Svi znamo da lagati ne valja, ali znamo li objasniti zašto ne valja?
Jako mi je važno da moja kći to shvati, jer sam je par puta "uhvatila" u laži, koja ne može biti sitnija, ali ja zapravo mislim da ne postoji krupna i sitna laž. Englezi imaju primjerice jedan izraz "white lie", (bijela laž) što bi bilo nešto kao bezopasna laž. Po meni, ne postoji "bijela laž".
Nemojte sad misliti da ne lažem nikada, dogodi se, ali se trudim da ne bude nikakvih laži.
Našla sam se u problemu kad sam kćeri rekla da ne valja lagati. Naravno, pitala me zašto. Rekla sam joj da ako netko laže da mu ljudi sve manje vjeruju, pa kad bude govorio i istinu, da mu neće vjerovati. (sjećate se priče o pastiru koji je "zezao" druge pastire da dolazi vuk, pa su mu hitali u pomoć i bili ljuti kad su vidjeli da ih je prevario. Kad je stvarno došao vuk, nitko mu nije došao u pomoć, jer su mislili da opet laže).
Ili, rekla sam joj da ako netko laže, da se zapravo gubi vrijeme, jer će možda netko postupati prema laži. Primjerice, netko vam slaže da je, bubam, kupio kruh, i vi ga zato ne kupite. Dođete doma i bez kruha ste, jer ste postupali prema laži.
Sigurna sam da se većina susrela sa sitnim lažima svojih anđelaka, koje su tako nevješte, pa i slatke, ali mislim da ih ne treba ignorirati. Samo mi fali još logičnih objašnjenja ZAŠTO to ne valja.