Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Glupo pitanje o mahunama iliti zelenom fazolu

  1. #1
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno Glupo pitanje o mahunama iliti zelenom fazolu

    Sto rezete kad cistite mahune?

    Ja rezem najmanje moguce, samo onaj dio gdje je peteljka kojom je mahuna bila pricvrscena na biljku. Moja mama reze i drugu stranu, tj. onaj spicasti vrh mahune. Na pitanje zasto, dobila sam tradicionalni odgovor "to se tako radi". Zanima me, naravno, zasto baciti savrseno dobar i upotrebljiv komad i potrositi duplo vise vremena na ciscenje?

  2. #2
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,855

    Početno

    Režem i drugu stranu. To se tako radi

  3. #3
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    i ja režem
    nemam pojma zašto
    no stare sorte fažola su imale onaj konac koji se najbolje skidao tako da zarežeš taj vrh i potegneš

  4. #4
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Molim te odgovori i na drugo pitanje.

  5. #5
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    drugi put ću ih skuhati sa vrhovima,
    jaavim rezultat

  6. #6
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    istina, "to se tako radi" i ja najcesce to napravim i istina, ne treba se raditi i ok je za jesti. zasto je netko prvi poceo to rezati? eeeee, to sam bog zna!
    bas ti je dobro pitanje!

  7. #7
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    ne treba se raditi i ok je za jesti.

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    marta, svaka ti čast!
    samo da si to jutros napisala; mi se upravo "naparali" mahuna.
    s obje strane očišćenih, naravno.
    jer se to tako radi!

  9. #9
    ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    928

    Početno

    Ja sam prije nekih godinu dvije gledala J.Olivera kad je baš o tome pričao i rekao da je taj drugi kraj savršeno dobar kao i ostatak biljke..istu stvar je rekao za list cikle 8)

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,132

    Početno

    ma ja sam ponukana tom tvojom dvojbom ( koja je bila i moja ) taj vršak ostavljala i znaš kaj..... nije mi fin .... tako da sad režem s obje strane . ..... jer mi nije fino

  11. #11
    Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    napokon sam se vratila doma
    Postovi
    2,930

    Početno

    i mi se danas najeli fažoleta.
    naravno očišćenih s obje strane.
    jer se i kod nas tako radi

  12. #12
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Ja mislim da se to tako radi iz estetskih razloga, tako da u tanjuru imaš podjednake komadiće, koji su podjednake duljine i oblika.

    Upravo sam dobila od mame neke kilometarske mahne, debele su poput olovke, a dugačke oko pola metra i fora je da ih ne otkineš s peteljkom, nego ostaviš na peteljci 4-5cm mahune iz koje onda raste opet nova mahuna

    Sutra ćemo ih ručati. Bez onog drugog kraja

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Tuzla; BiH
    Postovi
    569

    Početno

    Tako se to radi i tačka

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,951

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa
    Režem i drugu stranu. To se tako radi
    i ja to režem i još ih prerežem na pola

    zašto ?

    jer se to tako radi...........

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,951

    Početno

    to je kolektivna kulinarska svijest ovih prostora.....

  16. #16
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Režem i nisam se, iskreno, niti pitala zašto. Možda zbog tog šiljka podsvjesno mislim da će mi se zapiknuti negdje u grlu :/

  17. #17
    Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,593

    Početno

    i kod mene se to tako radi, a nemam blage veze zasto

  18. #18
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Ja sam prošle godine skuhala jedan jedini put mahune s tim vrškovima jer sam se zapitala istu stvar. Nije bilo konaca, nisu bile tvrde i odlučila sam se.
    I sad: možda bi mi bile zaista dobre da nije došla mama i pitala zašto nisam i to otkinula, jer to se mora.
    I gotovo. Više mi nisu bile dobre takve s vrhovima.

  19. #19
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    bice ih neki porodnicar krenuo rutinski rezat

  20. #20
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    bice ih neki porodnicar krenuo rutinski rezat

  21. #21
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    hm, ja i dalje kupujem sortu puterica - to je ona debela, pljosnata zuta mahuna, tj. buranija. e sad, zna biti "koncasta", pa se konci najlakse skidaju ako se zarezu oba kraja i povuku uzduz mahune.
    ne rezem ih napola, vec prelomim, to mi je test kvaliteta

  22. #22
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    režem, naravno, s obje strane. do sad se nisam pitala zašto. mislim da najviše zbog estetike. ali ih nikad ne režem na pola. jedino, kad ih kupujem, moram barem tri mahune prelomiti da vidim jel sve ok. naime, to mi je jedno od ili najboljeg povrća u varijanti bez konca i čvrsti - pucketavi, ili totalno nejestivo povrće u varijanti konci - žilavi (ako ne puknu kad su sirovi).
    tako da oko mahune kod mene ima puno više filozofije od samih vrhova

  23. #23
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ivarica najbolji odgovor ikad!

    Taj kraj se hoće osušiti ili postradati na neki drugi način, ali mu inače baš ništa ne fali. Ako je ostatak mahune OK, i taj špic je (obično) OK.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    pod stresom
    Postovi
    1,827

    Početno

    i ja oba kraja jer mi tako mater radi. i svekrva. i obe babe.
    zapravo se nikoga ne znam tko to radi drugačije. pitanje nije uopće glupo i mene sad zanima odgovor.

  25. #25
    Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Postovi
    659

    Početno

    Režem s obje strane. Zakaj? Iz estetskih razloga.

  26. #26
    slonić tonić avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    149

    Početno

    I ja režem sa obje strane a zašto ... jer sam tako naučila od mame. I svi koje znam tako isto rade.
    Nikada se nisam ni pitala zašto.

    A kao što reče wewa ... ne rezem ih napola, vec prelomim, to mi je test kvaliteta

  27. #27

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,951

    Početno

    sad samo čekamo neku forumašicu iz Srbije pa da zaključimo da je rezanje vrhova balkanska navada

  28. #28
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,922

    Početno

    i kod mene se tako radi. cak ako se zaleti neki nedajboze niko ga ne jede jer se to "ne jede"

    i mene zanima zasto?

  29. #29
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    I ja režem oba kraja iz navike .
    MGrubi je u pravu, sjećam se da su nekad mahune imale konce koje se jedino moglo odstraniti rezanjem oba kraja. Obično je končić pucao oko polovice , pa se onda išlo i sa drugog kraja.
    Sada zaista ne vidim svrhu, to je navika koja se eto ne mjenja

  30. #30
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    I ja režem oba kraja i nmikad ju ne jedem cijelu već ju razrežem na više komadića, volim kad su manji komadi

  31. #31
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Iako sam bila odlučila da više neću rezati oba kraja, to mi jednostavno ne ide pa smo sinoć za večeru imali obostrano rezani grah rogačić (kako se u nas zove). Što ti je navika.

  32. #32

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    Ne režem. Lijenost.

  33. #33
    Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    378

    Početno

    režem obje strane, navika.
    Prije, kad bih odrezala peteljku i potegla, skinula bi žicu s jedne strane. Onda, dno i ide žica s druge strane.
    Sad žica više nema, ali bolje da umre selo nego običaji.

  34. #34
    kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    965

    Početno

    Citiraj maria71 prvotno napisa
    sad samo čekamo neku forumašicu iz Srbije pa da zaključimo da je rezanje vrhova balkanska navada
    Evo me... da i ja rezem sa obe strane zakljucak.......

  35. #35

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,951

    Početno

    samo jedan prigodni smajlić

  36. #36
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    pripremala sam danas mahune; ostavila sam repiće, bilo je tesko, svrbjeli su me prsti da ih odrežem, ali sam se uspijela suzdržati! :D


  37. #37
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    i - jesu li čemu? ili ipak samo smetaju?

  38. #38
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,285

    Početno

    ja ih isto režem s obje strane, jednom davno mi je netko rekao da u tim krajevima mahuna ima nečeg toksičnog, pa da se zato baca.
    tko zna jel to ima veze s mozgom, meni bilo lijeno provjeravat.

  39. #39
    limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    460

    Početno

    Ja mahune čistim bez noža - i kod mene test kvalitete. A taj vršak ne otkidam, osim ako je suhonjav ili oštećen. Eventualno ako su nekakve žicave, tad oba kraja idu dolje, da se riješim žica.

  40. #40
    slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    890

    Početno

    I ja sam se to zapitala režući mahune s oba kraja, ali sam ih svejedno tako rezala. Baš je to suvišan glupavi posao.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •