Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 76 od 76

Tema: da li dijete moze nauciti plivati samo?

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    imaju tu sposobnost urodenu, a onda ju izgube. bas mi je to fora kak takve sicusne bebice znaju instinktivno plivati.
    ja ovo ne bih isprobavala samo zato da ne proguta vode i ne naruši isključivo dojenje
    ne znam jel' ovo šala, jel' meni vruće ili nešto treće, ali ja sam se
    I ja isto!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Čitala sam da rijetko koje dijete može samo proplivati prije treće godine života, jer su mu pluća premalog kapaciteta da ga održavaju na površini.
    zanimljivo! da li to znaci da male bebe mogu roniti, ali ne i plivati? a odakle taj podatak?
    Mislim da male bebe imaju automatski refleks zadržavanja daha kada zarone i da nagonski počinju "plivati" rukama i nogama, ali se ne uspiju održavati na površini. Neka nam to malo bolje objasne mame koje idu na bebe-ribe.
    Onaj podatak o djeci do tri godine i kapacitetu pluća sam negdje pročitala, ali da me ubiješ ne znam gdje...

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mi imamo onaj life jacket od speeda,i moja M sama pliva u moru ide i u duboko i sama izlazi iz vode,lamata rukama i nogama cijelo vrijeme,nema straha takao da ponekad idemo i bez tog prsluka i isto pliva tj.lamata rukicama nogicama samo sto je mi tu pridrzavamo,par puta je rekla da hoce sama tako da smo je pustili al je malo potonula,inace kuzi ronjenje i kad malo ode ispod vode odnma pljune kad izroni i nema suza sto mi je najbitnije da znam da nema straha i da kuzi kaj se desava.a sto se tice proplivavanja vidjet cemo ljeto je jos dugo,sam znam da je necemo forcati,neg kad ona bude spremna i to ce krenut samo od sebe...

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pricala mi je jedna prijateljica da je koristila za svoju djecu takav life jacket (bas ona za koju sam vec spomenula da su je bacili).
    gdje toga ima za kupiti?

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

meni su to svekiji donjeli iz usa,i mogu ti rec da mi je to odlicna stvar jako sam zadovoljna,u poceku joj je bilo malo cudno al sad kad je skuzila ravnotezu odlicno joj ide,mozda da pogleda preko amazona.com

http://www.amazon.com/Speedo-Kids-Sw.../dp/B000VLF9O0

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to sam si mogla misliti - i prijateljica ga je kupila u USA.
    preostaje pokusati preko interneta!
    hvala!

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

imas u ducanima sa nautickom opremom

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

otislo...

ja imam, kupljen u hrvatskoj i to u zgb. mogu pitati tatu di ga je kupio
    no na moru imas sigurno u svakom nautickom ducanu

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    otislo...

moze, molim te pitaj ako ti se da!

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja mislim da jedino i može naučiti samo, odnosno ako pokaže neki interes.....nema mi gore kad po plaži gledam roditelje, dede, bake i ine kako dvo i trogodišnjake forsiraju da plivaju - oboružaju ga svim mogućim pomagalima i onda mu pokazuju što da radi rukama i nogama, pa ga kao drže u dubokom, a dijete vriiiiiiiiiiiiišti jer ili mu to još nije interesantno nego bi se bacakalo samo po plićaku dok se ne oslobodi ili se stvarno boji ili jednostavno nije spremno za takve podvige.

Moj je još prošle godine pokazivao znakove oslobađanja, ali ni na kraj pameti mi nije bilo forsirat ga za nekakvo plivanje, onda je počeo tražiti da ga držimo dok mi plivamo s njim, pa dok on skače s molića i to čak ne ni u tako plitku vodu, a nikakve kolutove, leptiriće i ino nije htio po sebi, pa ni dan danas.

ove je godine već otišao korak dalje da gleda druge što rade rukama i nogama i ovih dana upravo trenira malo ruke, malo noge u dubokom do vrata i ne pada mi na kraj pameti da mu uskačem i forsiram ga da ove godine propliva..........zanimljivo mu je brčkati se i kad bude spreman, otisnut će se sam. ako u međuvremenu pokaže interes za neka pomagala (iako ove godine si je sam kupio onu daskicu/luftić pa se malo vješa po njoj čisto da ima neki oslonac) - sam će reći ako mu je tako lakše.

ako pokazuju interes, naravno treba im pomoći onoliko koliko su sami spremni, uglavnom biti s njima.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

bojim se da se ne preplasi, jer ako ga tako samo pustim u dubokoj vodi, neminovno je da ce najprije potonuti, ili?!?
    A da li je već ronio i skakao u vodi, tj da li se ne boji potopiti? Ako je onda se ne moraš bojati pustiti ga u dubokoj vodi, ali ako nije ja ga ne bih puštala. Nikako nisam pobornik metode "baci ga u vodu pa će proplivati". To mi prije zvuči kao prilika da se dijete izbezumi i uplaši vode.
    Pusti ga da radi što on hoće tempom koji mu odgovara.

Moje iskustvo je ovakvo: Marko je počeo sa skakanjem, a sad se već prilično dobro održava na površini. Kad skoči u bazen u stanju je doplivati do ruba i sam izaći van. On ide 2xtjedno na bebe ribe od 1.godine života (sad će 3) ali tamo ga nitko nikada nije učio plivati, niti ga je MM bilo šta forsirao. On je jednostavno oduvijek volio vodu i ne boji je se.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    otislo...

moze, molim te pitaj ako ti se da!
    ovako: to ti je krizanje savske i vukovarske, iza pivnice medvedgrad je jedan nauticko/brodski ducan, znaci zapravo nalazi se u vukovarskoj u nekom dvoristu, morat ces malo potraziti jer sam dobila takav odgovor
    valjda ima vani neka reklama

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uper, hvala ti puno!

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo ja svoj testirala jucer, inace stoji u brodu za svaki slucaj, a bas me zanimalo kak to ide...
    prsluk je dosta veliki, a na njemu pise da je velicine do 10kg, no njega drzi bez problema (imamo oko 11 kg)
    ima neki remencic sto ide izmedu nogu i ja sam ga stegla najvise, no kad ude u more jako mu se podigne i glava mu je skoro pa unutra u prsluku
    nije mogao plivati sa njim i zapravo ga je zivciralo i htio je da mu ga skinem
    no meni je dovoljno da znam da je u brodu za svaki slucaj ako se nesto dogodi

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Pricala mi svekrvina prijateljica s otoka kako su oni ucili plivati -
    zavezali bi ispuhane i suhe tikvice oko ruku i to je to
    Ne mogu to ni zamisliti

A ovaj prsluk sam vidjela u upotrebi - nije mi se bas ucinio zgodnim. Nisam ga htjela nabavljat malome kad je bio jako malen. Bolji mi je bio onaj kolut s otvorima za noge i fino je brckao rukicama i plutao bez naprezanja.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mony...da, moj svekar je tako ucio plivati, basnam je pricao neki dan

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mony, to su sigurno bile one tikve koje su tvrde izvana, a iznutra suplje kad se osuse. bas su se dobro sjetili!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Naš susjed je s pobacao svoje kćeri s barke u duboko more i one su proplivale. Prema tome - dijete može naučiti samo plivati. Poslije ih naručiš kod psihologa, i svi sretni.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

M je proplivao bez rukavića :D
    I roni, fino rukice ispred glave, imitira skok na glavu , zaroni skroz unutra, digne se i obriše facu....
    Jest da se rodio u Zagrebu, al pravo je morsko dijete, oduševljava tete na plaži svojim obožavanjem i nepostojanjem ikakvih strahova

(ima 3 god i 1mj)

I uvrijedi se ako mu se kaže da je Purger

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Naš susjed je s pobacao svoje kćeri s barke u duboko more i one su proplivale. Prema tome - dijete može naučiti samo plivati. Poslije ih naručiš kod psihologa, i svi sretni.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    M je proplivao bez rukavića :D
    I roni, fino rukice ispred glave, imitira skok na glavu , zaroni skroz unutra, digne se i obriše facu....
    Jest da se rodio u Zagrebu, al pravo je morsko dijete, oduševljava tete na plaži svojim obožavanjem i nepostojanjem ikakvih strahova

(ima 3 god i 1mj)
    Super! Svaka čast!
    Naš je pak pravo bazensko dijete , on pak oduševljava posjetitelje bazenskog kafića u Utrinama, no mora se do sada bojao ko vraga. Nadam se da će se ove godine malo ohrabriti. S obzirom da tako voli plivanje i skakanje bilo bi mi žao da opet samo baca kamenje u plićaku.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Baš mi je zanimljiva ova tema...Emi je s 4mjeseca prvi put do koljena ušla u more, a sada s 15 mjeseci u Nedilju cijela..išli smo za ZG i sišli s autoputa u Pakoštane da se okupamo oko 18h....

Kupala se gola(dobro sam ju namazala i stavila šeširić), pošto nije bila na suncu nije nam bilo teško ući u more..malo sam je rukama smočila, i lagono smo ulazili, prvo ona s tatom, a onda sm ju stavila na sebe, malo je imala stisnute šakice, ali nije plakala, inače obožava vodu i u kadi se sama gnjuri

Kad se malo navikla, stavila sam je na ruke da pliva, lamatala je rukicama i nogicama, pa onda bi se opet malo stisla uz mene, pjevala je i vrištala od sreće, povremeno se malo jače privijajući uz mene, a povremeno odgurujući..no u jednome trenutku mi se naglo poćela otimat i gurati me, kao da bi sama plivala ili puzala po vodi..a zašt, zato što je vidjela klinca na napuhanom dlefinu i zaboravila je mačka strah i da je u moru ..uglavnom, kada bi joj se voda zaletila usta samo je oblizivala sol...za 10 dana idemo na more, setre joj hoće kupiti, prsluk, narukvice i šlauf za plivanje već ima...što bi za tako malu bebu bilo najbolje....s obzirom kada to vidi na tuđoj djeci poludi i hoće plivati sama

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dobar topic, tek sam ga sad vidjela. Evo nekoliko opservacija iz iskustva.

"meni je samo nekak steta da imaju tu sposobnost urodenu, a onda ju izgube. bas mi je to fora kak takve sicusne bebice znaju instinktivno plivati".[/quote Puhovi obožavaju smokve]

I MM je negdje ovo pročitao (ili gledao na televiziji, nisam sigurna), pa je to, naravno, i isprobao na našoj kćeri kad je imala 6 mjeseci (tad smo prvi put bili s njom na moru). Naravno da je potonula! Teorija, dakle, ne drži vodu (mislim da smo mi jedni od rijetkih "luđaka" koji su je testirali na vlastitom djetetu).
    Nakon toga, preuzela sam "stvar" u svoje ruke i dijete je plivalo kao ribica već s dvije i pol godine!
    Dakle, nikakvi dodaci, pomagala, narukvice, kolutovi, prsluci i slične stvari... sve je potpuno nepotrebno i samo zbunjuje i smeta djecu. Dakako, najprije se trebate uvjeriti da dijete doista želi plivati, da mu/joj je to... kako bih rekla... gušt! To se odmah vidi. Neka djeca se iz raznoraznih razloga, a najprije će biti uslijed onoga što vide/osjete od roditelja, boje mora i vrište čim im stavite nožice u plićak...
    Želim reći da roditelji djetetu ustvari daju onaj prvi input i u ovisnosti kako dijete to percipira, imat će radost ili strah ili neki drugi feeling (ovo se ne tiče samo plivanja, nego i svega ostaloga u životu).
    Tako. Ne čini mi se dobrom idejom "bacati" dijete u more, e ne bi li se samo naučilo plivati. Naučit će se samo, hoće, ali mislim da će se to puno lakše dogoditi u nekoj smirenoj, prirodnoj situaciji.
    A onda, ima još nešto što mi se čini važno. Mislim da je iznimno važno da dijete ima povjerenja u vas, da budete uvijek tu negdje uz njega, da zna da ćete, ako mu se bilo što dogodi, biti uvijek tu i odreagirati. Tako smo nas dvije (ja velika, a ona tako malena, svi su se čudili) plivale i u duboko bez straha, jer je ona znala da će se, čak i ako se samo umori, što je normalno, moći osloniti na mene.
    Nema ništa ljepše nego na djetetovu licu vidjeti još jedan pobjedonosni smješak postignuća!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni nije fora da mi dijete s dvije godine propliva kao pas, il da se održava na moru i maše rukama ko blesava, nego je želim naučiti (što sad i činim) da pravilno pliva. i učimo i nije lako, al učimo.

btw, mi smo u švicarskoj imale obavezne sate plivanja u osnovnoj skoli.

inače, ovo s ronjenjem beba do 6 mj. to je samo do tada, a ima veze s grlom i pregradicom u grlu, ako se ne varam... nije nikakav istinkt... vremenom se ta pregradica pomjeri i starija djeca se mogu ugušiti u vodi, tj. roniti ne mogu kao one male bebe koje se baci u more (imaju oni rusi koji bacaju svoju djecu u crno more, ako se ne varam).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

MC, ajd pusti sad plivanje - virni malo na topik skrivalice - otkrivalice

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •