Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 134

Tema: kako sa "ne smjes" na "ne zelim"?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

možda ju zbunjuje: možeš pišati - nemoj pišati?

gle, kad se moja odvikavala pelena, ja sam svako pišanje van hlaća, rekla nešto kao N pišala? (veselo), i onda : drugi put N pišati u tutu? ok

za kindać: stavi onu podlogu i nemoj odmah čistiti mokru plahtu, neka se upozna sa posljedicom

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja mu ne dam da prska po kupaoni (osim u kadi, naravno) jer necu da imam nis ekstra za cistiti. imam dovoljno posla i bez da moram brisati pospricanu kupaonu. pogotovo jer kod nas nema ovoga--

Citiraj Anci prvotno napisa
    Nas dvoje se izmjenjujemo- ja kad vidim da on kipi, uskačem i obratno.
    ja kad kipim, nema tko uskociti.

tako da mi je masu puta zao maloga, jer mu ne dam da radi stvari ko sva normalna djeca, recimo proljeva iz case i sl.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jer mu ne dam da radi stvari ko sva normalna djeca, recimo proljeva iz case i sl.

to nedam ni ja ( makar oni to rade :/ ) jer i kad nas je puna kuća to opet moram ja očistit

MGrubi- moš mislit kak je zbunjena, to radi namjerno da privuće pažnu, ali ovo s ostankom na mokroj plahti nije loša ideja ( ja inače odmah mjenjam jer mi se neda kasnije ). Javim za par dana rezultat .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moja mala nema pelene od cca 18mj, i prije jedno 2mj ona se zaigra, nije joj se dalo ići na tutu i popiša se po parketu

ja sam bila kratkog fitilja taj dan i viknem joj: di si se to popišala! jel to lipo!

kaže ona meni: nije! treba brisati

i onda smo išli po krpu za pod

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    litala od tebe uvijek naučim super jednostavna i tako dobra rješenja. Eto što ti je iskustvo 8)

Leonisa a da mi pitamo Fridu? Mene ona oduševljava.

No, ova naša dva proljetna cvjetića su .. uh ... pune ruke posla
    Frida je osoba iz primjera (), a primjer stepenica mi onako odzvanja jer smo te recence izgovorile toliko puta.....ali ne mozes odkeljiti djecu od rodinh stepenica...ima nesto u njima sad idem pomno proucavati topic i postove. u ratama. proljetni cvjetici zahtjevaju puno navodnjavanja

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

pod red i kulturu smatram da ne moze ni u kome slucaju se unositi nekome u facu i dizati ruku na moju mamu ili drugu baku i dida, da ne moze nikako bacati hranu po podu i ne moze pljuvati ili gurati manje od sebe...zaista to ne moze -to je po meni red i kultura, isto kao sto zna kad je u autobusu i vidi baku ili dedeka da ustane...neke stvari moraju imati red, to je naravno moje misljenje...ne zelim slusati da mi svasta izgovara i udara me kakve prizore imam za gledati po parkovima ili pljuje po djeci ili meni...nije pokusao, probao je s dizanjem ruke i unosenjem u lice ali ja to zaista ne dozvoljavam i ne dopustam kao ni postavljanje na moju mamu...tu reagiram jako strogo.....ne zelim da to ikad radi i kraj...ovo pljuvanje kod pranja zubiju i sl su situacije koje rijesavamo kako ide, ali ovakve stvari ne dopustam niti malo koliko god se to nekom neispravno cinilo...imam priliku vidjeti kakvo dijete odraste i sta govori majci koja mu je sve ovo gore navedeno dopustala...e pa da mi sin dobacuje prostote i ine stvari za koju godinu jer cu smatrati to sad nekim njegovim hirom i igrom--e necu

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

jassi, mislim da ti nitko niti nije rekao da trebaš to dopustiti
    naravno da ne

ali da razlog bude- da ti to ne daš
    a ne radi kulture, možda mu je to preapstraktno za shvatiti :/

Ja npr. kratko i jasno kažem: "nedam da me udaraš"
    i baka nek se brani

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

lekciju prilagodiš uzrastu
    pogotovo malenom dijetetu , ajde objasni da shvati , ne samo da izrečeš, šta znači kultura. tko je to? jel se to jede? oće li to doći igrati se?.... preapstraktno
    razlog zašto se nekog ne udara nije kultura nego prvenstveno nanošenje boli drugoj osobi
    nanošenje boli, materijalna šteta, ljutnja, tuga ... sve su to prave posljedice
    samo smo mi to upakovali u izraz (samo izraz i ništa više) zvan kultura iliti pristojnost

dijeca lakše shvaćaju takve direktne posljedice nego neke apstraktne izraze tipa kultura

dijete, osim toga uči oponašanjem, ako ti na udarac reagiraš obranom: Ne tuci me! nećeš me tući! to boli!
    ono će naučiti i da se ima pravo braniti i na koji način
    tvoje ponašanje = lekcija
    ne samo izrečeno

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

da dodam: nekome je kulturno/nekulturno jedno, nekome nije
    relativno je

npr. netko ne jede u dnevnom boravku, onda ću to poštovati jer taj netko tako želi
    a doma ću bez beda jesti gdje hoću

isto i za skakanje po kauču

itd...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    osobni govor je upravo to - osoban, ako nekome nije prirodno govoriti u ja protukama (ne zelim) vec u ti porukama (nesmijes) onda je to tako, pomalo se moze truditi i vjezbati a nikako odjednom glumiti i furati se jer je to tako receno.
    ne slazem se s ovim. postoji razlika izmedu osobnog govora i govora koji je svojstven odredenoj osobi. istina je da je tesko prijeci na osobni govor, zato sto nam je govor u obliku opcih zabrana, zakona, pravila usaden odgojem i kulturom.

mislim da je vazno dati djetetu do znanja da roditelj govori iz sebe, a ne da se skriva iza opcih formulacija, jer tako uci da je nase ponasanje osobni izbor, da svako ima pravo postaviti svoje granice.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

no da, ono sto ja nazivam kulturom i redom smatram oblik ponasanja i ne govorim njemu-to ti nije kulturno :? naravno da mu kazem ne zelim da udaras ili sl---ali za mene je to pojam ponasanja kulturnog ili ne, bezobraznog ili ne, te mu usput pokusam obijasniti-da li bi ti volio da tebe neko tako izvice ili udari ili sl...naravno da mu ne obijasnjavam tim rijecima

no kako god, kao sto rekoh takve ruzne radnje ne dozvoljavam i kazem mu da ne zelim da ih radi i tu nema odmaka sto se mene tice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    ovo je bilo za Stormu

a što se tiče obiteljskih pravila, ako ih ja kreiram onda radije tako i kažem (JA neću da xxx). Živciralo me kad su meni govorili "dogovorili smo se to i to" a ja nisam imala puno utjecaja na dogovor
    i ja sam se jednom zaletila s odgovorom dogovorile smo se, pa mi je ona odgovorila da se ona nije dogovorila 8)
    tako da mi je varijanta s dogovorom rijetku korištena

uglavnom koristim , nemoj, ne želim , ne smiješ

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj jassi prvotno napisa
    no kako god, kao sto rekoh takve ruzne radnje ne dozvoljavam i kazem mu da ne zelim da ih radi i tu nema odmaka sto se mene tice
    ja se ispričavam zbog nerazumijevanja tvojih prethodnih postova
    i meni je želja da nrarste u pristojnu odraslu osobu
    dug je to put, sa jako puno ponavljanja ...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

OT jer ne mogu naći topik o "Vaše komp.dijete" ... samo malo iznenađenje (moram reći) i naravno pohvala!

Prijateljica studira jezik bos. u Istočnom Sarajevu (čini mi se) i sinoć mi govori kako je dobila 2 knjige za pročitati i napisati esej o njima... pogodite koja je bila jedna od njih? Vaše kompetnetno dijete... :D

Ukratko, nju je knjiga jako oduševila i počela je da se mijenja, a iako je imala dosta dobar odgoj imala je i jako puno onoga "zato što su meni tako i to tako treba, jer inače će dijete biti... ovako i onako"... i knjiga je navela da se zapita!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    osobni govor je upravo to - osoban, ako nekome nije prirodno govoriti u ja protukama (ne zelim) vec u ti porukama (nesmijes) onda je to tako, pomalo se moze truditi i vjezbati a nikako odjednom glumiti i furati se jer je to tako receno.
    eto...ne ide mi......ne osjecam se, kako da se izrazim, sigurno, nesigurna sam sa takvim izricajem.

najgore je sto mslim da je takav izricaj uredu.
    naime kad kazem nemoj ovo, ne smijes ono, uicni ovo, ostavi ono...znam da ju ne zelim tome nauciti- mislim, takvim obracanjem mijenjam nju, a to ne smijem, jer jedino koga mozemo mijenjati je sebe i stoga su mi "ja" fraze prihvatljive jer ju zelim nauciti da jednog dana bez problema moze izraziti sto osjeca, sto ona zeli bez da ono bude u zavsnom odnosu onog sto zel ili osjeca netko drugi....uf imam problem izrazavanja jer mi se cini da sam samo zapetljala ono sto sam zeljela reci.... :/

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    eto...ne ide mi......ne osjecam se, kako da se izrazim, sigurno, nesigurna sam sa takvim izricajem.

najgore je sto mslim da je takav izricaj uredu.
    naime kad kazem nemoj ovo, ne smijes ono, uicni ovo, ostavi ono...znam da ju ne zelim tome nauciti- mislim, takvim obracanjem mijenjam nju, a to ne smijem, jer jedino koga mozemo mijenjati je sebe i stoga su mi "ja" fraze prihvatljive jer ju zelim nauciti da jednog dana bez problema moze izraziti sto osjeca, sto ona zeli bez da ono bude u zavsnom odnosu onog sto zel ili osjeca netko drugi....uf imam problem izrazavanja jer mi se cini da sam samo zapetljala ono sto sam zeljela reci.... :/
    zelis reci da su ti "Ja"poruke i opcenito takav nacin izrazavanja jasni i odgovarajuci ali se ne znas prebacit na taj mod?

a vid mene koja kombinatorika rijeci lol (mogla sam lijepo rec "al se ne mozes presaltat" )

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

naime kad kazem nemoj ovo, ne smijes ono, uicni ovo, ostavi ono...
    nemoj je ok
    ne smijes preformuliraj u nemoj
    a kod ucini ovo i ostavi ono ubaci "molim te"
    i vec si na konju

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    litala od tebe uvijek naučim super jednostavna i tako dobra rješenja. Eto što ti je iskustvo 8)

Leonisa a da mi pitamo Fridu? Mene ona oduševljava.

No, ova naša dva proljetna cvjetića su .. uh ... pune ruke posla
    Frida je osoba iz primjera (), a primjer stepenica mi onako odzvanja jer smo te recence izgovorile toliko puta.....ali ne mozes odkeljiti djecu od rodinh stepenica...ima nesto u njima sad idem pomno proucavati topic i postove. u ratama. proljetni cvjetici zahtjevaju puno navodnjavanja
    Ja ovaj post ništa ne kužim-kakve rodne stepenice :?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa
    Citiraj Ailish prvotno napisa
    Živciralo me kad su meni govorili "dogovorili smo se to i to" a ja nisam imala puno utjecaja na dogovor
    i ja sam se jednom zaletila s odgovorom dogovorile smo se, pa mi je ona odgovorila da se ona nije dogovorila 8)
    tako da mi je varijanta s dogovorom rijetku korištena
    ja sam pocela koristiti dogovor u dvije varijante
    1. kasnije/sutra kadgod cemo nesto... pa se usuglasimo
    2. kompromis - nesto po njenom, nesto po mom

i za to podsjecam da smo se dogovorili
    a postaviti pravilo NIJE dogovor pa kad ljudi za to kazu "dogovorili smo se" to je pogreska u izrazavanju.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    naime kad kazem nemoj ovo, ne smijes ono, uicni ovo, ostavi ono...
    nemoj je ok
    ne smijes preformuliraj u nemoj
    a kod ucini ovo i ostavi ono ubaci "molim te"
    i vec si na konju
    da tako vec i ide...iako ni nekad ni za "molimte frazu" nisam raspolozena...

ali kako da joj bez "ne smjes" objasnim da ne smije jesti svaku travku, da to nije persin, bosiljak...da ne smije dirati bijeli oleander (pere me taj film sa mishelle pfeiffer...ili, sad kad su nam skinuli kapiju da ne smije ic van ograde jer je tamo najprometnija cesta na otoku, zupanijska cesta? tu mi molmte, nemoj fraza ne sjeda, nje mi dovoljno "jaka"....
    :/

makita, stepenice u rodi, u prostorijama udruge.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

makita, jel ne vidiš da leonisi šteka tipka i

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

je vidim da sam napisala "rodinh" stepenica... cim se vratim u zg mjenjam tastaturu!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ali kako da joj bez "ne smjes" objasnim da ne smije jesti svaku travku, da to nije persin, bosiljak...da ne smije dirati bijeli oleander (pere me taj film sa mishelle pfeiffer...ili, sad kad su nam skinuli kapiju da ne smije ic van ograde jer je tamo najprometnija cesta na otoku, zupanijska cesta? tu mi molmte, nemoj fraza ne sjeda, nje mi dovoljno "jaka"....
    leonisa, moje mišljenje je da su za ove primjere koje si navela bilo koje fraze koje uključuju NE dobre. ionako je ona još premala i bez obzira na tvoje NE, sve te stvari joj potencijalno mogu pasti na pamet. dakle, koristila ti nemoj, nemoj molim te, ne smiješ, ja ne želim - sve ti to dođe na isto. to su sve opasne situacije - nijedna od ovih fraza nije dovoljno jaka, a da ti budeš 100% sigurna da ona neće to napraviti, a niti jedna fraza koja uključuje NE nije dovoljno blaga, a da bi ona dobila dojam da je to ponašanje dopušteno.
    princip je princip - sve su ostalo nijanse.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    princip je princip - sve su ostalo nijanse.
    Sad znam da cvijeta voli Đoleta

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i pijetla

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i pijetla
    ma pustite sad đoleta (naravno da ga volem ), nego jer se slažete s ovim mojim ili ja možda previše pojednostavljujem stvari? :/

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ma dobro si rekla

Nikad ne možeš biti 100% siguran da dijete neće nešto napraviti. Na nama je da ih tome učimo, da su neke stvari opasne, ali i da ih čuvamo.

Moja L ima 4 godine i hoda uz mene preko ceste, držim je za ruku.
    U jednom trenutku joj ispadne neka igračke iz ruku i ona se iste sekunde vrati po cesti natrag da bi je uzela.

Noge su mi se odsjekle :/

Shvaćam što leonisa pita. Lakše ti je reći nedam da me udariš ili kopaš po torbi nego ne želim da ideš na cestu- jer je ovo zadnje samo po sebi za nju opasno.
    Dakle, nisu tvoje granice u pitanju. Istina je, naravno, da ne želiš da trči na cestu- ali to je nešto što je za nju opasno.

A ti joj reci da je tamo cesta, da jure auti i da bi je mogli ozlijediti. I pazi je, naravno. Mala je da preuzme toliku odgovornost, odnosno da se možeš osloniti na to da će te poslušati.
    Normalno ti je to.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mi smo tu da odlucujemo o njihovoj sigurnosti dok oni ne odrastu. a kako cemo im to reci.. siroko nam polje..

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo mikka je to sažela u par riječi, a ja se raspisala...

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

meni se cini da leonisu muci sto sama sebi djeluje ko babaroga jer nesto neda

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisam pročitala sve postove, samo sam preletjela prije nekoliko dana ovom temom, ali ja NIKADA ne upotrebljavam samo "nemoj" ili "ne želim"...uza svako moje NE ide i podrobno objašnjenje...neke majke me gledaju malo jer imaju osjećaj da pričam i blebećem bez veze, ali ja se toliko uživim u objašnjavanje zašto nešto ne dozvoljavam da odlično s Nilom funkcioniram na toj razini... meni se samo "NE" čino dosta lijenom opcijom od strane roditelja...jer ako roditelj shvaća da nešto nije dobro i da njegovo dijete to ne smije činiti, bez objašnjenja, samo dijete nikada neće moći dokučiti zašto mu je postavljena zabrana, ono neće razumijeti zašto je TO što radi loše....

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Uuuu...ja bih sad voljela kojiput upotrijebiti jedno lijeno roditeljsko NE, bez objašnjavanja.

abonjeko, da krivo ne shvatiš, ja se s tobom slažem, a i sama radim tako.
    Onda imaš 4-ogodišnje dijete koje te za sve ispituje zašto i čega valjano objašnjenje, a ti bi, barem nekad, volio reći samo NE i za promjenu malo odšutjeti

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Uuuu...ja bih sad voljela kojiput upotrijebiti jedno lijeno roditeljsko NE, bez objašnjavanja.

Onda imaš 4-ogodišnje dijete koje te za sve ispituje zašto i čega valjano objašnjenje, a ti bi, barem nekad, volio reći samo NE i za promjenu malo odšutjeti
    Uh, znam...nisam se mogla referirati na majke sa starijom djecom (ispričavam se ako sam nekoga direktno povrijedila )..jednostavno ne znam kako je to biti u vašoj koži...mi smo tek na dvije godinice i za sada ovako super funkcioniramo...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ma što bih se vrijeđala!
    To sam samo napisala da se ne iznenadiš

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Joj, da. Onako ko u vojsci: Ne! i gotovo, a oni poslušaju
    Bar koji puta, ma bar jednom

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

abonjeko, objasnjavas joj bez obzira na to slusa li te ona i dalje?

ja recimo malom kazem "ne", i kad bi mu krenula govoriti bilo sto dalje govorila bi u prazno, jer me on ne bi cuo. uglavnom ne cuje ni to "ne" koje mu kazem :/ . tako da prica o objasnjavanju kod nas pada u vodu. jednom, ako ce htjeti poslusati zasto mu nesto branim, ja cu vrlo rado objasniti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moje je mišljenje da se time nepotrebno zamaramo mozak i svoj i dječiji. da mi dijete od 2 godine kuži finesu između:" ja to ne zelim... " i "ne smiješ" i "molim te bi li bio tako ljubazan pa da mi ne skačeš po stolu"... ne vjerujem. a kao iskustvo mogu navesti da sam negdje oko 2-3 skuzila da sto joj više objasnjavam da je vise zamaram, i da me samo tupo gleda. tako da kratko ne, kratka naredba tj zabrana, kratka rečenica i dovoljno. ako treba verglati tu jednu rečenicu iznova, al to bi bilo to.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad je nesto ful opasno, nema diskusije. ne treba ti ni "nemoj" ni "ne smijes" ni nikakve litanije.

uzmi dijete u ruke, reci jasno i kratko "ne to" i odnesi je na drugo mjesto. evo, na primjer, sto se tice izlijetanja na cestu - svaki put kad krene prema kapiji (koje nema) - uzmi je u ruke, reci "tu je opasno", odnesi je na drugu stranu i reci "ovdje cemo biti" ili "tu je igra" ili "sad mozemo trcati" ili bilo sto drugo... zabavi je na nacin da ces dulje i zanimljivije pricati o toj nekoj drugoj opciji.

nije nuzno na opasne situacije reagirati samo s "ne" porukama. pogotovo kad su mali i pogotovo s dugackim ili ponavljajucim objasnjavanjima. ako samo objasnjavamo da je nesto opasno, ne smije se, ovakvo je i onakvo, dogodit ce ti se ovo ili ono - i dalje samo potvrdjujemo djetetovu misao da je to nesto jaaako zanimljivo i da mu treba i dalje obracati paznju... pokusajte saltati njihovu paznju na nesto drugo a opasne stvari neka ostanu na sigurnoj udaljenosti i - nezanimljive

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos mi i ovo pade na pamet

pokusajte malo analizirati svoje ponasanje u razlicitim situacijama:

- dijete sjedi na podu u dnevnom ili svojoj sobi (znaci ultra super sigurno okruzenje) i ubacuje kockice u kornjacu... sto mama radi i kako reagira?

- dijete se pokusava popeti na stolicu koju je privuklo pod prozor cetvrtoga sprata... sto mama radi i kako reagira?

- dijete u usta stavlja bobicu/list/bubu za koju mama zna da je izrazito otrovno.... sto mama radi i kako reagira?

- dijete sjedi u svojoj stolici i pije vodu iz didakticke salice... sto mama radi i kako reagira?

i, sto mislite, koje vase ponasanje i koja vasa reakcija ce prije "natjerati" dijete da ponovi tu aktivnost koja je izazvala toliko "odusevljenje" i toliku vasu zainteresiranost i angazman?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

litala, u pravu si. bas si pokusavam te stvari razluciti u glavi zadnjih dana (otkad mi je mali podivljao).

ja imam slijedeci problem, i molim vas za savjete:

dakle sama sam s klincima 24/7 (otkad su moji otisli na more samnom je i pas). kronicno sam neispavana, jer mi klinci imaju takav neki naizmjenicni ritam da taman kad jedan zaspe drugi se budi i tako to. najbolje nam je vani, ali otkad su ove vrucine jedva to podnosim.

mali je sve aktivniji, kuzim da mu treba barem par sati dnevno intenzivne fizicke aktivnost jer je inace potpuno lud, suta stvari po kuci.. uglavnom natjece se sam sa sobom da napravi sto vecu pi*dariju, i uglavnom se svaki put nadmasi

mala je puno zahtjevnija od njega kad je bio beba, uglavnom da joj ne dam dudu recimo da bi plakala doslovno cijeli dan (to nam se recimo dogodilo jucer), bilo na meni, bilo da ju stavim da lezi, bilo u kolicima, bilo u slingu.. ona cijelo vrijeme place. tu ja dolazim vec do ruba zivaca, i kada na taj moj silni angazman da ostanem mirna na njen tako dugotrajni plac on napravi neko s*anje (koje ustvari nije s*anje, nego npr. ja moram za njim cistiti vodu od psa koju je izlio po plocicama da ne padne i razbije glavu) onda pucam do kraja i vicem na njega (naravno, kasnije mi bude zao ko psu i nemrem si oprostiti ).

evo polako dolazim do konkretnog pitanja za mame vise djece:

neki dan izlazimo van, moram do ducana nes kupiti, nju nosim u slingu, na ledima (uvijek imam) ruksak sa hrpetinom stvari za njih. osim tog tereta koji nosim, imam 20 kila viska, teske sise i jos mi nije dobro, hvata me neka kao nesvjestica (vjerujem da je tlak u pitanju). vani je oko 32 stupnja. njega drzim za ruku, a on mi se cijelo vrijeme otima i okolo trckara. ja ga pustam da trckara dok smo na mjestima gdje je cesta daleko. medutim, u svojoj maniri od prije koji tjedan, on pocinje trcati i ne staje. kad sam skuzila da je vrag odnio salu pocinjem mu govoriti da stane. on nista. ja vicem, sve glasnije, stani, stani! ma kakvi, on i dalje trci i maestralno istrci na cestu, umiruci od smijeha :shock: . hvala bogu pa je to bila neka sporedna cesta na kojoj se rijetko vozi, ali svejedno, covjece, odsjekle mi se noge.

e pa sad me zanima, sta napraviti u takvoj situaciji? (kad smo isli doma drzala sam ga cijelo vrijeme za ruku, nisam mu dala da se istrgne). ne mogu ga svaki put kad idemo van drzati za ruku kao u skripcu, ne mogu trcati za njim, a ne slusa me.

da vas cujem

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mikka, malog na špagicu pa u dućan Zezam se, ali meni to najozbiljnije pada na pamet. Pogotovo što me čeka nešto slično nakon što dođe druga bebica (početak 11-tog).
    Drž ga za ruku dok ste u blizini ceste, nema druge, ako već bebicu nosiš. A da bebicu staviš u kolica, a njega na leđa ?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Probaj jedno ubaciti u kolica- ili nju ili njega, a drugo nosi. U kolica onda ubaci i stvari.

Moje su veće, ali još uvijek mi je teško hendlat obje a da trče okolo.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Još nešto: zašto ne naručiš dostavu doma, internet trgovinom? Imaju je konzum i mercator.
    Onda ne moraš ni u dućan. Kruha uzmeš više pa zamrzneš.

Meni su dućani noćna mora...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

inace si narucim iz merkatora i od severa, ali ovo sam trebala iz dm-a, koji mi je blizu kuce, a i da se dijete malo prosece po vani da ne bude bas cijeli dan doma.

u konkretnoj situaciji nismo imali kolica. izbjegavam ih jer su mi nezgodna, a kad ona (placljivica) nece biti u slingu/marami pa ju moram nositi, onda moram upravljati kolicima s njim od kojih 15 kila jednom rukom, sto je skoro pa nemoguce, i istegla sam si tetive na gleznju na desnom zglobu. ova fora sa spagicom mi je bila u glavi, da njega svezem na lajnu od psa (posto mi pas ne bu nikad istrcal na cestu) :/

salim se. ali voljela bi cuti jos savjeta ako se netko sjeti.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj litala prvotno napisa

kad je nesto ful opasno, nema diskusije. ne treba ti ni "nemoj" ni "ne smijes" ni nikakve litanije.

uzmi dijete u ruke, reci jasno i kratko "ne to" i odnesi je na drugo mjesto. evo, na primjer, sto se tice izlijetanja na cestu - svaki put kad krene prema kapiji (koje nema) - uzmi je u ruke, reci "tu je opasno", odnesi je na drugu stranu i reci "ovdje cemo biti" ili "tu je igra" ili "sad mozemo trcati" ili bilo sto drugo... zabavi je na nacin da ces dulje i zanimljivije pricati o toj nekoj drugoj opciji.

nije nuzno na opasne situacije reagirati samo s "ne" porukama. pogotovo kad su mali i pogotovo s dugackim ili ponavljajucim objasnjavanjima. ako samo objasnjavamo da je nesto opasno, ne smije se, ovakvo je i onakvo, dogodit ce ti se ovo ili ono - i dalje samo potvrdjujemo djetetovu misao da je to nesto jaaako zanimljivo i da mu treba i dalje obracati paznju... pokusajte saltati njihovu paznju na nesto drugo a opasne stvari neka ostanu na sigurnoj udaljenosti i - nezanimljive
    je istina, tako i radim...cak i te "fraze" koristim.
    no ne dozvljava me.
    odresito ne! ili ne cuje il zazovu takvu reakcju da pomislim da je uragan prosao kraj nas...
    ako nesto nije opasno, objasnjavam tipa...L, ajde molimte nemoj sad gledati crtice, ajmo naci puzzle ili ne ne mogu te sada primiti, trazila si me jesti, vdis da ti radim dorucak....ali kad mi prekp onda iz mene izlaz onaj zivcan neeeee koji mi tad izgleda ko da sam babaroga.

MC, ja ne zelim njoj sad pricati sa "ja" porukama- ne zelim umjesto nemoj jer mislim da ona SAD vidi razliku, ali kao sto sam ju od malena ucila izvoli i hvala svojim primjerom da bi kad bi progovorila znala kada i zasto treba reci hvala, tako zelim i ovo, da kad bude svjesna razlike ona "ja" poruka bude usadjena u nju.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

litala, dobro da sam krenula citati dalje jer sam pocela ispunjavati leksikon- odgovarati na tvoja pitanja

da li imam pravo osjetiti i zeljeti ne bit u tom trenutku s njom?
    npr. u fazi je pupcane vrpce. ne mogu se ni otusrati. konacno smo na godisnjem a nema nikud bez mame, pa ni da se popisam, da prostite
    samo bi da ju nosam. sad. s dvije i pol. nakon sto smo od rodjenja zajedno, ponasa se ko da sam otisla na posao pa nadoknadjuje, a nsam.
    i stvarno mi dodje reci "sad ne zelim bti s tobom"

mikka

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

da li imam pravo osjetiti i zeljeti ne bit u tom trenutku s njom?
    NARAVNO! TO ne znaci da si losa mama, zaboga, vec da ti treba malo "prostora". Nis cudno, kad je cijeli dan na tebi.

i stvarno mi dodje reci "sad ne zelim bti s tobom"
    Tebe u stvari muci sto bi ju povrijedilakada bi joj to rekla jer ona ne bi razumjela sto si joj htjela reci. Prosla sam to. Nema rjesenja, pustit ce ju ...faza...
    Mislim, probaj sa "Ja bih sad popila kavu ajd se ti malo tu igraj sa..." al malo kome je uspjelo.
    Ako te tjesi ja i dandanas sve u wc-u obavljam u drustvu. Ni smrad je ne moze otjerati

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mislim da je ovo

od kako smo na moru, jako je smanjila podoje.
    ulovi ona jedno 3 puta, ali to je ono, posis-dva i gotovo.
    cak je nekolko puta zaspala cuclajuc palac. cak je odbila sisu. palac joj je bio drazi.
    moram priznat da me iznenadjuju osjecaji koje imam.
    strah da bi moglo uskoro sve zavrsti.
    znam, nisam normalna, nakon 28 mjeseci...ali eto, tako se osjecam....
    odgovor na pitanje zasto toliko visi na tebi
    mora se uvjeriti da sa smanjivanjem podoja nije izgubila luksuz visenja na mami, i da li shvacas da odbijanjem cike ne odbija tebe
    kad joj to sjedne, bit ce ok

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Storma
    sad kuzis zasto ti jos nisam odgovorila na sms...a i zaokupirala me jedna tema, nikako da se otpetljam

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

vidis, nisam to povezala
    i jos na to dodam da sve nekako pokusavam fizcki radt neke stvari oko kuce u kojima mi ona "smeta"...dobro, srecom mam MT

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •