Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: porod u inostranstvu

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno porod u inostranstvu

za pocetak bih naglasila da sam iz Bosne i znam da su kod nas zakoni malo drugaciji nego u Hrvatskoj, ali opet ima nekih slicnosti, pa ako je imao neko slicnih iskustava voljela bih da mi pomogne da se odlucim sta i kako dalje.

ovako, zivim i radim u Bosni, a moj suprug u Njemackoj. u 4 sam mjesecu trudnoce, s tim da sam posljednja dva mjeseca bila na trudnickom bolovanju zbog komplikacija i na posao se vracam 14.07.

sa suprugom sam razgovarala da radim i budem u Bosni do 45 dana pred porod, a da onda dodjem u Njemacku i da se porodim ovdje.

sad bih vas pitala, ako se porodim u inostranstvu da li moja prava ostaju nepromijenjena u maticnoj zemlji, tj. da li cu imati pravo na porodiljsko i pravo na isplatu plate dok sam na porodiljskom bolovanju?

hvala vam unaprijed!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam kako je u bosni, ali ja sam rodila u austriji i normalno sam u hrvatskoj ostvarila sva prava koja imam.
    mislim da to ima vise veze s tim gdje si prijavljena, gdje radis itd. nego gdje je dijete konkretno rodjeno.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Čuj, ne znam iz prve ruke, ali mislim da u opće nema veze gdje ćeš roditi, već gdje si prijavljena sa boravkom, i kakva je politika tvog poslodavca. Pa, mogla bi se poroditi, ne daj Bože, ranije, na nekom putovanju, ne bi ti valjda poslodavac ignorisao činjenicu da si se porodila I kad ideš vani na liječenje, kod kuće si na istom bolovanju kao i ostali.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ja imam boravnu vizu u Njemackoj, ali isto tako sam prijavljena i u Bosni, tamo radim i imam dobar posao koji cu vjerovatno poslije porodiljskog bolovanja napustiti jer mi je prece da budem sa svojim MM.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Hr se temeljna prava po osnovu trudnoće, poroda i djeteta ostvaruju temeljem osnova zdravstvenog osiguranja.

Tako bi i ti, bez obzira gdje ćeš roditi, svoja prava po osnovu porodiljne naknade trebala ostvariti s osnove zdravstvenog osiguranja koje ti uplaćuje poslodavac iz plaće.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ma i ja mislim da je to tako, medjutim malo me zbunjuju kolege na poslu jer mi govore da porodom u inostranstvu mogu izgubiti neka svoja prava koja bi ostvarila porodom u Bosni. kazem ja njima sta je s onima koji se na nekom putovanju porode, pa sta onda. kazu da to nije isto, ali za mene je.

ja sam odlucila. ne zelim po svaku cijenu se poroditi u Bosni. bitno mi je da budem sa svojim MM u tim trenucima, tj. nas troje da budemo skupa, a nikakvi novci to ne mogu zamijeniti.

ali ako imam prava na to super je, a ako ne, onda nista... bar cu imati svog covjeka i svoje dijete zauvijek kraj sebe. pa je li tako?

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Čuj, ja sam ubjeđena, mada ti to ne mogu potkrijepiti pravnim znanjem, da ti imaš sva prava vezana za plačeni porodiljski, ne vezano za mjesto na kojem ćeš se poroditi. Raspitaj se na nekom kompetentnijem, a nezavisnijem mjestu od svoje radne sredine. Ne znam da li su odredbe vezane za porodiljni u Brčko DC nešto drugačije nego u ostatku BiH. I možu imati uticaja odredbe u statutu tvog poslodavca. Raspitaj se obavezno, jer to što ti tvoje kolege govore meni miriši na zaplašivanje, i može se desiti da zbog neznanja propustiš iskoristiti svoja prava. Mislim prvenstveno na neke zakonske rokove prijave poroda, i takvih stvari. Možda jedina razlika bude da moradneš kod sudskog tumaća prevesti otpusni list iz bolnice da bi bio punovažan za prijavu na porodiljno bolovanje. Svakako se podrobnije raspitaj, ne daj da te vozaju.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

svakako da cu se raspitati u fondu za zdravstvo i razgovarati s poslodavcem o svojim planovima. i meni to smrdi, jer oni mene zele zadrzati sto dulje kod sebe ako se odlucim poroditi u Brckom, a ako odlucim u Njemackoj onda se zna da cu morati ranije otici na bolovanje, a to im ne ide u prilog nikako. na istom odjelu ima nas 2 trudnice. jedna ide u avgustu na bolovanje, a ja planiram ako sve bude ok krajem oktobra - pocetkom novembra.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •