leonisa prvotno napisa
ali kako da joj bez "ne smjes" objasnim da ne smije jesti svaku travku, da to nije persin, bosiljak...da ne smije dirati bijeli oleander (pere me taj film sa mishelle pfeiffer...ili, sad kad su nam skinuli kapiju da ne smije ic van ograde jer je tamo najprometnija cesta na otoku, zupanijska cesta? tu mi molmte, nemoj fraza ne sjeda, nje mi dovoljno "jaka"....
:/
kad je nesto ful opasno, nema diskusije. ne treba ti ni "nemoj" ni "ne smijes" ni nikakve litanije.
uzmi dijete u ruke, reci jasno i kratko "ne to" i odnesi je na drugo mjesto. evo, na primjer, sto se tice izlijetanja na cestu - svaki put kad krene prema kapiji (koje nema) - uzmi je u ruke, reci "tu je opasno", odnesi je na drugu stranu i reci "ovdje cemo biti" ili "tu je igra" ili "sad mozemo trcati" ili bilo sto drugo... zabavi je na nacin da ces dulje i zanimljivije pricati o toj nekoj drugoj opciji.
nije nuzno na opasne situacije reagirati samo s "ne" porukama. pogotovo kad su mali i pogotovo s dugackim ili ponavljajucim objasnjavanjima. ako samo objasnjavamo da je nesto opasno, ne smije se, ovakvo je i onakvo, dogodit ce ti se ovo ili ono - i dalje samo potvrdjujemo djetetovu misao da je to nesto jaaako zanimljivo i da mu treba i dalje obracati paznju... pokusajte saltati njihovu paznju na nesto drugo

a opasne stvari neka ostanu na sigurnoj udaljenosti i - nezanimljive