Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Gljive-koliko traju

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno Gljive-koliko traju

    Kupila sam na tržnici šampinjone. Polovicu sam skuhala odmah, a polovica(oko pola kg) mi ostade skrivena u frižideri ima jedno 5 dana. Znam da one piakirane iz dućana traju oko 7 dana. Ove moje kad su kupljene nisu bile baš baš friške, rekla bih da imaju bar dva tri dana, al nakon stajanja, evo ima ima preko tjedan. Nisu se osušile neko su nekako smeđkaste...ima li zapreke za konzumaciju, kako ih spraviti, jel najbolje u toću? Ideje su dobrodošle

  2. #2

    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    pod stresom
    Postovi
    1,827

    Početno

    ja se z gljivami ne bi igrala :/

  3. #3

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Pa nisu neke šumske, nego šampinjoni

    baš mi ih žao bacit

  4. #4
    limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    460

    Početno

    Ja bi ih bacila.

  5. #5
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Kad smo vec kod gljiva, zanima me je li pizza koja je odlezala u frizideru 24 sata jos uvijek jestiva ako na sebi ima bukovace? Pecene, naravno (zajedno s paradajzom, paprikom i sirom). Pretpostavljam da je, ali, eto.

  6. #6

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    2,588

    Početno

    Ja sam već jela i šampinjone koji su bili tjedan dana u frižideru, i pizzu s gljivama koja je preko noći stajala u kuhinji samo zamotana u foliju (a ujutro sam ju zgrijala u mikrovalnoj), i sušene vrganje koji su stajali u vrećici u kuh. ormariću 10-ak dana i nikad mi ništ nije bilo. Zapravo, možda sam imala sreće jer uopće nisam razmišljala da li bi sad to trebala jesti ili baciti

  7. #7
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno Re: Glive-koliko traju

    Citiraj makita prvotno napisa
    Kupila sam na tržnici šampinjone. Polovicu sam skuhala odmah, a polovica(oko pola kg) mi ostade skrivena u frižideri ima jedno 5 dana. Znam da one piakirane iz dućana traju oko 7 dana. Ove moje kad su kupljene nisu bile baš baš friške, rekla bih da imaju bar dva tri dana, al nakon stajanja, evo ima ima preko tjedan. Nisu se osušile neko su nekako smeđkaste...ima li zapreke za konzumaciju, kako ih spraviti, jel najbolje u toću? Ideje su dobrodošle
    U trgovinama pišu 5 dana - ali to je rok dok oni izgledaju lijepo i dok ne počnu tamniti.
    Ja ih jako često koristim (svekrva mi radi u gljivari) i znaju mi stajati i duže od 7 dana.
    Sve ovisi kako izgledaju, ako su jako mekani ili jako smeđi radije ih baci.
    Ali ako su ok - samo papaj, bez brige.

    Recepti (na brzinu)
    Meni su super ako ih samo prepržim na ulju posoljene i takve uz kruh ili meso ili što već imaš. Ili ako pečeš meso na naglo, baciti ih poslije na to ulje - još bolje.

    ili: propržim luka, bacim gore glive, kad puste vodu i ta voda ispari dodam vrhnja, malo još prokuham i to na tjesteninu - mljac.
    Možeš dodati i piletine, puretine - bude super a brzo je gotovo.
    Ili radim isto sa krmićima, ali onda ide i rajčica unutra i sve se puno duže dinsta - bez vrhnja, a može i vrhnje.
    Radila sam i ovaj vikend ražnjiće sa puretinom za roštilj i stavila i šampinjona gore - bili su za prste polozati.
    Ili puniti ih (nema cajta pisati sve ), ili pohati.
    Ima toga dosta kaj se može s njima.
    Kad se sjetim, napišem ti još

  8. #8
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    joj meni je super kad se šampači prodinstaju na malo luka i kad ispari voda dodati juhu od šampinjona iz vrećice razmučenu u pola manje vode nego je napisano!
    i kuhati dok se ne zgusne!
    bude superfini umak!

    možda ne baš najzdraviji ali.....super fino!

  9. #9
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,922

    Početno

    sampinjoni ti traju od dana berbe 7 dana, tj. dok ne potamne i nisu za upotrebu s tim da kad otvoris ono pakiranje moras ih brzo potrosit. ako su kupljeni svjezi bez pakiranja onda odma trosi.

    kako ces znat da ne valjaju?

    kad ih operes i ides narezat ako je stapka smejda onda trebas bacit, nisu dobri.

    ti tvoji su definitivno za bacit

    ja odma potrosim cili pak cim ga uzmem i najcece kupujem taj dan kad cu ih spremat ili dan prije, rijetko mi stoje duze. jednom sam samo potrosila pola paka pa drugu polovicu sutra ali bile su bas jako svjeze.

  10. #10
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    Makita, i ja bih to bacila... ako su ti smeđi i mekani, ne samo što nisu fini za jelo, nego bi vam svima moglo biti veselo nakon što ih pojedete!

  11. #11
    faith avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    428

    Početno

    Mi jedemo puno šampinjona, uvijek pazim da ih potrošim u dva-tri dana, definitivno bi ove tvoje bacila.

  12. #12
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Makita, pri ovakvim dilemama, uvijek se zapitaj, vrijedi li ugroziti zdravlje svojih ukućana i sebe za nekoliko kn, koliko košta pola kg šampinjona! Drugi put ćeš se sjetiti toga kako si ih bacila, pa nećeš čekati da prođe više od tjedan dana da ti stoje doma neupotrijebljeni.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •