Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Molim par praktičnih savjeta :)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Molim par praktičnih savjeta :)

Prije tjedan dana sam rodila curicu. Odmah nakon poroda, stavila sam je na cicu, međutim odbila je :? :/ Kad su mi je donijeli u sobu, prvi podoj je bio super! Cicala je ko velika, ništa me nije boljelo, ma sreća do neba! (pogotovo jer s prvom bebom dojenje nije išlo..). Uglavnom, prvih par dana sve ok, osim užasno bolnih bradavica . Znam da je za to krivi položaj bebe i pokušavam naći odgovarajući, pročitala sam sve tekstove itd ali... No da skratim- mene jaako zaboli kad tek prihvati bradavicu (onih prvih par sekundi..kasnije me ne boli..jedino moram stalno pridržavati dojku da joj ne "sklizne" jer u protivnom me počne opet boljeti..

E sad, ja se raspisala, a trebam par konkretnih savjeta:

1. U bolnici mi rekli 15 min jedna dojka-podrignuti-15 min druga dojka (naravno, ako dijete želi, duže-ali u principu nakon 10 min ona bi tako i onako zaspala). Da li je to pravilo kojeg se treba stalno držati ili je bolje da pociki cijelu cicu (kako znam da je?) pa onda drugi podoj drugu cicu?

2.Da li da je držim/stavim na cicu i nakon što se tek najela (mislim, neposredno nakon npr je muči to što mora kakati, ap me onda traži, al tad ne jede već samo žvače bradavicu, a javidim zvjezde!!) Pitam jer to onda traje i traje i traje i traje (mislim da sam dovoljno jasna)

3. Što sa krasticom na bradavici? Dal da čekam da skroz prođe ili je mogu stavljati svejedno na tu cicu? NA drugoj sam imala isto krastice, al je omekšala tijekom dojenja i ja sam je lagano skinula..malo je bilo crveno, ali nakon toga se nije vraćala..Ova koju imam je dosta velika i sumnjam da bih je bezbolno mogla odstraniti... Mogu stavljati Bepanten?

4. Dok je beba tak mala, jako mi je nezgodno mijenjati položaj za dojenje (samo ležeći i kolijevka dolaze u obzir) . Htjela bih probati hvat nogometne lopte (radi bolnih bradavica), ali mi se nekako čini nestabilan za tako malu bebu..Griješim?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

točka 1. NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE I NE I NEEEEEEEEEEEEEE
    u početku podoja ide samo rijeđe vodenkastije mlijeko (lakše ide van) pred kraj podoja počinje ići gušće masnije mlijeko i tako dok se sisa ne isprazni
    tim sistemom : 15 min jedna pa 15 min druga bebica ti na obje sise posiše samo vodenkasto mlijeko, pa do slijedećeg podoja se stvori još mlijeka, i beba opet na podoju posiše samo vodenkasto mlijeko

i pogodi šta? sa tim "sistemom" tj. sabotažom, tvoja beba neće dobiti dovoljno masnog mlijeka i slabo će napredovati na težini, i onda će ti pedijatar na mjesečnom pregledu reći da moraš uvesti adaptirano jer je beba dobila premalo na težini
    kažem ti: sabotaža

bebici daj da siše sisu koliko god dugo hoće, dok je ne izbaci, ako zaplače znači da joj daš još tj. drugu sisu nakon što je ispraznila prvu sisu

2., ako se muči dok kaka, pomaže i lagana masažica trbuščića, u smjeru kazaljke na sati i topli oblozi (lagano topli, možeš staviti i svoj dlan)

-dojiš li na zahtijev? tj. na svaki kme daš sisu ili po satu?
    -koliko pokakanih i popišanih pelena ima?
    isprobavaj položaje i uzmi koji ti paše
    i mene su u početku boljele bradavice, mazala sam Bepathenom, on se treba maramicom ukloniti prije podoja, prošlo mi je za tjedan dana, možda dva
    ima još neke kreme npr. purelanska mast, ona se ne treba ispirati prije podoja

nakon podoja nemoj prati bradavicu, ako možeš namaži je sa svojim mlijekom (djeluje analgetički - smanjuje bol , i antibiotski - ima imunostanice u sebi) pa neka se osuši na zraku, onda stavi kremu/mast

4. ja sam samo koristila ta dva položaja dok beba nije stvarno narasla

e da i skokovi u razvoju su ti na cca 3. i 6 dan, 3. i 6. tjedan i 3. i 6. mjesec
    cirka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala na odgovorima!

Ja joj dam na svaki kme, samo što ponekad taj kme ne znači - jest ću, već samo žvakat ću i to mi je onda tortura jer me bole jako jako..

Ona je danas tjedan dana i već je dosegla porođajnu težinu plus 80 gr...nisam se još informirala koliko bi točno trebala dobivati..

eh, da..patronažna mi je rekla da moram tiskati dojku da izađe čim više mlijeka, ali meni se čini da će se tako ulijeniti i samo čekati da joj dođe mlijeko i neće vući koliko treba.
    Patronažna kaže da i ako ne pocica cijelu cicu, da ja moram izdojiti sve do kraja sama. Jel to točno?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

izdajanjem nakon podoja, povečavaš proizvodnju, za to nema potrebe sve dok ne dođe do problema
    takvo izdajanje zna također izazvati proizvodnju previše mlijeka, prepunjenost dojki i na kraju mastitis tj. upalu

osim točke 1. sve ostalo dobro radiš, i slažem se sa tobom da bi kompresija dojki mogla uljeniti bebicu
    ona se radi kad je beba preslaba, prepospana, slabo napredovala na težini

izdajanje nakon podoja i kompresije se rade kad se problemi dogodu, a unaprijed ih raditi je nepotrebno kao šta nije potrebno piti aspirin ak te glava ne boli

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Super! Hvalaaa!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

MGrubi je sve rekla, potpisujem.

samo se opusti i slusaj sebe i bebu.

dodala bi samo da bebama sisanje ima nutritivnu i nenutritivnu vrijednost, i zato u pocetku trajeeeeeeei treajeeeeeeee do beskraja, ali to je normalno i u redu, kad vidis na kraju mjeseca kako je beba dobro napredovala skakat ces od srece

to sto te boli na pocetku podoja je uobicajeno za pocetk dojenja i znaci da vam polozaj nije dobar no s vremenom ce ti i bradavice omekast i lakse ces se moc namistit i nac bolji polozaj u kojem te nece bolit, samo polako i strpljivo.

ja sam mazala purelanom to je cisti lanolin kojeg nikje potrebno ispirati prije podoja i pomagalo mi je puno.

na dobrom ste putu i dobro vam ide!

sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Što se položaja tiče, ja pokušavam više puta, izvaddim bradavicu i pokušam iznova i iznova, ali ta početna bol je baš uvijek prisutna :/
    NA desnoj dojci nastavak dojenja nit ne osjećam, ali lijeva me zato malo ubija u pojam..jučer me opet "izgrizla" i sad mi u bradavici cijelo vrijeme "sijeva" bol..

Da li joj smijem dva put za redom dati desnu, da se lijeva malo odmori? Ili ću time poremetiti nekaj?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja mislim da ti je to pametno sta mislis napravit, ali onda uradi ovako, daj joj tu koja te ne boli da vuce dok ne dodje do otpustanja mlijeka, kad mlijeko pocne tec onda je prebaci na drugu da posise malo dokle mozes izdrzat bol, da ti malo izvuce mlijeko da ne dodje do zastoja u toj koja boli vise.

sad je pocetak i imas puno mlijeka pa mozes kombinirat kako ti odgovara samo pazi da ne dodje do toga da se prenaupni jedna pa dodje do zastoja. iako ej i to rjesivo.

kad bi joj dugo davala samo jednu dojku onda bi doslo do povecane proizvodnje mlijeka u toj koju dajes, a smanjene proizvodnje u toj koju ne dajes, ali sve se to moze ponovo vratit u normalnu i potrebno je par dana da dodje do neravnoteze pa opet do ravnoteze, ne moze se to tako brzo poremetit

procitaj i ovaj tekst:http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=270

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je li ima vidljivih ranica na toj "izgrizenoj" bradavici? je li ti bol "sijeva"u bradavici ili u dojci?
    ako je problem same bradavice, ja bih probala promijeniti položaj bebe na dojci, da ne hvata bradavicu uvijek s iste strane. svakako maži purelanom, njega ne trebaš ispirati prije podoja. luftaj što više možeš bradavicu na zraku i izbjegavaj jastučiće za dojilje. za ublažiti početnu bol, možeš na bradavicu staviti kratko kockicu leda neposredno prije podoja.

cisko-kid@net.hr avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

MGrubi ima pravo.to za 15 min na jednoj siki i 15 min na drugoj siki je sve politika da se kupuje adaptirano mlijeko.zakaj nam u bolnici ne daju djecu odmah nakon poroda...ja sam morala 5 puta reći da želim dijete na podoj.nisu mi ga dali prvo zbog vizite onda zbog ručka bla bla bla...moj savjet slušaj svoju bebicu i daj joj jednu ciku do kraja da posiše, a onda drugu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E a kak znam da je pojela sve do kraja? :? Sorry, možda je glupo pitanje, ali...
    Sad joj dajem jednu ciku, pa ako je ispusti ili se zagrcne (što se zna dogoditi), stavim je da podrigne (što je isto problem jer skoro nikad ne podrigne :/ , ma koliko god je tapšala i masirala joj leđa), zatim je vratim na ISTU ciku i ona onda nasstavi i najčešće zaspi na njoj. Bez obzira što je ona gotova sa sisanjem, ja još uvijek osjećam da ima "čvorića" u dojci. Šta s tim? Jel bi je trebala probuditi i i opet joj dati dok to sve ne posisa ili?

MA sorry što toliko gnjavim, ali ne mogu vjerovati da nam ovaj put ide i ne bih htjela negdje zeznuti

Što se tiče sijevajuće boli - da ona je baš u bradavici. Bilo je i baš vidljivih ranica, ali sad toga više nema..samo budu crvenije/odnosno više roza od iritiranosti.
    Večeras idem kupit purelan

I još nešto...Dojke sssu mi bile onako napete i bolne na početku, zatim su bile skroz mekane ali mlijeka je svejedno bilo. Pretpostavila sam da se već uspostavila laktacija, međutim sinoć i danas dojke su opet tako napete i bolne kao na početku..
    Da li je moguće da je to zato što ona sad više jede (podoji traju duže od kad sam napustila 15 min sistem) ?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj loonalee prvotno napisa
    I još nešto...Dojke sssu mi bile onako napete i bolne na početku, zatim su bile skroz mekane ali mlijeka je svejedno bilo. Pretpostavila sam da se već uspostavila laktacija, međutim sinoć i danas dojke su opet tako napete i bolne kao na početku..
    Da li je moguće da je to zato što ona sad više jede (podoji traju duže od kad sam napustila 15 min sistem) ?
    mislim da da
    bude se normaliziralo

ne znam kako da znaš jel pojela do kraja ili ne
    ja bih an tvom mjestu davala 1 sisu po podoju (dok ne krene skok, tada daješ sve šta ima )
    ukoliko napredak na težini ne bude zadovoljavajući, onda bi krenuli tražiti način kako osigurati dovoljno masnog mlijeka , kad nastupi problem

ja sam dojila 1 podoj/1 sisi, sve do skokova

koliko ima pokakanih i popišanih pelena? kakvog je ponašanja bebica?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj loonalee prvotno napisa
    Bez obzira što je ona gotova sa sisanjem, ja još uvijek osjećam da ima "čvorića" u dojci. Šta s tim? Jel bi je trebala probuditi i i opet joj dati dok to sve ne posisa ili?
    pokusaj te cvorice malo iznmasirat samo da ne bi doslo do zastoja, s vremenom ce se i kolicina mlijeka izregulirat.

ja mislim da je ne trebas budit ako sise dovoljno cesto, ako nije pospana beba onda doji na zahjtev. beba zaspe kad je sita (osim ako nema neki problem - zutica, pospana beba, pa zaspu iz nekog drugog razlog)

ja sam davala jednu te istu siku kroz 2-3 sata, u pocetku sam ih cesce i mijenjala jer je bilo jako puno mlijeka ali ako ti se uspostavila ponuda i potraznja, a po ovome sto pises mislim da je, onda moze davat jednu isku korz 2-3 sata, tako bi ja.

MGbrubi
    sta ti znaci 1 podoj 1 sika, koliko bi ti podoj traja?

da ne ispadne da dajemo drugacije savjete jer vjeruem da mislimo na isto.

loonalee super vam ide! :D :D :D

ako dijete piski i kaki normalno, sise efektivno, koza mu je u redu, komunicira s okolinom, nemas se sta bojat, imate uobicajene pocetnicke probleme sa bolnim bradavicama i malo prepunjenosti koja eto prolazi i na dobrom ste putu ka uspjesnom dojenju! :D

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni školski 20-30-40 min, na svakih 1,5-2 sata
    hlapljivo je jela, dobro kakala, dobro je napredovala, pa nisam ništa minjala

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    na svakih 1,5-2 sata
    a ok, jer je kod nas bilo maratonsko nacicavanje od po 3 sata na jednoj pa 3 sata na drugoj, pa ja vise nisan znala sta je to podoj kad se nije skida sa sike.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

beba ti ni ne moze bas sve pojesti do kraja jer uvijek nesto mlijeka ima a novo se stalno stvara, bitno je da osjecas da se dojka puni i prazni, a to prazni se misli da kad beba se najede da je dojka mlitavija i mekanija, a ti cvorici, ako te ne bole, znaci da je nesto ostalo mlijeka, samo daj da redovito vuce i bude se ispraznilo, i probaj mijenjati polozaje da otide iz svih kanala, za sada samo vjerojatno mozes dojiti u lezecem ali i tu mozes mijenjati polozaje:
    npr. -ti si na lijevom boku pa daj tako i lijevu i desnu sisu, (za desnu se moras malo nagnuti prema bebi)
    - kad beba lezi ti se okrenu suprotmo od nje, tj da ti bebine nogu budu pri glavi, odnosno da bebina brada ti onda bude na gornjoj strani sise tak da povuce dobro i donji dio dojke (valjda si skuzila, malo nespretno za objasniti, ak nisi javi, pa probam jos jednom )
    mozda sama pronades jos neki novi polozaj, ja sam eksperimentirala jer sam ceeeesto imala upale radi uskih kanalica i radi toga jer neki kanalicu su znali ostati nepovuceni.
    sretno, pocetci su jaaako teski, al bude bolje, psolije samo uzivas

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •