Results 1 to 31 of 31

Thread: Mousse od čokolade

  1. #1

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default Mousse od čokolade

    Radi li tko mousse od čokse, ako da kako, da li stavljate jaja??

  2. #2

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Šta nitko? Ivančice??

  3. #3
    ~lex~'s Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    793

    Default

    Sastojci
    40dag gorke čokolade (od 70% kakaa)
    8 jaja
    1/2 čašice ruma (ili manje, ovisno o ukusu)
    4 žličice Nescafea
    malo soli

    Priprema
    Čokoladu istrgaj na komade i stavi u posudu. Dodaj pola šalice vrlo jake kave i rum.
    Zagrijavaj čokoladu na pari, da se otopi, neprekidno miješajući i stružući kuhačom po dnu.
    Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodaj malo soli i istuci vrlo čvrst snijeg.
    Kad se otopljena čokolada malo ohladi, ulij je u veliku posudu i dodaj jedan po jedan žumanjak, neprekidno čvrsto miješajući.
    Oprezno primiješaj snijeg od bjelanjaka da bi dobila glatku pjenu.
    Neka se stvrdnjava u frižideru najmanje 5 sati prije posluživanja.

    Ako dodaš pjeni malo naribane korice od naranče, pjena će dobiti nov, profinjeniji okus.

    Dobar tek!

  4. #4

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    305

    Default

    Da li je netko isprobao ovaj recept?

    Ja sam dobila jedan belgijski, ali još će proći neko vrijeme dok ga isprobam...

  5. #5
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    kikica radi... bez jaja... nešto sa šlagom...

    ja samo jedem, al pojma nemam o receptu
    a ona je (po običaju) vani :?

  6. #6

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    305

    Default

    U moj recept idu jaja neobrađena, samo bjelanjak kao snijeg, čokolada, malo maslaca, čini mi se i mlijeko.

  7. #7

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Sorciere, ajde pitaj kikicu. Obozavam mousse, ali ne bih sirova jaja.

  8. #8
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    vrhnje za šlag (hole mali)
    čokolada za kuhanje, ili tamna čokolada 100 do 150g čokolade
    nekoliko žlica mlijeka

    istući šlag
    čokoladu otopiti na pari, dodati 4-5 žlica mlijeka
    lagano umiksavati u stučeni šlag...

    jednostavno i brzo

  9. #9
    sasana's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    493

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    vrhnje za šlag (hole mali)
    čokolada za kuhanje, ili tamna čokolada 100 do 150g čokolade
    nekoliko žlica mlijeka

    istući šlag
    čokoladu otopiti na pari, dodati 4-5 žlica mlijeka
    lagano umiksavati u stučeni šlag...

    jednostavno i brzo
    Ovo mi se jako svidja, definitivno cu probati

  10. #10
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Može i obrnuta verzija.

    Zagrijati slatko vrhnje (biljno ili mliječno) do vrenja i preliti preko čokolade (Na 0,5 litre vrhnja može od 100 - 300g čokolade) i miješati pjenjačom dok se čokolada u potpunosti ne otopi. U toplo se po želji može dodati rum/maraskino/vanilija/arancini...

    Smjesu ohladiti na 4°C (kao i inače za miksanje) te izmiksati mikserom, poslužiti odmah hladno.

  11. #11
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Ispravka: s 300g čokolade će biti dosta gusto, kao ganache. Pa možda bolje smanjiti količinu.

  12. #12

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    305

    Default

    Evo belgijskom obiteljskog recepta koji sam probala jesti ali ne i raditi JOŠ 8)

    Za 6 osoba:

    200g mliječne čokolade (tamna daje određenu težinu)
    malo tamne čokolade (1 red)
    50g maslaca
    6 jaja

    Čokoladu otopiti na pari sa maslacem na laganoj vatri
    3 žutanjka umješati u mlaku čokoladu.
    Od 6 bjelanjaka napraviti snijeg i lagano umiješati u smjesu čokolade.

    Servirati u zdjelice i ostaviti na hladnom najmanje 4 sata.

    Čim probam (ako se netko odvaži prije) javim kako je ispalo.

    Mislim da je unutra bilo i malo whiskey-a, osjetilo se, ali u receptu ga nema.

  13. #13

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    vrhnje za šlag (hole mali)
    čokolada za kuhanje, ili tamna čokolada 100 do 150g čokolade
    nekoliko žlica mlijeka

    istući šlag
    čokoladu otopiti na pari, dodati 4-5 žlica mlijeka
    lagano umiksavati u stučeni šlag...

    jednostavno i brzo
    Pitanje za Kikicu:

    Može li to isto s običnim slatkim vrhnjem, a ne biljnim?

  14. #14
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    vjerojatno može, no njoj je hole najbolji u toj kombinaciji. (ona za sve što radi sa šlagom - koristi isključivo taj hole.. :? )

  15. #15

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    vjerojatno može, no njoj je hole najbolji u toj kombinaciji. (ona za sve što radi sa šlagom - koristi isključivo taj hole.. :? )
    Reci djetetu da je to biljno vrhnje puno emulgatora i još koječega i da je slatko vrhnje puuuno bolje i zdravije. Hola se lakše miksa, duže ostaje na kolačima u nepromjenjenom stanju, ali je neusporedivo lošije za zdravlje ( a meni ni po okusu ne paše).

    Ovo Kikicino se čini jednostavno. Probat ću sa slatkim vrhnjem pa ti javim kak je ispalo.

  16. #16

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Hvala kikici na receptu, probat cu prvom prilikom.

  17. #17

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Hvala kikici na receptu, probat cu prvom prilikom.

  18. #18
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    Quote Originally Posted by lonni
    Hvala kikici na receptu, probat cu prvom prilikom.
    reći ću joj ...
    i ona izbjegava jaja, tako da ima neke "svoje" recepte... ja se navikavam...

  19. #19

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Ja radim tako da zagrijem slatko vrhnje (biljno) i u njemu otopim čokoladu. Pustim da se ohladi, a onda mutim mikserom.

    Na 2,5 dl slatkog vrhnja stavim 20 dkg čokolade.

  20. #20
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Citam, i puno vas koristi ta biljna vrhnja. Zbog cega ne koristite obicno vrhnje za slag?

  21. #21

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Ja koristim i biljno i obično...kako u kojem kolaču. Ako trebam puno šlaga, onda uzmem biljno jer mi je nekako laganije i izdašnije. Ali nije mi svako biljno jednako ukusno. A ono obično koristim uglavnom u kombinaciji sa svježim voćem ili kestenima.

  22. #22

    Join Date
    Nov 2004
    Posts
    399

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    vrhnje za šlag (hole mali)
    čokolada za kuhanje, ili tamna čokolada 100 do 150g čokolade
    nekoliko žlica mlijeka

    istući šlag
    čokoladu otopiti na pari, dodati 4-5 žlica mlijeka
    lagano umiksavati u stučeni šlag...

    jednostavno i brzo
    Jučer sam probala i super je

  23. #23
    koryanshea's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagabria
    Posts
    1,654

    Default

    idući korak - bijela čokolada umjesto tamne
    za crnu palačinku

    probat ću ovu verziju bez jaja

    a kako se jaja mogu termički obraditi da budu safe? u mućenom obliku naravno...

  24. #24

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Opet ja sa svojom cokoladom Treba zapamtiti, sto je bolja kvaliteta cokolade to ce biti ukusniji mousse (ili te garbage in garbage out )

  25. #25
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    Quote Originally Posted by koryanshea
    idući korak - bijela čokolada umjesto tamne
    za crnu palačinku

    probat ću ovu verziju bez jaja

    a kako se jaja mogu termički obraditi da budu safe? u mućenom obliku naravno...
    kuhajući na pari i mješajući pritom

  26. #26
    fegusti's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    pu
    Posts
    2,033

    Default

    - to moja djeca šalju sorcinoj kikici.
    i ovo

  27. #27
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    Quote Originally Posted by fegusti
    - to moja djeca šalju sorcinoj kikici.
    i ovo
    upravo sam joj pokazala tvoj komentar...

    sad je






    ma već sam joj rekla da bi se mogla registrirati i pisati na receptima (tak mi je fini ručak skuhala prije par dana ...

  28. #28

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76
    Citam, i puno vas koristi ta biljna vrhnja. Zbog cega ne koristite obicno vrhnje za slag?
    Ja koristim normalno slatko vrhnje. Ali je skuplje od biljnog i kraće "drži" oblik.
    Enivej, meni je bolje.
    Mah, meni je dobro i jedno i drugo

  29. #29
    fegusti's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    pu
    Posts
    2,033

    Default

    obožavam takve ultra hiper brze i jednostavne recepte da mi vučići budu siti a ja cijela.
    totalno sam nemaštovita i neambiciozna kuharica pa mi niti takve jednostavnoće ne padnu na pamet.

  30. #30
    fegusti's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    pu
    Posts
    2,033

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    upravo sam joj pokazala tvoj komentar...

    sad je
    i ima zašto biti!

  31. #31

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    305

    Default

    Evo ja upravo napravila mousse po svom belgijskom receptu,, za sada mi djeluje jakoo finooo, hladi se u frižideru

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •