pozdrav

evo ja sam studentica medicine i nabasala sam na ovaj thread i vidjela paniku mnogih i zbunjenost oko toga sto je hpv i cinovi.. pa eto da malo pojasnim, jer primjetila sam da mnogima njihovi ginkolozi zapravo ne kazu sto to znaci ili je, vjerojatno da ne uplase.

HPV ili humani papiloma virus se povezuje sa rakom grlica maternice. Ima mnogo tipova, ali samo neki su opasniji od drugih. Za razliku od mnogo misljenje nije prenosiv SAMO spolnim kontaktom vec i mnogim drugim nacinima.. mnogi su s njime dosli u kontakt, pa i sa "zlocestim" tipovima, ali uglavom dolaze do izrazaja samo kada se nadu u papa testovima.

CIN.. cervikalna intraepitelna novotvorina
Dakle CIN je zapravo promjena stanica koje oblažu vasu vaginu. Površina vagine je prekrivena pločastim stanicama- to je epitelni sloj; kada u njemu dode do odredenih promjena ( displazije ili atipije /atipično znači da nije poput normalnoga i nemora uvijek biti displazija, to znaci promjenjeno/) ovisno o njihovim stupnjevima to se naziva:
CIN 1 - blaga displazija, zahvaca samo 1/3 debljine tog epitela, cesto se pojavljuje i spontano, spontano moze i proci. moze voditi u CIN2.
CIN 2- umjerena displazija, zahvaca 2/3 debljine epitela. Moze voditi u CIN 3.
CIN 3- zahvaca vise od 2/3 ili cak cijelu debljinu epitela. To je zapravo karcinom, naziva se jos i CIN ( carcinoma in situ, tj rak na mjestu) ali koji se nece siriti u dubinu(misšićni sloj i ostalo) vagine ili metastazirati ali moze po njenoj površini i zljezdama koje se tu nalaze. MOže voditi u invazivni karcinom.

Invazivni karcinom- to je sada ono sto vecina ljudi zna pod imenom karcinom grlica maternice.

Vidjela sam da je netko spomeno da ima CIN 1 ili 2 i otišao na akupunkturu i to se povuklo. Akupunktura nije imala veze sa time, kao sto sam navela gore to moze spontano i samo proci.

Porod: Kao sto sam rekla to se sve dogada u sloju koji oblaze vaginu pa prolaskom bebe to bi se moglo odljuštiti i zamjeniti zdravim tkivom. Postoji mogucnost zaraze bebe ali velika je vjerojatnost da bebi nece biti nista, kao sto sam rekla mnogi su dosli u kontakt sa virusom bez da to uopce znaju i nikada nece imati simptoma jer ce sami ga pobjediti. Ukoliko trudnica ima genitalne bradavice( taj tip virusa, koji nije isti kao onaj koji izaziva rak, dakle osoba sa bradavicama nije nuzno u riziku da dobije CIN ili ostalo), mala je vjerojatnost da ce se dijete zaraziti ili ako se zarazi pobjediti ce virus. Samo u rijetkim slucajevima dijete ce kasnije razviti bradavice u ustima ili ždrijelu sto moze biti ozbiljno, ali kao sto sam rekla to je rijetkost.

mislim da sam pokrila dosta pitanja ali svratiti cu ovdje opet pa da vidim ako zaboravih sta recite...

Zapravoi sam slucajno nabasala ovdje i bilo mi zao vidjeti da tako mnogo ljudi nisu informirani onjihovim problemima od strane lijecnika. Kada sam bila mlada i prije nego sam znala sve ovo ja sam imala displaziju i moj ginekolog mi nije htio nista odredeno reci i sjecam se kako mi je bilo tada.