Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Alergičari i vrtići - praksa

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Alergičari i vrtići - praksa

evo ovako, upisali smo Luku u vrtić i ja bila sva sretna jer kao, i to je riješeno. treba ići od 1. 09. e, međutim, jučer smo bili kod pedice i pitam ju, na zamolbu ravnateljice vrtića, da li ima kakve brošure ili nekaj slično da dam u vrtić na kojima bi pisalo kaj se radi u slučaju pojave alergije. naime, Luka je jaaaako alergičan na jaja, i to uopće nije bio problem ravnateljici, samo je eto tražila ak ima kaj na papiru da izvjesi na zid da tete znaju i imaju pri ruci. al problem je bio mojoj pedici :shock: čudom se čudila kak smo Luku ( bez problema ) upisali, jer kao danas se jaja ne mogu izbjeći, da ih kao ima u tjestenini, rezancima, bla, bla ( htjedoh joj spomenuti tjesteninu bez jaja al iz jednog prijašnjeg iskustva s njom radije nisam ). onda ju ja pitam, isto na zamolbu ravnateljice, da u kojem stadiju alergije nek me tete zovu na mob., pa počnem nabrajati - kad poflekavi, kad se počne gušiti...kad? a veli ona - jeee, kad se počne gušiti odmah otorinu...ma, mislim, tu sam odustala od daljnje rasprave, pa bi vas molila koji imate djecu alergičare, kako to izgleda u vrtiću u praksi? da li se stvarno opet moram početi brinuti oko vrtića Pliiiz, svako iskustvo je dobrodošlo!

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni je prilikom potpisivanja ugovora psihologica rekla da kad dođemo na prilagodbu 1.9. porazgovaramo sa tetama i osobom koja se brine o prehrani i da s njima sve dogovaramo. Danas ima puno djece alergičara i jako se na to pazi.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Jaja su stvarno tricky ima ih zaista svuda :/.
    U jaslicama/vrtićima obično radi i viša medicinska sestra sa kojom bi mogla porazgovarati o alergiji. U našoj sobi stoji spisak djece i namirnica na koje su alergični, tete paze na njih (ako grupa za užinu ima jogurt djeca koja su alergična na mlijeko jedu voće).

Za pedicu samo

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    U našoj sobi stoji spisak djece i namirnica na koje su alergični, tete paze na njih (ako grupa za užinu ima jogurt djeca koja su alergična na mlijeko jedu voće).
    To će kod nas biti problem jer Eva ne razumije da je na nešto alergična. Nadam se da će nam dopustiti da donesemo sojine jogurte jer sam sigurna da će u gore navedenoj situaciji ona baš htjeti jogurt a ne voće a verbalno objašnjenje ne razumije

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mili Bože, pročitala sam onaj topic i tek sad sam se zabrinula, i to onak, pošteno

googlam i googlam, pa nikako ne mogu pronaći stranicu gdje bi pisao postupak kod pojave alergije, ono kaj imaju na zidu neki vrtići. Ak neko zna kak doći do toga, pliiiiiiz!

frida, da ne vjeruješ, ka ne? a da ironija bude veća, kad smo birali pedicu ona je slovila ko jedna od najboljih

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad je moj sin krenuo u jaslice bio je alergičan i na mlijeko i na jaja, da ne spominjem orašaste plodove.
    Vrtić nam je jako izašao u susret, kuhali su mu posebne obroke ako bi dnevni menu sadržavao nešto što on ne smije, nabavljali su sojino mlijeko za njega (prvo vrijeme sam ja donosila a onda su mi rekli da ne trebam već će oni nabaviti). Nekad kada nisu bili sigurni za neku namirnicu smije li ili ne nazvali bi me da provjere.
    Medicinska sestra u vrtiću jako na to pazi, svake godine kod upisa traži od roditelja djece alergičara točan popis alergena i taj popis uz ime djeteta visi u kuhinji gdje se obroci pripremaju, te u vrtićkim sobama da bi eventualne tete na zamjeni bile upoznate sa situacijom.

Moj se sin naravno nekad bunio kad bi djeca za desert dobila kolač a on jabuku , ali s vremenom je naučio i prihvatio da nešto ne smije i nemamo problema s izbjegavanjem alergena.

Netko je napisao da danas ima puno djece alergičara, to je nažalost istina. U vrtićima se vjerujem zaista pazi na to.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

uh, sad sve nešto razmišljam da odvedem Luku na alergo test ( alergija na jaja je bila pokazana na RAST testiranju, a IGE tijela ima, mislim, oko 90 što je jako puno) jer alergičan je na još nešto a ne možemo otkriti na što jer nekad se kod iste namirnice ospe a nekad ne.( banane, recimo ) isto tak nekad ima jaku reakciju na varivo, a puno mu kuham variva, i stvarno mješam kojekave kombinacije povrća, pa neznam kaj ga smeta. joooooj, sad sam tak zabrinuta....uh, sad ne budem mirna dok ne napravimo test

da, ima dosta alergičara djece, al mi je ravnateljica odmah rekla da oni mogu paziti kaj će on jesti, ali pošto Luka regira i na jaja makar ih ne jede nego netko drugi jede nekaj s jajima, veli da bi tak mogao doći u doticaj s jajima. Jooooj, kaj da radim? Gdje da nabavim popis za zid?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

happyness jesi vidjela ovo:

http://alergije.plivazdravlje.hr/?section=hrana

i

http://www1.zagreb.hr/AnketaAlergija...ozAlergije.pdf ?

Mislim da u ovoj brošuri ima i neki kontakt na koji se možeš obratiti i tražiti da ti objasne sve što te zanima.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

frida, eto već sam im poslala mail.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Nadam se da će ti uskoro odgovoriti i barem malo rasteretiti.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

joj, i ja se nadam.

sad sam sva u tome da moram dijete odvesti na testiranje, jer nedavno je imao i alergijski bronhitis, pokupio nekaj vani kaj cvate, a neznamo kaj....ma srdi me već to kaj neznam na kaj je točno alergičan, pa hoću i to riješiti.

Joj, curke, super ste, tak ste mi brzo odgovorile, ma

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

vi napravite test tako da znate na što je još dijete alergično, a posao glavne sestre je da obavijesti odgajatelje i kuharice o tome da vaše dijete zahtijeva posebnu prehranu, stoga s njom o tome razgovarajte...

kad dijete dovedete, još jednom to napomenite odgajateljima....

vrtić vam je dužan osigurati posebnu prehranu, a ako se vama ne sviđa ono što vašem djetetu nude kao zamjenski obrok (primjerice za užinu), možete donijeti i svoje od kuće...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem Barbi. nasa je isto alerg. i nemamo nikakvih problema u vrticu. Mbee - tete ce sigurno voditi brigu o njenoj prehrani naci najbolji put. vazno je da to iskomunicirate.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

U vrtićima ti je uvijek izvješen tjedni meni tako da imaš priliku vidjeti šta će oni taj dan jesti i dodatno upozoriti tete šta taj dan dijete ne bi smjelo jesti. Tako bar ja radim i tete paze na to. Za razliku od naše medicinske sestre koja baš ne brine previše o alergijskim reakcijama pa tako npr stavi jagode na jaslički meni

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za razliku od naše medicinske sestre koja baš ne brine previše o alergijskim reakcijama pa tako npr stavi jagode na jaslički meni
    Raca, suprotno općeraširenom mišljenju, jagode uopće nisu jako alergena namirnica i a vrlo su zdrave. To mi je rekao stručnjak -alergolog.

Nemjerljivo veći broj djece alergičan je na mlijeko ili jaja npr. koji su također svakodnevnica u jasličkoj prehrani.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja ne vidim problem da se jedu jagode u jaslicama ako su ih svi vec probali i nitko nije alerg. na njih.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj happyness prvotno napisa
    googlam i googlam, pa nikako ne mogu pronaći stranicu gdje bi pisao postupak kod pojave alergije, ono kaj imaju na zidu neki vrtići. Ak neko zna kak doći do toga, pliiiiiiz!
    vidi ovo: http://www.udruga-odgajatelja.hr/forum/index.php

na njihovom forumu možeš odgajateljice pitati sve što te zanima, jako su susretljive

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

joj, teka sad sam ovo vidla
    betty, hvala na linku!
    ( majko mila, e, kad ih zatrpam sa pitanjima, imaju sreću da sad moram ići Luku uspavljivat, al čim ulovim vremena....)

naravno, javim tu kaj sam saznala

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj MBee prvotno napisa
    Meni je prilikom potpisivanja ugovora psihologica rekla da kad dođemo na prilagodbu 1.9. porazgovaramo sa tetama i osobom koja se brine o prehrani i da s njima sve dogovaramo. Danas ima puno djece alergičara i jako se na to pazi.
    ovako i kod nas.
    doduse, Zach tek krece najesen u vrtic pa cemo vidjeti kako to bude funkcioniralo.
    jos mi je ravnateljica rekla da kupim jedan babyhaler sa ventolinom i da pokazem tetama kako se koristi.
    btw, dijete mi je alergicno na jaja, ribu, grinje iz kucne prasine, macju dlaku...
    i on sada vec zna reci i prepoznati na sto je alergican

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj happyness prvotno napisa
    joj, teka sad sam ovo vidla
    betty, hvala na linku!
    ( majko mila, e, kad ih zatrpam sa pitanjima, imaju sreću da sad moram ići Luku uspavljivat, al čim ulovim vremena....)

naravno, javim tu kaj sam saznala
    hehe...već sam ja njih udavila s pitanjima o alergičnoj djeci i prehrani...
    vidi šta su meni napisale

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Raca, suprotno općeraširenom mišljenju, jagode uopće nisu jako alergena namirnica i a vrlo su zdrave. To mi je rekao stručnjak -alergolog.

Slažem se, ali nažalost ne ove koje mi kupujemo na placu i koje naša djeca jedu u jaslicama
    ps. puno pusica svima koji krecu u jaslice i puno sreće! Teško je na početku ali vesli kasnije kad vidite s kojim zadovoljstvom vaše dijete ide u vrtić svojim tetama i "pijateljima"

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Protiv svih alergija djeluje prirodna terapija solima bez lijekova pogotovo s najčišćom i najkvalitetnijom kristalnom himalajskom solju.

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Opet reklama za sol?
    Ja mislila nekaj novo za nas alerg.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i kak se provodi terapija, ak ni reklama?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Drage mame alergičara u vrtiću,

prije svega moram pohvaliti vrtić glede organizacije prehrane mog alergičnog djeteta, od teta do kuharica i medicinske sestre, sve je funkcioniralo držali smo se svi dogovora i dogovarali na tajednoj bazi... što znači oni su nabavljali neke namjernica na primjer zobeno milijeko, biljni margari, puding, namaz od rogača, ja sam donosila jogurt, tofu i nekad neki namaz....

Ali došlo je vrijeme krze i troškovi se režu u Gradu Zagrebu gdje nego na najslabima i najnemoćnima, iz Gradskog poglavarstva su javili vrtiću, vrtić meni da neće više moći kupovati hranu za alrgičnu djecu...

Nisam pametna što napraviti?

da li stvarno da tjeram pravdu kao to vrtići moraju omogućiti prehranu za alergičnu djecu ili da pokušamo neki dogovor roditelja alergične djece....

Jer nije problem ako ja donosim hranu za svoje dijete a oni ne kupuju za drugu djecu, nego je problem što dijete ne popije litru mlijeka koja košta 17 kn u tjedan dana pa će ju morati bacati, ili davatui drugoj djeci...

Molim neki svajet iz Rodine pravne službe što napraviti.. jer ipak se tu radi o zdravlju djetea koje se dovodi u nedaj Bože u smrtnu opsanost ili gladovanje.

očajna majka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cija prvotno napisa Vidi poruku

Jer nije problem ako ja donosim hranu za svoje dijete a oni ne kupuju za drugu djecu, nego je problem što dijete ne popije litru mlijeka koja košta 17 kn u tjedan dana pa će ju morati bacati, ili davatui drugoj djeci...
    možeš ga donositi u termosici za svaki dan, pa onda ta litra bude podijeljena na kuću i vrtić. To čisto praktično, ako se ne uspiješ izboriti za drugo.
    Moja je bila alergična na mlijeko no samo prvu jasličku godinu pa smo u termosici donosili vruću vodu, a posebno njeno mlijeko i pahuljice. Tete bi to pomiješale za doručak.
    Posljednje uređivanje od larmama : 23.03.2011. at 11:45

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj cija prvotno napisa Vidi poruku
    Drage mame alergičara u vrtiću,

ja sam uredno na kraju tjedna odnesla doma tetrepak i dala joj za večeru, ipak sam ga ja platila

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam uredno na kraju tjedna odnesla doma tetrepak i dala joj za večeru, ipak sam ga ja platila
    podižem temu (iako sam već otvorila novi topic, sorry)
    zanima me (prije je netko spominjao) vezano za "osiguravanje namirnica" i "osiguravanje obroka" u vrtiću, postoji li neki zakonska odredba/pravilnik/štogod koje se odnosi na djecu s posebnim potrebama u prehrani?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja ne znam u čemu je problem... Tražim sad po netu primjere pa sam našla ovo - za skraćeni boravak od 3 sata djetetu se osigurava 1 obrok, za skraćeni boravak od 4-6 sati dva obroka i tako dalje, bla bla...

Vidi ovdje (to je gradski vrtić, nije privatni): http://www.vrtic-sesvete.hr/index.php?kateg=14

Da bi ostvarila pravo na posebnu prehranu i prilagođeni jelovnik, moraš donijeti papire od pedijatra i eventualno specijalista alergologa (tko je već utvrdio djetetovo stanje i odredio prehranu). Prijatelj mog sina je s hrpom gadnih alergija proboravio redovni 10-satni program u vrtiću i boravak s obrokom u prva tri razreda osnovne škole. DOnijeli su roditelji papir i vrtić i škola su se po tome ravnali. Morala bih pitati da li su roditelji štogod osiguravali, ali mislim da nisu, vrtić je to sam rješavao.

Možda ovisi o mogućnostima - ako nemaju pripremu hrane u tom objektu nego dovoze iz drugog, to eventualno može biti organizacijski problem.

Nemoj se natezati s vrtićem, lijepo pitaj u Gradskom uredu osobe odgovorne za predškolski odgoj i doznat ćeš sve. Tu pitaj (ako si u Zagrebu, ako nisi potraži to isto tamo gdje živiš): http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=1236

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

hvala ti, već smo pisali prigovor Gradu (Pula, btw)
    otegotna okolnost je što sam ja na SRV pa im je to "poslužilo" da ga smjeste u vrtićki program bez toplog obroka
    i ja sam našla te normative koliko sati - koliko obroka, ali ne konkretizira se ("topli obrok" ili "užina", svejedno je)

vrtić je velik, ima kuhinju, ima educirane kuharice... nije to razlog već baš ta "hrpa gadnih alergija", nažalost...
    Posljednje uređivanje od Maya_78 : 17.07.2012. at 14:41

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

maya kaj ti ne štima s kutijom?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ne kužim, jelena?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

btw, moj mali ostao bez toplog obroka
    na suhetini od 8 do 13.30 (dakle, doručak plus voće oko 10)... inače ima cca 23 kg i jede porcije ko velik... a kad je gladan, nervozan je---
    a baš me zanima kako će i riješiti "doručak" kad ne može brašno/mlijeko/jaja

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mislim da teško, eventualno ćeš im ti mortat reć kaj doma jede, možda i donjet neke stvari za klopu, moja klinka nije bila na previše dorućka u vrtiću ( ali ona smije brašno) pretežno je bilo njeno mlijeko ( u početku pregomin, posle rižino) s pahuljicama kukuruznim ( koje tvoj ne smije) , žganci,
    Mene traže kruh od zdoma, valjda bu i tebe tražili.Ne znam kak buš s pekmezom, mene traže i to, za klinku nisam nosila posebno ( samo mlijeko). Stiropore su oni nabavljali one koje sam ja tražila.
    Ja sam napravila popis stvari koje ne smije,i kaj smije i to smo godinama dopisivali, specificirali u tančine.

ovo za kutiju si valjda skužila, nisam ti mogla poslat pp.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Vidim da se ponešto na ovoj temi raspravljalo, pa cure mame alergičara molim vas za iskustva!

Svoj astmatičarku i alergičarku konačno smo upisali u vrtić (ima 4. godine sad), i trebala bi krenuti od 2.9. E sad, ona uz alergije na grinje i neke peludi, ima i nutritivne alergije na soju, svinjetinu, orašaste (koji doduše sad na zadnjem testiranju nisu pozitivni, ali preporučeno je da se i dalje izbjegavaju u prehrani), i jaku alergiju na jaje. Za to jaje smo se svi nadali da će se na ovom testiranju pokazati da je prošlo, no pokazala se jaka reakcija. I ne samo to, malo nakon testiranja L. je slučajno došla u dodir s bjelanjkom (nije pojela, već samo kontakt), i izašli su joj plikovi i jaki osip na mjestima dodira.

E sad, ja sam se preplašila i pitam se kako će funkcionirati taj planirani boravak u vrtiću? Iako mi je i astma problem, jer okidač su joj viroze, pa s te strane očekujem probleme, ipak, taj dio već znamo pratiti, prepoznati i reagirati... Što se nutritivnih alergija tiče, vrtićke ravnateljica i med. sestra tvrde da nema brige - pripremat će se posebna hrana za L. ovisno o alergijama. Ali isto tako, na potpisivanju ugovora doznala sam da su upravo imali incident s alergičarom - ne nam pojedinosti. Dakle, brine me to što u grupi ima 28 djece, ostali će normalno jesti hranu s jajima, i uopće mi nije jasno kako će teta (jedna?) pri tome pripaziti na L., da se ne dogodi dodir sa hranom koju jedu klinci pored nje? Ne znam je li realno očekivati da će njoj to okruženje biti sigurno po tom pitanju, jer rizik anafilaktičkog šoka je stvarno prejeziv (iako možda do toga neće doći, nažalost, jednom je dovoljno).

Idem uskoro na razgovor (ponovni) s vrtićkom medicinskom sestrom, ali ako imate iskustava s takvim situacijama, pliz pišite. Također, dodatno pitanje: imaju li vaši alergičari epipen, odnosno adrenalinski autoinjektor, i na temelju koje indikacije ste dobili recept (naša alergologica ne da i tvrdi da ne treba dok se ne pokaže teška reakcija - je li ju zbilja moramo čekati da se dogodi?)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u svakom slučaju na razgovor donesi točan popis hrane koju smije, a napose i koju nikako ne smije jesti, dobro porazgovaraj s zdrastvenom. U praksi to bi trebalo izgledati da bi one prvo trebale dat jest tvojem djetetu, a tek ostaloj djeci. s svojom kikicom bi trebala dogovoriti da ne uzima ništaod druge djece i da uzima hranu samo od tete. nazalost dosta često se netko sa strane ( većinom u početku) sjeti svojevoljno dijeliti neku hranu ( pretezno netko ko ih čuva samo koju minutu dok se vrati teta) tako sam ja imala par neugodnih situacija, gdi vidim da lijepo mirno svi sjede , čak i moj 8 što nije inače običaj) , a mali u ruci ima keks, a zdjela pored njih puna voća, naravno da je mali odma dobio prokove, a navedena osoba dobru ribanciju. Inače prečesto u nekim vrtićima znaju djeliti slatkiše, tek toliko da znaš.
    Moj ima lijekove samo za astmu u vrtiću ( ventolin i haler) u baš slučaju nećeg, doma uzima još flixotide i ponekad Aerius.

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ovo sa spiskom hrane, što Jelena kaže, je jako dobra ideja. Moja ćerka ima alergiju na jaja, po mom iskustvu najproblematičnija su ona jela gde nije očigledna da ima jaja, npr supa sa rezancima, nema šanse da se sete da su rezanci sa jajima. Proveravaj redovno jelovnik i unapred im skreni pažnju na potencijalno problematična jela.
    Propusta će sigurno biti.
    Rođendani u vrtiću su takođe problem i to sam rešila tako što odnesem malo slatkiša za nju i kad je neko slavlje ona dobije te.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Sutra idem na razgovor s med. sestrom, pa ću valjda znati više. Da, jaja su baš problem, jer ih svuda može biti, a da to nije očito... Moja mišica već zna što ne smije jesti, i to neće uzeti nikako, ali problem su te hrane gdje nije očito (pa ni njoj) da sadrže nešto nedopušteno. U prošlom razgovoru sa zdravstvenom voditeljicom rečeno je da će se njoj pripremati hrana odvojeno, i da ću dobivati svaki tjedan na uvid njezin jelovnik unaprijed, to me je (tada) dosta umirilo. Ali moram priznati stvarno se nisam nadala da toliko stiže hrane sa strane do klinaca u vrtiću, bila sam uvjerena da hranu nije dopušteno donositi izvana, odnosno mimo vrtićkog jelovnika.

Jelena, kako stojite s astmom u vrtiću, jesu ti klinci imali pogoršanja kad su krenuli (i s koliko si ih godina dala u vrtić)? I kako funkcionira ako se dogodi pogoršanje dok su tamo, jel znaju tete reagirati ispravno?

Cure hvala vam na iskustvima!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sad pogoršanja astme se nama dešavaju planirano, znamo skoro i datume kad bi trebalo kaj početi jer je sve vezano za određenu pelud, i grinje. Kad nekaj takvo nastupi pretežno su doma. naravno očekuj više prehlada ako nije bila u doticaju djecom u zatvorenim prostorima.

inače u našem vrtiću je dozvoljeno da se unose keksi,slatkiši ( jedino navodno je smoki zabranjen , ali to baš ne vjerujem), tak da sve ovisi od tete do tete kaj nudi i kolko daje klincima ( neke naravno više daju te prerađevine, nego voće). dobijam tjedni raspored klope, moje je u vrtiću sad od 9-15 sati, nema doručka to jede doma.
    kad sam radila popis (prvo za klinku) navela sam skupine glavne hrane , pa u zagradi navela kaj ja mislim kaj ide uz to ( možem ti poslati i svoj popis, pa preuredi), a onda se sjetila zdrastvena kaj ovo pa ono, mada sam ja jedanput rekla da je meni sve s kakaom isto.

mala je krenula s 18 mjeseci mali s 2.5 godine.

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moji su oboje alergičari. Doduše Lara je u vrtić krenula s 5 pa je sama znala reći šta smije jesti.
    Lovro je krenuo ovo proljeće i jedini problem se desio kad djeca donose slatkiše, pa ih tete stave na stol i svi uzimaju. I makar sam stoput napomenula i napisala, one se ipak nisu sjetile da i u smokiju ima kikiriki. Nisu niti skužile da Lovro lijepo sjedi ispred zdjele i časti se. A nisu ni skužile da je cijeli poflekavio. Sva sreća pa sam na vrijeme došla po njega i jurila na injekciju.
    Tako da ta hrana koja dolazi sastrane od roditelja je nama jedini problem.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

je tak je a opet tete svako malo traže da se nekaj donese, ja nisam nosila ni za jedno dete ništ posebno, malome sad nosim kruh ( on ne jede glutene i slično) da ima za pojesti posle ručke ili za užinu kad dođe naš pekmez

večinom deca znaju kaj jedu i ne uzimaju od drugih, ali kad teta da onda uzimanju, zato treba porazgovarati s tetama.Ja uvijek kad vidim neku novu tetu ( a sad ih ima podosta, mada je svako malo i na adaptaciji bilo njih dosta) velim kak se mali zove, stavim čitabu u sobu ( kopiju ima zdrastvena i u kuhinji).

uglavnom moj mali mirno čeka da mu se da , ali kod ručka mu se prvo mora dati. Bilo je i zamjena u kuhinji, kod male se dešavalo da nije došla hrana, pa veli teta daj izvadi to i to van, a dete dođe doma s osipom, odmah treba reagirati, ne može se neko tak ponašati s tvojim detetom. Na prvom hranjenu kod male bila jedna mala koja nije jela mrkvu, i rekla je teta mami da izvadi mrkvu van ( mislim nisu sve takve, neke i razmišljaju). Jednom je ta teta dala maloj jogurt jer kao to nije mliječni proizvod.

Uglavnom treba reagirati na svaku nepravilnost.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kiki, poslala sam ti pp, pa pogledaj kaj ti tu paše

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kiki si šta dogovorila

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hvala vam cure puno na odgovorima i savjetima, posebno jelena!

Lara je krenula u vrtić, ide sada već mjesec dana, i moram reći da sam jako zadovoljna.

Što se redovnog jelovnika tiče, dobijem za svaki tjedan unaprijed na mail od zdravstvene voditeljice jelovnik - redovni i posebni sa modifikacijama za Laru. Ukoliko imam neku primjedbu, mailam natrag i moram reći da je ta komunikacija stvarno za svaku pohvalu. Za hranu koja se donosi sa strane sam pitala na inicijalnom roditeljskom sastanku, tete su rekle da nije dopušteno donošenje hrane u vrtić, osim za rođendane, kada se smije donositi samo stvari s deklaracijom (za sada nije bilo rođendana, tako da ne znam kako bi to funkcioniralo). Postoji naravno i lista alergičara i alergija za tete.

No novost po pitanju rođendana je sada da je zabranjeno na rođendane donositi bilo što osim voća/suhog voća, uz iznimku orašastih plodova i kikirikija, koji nisu radi alergičara dopušteni. Kažem, za sada nije bilo rođendana, pa ni ova nova uredba ne znam kako će funkcionirati, ali evo, za sada je situacija kontrolirana puno bolje nego što sam to očekivala.

Inače i što se astme tiče sam zadovoljna, babyhaler ostavljam svaki dan u vrtiću, tete su dobile tečaj kako ga koristiti i kada, tako da u slučaju frke znaju (ima tu i za nas sretna okolnost da je jedna teta astmatičar, tako da ima iskustva).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nadam se da bude sve ok

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •