Citiraj chiarita2 prvotno napisa
hvala na brzom odgovoru, ali mene zanima da li može biti kakvih loših posljedica u trudnoći za bebu ako imam taj ascus....i dal smijem odmah raditi na bebi ili da čekam nalaze HPV tipizacije????????
Pa vrlo brzo su nalazi gotovi... mogu ti pomoci samo utoliko da otklonis sumnju da se radi o posljedici HPV-a... i nista vise...

Koliko znam, infekcije vrlo brzo prodju pa ni tu ne bi trebalo biti problema... Ne znam kod koga si bila, ali ja bih na tvom mjestu otisla kod privatnika i donjela nalaze i zatrazila misljenje...

Opcenito gledajuci doktori uvijek preporucuju -ciste- nalaze prije trudnoce... i zato ti je receno da pricekas... Ja sam dobila jezikovu juhu zbog najobicnije upalice... To uglavnom ima veze sa opcim zdravstvenim stanjem tvoga tijela... tvoje tijelo ce se samo boriti protiv infekcije, pa stoga ak mu dodas jos i bebicu to je opterecenje... Osim toga, direktnog utjecaja na trudnocu ili plod ne bi trebalo biti...

btw, evo rijeci strucnjaka
u oko 90% infekcija završi samoizlječenjem, zahvaljujući vlastitom imunitetu -tice se ASCUSA

Što se tiče trudnoće, svakako da je najbolje u trudnoću ući s urednim nalazom Papa testa, jer tijekom trudnoće virus može zbog posebnih hormonalnih i metabličkih uvjeta u organizmu trudnice na epitelnim stanicama uzrokovati jače abnormalnosti epitela ili nastanak kondiloma, koje treba u tom slučaju pažljivo liječiti i pratiti, pa je važno barem 2 puta godišnje otići na Papa kontrolni test. -promjene uzrokovane HPV virusom

No, isto tako cu ti napomenuti da trudnoca moze imati i suprotan ucinak...