeluje jakoo finooo, hladi se u frižideru

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •