Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Porodiljni 28/45 dana prije- razlike i specificnosti?

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Porodiljni 28/45 dana prije- razlike i specificnosti?

Jel' zna netko nesto o opciji porodiljnog 28/45 dana prije termina? Naime, pravilnik HZZO-a se moze svakojako tumaciti, no cula sam da trudnice koje tijekom trudnoce nisu bile na komplikacijama ne mogu uzeti porodiljni 45 dana prije. Ako je istina,to mi se cini kao neka kazna - em sam junacki odradila svoje cijelu trudnocu (i to po 10-12 sati dnevno) bez ijednog dana izostanka, em ce me sad jos 'kazniti' taljiganjem na posao do 28 dana prije. Nemam nekih bolesti ili sl., ali toliko sam umorna i iscrpljena da sam na rubu zivcanog sloma, da ne pricam da ne mogu vise sjediti 8 sati na poslu, a ne zelim na komplikacije jer mi je placa znatno visa od HZZO-ve naknade, niti zelim lazirati pravo stanje stvari.
    Jel' ima netko da nije bio na komplikacijama u trudnoci i isao je na porodiljni 45 dana prije? :?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sandee, o tome se dosta priča. Prema zakonu, rodiljni dopust se MOŽE otvoriti 45 dana prije termina, a MORA 28 dana prije termina. I nije ničim (zakonski) uvjetovan.

Mislim da se više radi o ponekoj lječničkoj praksi.

Definitivno ima trudnica koje su otišle na rodiljni 45 dana prije termina, ja ih neću imenovati, neka se same jave.

S druge strane, opet ima i one prakse gdje ginići nisu htjeli dati doznaku za rodiljni, jer trudnica nije bila na bolovanju. :/ Po mojem mišljenju, ova praksa nema zakonsku podlogu i trudnica se ima pravo žaliti.

No, evo i na ovom se topicu i o tome raspravljalo.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja sam obje trudnoce junacki odradila bez ijednog dana bolovanja i uredno sam
    bez ikakvih problema isla na porodiljni 45 dana prije termina.
    Samo sam dosla svojoj dr. opce prakse sa povjescu bolesti (vodila trudnoce kod privatnika)
    na kojem je pisao ocekivani termin i ona mi je otvorila porodiljni.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam isla tako. Zapravo nije bilo 45 nego npr. 40 dana. Ali sigurno nije bilo 28. Nema zakonske osnove da ti to ne odobre.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam na komplikacijama od početka zbog rizične trudnoće i hospitalizirana.do 20.7 mi je komisija odobrila bolovanje a tada bi trebala otvoriti porodiljni molim vas kakva me procedura očekuje s obzirom da cu možda i ranije roditi blizanci kakva je u tom slučaju procedura?tnx

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj miki prvotno napisa
    ja sam na komplikacijama od početka zbog rizične trudnoće i hospitalizirana.do 20.7 mi je komisija odobrila bolovanje a tada bi trebala otvoriti porodiljni molim vas kakva me procedura očekuje s obzirom da cu možda i ranije roditi blizanci kakva je u tom slučaju procedura?tnx
    Ista ti je procedura kao i da čekaš jedno dijete. Odi giniću neposredno prije 45 dana prije termina i otvori rodiljni.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj latica prvotno napisa
    Ja sam obje trudnoce junacki odradila bez ijednog dana bolovanja i uredno sam
    bez ikakvih problema isla na porodiljni 45 dana prije termina.
    Samo sam dosla svojoj dr. opce prakse sa povjescu bolesti (vodila trudnoce kod privatnika)
    na kojem je pisao ocekivani termin i ona mi je otvorila porodiljni.
    to i ja namjeravam po isteku godišnjeg, ali tek sam sad dobila prave informacije........svatko priča svoje...............

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

evo odgovora moje doktorice i sestre iz DZ.
    kopirano sa ovog topica isplata delimitiranih...

Citiraj saska7 prvotno napisa
    oko ovih 28 i/ili 45 dana sam bas neki dan raspravljala sa sestrom kod moje doktorice i ispada da je njihovo tumacenje da se MORA otvoriti 28 dana ranije (sto je po zakonu) da se uvijek otvara 45 dana AKO se nastavlja na komplikacije, a ovo izmedju SAMO AKO POSTOJE INDIKACIJE ZA KOMPLIKACIJE U TOM RAZDOBLJU - onda otvaraju odmah porodiljni, a ne prvo komplikacije pa porodiljni, jer im je to previse papirologe za ta 2 i pol tjedna...kao, nemas mogucnost to ti odabrati/traziti nego samo ako je to medicinski indicirano

ja to nisam tako shvatila iz zakona i stvarno to nigdje tako ne pise, ali je to doktorska praksa i ovisi od doktora do doktora hoce li ti otvoriti porodiljni i izmedju 45 i 28 dana bez obzira da li medicinski imas indikacije za mirovanje/bolovanje u tom razdoblju :/

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Da, to 28 dana je jasno iz zakona, ali 45 bas i nije, ocito ovisi o praksi. Ok, bitno da se moze otici 45 dana prije - doc ti napise da vise ne mozes raditi zbog toga i toga i na porodiljnom si 45 dana prije. Vazno mi je samo da ne moram npr. otvarati komplikacije npr. 48 dana prije termina, da bih 45 dana prije termina otisla na prodiljni, to bi totalno kompliciralo stvar (ono, moras nositi doznake za komplikacije, pa ti za 3 dana HZZO daje naknadu, pa onda opet doznake za porodiljni,...). Ne znam zasto ne mogu to jasnije srociti u zakonu nego je ostavljeno proizvoljnom tumacenju...

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

A ja sam u obje trudnoće otvorila porodiljni 10 dana prije termina. Bez problema, a dotad sam bila na godišnjem (koliko ga je bilo za tu godinu).

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

To mi se zapravo cini u suprotnosti sa zakonom jer je zapravo obvezno otvoriti 28 dana prije. No, ocito je kod nas praksa svakojaka...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mama_28 prvotno napisa
    A ja sam u obje trudnoće otvorila porodiljni 10 dana prije termina. Bez problema, a dotad sam bila na godišnjem (koliko ga je bilo za tu godinu).
    stvarno? i nitko te nije viako/špotao? doktorica?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

tko uopće kontrolira da li je i koliko termin u odnosu na otvaranje porodiljnog? liječnik opće praxe? a što kad postoji dilema oko datuma ?

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja bila na godišnjem - ono što mi je ostalo od prošle godine i kompletni koji mi je pripadao za tu godinu - što bi reć da imaš punu plaću u tom periodu. onda sam otvorila porođajni 45 dana prije termina bez ikakvih problema i nitko me niš posebno nije pitao - to je zakonski rok unutar kojeg se mora otvoriti porođajni i mislim da ti nitko tu niš ne može osporit.
    nisam bila dana na komplikacijama.
    ginekologica mi je napisala koji su to datumi unutar kojih se može otvorit porođajni i s tim sam otišla doktorici opće prakse.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

a da li cure koje su na kompl. moraju otvoriti porodiljni 45 dana prije termina (automatizam) ili je to ipak odluka pacijent/liječnik? postoji li neko "pisano pravilo" da tako mora biti?

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

komplikacije zatvara doktor 45 dana prije termina i otvara porodiljni. nije, automatski (kao nista kod nas), ali obavezno tako rade. mene je moja doktorica i sestra podsjetila a i na komisiji su mi produljili bolovanje tocno do 45 dana prije termina.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

aha... dakle, nije rečeno, ali -obično- jer je tao povoljnije za trudnicu, se otvara... to sam i mislila... meni paše da otvorim 28 dana prije...
    ali još je rano, neću razbijat glavu
    hvala...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

stavljam link na odgovor s Legalisa:

http://www.legalis.hr/modules/newbb/...20829&forum=28

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Samo da javim svoje iskustvo:
    - nisam bila ni dana na komplikacijama
    - moj ginekolog mi je na zadnjem pregledu prepisao mirovanje - iako nije trebalo, ali sam mu rekla da mislim koristiti ovaj dulji porodiljni ( u zakonu koliko mi je poznato piše da se porodiljni može otvoriti i 45 dana prije na preporuku ginekologa)
    - kod dok. opće prakse otvorila porodiljni 43 dana prije - od kad mi je pasalo - bez ikakvih problema

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

u tih 28 dana da li se računaju svi dani u tjednu ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj stellita prvotno napisa
    u tih 28 dana da li se računaju svi dani u tjednu ?
    da. radi se o kalendarskim danima, ne o radnim.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja sam danas čula da ili ideš 28 dana ili 45 dana, da ne možeš npr. otići 33 dana prije.....

da li je to istina?

meni je to jako glupo, ali danas mi je to rekla jedna doktorica

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imam i ja jedno pitanje... da li je istina da po novom zakonu porodiljni ne traje do prve godine zivota djeteta nego do godine dana od datuma otkada je krenuo porodiljni???

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj freya7 prvotno napisa
    ja sam danas čula da ili ideš 28 dana ili 45 dana, da ne možeš npr. otići 33 dana prije.....

da li je to istina?

Ako ti se npr. 36 dan prije termina pojave određene komplikacije u trudnoći te ti je preporučljivo mirovanje, doktor ti neće otvoriti bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći, već će ti otvoriti rodiljni dopust, jer je to za trudnicu povoljnije. U ovakvim i sličnim situacijama doktor mora otvoriti rodiljni dopust ako su se iste pojavile najranije 45 dana prije termina.

Da su se komplikacije pojavile npr. 47 dan prije termina, trudinici bi se otvorilo bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći na 2 dana, a zatim rodiljni dopust.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Iva prvotno napisa
    Imam i ja jedno pitanje... da li je istina da po novom zakonu porodiljni ne traje do prve godine zivota djeteta nego do godine dana od datuma otkada je krenuo porodiljni???
    nije istina.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa

da li je to istina?

Ako ti se npr. 36 dan prije termina pojave određene komplikacije u trudnoći te ti je preporučljivo mirovanje, doktor ti neće otvoriti bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći, već će ti otvoriti rodiljni dopust, jer je to za trudnicu povoljnije. U ovakvim i sličnim situacijama doktor mora otvoriti rodiljni dopust ako su se iste pojavile najranije 45 dana prije termina.

Da su se komplikacije pojavile npr. 47 dan prije termina, trudinici bi se otvorilo bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći na 2 dana, a zatim rodiljni dopust.
    hvala mamma san

imam još jedno pitanje, znači ako mi nije ništa otvaranje porodiljnog prije 28. dana zapravo nije baš naispravnije što se zakona tice

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mama san puno hvala.....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da li je to istina?

hvala mamma san

imam još jedno pitanje, znači ako mi nije ništa otvaranje porodiljnog prije 28. dana zapravo nije baš naispravnije što se zakona tice
    točno.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

hvala puno mamma san

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja trenutno koristim dopust za njegu i trebala bi otvoriti novi porodiljni, da li mogu otvoriti 28 dana prije termina ili to mora biti 45 dana prije termina??

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da li se i po novom zakonu mora na porodiljni 28 dana prije termina?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    da.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj lali prvotno napisa
    ja trenutno koristim dopust za njegu i trebala bi otvoriti novi porodiljni, da li mogu otvoriti 28 dana prije termina ili to mora biti 45 dana prije termina??
    podižem

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

da.
    A šta ako netko ne želi?

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da.
    A šta ako netko ne želi?
    mislim da tu nema želim/ne želim.
    zakon decidirano navodi kad se MORA otići na porodiljni isto kao što decidirano navodi koliko dana se MORA iskoristiti rodiljnog dopusta (42 dana).

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

malo sam u balunu pa mi nije jasno:
    mojih 45 dana prije termina počinje 21.5. danas sam na kontroli dobila "zeleno svjetlo" od ginekologa da mogu nastavit radit koliko god budem mogla. s obzirom na vrućine i da mi noge strašno otiću nastojala bi izgurat do kraja svibnja.

e sad me zanima (budući da sam već tada u razdoblju između 45 i 28 dana) tko mi otvara porodiljni: ginekolog napiše preporuku i s tim idem u dr. opće prakse? ili odmah idem u dr. opće prakse koja mi ispisuje doznake?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    malo sam u balunu pa mi nije jasno:
    mojih 45 dana prije termina počinje 21.5. danas sam na kontroli dobila "zeleno svjetlo" od ginekologa da mogu nastavit radit koliko god budem mogla. s obzirom na vrućine i da mi noge strašno otiću nastojala bi izgurat do kraja svibnja.

e sad me zanima (budući da sam već tada u razdoblju između 45 i 28 dana) tko mi otvara porodiljni: ginekolog napiše preporuku i s tim idem u dr. opće prakse? ili odmah idem u dr. opće prakse koja mi ispisuje doznake?
    ginekolog da preprouku i onda odeš kod dr. opće prakse.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    mislim da tu nema želim/ne želim.
    Bit će da može... jednostavno ti gin ne otvori bolovanje. E sad da li je to i koliko legalno... ne znam....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •