-
afta
Drage moje,pomoć!Prije dva dana bili smo sa mišicom na zaraznoj radi visoke temperature(39,6)koja se nije nikako dala skinuti(dođe do 38,8 i ni makac) i k tome začepljen nos.E sad,nalaz je ok,preporučili skidanje temp.sirupom,a dijagnoza je herpangina.Sada je stanje dobro,neme već dva dana temperaturu,ali mene muči jedna rečenica koju sam pročitala kad sam došla doma,a dok.ne radi da njoj pročitam nalaz pa sam se sjetila vas."Jezik je manje vlažan,ždrijelo ja crveno s aftom na nepčanom luku."Što to znači?Doktor nije NIŠTA napomenuo za to,a meni to zvuči opasno(afta).Ona mi manje jede,skoro svaki put su nutkanja,moljenja,ali sve uzalud.Jedva nešto pojede.Da li je to peče,svrbi,nešto treće ili nema nikakve veze?Molim vas,poludjet ću do ponedjeljka
-
ne znam stručno objašnjenje nastanka afti (mislim da sam negdje pročitala da ih uzrokuje neki virus) ali imam osobnog iskustva...
afta je oštećenje sluznice u ustima ili ždrijelu, izgleda kao maleni krater, bijeli, užasno boli i peče, nema šanse da nešto jedeš pogotovo ako je kiselo i toplo...
pomaže propolis sprej obavezno bez alkohola...
-
Afte su ti virusne (kolik osam ja upućena to je virus herpesa), uz to ide jako visoka temperatura i strašno peče.Tako da nije čudno što neće ništa jede.Postoje tekućine za mazanje afti, kod nas to prave u apoteci a ja sebi kad ih dobijem mažem propolisom.
-
Ja njih ne vidim,neće otvoriti usta da dublje pogledam,ali pretpostavljam da je 100 % to jer je nemoguće nervozna,razdražljiva kao da to nije ona.Još bih nekako i preživjela njeno(ne)jelo,ali ponašanje...Kad one nestaju,kroz koliko dana i da li taj propolis odmah ublaži?Curke hvala
-
A prođe za nekih 3,4 dana ono baš bolno razdoblje ali zna se to razvući i malo duže.Ne znam smije li ona propolis.Pitaj u apoteci,imaš dosta tih mućkalica za afte.Neće pomoći trenutno ali brže će proći.Ona ih vjerojatno ima u grlu kad ih ne možeš viditi
-
afte nisam imala u grlu nego po ustima i uvijek mi dugo traju, po 7 dana da baš onako bole...
ako je jedna, dvije onda je podnošljivo ali na početku trudnoće sam ih imala jako puno i bilo je grozno, nisam mogla ni govorit, ni jest, ništa...
onda mi je jedan prijatelj stomatolog stavio jednu otopinu albutil koja spaljuje živčane završetke i pomoglo je ali to se stvarno ne smije djeci raditi :/
-
i ja imala te afte ko klinka, nisu jako opasne ali su iritantne.
-
Za aftu se ne brini previše. Nije ništa opasno ni strašno, osim što pecka i često je bolna na toplo, slano i sl.
U apoteci imaš za kupiti gel koji možeš staviti na afticu da brže zacijeli.
-
Zaista vam svima hvala.Svaki post koji sam pročitala na mene je djelovao umirujuće.MM je bio u apoteci i žena mu je dala Calgel da s njime mažemo desni i da pomaže u tom smislu što se"razlije"slinom po ustima pa ublažuje bol.Rekla sam mu da pita za sprej od propolisa,ali kaže da baš ne bi preporučila tako maloj djeci pošto ona ne znaju grgljati.Nemam pojma da li je od toga,ali ona je meni od jučer SUPER(kuc,kuc,kuc).Jede,smije se,dobro raspoložena...Jedini što me u cijeloj ovoj priči zaista smeta je to što se doktor na hitnoj(zaraznoj)nije ni potrudio uopće reći,a kamoli objasniti da dijete ima afte i što poduzeti s tim.I što je najgore uvijek se tako nešto desi za vikend kad svi jedva čekaju da ih nazoveš(u bolnice mislim) a nemaš pojma što i kako pomoći djetetu.Zato ja uvijek kažem MM da ne brine,imam ja svoje rode
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma