Prije tjedan dana sam rodila curicu. Odmah nakon poroda, stavila sam je na cicu, međutim odbila je :? :/ Kad su mi je donijeli u sobu, prvi podoj je bio super! Cicala je ko velika, ništa me nije boljelo, ma sreća do neba! (pogotovo jer s prvom bebom dojenje nije išlo..). Uglavnom, prvih par dana sve ok, osim užasno bolnih bradavica. Znam da je za to krivi položaj bebe i pokušavam naći odgovarajući, pročitala sam sve tekstove itd ali... No da skratim- mene jaako zaboli kad tek prihvati bradavicu (onih prvih par sekundi..kasnije me ne boli..jedino moram stalno pridržavati dojku da joj ne "sklizne" jer u protivnom me počne opet boljeti..
E sad, ja se raspisala, a trebam par konkretnih savjeta:
1. U bolnici mi rekli 15 min jedna dojka-podrignuti-15 min druga dojka (naravno, ako dijete želi, duže-ali u principu nakon 10 min ona bi tako i onako zaspala). Da li je to pravilo kojeg se treba stalno držati ili je bolje da pociki cijelu cicu (kako znam da je?) pa onda drugi podoj drugu cicu?
2.Da li da je držim/stavim na cicu i nakon što se tek najela (mislim, neposredno nakon npr je muči to što mora kakati, ap me onda traži, al tad ne jede već samo žvače bradavicu, a javidim zvjezde!!) Pitam jer to onda traje i traje i traje i traje (mislim da sam dovoljno jasna)![]()
3. Što sa krasticom na bradavici? Dal da čekam da skroz prođe ili je mogu stavljati svejedno na tu cicu? NA drugoj sam imala isto krastice, al je omekšala tijekom dojenja i ja sam je lagano skinula..malo je bilo crveno, ali nakon toga se nije vraćala..Ova koju imam je dosta velika i sumnjam da bih je bezbolno mogla odstraniti... Mogu stavljati Bepanten?
4. Dok je beba tak mala, jako mi je nezgodno mijenjati položaj za dojenje (samo ležeći i kolijevka dolaze u obzir) . Htjela bih probati hvat nogometne lopte (radi bolnih bradavica), ali mi se nekako čini nestabilan za tako malu bebu..Griješim?