-
Topic je star, ali cini mi se dosta vazan, pa evo da podijelim s vama moja skromna iskustva. Imala sam CIN1. Nisam znala nista puno o tome jedino da moze dovesti do karcinoma te da je potrebno lijecenje. Vjerovala sam doktoru i cinila sve sto mi je savjetovano (terapija betadine i sl - davno je bilo pa se tocno ne sjecam medikamenata, ali znam da mi nije prepisao ni savjetovao ista za podizanje imuniteta - ni lokalnog ni globalnog). Nakon 1,5 godina bezuspjesnog lijecenja jedan od kontrolnih papa pokazao je CIN2. Narucena tek tada na HPV tipizaciju, te kolposkopiju! Utvrdjen je HPV visokog rizika. Meni se tek tada upalio alarm - pobjegla od doktora glavom bez obzira i otisla u Ginodermu. Tamo sam napravila kolposkopiju i biopsiju. Nazalost - prekasno sam dosla pa biopsija nije uklonila sve lezije jer su otisle dublje u tkivo. Biopsija je pokazala CIN2/3 !!! Bila je potrebna Letz konizacija koja je izvedena ambulatno s tek lokalnom anestezijom. Nalaz je nakon toga uredan.
Stanje nakon CINa 3 je "predkancerozno" stanje, zato se s CIN-om nije za igrati. Saznala sam tom prilikom da ukoliko je CIN perzistentan godinu dana (uz svu terapiju), da se pribjegava operativnom uklanjanju lezija. Biopsija, kao sto je vec receno, moze dovesti do potpunog uklanjanja lezija ukoliko je rijec o blazem obliku bolesti. Lokalni imunitet je za ovu bolest dosta bitan pa je dobro provjeriti postojanje upala (klamidija i sl.), te voditi racuna o intimnoj higijeni.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma