Ahmed je 8. 2 zavrsio u bolnici. Sve je pocelo sa blagom temperaturom. Nakon temp. je imao 24 satni osip. (guglala sam osipe i strasno mi je licilo na german measels)(Vakcine su sve up to date). Prvo iza usiju a potom po tijelu. Zadrzava mokracu. 7.2 oko 23 h udara glavom od zid neda se taknuti, cupa si kosu i nakon pola sata torture napokon se popiski i zaspe. (Bili smo taj dan kod peda pa je sugestiro urinarnu infekciju). Sutradan opet bolovi, cupa se za stomak. Odemo na hitnu. Spomenula sam da nije mokrio skoro 17 h. Pretrazili krv, mokracu, dali mu jednu infuziju i poslali nas kuci. (a dijete u svo ovo vrijeme nije mokrilo). Bilo mi je cudno da nas sa suhom pelenom salju kuci ali...dolazimo kuci sa hitne dijete place, izvija se, koci se...dva sata nakon dolazka sa hitne vodimo ga u drugu bolnicu, children's hospital. Nije jos mokrio pa mu stavljaju kateter, pretrage. Ima povecan broj enzima u mokraci. Ne jede/ pije plus mokraca haos pa nas salju na sprat.
Svo ovo vrijeme dijete je u nesnosljim bolovima, ruke mi otpadaju. Temperatura dolazi i nestaje i sve tako. Pocinju sa testiranjem, razlicite viruse, bakterije. Krv isto pokazuje povecane enzime nije im jasno. Pocinje daljnje testiranje na sve zivo sto vam naumpane. (kršitelj koda)c, crohn's, kawasaki desease, cystic fibrosis, HIV. Mnogi testovi su dosta komplicirani da ih salju za Californiu.Sve negativno. Pocinju NESNOSLJIVI bolovi nakon svake kapi tekucine, svake mrvice kruha. (sta bolovi imaju sa jetrom i hranom?!) Dijete nema mira, gubi se. Vec smo stigli i do morfina za njegove bolove jer ovako bi se smirio sat dva. Salju ga na roentgen, ultrazvuk bubrega, jetre i svega ostaloga. Jetra je blago 'distended' (sto god im to znacilo.) Dijete je u medjuvremenu na 4 antibiotika. Ne jede i ne pije nikako jer je skuzio da ga boli. Ionako premrsav sam od sebe pocinje gubiti na kilazi 2 g. 2mj. vaga 10,600 g.(dosli smo u bolnicu sa 11,300 g). Pocinju sa TPN (hrana preko infuzije, lipids). Vade mu krv konstantno, pricaju o transfuzji, a i dalje ga bodu. Tjeram ih. Hemoglobin pao na ispod 6...DOSTAAAAAAAAAAAAAAAAAA. Pitaju kada smo bili van Amerike, gdje smo bili, sta smo jeli.
Gubim snagu, zivce. Ulaze u sobu po 30 doktora i ceskaju se po glavi. Temperatura opet odlazi ali se vraca. Ne mogu ih gledati...ne mogu mu pomoci...ja nestrpljivo cekam dijagnozu...nemaju je. 15 ti dan nestaje temperatura, i dalje nejede pa je na TPN. Spominju jetru cesto ali ni oni neznaju tacno. Nije im jasno, dijete nije alkoholicar, nema kamence. Ima groznu boju, POTPUNO JE ZUT. Crijevo izmedju zuci i jetre je nateknuto. (bile duct ga zovu). Sumnjaju na bakteriju tamo ali nemaju testa za to...pocinju sa tretmanom tog crijeva.
20 ti dan kuzim da su pri kraju. Nemaju testova vise, on pocinje polako jesti, bolovi nestaju. Nasli su par dijagnoza ali sve poreknu. Sazivaju 200 doktora i nitko moga Ahmeda da skuzi. Moje oko...
22 gi dan nas salju kuci bez dijagnoze, osim sto na otpusnici pise Failure to Thirve...ne kuzim kako to ima ista sa njegovim boravkom u bolnici. Moram nampmenuti da je njegova kilaza bila non stop tema doktorima...
Vec je maj a Ahmed svakodnevno pije sirup (actigal) za to crijevo jer je jos blago nateceno. Negova doktorica zeli da opet uskoro idemo na pretrage jer je kako ona kaze 'zabrinuta' za njega.
Sto vam sve ovo pisem? Tek sada? Moje oko imalo jednodnevnu tepm. Jutros se javlja isti osip scim je svo ovo pocelo. Iza usiju, vec je po tijelu. Nema drugih simptoma, ali se uzasno bojim sta nosi jutro. Spava upravo.
Ima li itko kakvu sugestiju? Bojim se strasno!!!! za dijete...sta bi moglo biti???