Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Malo smo bolesni, što sad?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Malo smo bolesni, što sad?

Zbunjena mama. Bili smo na cijepljenju (Priorix s godinu dana - 26.06.), par dana nakon toga malo po noći zakašlja, zatim po danu počinje jako kihati i onda iz nosa iskaču gigantski šmrklji. Temperatura ok. Prije dva dana smanjili se šmrklji, kihnuo možda 5 x na dan. Super. Drugi dan (jučer) ponovno kihanje i šmrcanje, po noći je bio jako vruč (a ja mislila da mu je jednostavno vruče, jer mu je i inače vruče dok spava :/ ). U jutro temp. ispod pazuha 37,2 (ništa strašno, ali onda je po noći bila puno viša). E sad:
    1.) da li sam mu naštetila neskidanjem temp. po noći (za koju nemam pojma kolika je bila - disao je normalno, povremeno se probudio, ali tako je i ove dane prije)?
    2.) kad da eventualno skidam temp. Ne da izmjeriti u guzi, valjda ovo ispod pazuha ok izmjerimo?
    3.) nešto je više cendrav, ali takav je i inače kad mu je pun nos, da li dati preventivno Lupocet (za to baš i nisam)?
    4.) da li ići i kad kod dr.? (nema drugih simptoma osim kihanja, šmrcanja, vjerojatno blage temp, ne jedenja dohrane, nego mlijeka (ali i inače nije jak na dohrani)?
    5.) Mislim da nema veze s cijepljenjem, jer i druga djeca u okolici imaju iste simptome šmrcanja/kihanja, mada i nakon prošlog cijepljenja je bio prehlađen (ali to tumačim kao neki pad imuniteta nakon cijepljenja).
    Uglavnom sto pitanja zbog malo povišene temp., nadam se da kad ću ih imati dvoje, troje,... ne budem tako zbunjena.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kao prvo, nisi mu naškodila, dapače, pomogla si njegovom tijelu da se bori protiv bolesti (zato se i ne preporuča skidanje temp ako nije iznad 38,5 jer upravo povišena temperatura uništava viruse i bakterije)

za ostalo, ovako ja radim:

općenito se preporuča skidanje temp tek kad prijeđe 38.5
    ja ju skidam kad vidim da djetetu jako smeta, pa ako mu smeta na 37,2 - skinut ću je, a ako mu 39,5 ne smeta - neću skinut
    i uvijek prvo skidam kupanjem i razgolićivanjem djeteta

lupocet ne dajem preventivno

ne idem doktoru ako je opće stanje relativno ok i ako mi instinkt govori da je sve u redu

i uvijek djeci mjerim temp ispod pazuha, margita nikad nije dobila tomplomjer u guzu, a zara, nažalost, jednom grrrrr

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Lutonjica, hvala na odgovoru. Ma znam ja da se organizam treba izboriti, ali prva reakcija mi je bila, a što ako sam mu naškodila, jer glavica mu je stvarno bila vruča.
    Trenutno on i MM spavaju, vidjet ću kad se probudi. Valjda će biti ok. Ako će biti potrebno, koliko mu Lupoceta smijem dati (onog od 120 mg)? Prema uputstvima, smije cijeli (ima godinu dana i 10 kg), meni se cijeli čini puno, jel to ok?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam, ne koristim čepiće (mrzim to kao i toplomjer u guzi ), samo sirup. margiti dajem trenutno 5ml (mislim da je to 120 mg)

napravi kako piše u uputstvima

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Smiješ cijeli jer ima dovoljno kila (moj F. ima 22 mjeseca i 11 kg!), na čelo se ponekad i ne možeš osloniti jer je kod nas nekad bilo vruće, a temperature ni od kud; toplomjer u guzi pa još muško , nije čudno što ne da! Sasvim ti je OK ispod ruke. I sad kad si ti to napisala: i ja sam kod Filipa primijetila da se nakon cijepljenja kao lagano razbolio, baš kao i kod tebe, ali je brzo prošlo u toj dobi. A možda je već bio u infektu u trenutku cijepljenja samo se nije vidjelo. I ja mislim da si sve dobro odradila.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

lupocet preventivno?!? pa to moze biti opasno! :shock:
    anemona, molim te, nemoj se ljutiti, ali trebala bi se puno bolje informirati, pa neke osnovne stvari moras znati! i nadji dobrog lijecnika u kojeg mozes imati povjerenja, pa s njim provjeri kad nesto ne znas, nemoj improvizirati! zelim ti da maleni sto prije ozdravi!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

puhovi obožavaju smokve, krivo si shvatila, (možda sam se i krivo izrazila) nisam dala Lupocet preventivno, niti ne namjeravam. Moja dilema je kad ga i da li uopće treba dati, a ne dati ga preventivno.
    Znam ja teoriju. Da se temp. do 38,5 u principu ne skida, ali se i ravna prema općem stanju djeteta. Zabrinuo me dio jer mu nisam po noći mjerila temp., a izgleda da je bila povišena, ali meni je opće stanje izgledalo ok. Pa se brinem da ne fuljam na "općem stanju".
    A jesi me popljuvala, nisam još nikad djetetu davala Lupocet niti bilo koji sličan lijek, pa se zato brinem da ne pogriješim.
    Kao što se vidi iz posta pročitala sam ja i uputstva i uzduž i poprijeko i pitala u ljekarni i svigdje sam potvrdila da ide cijeli čepić (u slučaju da je potreban), ali pitala sam i ovdje jer mi se nekako cijeli čini puno (znači brine me u slučaju da trebam dati čepić npr. po noći da imam sve adekvatne informacije, a ne da onda još jednom ponavljam gradivo).
    Hvala, ali znam ja i osnovne stvari i još više, ali to ne znači da sam u išta 100% sigurna i da znam sve kad je moje dijete u pitanju. Zato tolika pitanja i traženje savjeta od iskusnijih mama po pitanju temperature.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja potpisujem lutonjicu
    samo pratim opce stanje i na temelju toga postupam dalje

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam prvih par temperatura bila jako oprezna i uplašena, i skidala sam školski, a čak i prije tih 38.5 u guzi i isto sam kao i ti sve provjeravala na 500 strana tako da te potpuno razumijem. No onda sam naučila svoje dijete i sada znam kada mogu pustiti temperaturu preko noći, a kada je potrebno djelovati. Mislim da u početku treba apsolutno biti oprezan, pratiti dijete, a kad vidiš kako ti reagira na temperaturu, kako brzo mu skače, kako djeluje na koji lijek i sve ostalo onda ćeš već znati kako treba djelovati.
    Preventivno nisam nikada davala poslije cjepiva osim poslije ovog zadnjeg kada sam nekako instinktivno predosjetila da će biti svinjarija. Ne znam kako da to objasnim, ali jednostavno sam znala, a i doktorica mi je prvi puta rekla da mu dam preventivno (radi se o onom poslije Priorixa 5u1). Tada mu je rukica natekla i imao je 2 dana temperaturu, a prije toga nikada nije imao reakciju niti sam mu ikada išta davala preventivno, niti mi je pedijatrica rekla da mu dajem.
    Ja nekako nisam pretjerano sklona vjerovati da se dijete razboli od cjepiva, nego smatram da se to slučajno poklopi. Moje dijete je preko zime bilo svako malo bolesno i stalno smo zbog toga odgađali cjepivo pa bi da smo slučajno išli cijepiti na svaku bolest mogla okriviti cjepivo. Ovo zadnje što mu je natekla ruka i dobio temperaturu je sigurno od cjepiva i to je uostalom i predviđena reakcija na njega.
    Što se tiče doktora ako su simptomi blagi sa temperaturom onda neidem, no čim se pojavi kašalj ili otežano disanje volim otići da ga posluša. Uglavnom teško je to opisati kad se svi vode instinktom. U početku sam išla i na šmrcanje kod pedijatra

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

puhovi obožavaju smokve, krivo si shvatila, (možda sam se i krivo izrazila) nisam dala Lupocet preventivno, niti ne namjeravam. Moja dilema je kad ga i da li uopće treba dati, a ne dati ga preventivno.
    sto sam krivo shvatila?
    pa zar nisi pitala da li da das lupocet preventivno, iako dijete nema temperaturu?
    ne znas sto napraviti, a pitas se da li da ga vodis lijecniku?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zabrinuo me dio jer mu nisam po noći mjerila temp., a izgleda da je bila povišena, ali meni je opće stanje izgledalo ok. Pa se brinem da ne fuljam na "općem stanju".
    pa opće stanje može biti jako dobro i kod vrlo visoke temperature. nemreš fulati na općem stanju - ili je dijete dobro ili nije. a kad nije, vjeruj mi, to se jako dobro vidi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sto bi bilo dobro opce stanje kod bolesti?
    Ja svojima nikad ne snizavam temperaturu jer, izmedju ostalog, temperatura ih prisili na odmor koji je tijelu tada potreban. Ne znam sta bi dobilo dijete time sto mu se temperatura snizi pa pocne okolo haraciti onda kad mu treba mir i lezanje?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da je dobre volje, da je zainteresirano za okolinu, da se može nasmijati, da se kreće, da komunicira

za razliku od toga da stalno plače, da je nezainteresirano, da ne može ustati, da je malaksalo, da bunca

...

mi smo svi trenutno bolesni pa imam primjer
    dakle, ako mi margita kuri, ali hoda po stanu, smije se zari, žica me da ju kupam, plješće na muziku - onda je dobro
    a ako prvo neutješno plače i vrišti, odbija čak i cicu, a nakon toga malaksalo spava i teško diše - e onda nije dobro

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam sta da ti kazem. Moja Zorka se kod svake temperature izvali na kauc, odspava iduca tri dana i ko nova je. Nikad nam se do sada nije dogodilo da se kod temperature ponasa kao da je sve ok.
    Jasena se uglavnom krece i tesko je po njezinom ponasanju zakljuciti da nesto nije ok kad ima povisenu temperaturu. Ja ni jednoj ni drugoj temperaturu ne snizavam i zato mi se cinilo da mozda opce stanje u tom smislu ne moze biti mjerilo jer svaki organizam reagira drugacije na bolest.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

negdje gore sam navela da se oslanjam na opće stanje i na majčinski instinkt

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    da je dobre volje, da je zainteresirano za okolinu, da se može nasmijati, da se kreće, da komunicira

za razliku od toga da stalno plače, da je nezainteresirano, da ne može ustati, da je malaksalo, da bunca

...

mi smo svi trenutno bolesni pa imam primjer
    dakle, ako mi margita kuri, ali hoda po stanu, smije se zari, žica me da ju kupam, plješće na muziku - onda je dobro
    a ako prvo neutješno plače i vrišti, odbija čak i cicu, a nakon toga malaksalo spava i teško diše - e onda nije dobro
    ovako otprilike i ja postupam, s time da su kriteriji nesto drukciji, boldano mi je razlog za snizavanje, samo sto ja koristim homeopatski lijek, brisanje vlaznim rucnikom, obloge na podlakticama i potkoljenicama, a ne antipiretike; nezainteresitrano lezanje u krevetu uz cjelodnevno spavanje i cicanje mi nije razlog za snizavanje temperature.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pardon, dijete mi se probudilo

dakle, ono gore mi jesu neke glavne smjernice, ali ih naravno kombiniram s poznavanjem svoje djece i svojim instinktom

dakle, ako mi zara cijeli dan cendra i plače da ju nešto boli, najvjerojatnije se neću previše zabrinuti jer je ona tip koja i oko najmanje sitnice plače i vrišti.
    ali ako margita, koja inače stoički podnosi bolest i bol, plače duže od 2 minute oko nečega, e onda ću se opako zabrinuti jer to u njenom slučaju znači da ju gadno boli i da je stvar ozbiljna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Razumijemo se.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dakle, ako mi zara cijeli dan cendra i plače da ju nešto boli, najvjerojatnije se neću previše zabrinuti jer je ona tip koja i oko najmanje sitnice plače i vrišti.
    ali ako margita, koja inače stoički podnosi bolest i bol, plače duže od 2 minute oko nečega, e onda ću se opako zabrinuti jer to u njenom slučaju znači da ju gadno boli i da je stvar ozbiljna.
    imas pravo, ovisi o djetetu!

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pardon, dijete mi se probudilo

dakle, ono gore mi jesu neke glavne smjernice, ali ih naravno kombiniram s poznavanjem svoje djece i svojim instinktom
    Ovako nekako i ja.
    S tim da moram dodati da i iskustvo donosi svoje. Čini mi se da smo s prvim djetetom bili više uplašeni :/

S tim da ja uvijek skidam temperaturu preko 38, 38.5 (pod pazuhom). Tuširanje, antipiretik.

A i odlazak doktoru procijenim, ne znam kako da to objasnim. Jednom sam L odvela doktoru već nakon sat, dva temperature oko 38 jer je vrištala sat vremena da je boli trbuh.
    Imala je upalu grla, a ja sam već mislila na slijepo crijevo.

Ali, što kaže Lutonjica, ona je valjda taj tip

A sa malenom smo, kad je crijevnu virozu ostali doma jer mi se činila ok. Igrala se non stop, svako malo cicala i procijenila sam da ne moramo doktoru.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Puhovi obožavaju smokve, svaka čast svemu, ali očito nismo danas na istoj valnoj duljini.
    Da preciziram pitanje, da vidiš što sam mislila: Kad prema osobnim iskustvima dajete Lupocet kod povišene temperature i da li ga uopče dajete?
    Ponavljam, nisam ga mislila uvaliti preventivno (a izraz preventivno je uskočio, jer sam prethodno čitala topik o cijepljenju i preventivnom davanju Lupoceta nakon cijepljenja). Znači vjerojatno moja greška u izražavanju.
    Moje stajalište o lijekovima je pokušati izbječi ako se da i može, ali kao što je i dorotea 24 spomenula, radi se o tome da je to prva temperatura kod mojeg djeteta i ne znam kako reagira na nju i koliko će skakati, i kako u konačnici reagira na lijek poput Lupoceta, jer još nije uzimao nikakve lijekove. Znači moja nesigurnost proizlazi iz trenutnog nepoznavanja djetetove reakcije na povišenu temperaturu. Toliko opravdavanja zbog pitanja, nije moj stil. Prekidam. Čeka me moje zlato.

Odgovor sam dobila u naknadnim postovima, cure hvala.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Anemona nemoj se sekirati bez veze. Dijete ti prvi puta ima temperaturu i normalno da si u panici. Ja sam na adrenalinu probdijela cijelu noć uz njega i mada sam sve pročitala opet mi ništa nije bilo jasno i otvaralo se 100 drugih pitanja. I da si djetetu preventivno dala Lupocet ne bi bio smak svijeta. Mislim da su ovi sa više djece i više staža malo zaboravili kako je to kada ti je prvo dijete prvi puta bolesno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anemona, kakvo je stanje?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kad vidite da mala beba ne može disati, ili kad se guši u kašlju, kad kašlje 'neumorno' -. znači, neprestano, kad je dijete od temperature tako malaksalo da ne može stati na noge, kad u visokoj temperaturi nije prisebno (a temperatura se ne da sniziti) - to vam je loše opće stanje.
    Nije ga teško prepoznati - ja sam do sada samo jednom fulala.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Lutonjica je pitala:
    anemona, kakvo je stanje?
    Budući da je dosta "kurio" ipak smo išli kod dr., dala nam je Amoxil i rekla da je upala grla. Da je crveno i da se cijedi.
    Amoxil sirup je bila nemoguća misija dati, jer ga je ispovračao i nije išlo nikako. Nazvala sam hitnu i pitala. Dr. mi je rekla da s obzirom da temp. spontano pada antibiotik ne trebamo dati, da ga pratimo po noći i da će u slučaju velikih skokova temp. dati neki drugi antibiotik. Po noći je temp. bila ok, nadam se da neće rasti. Igra se i normalno se ponaša, samo što slabo jede i nosić je još šmrkav. Mada danas i nešto više kaka, ne izgleda kao proljev, nadam se da se samo "čisti" od one minimalne količine antibiotika koji je popio.
    Valjda bude uskoro počeo i normalno jesti.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

prvo Amoxil pa onda ne, pa možda drugi antibiotik...najbolje da samo mijenjate i isprobavate antibiotike dok dijete ozdravi (a najvjerojatnije bi ozdravilo i bez toga vrlo brzo), super mi je propisivanje antibiotika preko telefona bez da su dijete vidjeli a kamoli preslušali, napravili bris ako sumnjaju na nešto

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj maxi prvotno napisa

prvo Amoxil pa onda ne, pa možda drugi antibiotik...najbolje da samo mijenjate i isprobavate antibiotike dok dijete ozdravi (a najvjerojatnije bi ozdravilo i bez toga vrlo brzo), super mi je propisivanje antibiotika preko telefona bez da su dijete vidjeli a kamoli preslušali, napravili bris ako sumnjaju na nešto
    potpis

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Anemona, kod nas je rjeđa stolica znala biti i od onoga što se cijedilo iz grla jer negdje mora izaći, a oni to progutaju, ne pljunu. I mi trenutno imamo sličnih problema.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala ljerka, to sam i ja mislila.

maribel avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pa evo malo i mog iskustva, budući imam dvoje djece i prošla sam s manjom nekoliko trodnevnih visokih temperatura bez simptoma(39-40).
    Što raditi?Temperatura je obrambeni mehanizam, ali nitko ne spominje konvulzije ovdje.Treba biti jako oprezan kod djece-moja bi već nakon 3 sata od davanja sirupa kurila 39, pa sam kupala, davala obloge i držala temperturu pod kontrolom.Mislim da je jako bitno koristiti lijekove za snižavanje temperature iznad 38,5 bez slušanja instikata, davati puno tekućine, jer su posljedice visoke temperature opasnije od doze paracetamola.
    Što se tiče upale grla i odustajanja od antibiotika-opet opasno, poznate posljedice neliječenja streptokoka su brojne- moguća oštećenja srca, bubrega, a i nerijetko se događa da ode u zglobove. Dakle moj stav je pustite liječnicima da se bave medicinom, a s temperaturom treba biti oprezan-pogotovo u noćnim satima kada općenito klinci više kure nego preko dana. Ja sam budila i davala lijek-doza uvijek prema uputstvu, jer premala doza neće napraviti svoje.
    Dakle Anemona super što pitaš i ja sam pitala-nekoliko bolesti kad odradiš bit ćeš pravi stručnjak koji lijek najbolje odgovara i u kojoj dozi-nekome je super sirup lupocet, nekome panadol, nekome čepić.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •