Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Škola

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Škola

Zanima me drage mame i tate što vi kažete na naš sustav obrazovanja; da li su to vrijednosti koje se djecu uče u školama, kao trčanje za 5.o ili skakanje u dalj rekordno? Danas, nakon deset godina nakon škole nisam primjetila da su me prilikom zaqpošljavanja ili prilikom otvaranja firme pitali što mislim o Seljačkoj buni?
    Ta utrka za egom me fascinira, jer se sreća na tom putu apsolutno zaboravlja!
    Kako se nosite s time?

Sigurna sam da je emocionalna inteligencija djece izuzetno važna u životu, a njoj nema mjesta ni u jednom predmetu.

U udžbeniku za sedmi razred iz biologije djeca uče o organima životinja i to u tančine, a sa 12 godina klince muče sasvim druge stvari... A ne ima li morski pas nečisnicu ili ne!

A da ne kažem kako je ocjenjivanje predmeta kao što su matematika, likovni, glazbeni tjelesni suluda stvar.
    Kako ocjeniti nečiji talenat? Pozvati roditelje i porazgovarati kako prilikom spolnog odnosa nisu jače pjevali!!??

Strani jezici su ok. To bez komentara. Materinji isto...
    No mislim da kužite poantu.

mljacmljac

Početno

Sigurno naš školski sustav ima jaaako puno nedostataka. Kolika je briga za školski sustav, on će još dugo ostati takav.
    Zašto misliš da matematika ulazi u grupu predmeta kao glazbeni, likovni i TZK? Da u matematici ocjenjujemo samo talent ne znam koga bi, osim u matematičkim gimnazijama, ocjenjivali. Sigurno je suludo očekivati da prvašići bojaju plohe i bridove kocke i da im super ide, no priča ima i drugu stranu. Današnja djeca su pravi neradnici. Naravno ima i krasne dijece, no sve rijeđe vidim pristojno, odgojeno dijete i ako još dobro uči moram se začuditi. Žalosno ali tako je, jer takve je djece sve manje.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mljacmljac prvotno napisa
    Današnja djeca su pravi neradnici. Naravno ima i krasne dijece, no sve rijeđe vidim pristojno, odgojeno dijete i ako još dobro uči moram se začuditi. Žalosno ali tako je, jer takve je djece sve manje.
    :shock: :shock: :shock:

žalosno je da netko na ovakav način razmišlja o djeci... djeca su onakva kakvima ih mi "napravimo".

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Današnja djeca su pravi neradnici. Naravno ima i krasne dijece, no sve rijeđe vidim pristojno, odgojeno dijete i ako još dobro uči moram se začuditi. Žalosno ali tako je, jer takve je djece sve manje.
    :shock: :shock: :shock:

žalosno je da netko na ovakav način razmišlja o djeci... djeca su onakva kakvima ih mi "napravimo".
    Djeca su cudesna!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali u likovnom se ne ocjenjuje talent niti se na satu likovnog obrazuju buduci umjetnici.
    ja se nadam da ce, kad i. krene u skolu, likovni vratiti na dva sata kako je nekad bilo

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Sjećam se kada sam ja išla u školu, pa s obirom na moj talenat iz crtanja, morala sam "moliti" profesoricu za 5 jer idem u primjenjenu (umjetnost).
    Pa nadam se da se crtanje ne ocjenjuje na taj način. Jer je to smješno. Kako se uopće može odrediti što je dobro nacrtano a što ne. Kad neki imaju dvije lijeve za crtanje?
    A tjelesni?
    Slažem se da se daju motivacijske ocjene, truda i zalaganja. A ne one koje će te strpati u koš nesposobnjakovića jer ne trčiš brzo!

Zapravo bi bilo dobro da se sustav obrazovanja svodi na praktične stvari, one koje ćr djeca kasnije u životu moći iskoristiti. U matematici npr. kako raspolagati s novcem, itd. ( naravno na primjerima prilagođenim za klince određene dobi).

Zamisli kako zapravo profesori oblikuju djecu? Sjednu za klupe, oni pričaju, djeca pišu, poslije bubaju napamet... Rad! Rad!Rad! A zadovoljstvo?
    Da li netko provjereno zna da se u školama uči djecu kako uživati u učenju i koja je radost znanja?

Znanje je mudrost ako učiš iz njega.
    Ili kako je apsurd ratovati ako se ratovima zadovoljava ego; velikih vojskovođa kroz povijest?

Mislim da našem sustavu školovanja totalno nedostaje morala, ljubavi i strpljenja za one malene koji tegle torbetine pune knjiga da bi učitelji i ministra bili zadovoljni!

:?

mljacmljac

Početno

Ne obrazuju svi profesori djecu tako da oni sjede u klupama i pišu pa onda bubaju ono što su napisali. Užasavam se toga. Ima nas koji obrazujemo djecu i na drugi način: npr. noćima sjedimo za računalom pripremajući prezentacije, kopajući po netu, radeći matematčke modele, smišljamo igrice kako matematiku konkretno iskoristiti u životu, režemo, lijepimo, lemimo modele geom. tijela, rastavljamo svoja računala da bi naši učenici vidjeli i opipali kako zaista izgleda procesor, ram, grafička kartica i sl. , vodimo ih po Velesajmu, izložbama, radimo s njima u kreativnim radionicama, ...
    Učimo i djecu kako učiti, kako organizirati vrijeme da sve stignu i da još uvijek ostanu djeca ili u mojem slučaju teenegeri, nastojimo ih naučiti i odgovornosti.
    U tom našem trudu (sami procjenite da li je on velik ili ne) na kraju dobijemo krasne učenike. One koji nas zaustavljaju na ulici nakon što su upisali faks ili dolaze u školu reći kako bez problema polažu ispite iz matematike na raznim fakultetima.
    Međutim činjenica je da današnji učenici imaju samo prava a odgovornost i obveze nemaju. U osnovnjaku već djeca pričaju o famoznom pravilniku o ocjenjivanju i samo gledaju kako će se izvući bez puno rada. Djeca su sigurno onakva kavim ih napravimo. No, zar se ne treba zapitati što rade ili su radili roditelji čije dijete u drugom razredu gimnazije prepiše naslov ("jer instruktoru samo to treba") i neradi ništa? Ili, zar je normalno da dječak u osmom razredu tokom sata piški u bocu cole i sadržajem polijeva ostalu djeci po glavi? Da li je normalo da djeca maltretitaju drugu djecu toliko da se ovi maltretirani boje ići u školu? Da li je normalo da se zbog malo snijega u prvom razredu gimnazije vadi nož i njime 'dovršava' zezancija? Jesu li roditelji zaista takvima napravili tu djecu? Mnogi bi se roditelji iznenadili kada bi vidjeli svoju djecu kakvima ih mi vidimo u školi.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Međutim činjenica je da današnji učenici imaju samo prava a odgovornost i obveze nemaju. U osnovnjaku već djeca pričaju o famoznom pravilniku o ocjenjivanju i samo gledaju kako će se izvući bez puno rada. Djeca su sigurno onakva kavim ih napravimo. No, zar se ne treba zapitati što rade ili su radili roditelji čije dijete u drugom razredu gimnazije prepiše naslov ("jer instruktoru samo to treba") i neradi ništa? Ili, zar je normalno da dječak u osmom razredu tokom sata piški u bocu cole i sadržajem polijeva ostalu djeci po glavi? Da li je normalo da djeca maltretitaju drugu djecu toliko da se ovi maltretirani boje ići u školu? Da li je normalo da se zbog malo snijega u prvom razredu gimnazije vadi nož i njime 'dovršava' zezancija? Jesu li roditelji zaista takvima napravili tu djecu? Mnogi bi se roditelji iznenadili kada bi vidjeli svoju djecu kakvima ih mi vidimo u školi.
    iskreno, nadam se da moje dijete neće doći u tvoj razred. imam osjećaj da ti ne voliš djecu.

ne, ove stvari koje si nabrojila nisu normalne. i vjerojatno da, roditelji (i ostala rodbina) su velikim dijelom doprinjeli takvom ponašanju. usput, ni svi profesori nisu "cvijeće". a djeca osjećaju kad ih dijele na dobre i loše. na miljenike i one "druge".

Početno

iskreno, nadam se da moje dijete neće doći u tvoj razred.
    A ja se bas nadam da moja jednog dana hoce!
    Ne obrazuju svi profesori djecu tako da oni sjede u klupama i pišu pa onda bubaju ono što su napisali. Užasavam se toga. Ima nas koji obrazujemo djecu i na drugi način: npr. noćima sjedimo za računalom pripremajući prezentacije, kopajući po netu, radeći matematčke modele, smišljamo igrice kako matematiku konkretno iskoristiti u životu, režemo, lijepimo, lemimo modele geom. tijela, rastavljamo svoja računala da bi naši učenici vidjeli i opipali kako zaista izgleda procesor, ram, grafička kartica i sl. , vodimo ih po Velesajmu, izložbama, radimo s njima u kreativnim radionicama, ...
    Učimo i djecu kako učiti, kako organizirati vrijeme da sve stignu i da još uvijek ostanu djeca ili u mojem slučaju teenegeri, nastojimo ih naučiti i odgovornosti.
    U tom našem trudu (sami procjenite da li je on velik ili ne) na kraju dobijemo krasne učenike. One koji nas zaustavljaju na ulici nakon što su upisali faks ili dolaze u školu reći kako bez problema polažu ispite iz matematike na raznim fakultetima.
    I sigurna sam da volis djecu i da si veliki entuzijast koji obozava svoj posao. A roditelja kojima su profesori uvijek sve krivi i koji se dolaze zaliti da "kako moje dijete ima 4 iz engleskog, a vec 8 godina ide u Varsavsku...to je sigurno zato sto ga Vi ne volite... " ce, nazalost, uvijek biti.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Petica za one kojise trude da djeci budu poput tebe!

Roditelji su pokretači svega slažem se, i ako oni zakažu djeca su njihova ogledala.

Koliko to mogu popraviti profesori, to ti znaš iz prve ruke. No štete je što se svi jednako ne trude.

Ja navijam za svijet RAZUMJVANJA, OPRAŠTANJA, POZITIVNOG VREDNOVANJA I LJUBAVI!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dille prvotno napisa
    A roditelja kojima su profesori uvijek sve krivi i koji se dolaze zaliti da "kako moje dijete ima 4 iz engleskog, a vec 8 godina ide u Varsavsku...to je sigurno zato sto ga Vi ne volite... " ce, nazalost, uvijek biti.
    moja kćer je do sada (7. razred) bila 5.0 i na polugodištu i na kraju godine. dakle o podjeli djece ne govorim iz iskustva svoje kćeri (da ne bih bila krivo shvaćena).

i sada - kao i sinoć, i preksinoć, i puno večeri prije - sjedi i uči. baš zato da ne ovisi o tome da li je nečija miljenica ili ne. iza sebe ima znanje koje je stekla svojim radom i učenjem. njene ocjene su rezultat njenog rada, njeno ponašanje je rezultat mog odgoja. ponosna sam na njene uspjehe, a i na ono što sam ja postigla.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

smišljamo igrice kako matematiku konkretno iskoristiti u životu, režemo, lijepimo, lemimo modele geom. tijela, rastavljamo svoja računala da bi naši učenici vidjeli i opipali kako zaista izgleda procesor, ram, grafička kartica i sl. , vodimo ih po Velesajmu, izložbama, radimo s njima u kreativnim radionicama, ...
    skole stvarno imaju problem. ovo sve nabrojano rade i tete u nasem vrticu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

znam da nisam trebala otvoriti ovu temu

ali

djeci ništa ne fali,ok

ima ih ponekad malo živahnijih i neprilagođenijih

no ono što nitko ne želi reći,a i ja sam odustala od ponavljanja,evo zadnji put

provjerite koliko nestručnih osoba predaje vašoj djeci.....

što rade ravnatelji

itd

podaci s terena su poražavajući

a o djeci

moj primjer

jedan razred,bacaju stolice kroz prozor,stavljaju špendle po stolicama....mislim koma(svaki dan slušam u zbornici i čudom se čudim)

kod mene se radi i muha se ne čuje

zato jer se RADI i pokusi i seminari i grupno i individualno 45 minuta akcije

i jer se svako dijete POŠTUJE i ima PRAVO glasa i prigovora

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    znam da nisam trebala otvoriti ovu temu

ali

djeci ništa ne fali,ok

ima ih ponekad malo živahnijih i neprilagođenijih

no ono što nitko ne želi reći,a i ja sam odustala od ponavljanja,evo zadnji put

provjerite koliko nestručnih osoba predaje vašoj djeci.....

što rade ravnatelji

itd

podaci s terena su poražavajući

a o djeci

moj primjer

jedan razred,bacaju stolice kroz prozor,stavljaju špendle po stolicama....mislim koma(svaki dan slušam u zbornici i čudom se čudim)

kod mene se radi i muha se ne čuje

zato jer se RADI i pokusi i seminari i grupno i individualno 45 minuta akcije

i jer se svako dijete POŠTUJE i ima PRAVO glasa i prigovora
    :D :D

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Zapravo bi bilo dobro da se sustav obrazovanja svodi na praktične stvari, one koje ćr djeca kasnije u životu moći iskoristiti. U matematici npr. kako raspolagati s novcem, itd. ( naravno na primjerima prilagođenim za klince određene dobi).
    meni je ovo zgodno za vrticku djecu, ali nikako ne mislim da bi se sustav obrazovanja trebao svoditi na ove minimalisticke prakticne stvari. Mislim da skola i faks trebaju dati jedno siroko teorijsko znanje koje ce ti omoguciti da u zivotu izaberes raditi i studirati ono sto volis...
    no moja petra ima tek 17 mjeseci tako da ne znam kako cu razmisljati kad krene u skolu :/

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj petra prvotno napisa
    Citiraj LeaB prvotno napisa
    meni je ovo zgodno za vrticku djecu, ali nikako ne mislim da bi se sustav obrazovanja trebao svoditi na ove minimalisticke prakticne stvari. Mislim da skola i faks trebaju dati jedno siroko teorijsko znanje koje ce ti omoguciti da u zivotu izaberes raditi i studirati ono sto volis...
    no moja petra ima tek 17 mjeseci tako da ne znam kako cu razmisljati kad krene u skolu :/
    Ne znam baš koliko je opće obrazovanje stvarno važno? Kao to nam pomaže kod donošenja važnih odluka, ili opraštanja? Mislim da se djecu treba učiti kako da se vole, da pomažu jedni drugima, da vjeruju u sebe... A koji će faks? Tko ima imalo vjere u sebe upisati će što želi.

Ja nisam da se izbaci znanje opće kulture ili povijesti, ali da se smanji i da se uvedu neki korisni Životni predmeti.
    Kao što su STRPLJENJE...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem mariu 71 :D :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •