Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Prva pomoć

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Prva pomoć

Znate li pružiti prvu pomoć?

Biste li znali što treba učiniti kod prijeloma uda, ugriza zmije, strujnog udara, sunčanice, utapljanja, gušenja...?

Ja se sjećam nekih stvari iz autoškole i povremeno listam knjige tipa liječnik-u-kući, ali bojim se da bih lako zakazala u nekoj kritičnoj situaciji. I to mi je baš grozno. Mislim da bi svaki roditelj morao znati te neke osnovne stvari.

Jeste li ikad bili u situaciji da ste trebali pružiti prvu pomoć? Kako je prošlo?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to ti je super pitanje, i ja se to stalno pitam i ako sam puno puta prošla prvu pomoć, mislim da ne bih imala pojma.
    Vjerujem da bi se od šoka ili snašla ili totalno zakazala.
    na povremeno gušenje sam već navikla, ali svaki put me presječe, jer mi se sestra kao mala skoro ugušila i umrla.

Mislim da kod prijeloma ne bih ništa dirala, nego što prije doktoru, kao i kod strujnog udara i ugriza zmije,ali kod stvari koje izazivaju brzu smrt, kao gušenje, ubod pčele ili ugriz zmije, ne znam, tu bi trebao biti kirurg i znati djetetu zarezadi jednjak na pravom mjestu i staviti mu cjevčici da dođe do zraka, ali to uspjeva samo u filmovima...inače možeš samo vrištat, plakat i moliti Boga, jer ne vjrujem da se tu puno toga može ućiniti bažalost, i ne dao Bog nikome!!!!!!!!!!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ugriz zmije

još mi je pred očima jedna epizoda Smogovaca

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...72d0df22c4524b

obiteljski centra u zg organizira tecaj pruzanja prve pomoci djetetu
    netko im se moze javiti, pitat kad ce sljedeci

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ne..uhvatila bi me panika.možda... :/

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Snasla bi se sigurno , jer sam jednostavno takav tip osobe. Kad se zbiva nesto di treba bistra glava tu sam , ali kad sve prode onda se pocnam tresti , muka mi je , ne mogu stati na nogama...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Snašla bi se. Edukovana sam i nisam paničar

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Znam, par puta sam to radila i na poslu, sad sam se već i navikla

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=56100&sid=88db24701c2a5cf2a772d0df 22c4524b

obiteljski centra u zg organizira tecaj pruzanja prve pomoci djetetu
    netko im se moze javiti, pitat kad ce sljedeci
    Hvala, izvrsno je znati da takvo što postoji!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Bas cu pratiti kad organiziraju ove tecajeve.

A znate li Heimlichov zahvat?

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ajme ja nisan polagala vozacki pa neman pojma o prvoj pomoci. mene bi uvatila panika da se nesto desi...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja u frci reagiram odlično, ali poslije...
    satima se tresem i hiperventiliram kad pomislim što je MOGLO biti

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nedavno je bio slican topic. ja mislim da bi znala pomoc u puno situacija.

i ja san u frci skroz skoncentrirana i sabrana, potpuno, a kad sve prodje onda me par dana trese adrenalin i budem u komi.

vec sam pisala o ugrizu zmije, pa kopiram:

Kako izbjeci zmijski ugriz?

Sjetite se da se zmije boje vas u najmanju ruku jednako kao i vi njih. Ne uznemiravajte ih! Grizu kad se osjete ugrozene! Dopustite im da pobjegnu od vas i u vecini slucajeva cete izbjeci ugriz.

Zmije cesto mogu odskociti za gotovo polovicu svoje duljine stoga se pri susretu sa zmijom udaljite! Sto prije i sto dalje tako da vas zmija ne moze doseci!

Kad ste u prirodi nosite cizme i duge hlace.

Budite pazljivi gdje stavljate ruke i noge. Zmije se dobro prilagodjavaju okolisu u kojem zive stoga ih je cesto tesko uociti.

Nikad ne pokusavajte dirati zmiju cak i kad vam se cini da je mrtva. Zmije su hladnokrvne zivotinje, dakle ne mogu održavati tjelesnu temperaturu vec za to koriste suncevu energiju i toplinu okolisa u kojem se nalaze. Najaktivnije su na temp. od 25-32°C . Ako je tempertura niska miruju i mogu se ciniti mrtve, a nisu, i mogu ugristi.

Kako zmije grizu?

Zmije otrovnice ugizu svoj plijen i ustrcaju otrov koji ima jako brz i snazan ucinak na tijelo plijena. Otrov sadrzi nekoliko razlicitih tvari koje djeluju na ostecenje tkiva, unutrasnje krvarenje, ostecenje zivcanog sustava i srce.

Simptomi ugriza zmije

Ugriz zmije otrovnice rezultira razlicitim simptomima, od jednostavne ubodne rane do posljedica opasnih po zivot.

Lokalni simptomi ugriza poskoka i drugih zmija otorvnica su bolni. Mogu biti nateceni uz krvarenje i mjehurice.
    Ugriz zmije otrovnice je specifican jer ostavlja trag od ocnjaka – dvije rupice, dok ugriz neotrovnice ostavlja trag citavog zubala tj. rupica u obliku polukruga.

Opci simptomi su teski i opasni po zivot stoga se potrebno odmah potraziti lijecniku pomoc!

Kada potraziti lijecniku pomoc?

Odmah!

Posllilje bilo kakvog ugriza zmije potrebno je potraziti lijecniku pomoc sto prije. Cak i kod ugriza neotrovne zmije ranu je potrebno sanirati na ispravan nacin te primti tetanus (osim ako nije nedavno primljeno cjepivo).

Utvrdjivanje zmijskog ugriza temelji se na prepricanom dogadjaju. Odredjivanje vrste zmije koja je ugrizla je vazno te je vazno dati precizne i sigurne informacije o ugrizu.

Vazno je ostati sabran te zapamtiti sto vise detalja.

Što nakon ugriza zmije?

Hitno odvesti zrtvu lijecniku!

Vazno je transportitati zrtvu sto prije do hitne pomoci. Mnoge ugrize prati bol i oticanje, no i ako nema simptoma ugriz moze biti opasan cak i fatalan. Zrtvi ugriza pomaze se ubrizgavanjem protuotrova i cjepivo tetanusa iskljucivo pod lijecnickim nadzorom jer protuotrov moze izazvati reakciju soka koja se mora hitno lijeciti. Ako se ispravno lijeci smrtnost od zmijskog ugriza je oko 2%.

Prvi korak nakon ugriza je osigurati da ne dodje do drugog ugriza. I nakon ugriza otrovnica i dalje ima otrova te moze ponovo ugristi sve dok nestane bez otrova. Vazno je udaljiti se sto dalje i ne dirati zmiju.

Zapamtiti sto vise detalja o izgledu zmije kako bi je mogli identificirati. Vazne su sare, oblik glave, ima li roscic? Ovo samo ako ne postoji opasnost od ponovnog ugriza.

Pri pruzanju pomoci ugrizenome radite samo ono za sto ste sigurni da je ispravno.

Uklonite prstenje, narukvice i sve sto moze stiskati i zaustaviti doktok krvi ako dodje do oticanja.

Ako je moguce dobro je isprati ranu u velikoj kolicini sapunice i vode. Nakon ugriza moguce je ocekivati prljavstinu u rani ili komadice zuba.

Ugrizeni dio tijela treba imobilizirati i sprijeciti zrtvu da se giba jer kretanje potice cirkulaciju a ona brze rasnosenje otrova krvotokom po tijelu.

Ugrizeni dio tijela takodjer je dobro podvezati no to treba uraditi pazljivo kako se ne bi potpuno zaustavila cirkulacija i napravila jos veca steta. Nakon podvezivanja budite sigurni da su prsti i dalje ruzicasti i topli sto je znak da nije zaustavljena cirkulacija.

Kod zmijskog ugriza NE smijete:

- rezati ranu i isisavati otrov! Od toga nema pomoci, ne isbacije se otrov a moze izazvati vece probleme poput infekcije i veceg krvarenja.

- koristit alkohol! Ni na ranu niti dat ozlijedjenome da pije. Alkohol siti krvne zile sto omogucava brzi ulazak otrova u krvotok.

- led jer ne unistava otrov ali izaziva ozebline koje mogu biti opasne.

- elektroskovi. Nemaju nikakvog efekta a izazivaju opekline i elektricni sok.

- pokusati usmrtiti zmiju kako bi je mogli identificirati u zdravstvenoj ustanovi, to je nepotrebno a moze doci do ponovnog ugriza.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    kao i kod strujnog udara i ugriza zmije,ali kod stvari koje izazivaju brzu smrt, kao gušenje, ubod pčele ili ugriz zmije, !
    najbolje je nazvat odma hitnu pomoc ili poc lijecniku, ovisi kakva je ozljeda i koliko ste udaljeni od pomoci.

ne znam, tu bi trebao biti kirurg i znati djetetu zarezadi jednjak na pravom mjestu i staviti mu cjevčici da dođe do zraka, ali to uspjeva samo u filmovima...i
    zasto bi se kod ugriza zmije ili elektricnog soka rezao jednjak? cak ni kod gusenja mislim da se to ne radu, tj. ovisi o situaciji.

nače možeš samo vrištat, plakat i moliti Boga, jer ne vjrujem da se tu puno toga može ućiniti bažalost, i ne dao Bog nikome!!!!!!!!!
    treba makar pokusat ostat sabran i pomoc djetetu. nazalost do jos vece tragedije moze doc ako covjek reagira u panici i nepromisljeno.

najbolje je odmah potraziti pomoc. a do tada raditi samo ono u sto si siguran da je ispravno.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Znala bih zaustaviti krvarenje, onesviještenog poleći na bok, ali ako bih sumnjala na ozljedu kralježnice, ne bih se usudila ništa dirati. Tu nestručna osoba može napraviti više štete nego koristi. Nazvala bih 94 i slijedila njihove upute.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

imam dijete alergičara i hitna pomoć je udaljena oko 20 min vožnje pa me zanima da li je moguće imati injekciju adrenalina doma?

zhabica???
    očito si stručna osoba

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno

Mislim da je Poslid jednom rekla da oni doma imaju te inekcije radi djeteta alergicara (tzv. "epi pen") i napisala kak ih oni nabavljaju pa probaj nju pp-at (to je negdje bilo u onom topicu o deckicu koji je umro od alergije na nesto sto je pojeo u skoli, ne sjecam se u kom pdf-u je to bilo...)

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

obučena sam da ne paničarim u stresnim i hitnim situacijama, ali kad su odrasli u pitanju.
    ali ne znam kako bi se ponila da mi je vlastito dite u opasnosti i da njoj trebam pružit prvu pomoć.

puno roditelja vjeruje kako bi instinktivno skočili u zaštitu diteta, ali se puno puta pokazalo kako strah jednostavno paralizira roditelja, doslovno ni glas neće iz grla a kamoli pokret.

moj brat je upao ko mali u bazen mami pred očima i umisto da ona skoči za njim ona se ukopala i ni makac. e sad neko će kazat: neš ti, upalo dite u bazen šta nije skočila za njim. virujem da je i ona sebe milijun puta pitala zašto se nisam mogla maknit s mista. njegovo davljenje sam prvo ja registrirala, ali kako sam i ja bila dite ja ga uhvatila za nogu, ali mu je glava bila pod vodom. srićom vidio sve jedan čovik pa skočio i izvukao brata vani.
    eto, on bi se možda mami pred očima utopio dok je ona stala ko okamenjena. a inače je bila zdravstveni radnik.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj betty boop prvotno napisa
    imam dijete alergičara i hitna pomoć je udaljena oko 20 min vožnje pa me zanima da li je moguće imati injekciju adrenalina doma?
    nisam sigurna da mozes. provjeri sa svojim lijecnikom.

slazem se sa lory, treba ostat sabran.

i ja sam vidila sta panika ucini od covika pa ne zna ni najbanalniju stvar ka sta je pozvat hitnu :/

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U teoriji sve znam... uistinu.
    U praksi redovito padam u nesvijest...

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ako znate za konkretne tečajeve prve pomoći, pogotovo ako su namjenjeni baš za roditelje, pišite kad, tko, pošto i gdje, .

Taj tečaj bi odmah odslušala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •