DRAŠKOV KOLAČ
tijesto:
20 dag brašna
13 dag šećera
3 žutanjka
2 žlice kakaa
2 dl mlijeka
1 dl ulja
1 pzp (prašak za pecivo)
1 kg jabuka- izribati, malo prodinstati i dodati po želji šećera (ovisno koliko volite slatko), vaniliju, cimet, koricu od limuna, ja stavim šaku grožđica i grubo rezanih bajama
Izmiješati sve sastojke za tijesto, uliti u dublju tepsiju (vel. kalup) te ispeći do pola na 180 C (cca 10-tak min- kad taknete prstom da vam ne upadne u tijesto). Na polupečeno tijesto složiti ribane jabuke, a preko njih snijeg od 3 bjelanjka s 3 žlice šećera. Ispeći do kraja da se bjelanjak osuši (smanjiti temperaturu na 160- gotovo je kad kora od bjelanjka dobije onu smećkastu boju). Pečeno preliti čokoladnom glazurom. Ohladiti u fridžu. Jako sočno i ukusno...
PITA OD JOGURTA
tijesto: 25 dag brašna
17 dag margarina
10 dag cukra
1 pzp, 1 vanilija
4 žumanjka
nadjev: 15 dag cukra
3 jogurta
2 kis. vrhnja
5 žlica oštrog brašna
snijeg od 4 bjelanjka
Načiniti prhko tijesto od navedenih sastojaka i razdijeliti na 2 dijela- (jedan veći, jedan manji). Veći dio staviti u frižider, a manji u zamrzivač 1,5 h. Razvaljati veći dio tijesta i staviti u tepsiju, staviti nadjev, izribati smrznuto tijesto i peći na 180 C 40 min. Za nadjev pomiješati navedene sastojke i na kraju kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.