-
Povećanje plaće
Evo imam pitanje, možda je već bilo, u tom slučaju bila bi zahvalna na linku. Naime, vratila sam se na posao i imam jedno dijete. Je l mi može netko reći kako da izračunam koliko mi se trebala povećati plaća (dijete je na mene prijavljeno) te kako se to točno vidi u izvatku od plaće? Hvala!
-
Osoblje foruma
Prema Zakonu i Pravilniku o zakonu o porezu na dohodak, uzdržavano dijete (prvo) uvećava faktor osobnog odbitka za 0,50. Odnosno kod tebe bi iznosio ukuno 1,50 (ti 1,0 + dijete 0,5).
U dosadašnjem iznosu mjesečnog osobnog odbitka (za faktor 1,0 = 1600 kuna) isti bi se poveća za 0,5 (800 kuna) te bi se na tvojoj mjesečnoj platnoj listi iznosio ukupno 2400. Naime, za toliko bi se smanjila porezna osnovica i na razliku bi se obračunavali potrebni porezi, te eventualno prirez.
Znači pogledaj na svoju isplatnu listu koliko ti je primjenjeni faktor osobnog odbitka. Trebao bi iznositi 1.5.
S druge strane, od 1.7. ovaj osobni odbitak povećava se na 1800 kuna. Znači u tvojem slulčaju, za plaću 7 mjeseca imala bi (1800+900) 2700 kuna.
No, to što je dijete zdravstveno prijavljeno na jednog roditelja, ne znači da je i automatski prijavljeno na njegovu pk karticu (ovo se rješava u poreznoj upravi).
-
Puno fala, je, mala mi je na PK, al sam imala jos neke dodatke za koje sam mislila da su od bebe, no, izgleda da nisu. Drugim riječima, babe u računovodstvu me opet ne doživljavaju i OPET se moram ići svađati...grrrrr
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma