Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: lijecenje zuba u trudnoci

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno lijecenje zuba u trudnoci

Drage moje,

Molim za pomoc. Zbog pojave procesa na zubu (gnojna fistula) koji je vec lijecen, ponovno mi stavljaju lijek u kanal.
    Receno mi je da je to sve ok, i da nema nikakve opastnosti od lijekova koji se stvaljaju u zube ni za mamu ni za bebu. Ipak me strah, pogotovo sto uvjek traje mjesec, dva....
    Da li je neko imao iskustva sa necim slicnim i da li imam razloga za brigu? Trenutno sam u petom mjesecu.

Hvala puno unaprijed

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

pa opasno je imati neliječene zube i procese u njima, a ne obrnuto

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala tatsha na odgovoru, to je logicno ..
    Ipak, normalno je i da svaku trudnicu pa i mene hvata panika od lijekova pogotovo na duze vrijeme..
    Zato selim razmjeniti iskustva sa nekim ko je to vec prosao/

Hvala

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Tatsha prvotno napisa
    pa opasno je imati neliječene zube i procese u njima, a ne obrnuto
    potpisujem, slobodno idi zubaru i popravi zube

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

a što je s injekcijom pri vađenju i popravljanju zuba kroz trudnoću?

smije li se?

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam odbila. Doktorica se složila. Vjerojatno se ništa ne bi dogodilo, ali ovako sam mirna.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ne vidim razlog za injekciju kod popravka, ali da mi vadi neki od kutnjaka ili umnjaka itekako bi razmislila

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

U anesteticima ima kokaina i adrenalina pa je uputno izbjegavati u trudnoci. Te kolicine su minorne i vjerojatno bezopasne, ali je bolje odgoditi do nakon poroda.
    S obzirom da ti je taj zub vec ljecen i u njemu nema zivca onda te ovaj postupak nece/ne bi trebao boljeti bez anestezije, a sto se lijeka tice nema sanse da naskodi djetetu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hvala puno lane

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

postoje inekcije analgetika bez adrenalina
    ja sam nažalost cijelu trudnoću provela kod zubara, dva puta pila antibiotike zbog zuba i dvije zadnje noći prije poroda (kao i božić ) provela na hitnoj u perkovčevoj. radije rješavaj sada nego da ti se sve upali u zadnjem tromjesječju! Jadan moj mališa u trbuhu je divljao svaki put kad bi se upalila brusilica i mislila sam da ću se porodit na zubarskom stolcu (da bar! bar bi bilo brzo :/ )
    Sretno!

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jooooj, ja ću izgleda morati vaditi umnjak.
    Prošli tjedan se upalio zapravo zabolio na zagriz :shock: !!
    Uspjela sam nekako smiriti bol, pa me trenutno ne boli osim kad gutam i naravno ne smijem jesti na tu stranu.
    Vidjet ću kaj će mi ginić reći, da li da pričekam s vađenjem ili moram ići vaditi bez obzira što tu i tamo malo zaboli. Ful me strah, jer nakon vađenja umnjaka smijem samo paracetamol popiti a on mi ziher neće smiriti bol, plus teško ću jesti.

Joj baš sam žalosna.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mene jučer počeo boliti zub i ja odmah u zubara (nisam bila otkako sam zatrudnila ) i on kaže svi zubići zdravi :D ali zubno meso s jedne strane jako, jako upaljeno. Inače imam kronične upale zubnog mesa. Rekao je da ću se malo namučiti u trudnoći, ali glavno da nema popravaka

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Točka prvotno napisa
    Jooooj, ja ću izgleda morati vaditi umnjak.
    Prošli tjedan se upalio zapravo zabolio na zagriz :shock: !!
    Uspjela sam nekako smiriti bol, pa me trenutno ne boli osim kad gutam i naravno ne smijem jesti na tu stranu.
    Vidjet ću kaj će mi ginić reći, da li da pričekam s vađenjem ili moram ići vaditi bez obzira što tu i tamo malo zaboli. Ful me strah, jer nakon vađenja umnjaka smijem samo paracetamol popiti a on mi ziher neće smiriti bol, plus teško ću jesti.

Joj baš sam žalosna.
    točka, ne brini, zašto misliš da se ne može popraviti, da se mora vaditi?
    inače nisam vadila umnjake, nego 2 kutnjaka i mogu ti reći da nisam niti pila ništa od tableta nakon, nije bilo tako strašno, ak je upaljen, ne može se vaditi, a kad se smiri, injekcija, zub van, i boli kao svaka rana, nije problem

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

inače ja isto odgađam zubara, ali nemam pokvarenih zubi, već mi se malo plombe i mrvica prvog sjekutića otkrhnula

a što se tiče upaljenog zubnog mesa-probajte baby propolis utrljavati, ružnog je okusa, al nabrzinu prođe, meni je meso nateklo prije jedno tjedan dana na 3 mjesta i nakon dva dana mazanja (unatoč mučnini) sve 5

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inače nisam vadila umnjake, nego 2 kutnjaka i mogu ti reći da nisam niti pila ništa od tableta nakon, nije bilo tako strašno, ak je upaljen, ne može se vaditi, a kad se smiri, injekcija, zub van, i boli kao svaka rana, nije problem
    Bila sam kod zubarice i rekla mi je prije mjesec dana, da ako bilo koji od 2 gornja umnjaka koja imam zaboli, moraju ići van, jer su jako pokvareni. Jučer sam ju zvala i veli ona meni da se naručim kod privatnika - oralnog kirurga jer ih se ona ne usudi vaditi i da će oni znati koju dozu anestezije dati. Pa kaj ona to nebi trebala znati :? Usput da velim da me ta priča kod privatnika košta 750 kn.
    A što se tiće mojeg straha od bolova, povadila sam donja 2 umnjaka, ima već par godina, i namučila sam se jako. Čak sam bila i na hitnoj završila od nesnosnih bolova koji su btw trajali 2 tjedna :/

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a što se tiče upaljenog zubnog mesa-probajte baby propolis utrljavati
    Koristim ga, s time da je ovaj moj s kaduljom, nadam se da to nije problem?? Uz to za zubno meso koristim i Gengigel, također pomaže.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni ne prolazi zubno meso s ničim. To meni nije od trudnoće već oduvijek i sada se samo pogoršava. Nema što nisam probala i sve ga malo smiri, ali nikako da skroz prođe.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Točka prvotno napisa
    Bila sam kod zubarice i rekla mi je prije mjesec dana, da ako bilo koji od 2 gornja umnjaka koja imam zaboli, moraju ići van, jer su jako pokvareni. Jučer sam ju zvala i veli ona meni da se naručim kod privatnika - oralnog kirurga jer ih se ona ne usudi vaditi i da će oni znati koju dozu anestezije dati. Pa kaj ona to nebi trebala znati :? Usput da velim da me ta priča kod privatnika košta 750 kn.
    A što se tiće mojeg straha od bolova, povadila sam donja 2 umnjaka, ima već par godina, i namučila sam se jako. Čak sam bila i na hitnoj završila od nesnosnih bolova koji su btw trajali 2 tjedna :/
    ja bi ti preporučila da odeš nazad svojoj dr i zatražiš uputnicu za maksilofacijalni u bolnici, mislim da će ti oni to odraditi kak treba, a izbjeći ćeš to plaćanje, problem s gornjim umnjacima (i ostalim zadnjim gornjim zubima) je što su blizu sinusa, pa bolje da ti netko što stručniji to odradi

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da, razmišljala sam i o tome. Ali u bolnicama se dugo čeka na pregled, pa onda još dok me naruče za vađenje.... moglo bi se dogoditi da već i rodim. Zvat ću bolnicu svakako da budem sigurna koliko se dugo čeka.

Hvala.

curly mama avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja sam u trudnoći imala problema s jednim zubom. zubarka mi nikako nije mogla naći treći kanal i zub mi je konstantno zatvarala :? i opet otvarala kad bi dojurila k njoj jer me boljelo.
    dan nakon što mi ga je ponovo zatvorila završili smo na moru gdje u bolovima odem hitno do neke zubarke koja mi je odmah pronašla taj "skriveni i misteriozni" treći kanal i zgrožena upalom odmah mi prepisala antibiotik. užasno sam protiv antibiotika, a da ne govorim da sam tada bila i u 7. mj. trudnoće. ipak me uvjerila da će u tom slučaju biti najmanje štete...tako da sam pristala. upala je nestala i priča ima sretni epilog. (a moja me zubarka više neće vidjet!)

što se zubnog mesa tiče, skroz je osjetljivo u trudnoći. ja sam koristila senzodine pastu i baš mi je bila o.k.

curly mama avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i meni u trudnoći počeo izbijat umnjak, a nema mjesta za njega. još uvijek "se gura"...a ja dojim. ne znam kolko ću još moći držat situaciju na stand by. trebala bih ga vadit
    (sorry, malo sam se prikrpala temi. morat ću se preselit na dojenje i problemi )

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A ja liječim šesticu već par mjeseci, u međuvremenu zatrudnila, i kad mi je zubar zatvorio nedavno zub, buknula upala, u 24 h završila 3 puta kod zubara (uključujući hitnu u perkovčevoj u 2h u noći).

Sad su mi iznova očistili kanale, stavili lijek i do daljneg će mi ga liječiti. Sve ovo se događalo u mom 1. tromjesječju (koje je sad pri kraju) i stalno sam se pitala jel štetan (otrovan) taj gorki lijek koji se stavlja u kanale i općenito zub. Muka mi kad progutam ono gorko kroz grlo i pomislim da putuje do bebe :? možda si i umišljam.

Uvjeravaju me i ginekolog i zubar da to ništa ne šteti, a šta vi kažete ?!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nije lijek gorak, gorka je tekucina kojom se ispiru kanali radi dezinfekcije. Obavezno mi se digne zeludac svaki put kad to progutam, odnosno - tvrdim da progutam, ali mi i zubar i sestra svaki put govore da je rijec samo o intenzivnom mirisu zbog kojeg sam uvjerena da sam ga progutala.

Nekoliko puta su mi rekli o cemu se zapravo radi, ali zaboravila sam ime tekucine. U svakom slucaju, sluzi za dezinfekciju. I stvarno ne znam steti li u trudnoci. Najvjerojatnije ne.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

MENE ZAnima ja bi trebala vaditi umnjak,ali sam tek u prvom tromjesječju i rekla mi je neka zubarka da ne sada vaditi,nego kada uđem,u drugo tromjesečje.Ne preporuča se prvih 3 mjeseca, šta mislite da pričekam kraj trudnoće? Vidim da je bolje da vadim,a nebi htjela da se lijekovima šopam. INače kadulja se nesmije piti u trudnoći.

Šta preporučate

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Čekaj drugo tromjesečje i vadi ga, jer ga opet u trećem ako bude pravio probleme nećeš smjeti vaditi.
    Ja ga vadila i sve prošlo OK.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam u 5 mj. trudnoce svaka 2 dana isla kod zubara na popravke zubi koji su totalno otisli pitala sam zubara jeli to stetzno rekao je da mnoge trudnice upravo u trudnoci to rade jel manje boli :?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja sam u 10 tjednu trudnoće i jučer sam vadila zub uz lokalnu anesteziju,na upit zubara dali mi smije dati anesteziju rekao je da da,sad me još čeka nadogradnja tog zuba,a 2 pored se bruse da bi se taj novi mogao nadograit,strah me ali valjda stomatolozi znaju šta smiju a što ne :?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Koliko sam ja informacija uspjela prikupit s raznih strana od ginekologa i stomatologa, svi ali baš svi su rekli da ni lokalna anestezija, ni liječenje kao i vađenje zuba ne štete bebi, pa ni u 1. tromjesečju.

Najgore je kažu ne liječit zube, ostavljat upalu ili pokvaren zub, što može prouzročit više štete za bebu. Mislim da se ne trebamo brinuti ovo vađenja, liječenja, pa ipak su to stručni ljudi a mi malo osjetljivije i brinemo za svoje nerođene što je normalno.

By the way kadulja se ne smije piti u T. ali onaj fini sprej za desne se može koristiti i to baš trudnice a u njemu su male količine propolisa, kamilice, kadulje,itd. jako smiruje upaljeno meso/zub, meni je puno pomogao, pogledat ću doma naziv pa vam javim. Preporučila mi ga teta u ljekarni kad sam naglasila da sam u 1. tromjesečju.

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Lili75, apsolutno potpisujem sve što si napisala!

ja ne mogu vjerujem da još uvijek čujem od trudnica, a čujem vjerujete mi, da su im ginekolozi rekli da se u trudnoći ne smiju popravljati zubi!
    i što se onda dogodi - dođe do nekakvog upalnog procesa, pa na slijepo bez slikanja mi moramo spašavati situaciju, pa je sve puno teže, kompliciranije, i takvi uvjeti nisu baš lijepi za trudnicu!

idealno bi bilo da se zubi saniraju prije trudnoće, i onda redovnim kontrolama održavaju kroz trudnoću...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

evo šaljem kako sam rekla naziv spreja koji mogu koristiti trudnice Apiprodent jak oje dobar za upaljene desni, afte i sl.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

jos malo imam do kraja, pozna trudnoca.
    vec nego vreme me muci gornji umnjak i veceras shvatam da je to to, i da se on mora vaditi.
    sta da radim.
    vaditi sada ili cekati pa posle porodjaja?
    valjda ce izdrzati da se ne upali sve, vec mi dosta reaguje na pritisak i slatko, ali na toplo i hladno jos uvek ne.

posle porodjaja, kada ga smem vaditi..
    anestezija, dojenje i tako to?

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja mislim da moram hitno vaditi zub jer imam nesnosne bolove (33 tj)

a strah me da sto ne naskodi trudnoci, sto sad?

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

evo i ja imam problema s umnjakom a taman sam saznala da sam trudna.trebala bi ic kod kirurga da mi ga izvadi al posto je ostao samo korijen "zarobljen" u mesu bit ce tu poslije zahvata i savova.i znam da necu podnit bez tabl za bolove.i smijem li uopce slikat zub jer mi nece htjet radit bez slike.ajme bas sam ljuta na sebe jer sam to vec mogla napravit al bila sam glupa i lijena

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

dora5, oni kažu da u principu kroz onu pregaču ništ ne prolazi, ali svejedno pitaj.

Sretno!

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Evo i mene zabolio umnjak, a znajući moje umnjake- čim zabole, odmah moraju i ići van

Kako se to meni uvijek dogodi nekako pred vikend, dajte mi pliz recite di je u Zagrebu hitna na kojoj mogu nešta napraviti kad su zubi u pitanju- npr. izvaditi zub?

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Progooglala sam i našla pa ću staviti ovdje ako nekome zatreba:

Stomatološka služba Dežurna služba za područje: Centar, Črnomerec, Medveščak, Trnje, Susedgrad, Zaprešić, Trešnjevka:

Stomatološka poliklinika Perkovčeva 3

• tel: 4828-488
    • Radnim danom od 22.00 do 06.00; nedjeljom i praznikom od 00.00 do 24.00

Dežurna služba za područje: Dubrava, Maksimir, Peščenica, Sesvete, Dugo Selo i Vrbovec:

KB Dubrava

• Av. G. Šuška 6
    • tel: 2902-444

Dežurna služba za područje: Novi Zagreb, Velika Gorica i Jastrebarsko:

Dom zdravlja Zagreb - Centar (lokacija Siget)

• Av. V. Holjevca 22
    • tel: 6528-755

gumbek avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

I ja imam jedan umnjak za vađenje i molim Boga da me ne zaboli u T.
    Pošto sam znala biti česti gost u hitnoj,mali savjet:dođite prije 22 h jer se zna desiti poprilična gužva,pa se čeka...doduše sad je ljeto pa možda neće biti tako,mene uglavnom uhvati zubobolja zimi.

Držim fige!
    Ninči ...javi kak je prošlo.

Eva Maria avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Bok cure!!
    Evo jedne s jaaakim i nesnosnim bolovima zuba
    naime, danas sam morala vadit zub, a u 11tj sam..
    bilo je teško i komplicirano vađenje i čak mi je dio korijena ostao al zbilja sitni dijelić koji je rekla da će samo izać hmm...

mene zanima čime ste ublažile bolove?
    ja ću poludit, zvala sam dr, kaže da mogu popit Lupocet. sad sam ga uz veliku grižnju savjesti popila. inače, stavljam obloge od kamilice i pijem čaj od iste..

joj.. pomozite... može li Lupocet naškodit? Kao i ta anestezija (dobila sam puno anestezije jer nikako nije primala

nespavam već 2 noći, kako se vidi neću ni ovu

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Eva Maria, ne brini se zbog anestezije, ne može naškoditi bebici!

što se tiče bolova, neka te ne peče savjest što si popila lupocet, ništa strašno neće se dogoditi, a mislim da je puno bolje nego da umireš od bolova!
    oblog od kamilice neće ti baš pomoći, uvijek je bolje staviti hladni oblog (led) nakon bilo kakvog vađenja ili operativnog zahvata u ustima!
    nadam se da ćeš uspjeti bar malo odspavati noćas, smiri se, pomazi bušicu, bebica će biti super!

Eva Maria avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

bzara, draga, puno hvala na brzom odgovoru
    evo, kako sam popila lupocet, puno mi je bolje i mislim da ću uspjeti spavati a i još sam smirenija kad si mi odgovorila
    hladan oblog? ups, a ja sam se bojala da si ne nahladim pa sam toplu do mlaku kamilicu stavljala (al nije upalilo).

nadam se da će sutra popustiti da ne moram više dolaziti u napast za tabletama..

puuuno hvala i laku ugodnu noć želim!!!

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

vjerujem da te strah za bebicu, u potpunosti te shvaćam!
    sad se samo probaj opustiti i odmoriti!
    nećeš se nahladiti od hladnih obloga! ne bi bilo dobro da sa friškom ranom u ustima budeš negdje na propuhu, jakom vjetru... ali hladan oblog će stisnuti krvne žile i bit će bolje vidjeti ćeš! i vjerujem da ti je doktorica rekla ali bolje da ponovim - ne mućkati u ustima (ispirati usta) da se stvori ugrušak u rani, kako bi ona mogla zacijeliti!

nadam se da će sutra biti bolje!

gumbek avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Eva Maria i ja držim palčeve da si se uspjela noćas odmoriti

Kao što ti je bzara lijepo objasnila ne brini zbog Lupoceta

Eva Maria avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

bok drage moje!!!
    hvala na brzim odgovorima!!!
    evo, ja sam baš fino spavala ovu noć i danas je super
    još bolucka ali ništa strašno!!! najgore je prošlo!!!
    nadam se da sam sa zuboboljom kvit
    ma, najbitnije da nisu anestezija i lupocet naškodili maloj mrvi!!

vlac avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ja sam kao dojilja imala problem sa zubom i zubar mi nije znao pripisati lijek , te se savjetovao s doktoricom što mi smije dati jer svaki lijek prelazi u mlijeko. tako da upućujem sve mame da vele zubaru ako su dojilje!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •