lonni prvotno napisa
Ja sam o tome pomalo naucila iz slikovnice Winnie Pooh - Nemoj se bojati. Tamo se Roo po noci bojao cudnih zvukova (ssss ra-ta-ta-ta) i sjena nakon sto ga je mama stavila spavati.
Zvao je mamu koja je dojurila i pitala ga odakle zvukovi dolaze - bile su to grane koje su zbog vjetra lupale po prozoru, pa ga je odvela do prozora i pokazala mu, onda ga je pitala gdje su sjene, bile su to sjene grana i mjesecina koja je dopirala kroz prozor.
Na kraju mu je rekla da ako ne znamo sto je nesto, da to moze biti i dobro, da mozemo zamisliti da su to ruke koje nas zele zagrliti. A onda su smislili uspavanku na ritam udaraca grana.
Sto se tice cudovista ja bih najprije pokusala od njega saznati jel mozda gledao neki crtic ili citao slikovnicu u kojem je bilo neko zlocesto cudoviste.
Onda mu objasni da su crtici i slikovnice samo svijet maste, koji ne postoji u pravom zivotu, ali u kojem je sve moguce, pa cak i - zamisli - da je cudoviste dobro (npr. crtic Cudoviste iz ormara). Mozda da zajedno pronadjete taj crtic, fotke na webu ili isjecke iz filma pa da mu se zajedno smijete. Reci mu da si i ti isto tako nekad mislila da postoje cudovista, pa si otkrila tajnu da ne postoje.
I u "Kraljevskoj pusi" svi su se bojali zmaja, a on im je samo htio dati - pusu.
Mozda da se sjetis nekog primjera gdje se isto tako bojao pa se poslije pokazalo da nije bilo razloga za to. (to je vec iz slikovnice "Vjeruj u sebe", isto Winnie Pooh).
I odraslima bi se bilo dobro sto cesce sjetiti da svijet maste (uma) ovisi samo o njima i da o njima ovisi hoce li im u njemu biti lijepo ili ne.