Vidi rezultate ankete: Jeste li za to da homoseksualni parovi u Hrvatskoj mogu posvojiti dijete?

Glasači
404. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • a) da, pod istim uvjetima kao heteroseksualni parovi

138 34.16%
  • b) da, pod strožim uvjetima nego heteroseksualni parovi

39 9.65%
  • c) ne

227 56.19%
Stranica 12 od 39 PrviPrvi ... 2101112131422 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 1939

Tema: Homoseksualni par i posvajanje djece

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    a što se tiče tajenja seksualne orijentacije, misliš da je u redu npr. trogodišnjem djetetu objašnjavati da tata voli muškarce? Mislim da treba procijeniti zrelost djeteta kad će mu se to reći.
    Da, možda može naučiti što je to stabilna emocionalna veza i partnerstvo, ali veza dvojice muškaraca, ne znam kako bi onda tom djetetu jednog dana vezanje uz ženu bilo prirodno. Ali vidim da je su zagovornici vrlo sigurni da to nikakvog utjecaja nema kasniji spolni odabir, meni izgleda nemoguće da nema.
    joj, ja mislim da trogodisnjak svasta moze prihvatiti pod shvatljivo i normalno
    moj sin je s 3 godine uredno tvrdio da ce se vjencati sa mnom. S pet je tvrdio da ce se vjencati s najboljim prijateljem (tad sam prvi put bila u dvojbi, da li objasnjavati da to ne moze, ili da ima ljudi koji i tako nesto naprave). A nikad nije bio u prilici vidjeti homoseksualnu vezu.

Nisam sasvim sigurna da roditeljski model nema utjecaja na spolnu orijentaciju, ali po onom sto psiholozi pisu, cini se da nema previse.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sjećate se filma "imam dvije mame i dva tate"?

zašto ne bi moglo "imam dvije mame ILI dva tate"?

ne znam da li je netko gledao nedavno emisiju o pripremi na roditeljstvo... dali su lutke samcima (m/ž), heteroseksualnom paru, i gay paru...

neki su odustajali, neki se mučili (pa uspjeli) - a gay par je plakao ko ljuta godina - kad su morali vratiti LUTKU :? ... i bilo ih je prekrasno gledati kako brinu o toj "zamišljenoj" bebi...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    to što letimo zrakom i presađujemo organe ni slučajno ne bih povezala s npr implikacijama o kojima piše Dijana

postoji nešto što se zove pozitivan napredak,kao npr transplatacija srca i ovo drugo,u što nisam do kraja sigurna da je baš pozitivno

kako je to relativna novost i u bijelom svijetu,tek će vrijeme pokazati i reći svoje.
    Sve je to, po meni, slično, po kriteriju - prirodno/neprirodno. To sam sve navela da se vidi koliko je to proizvoljan kriterij. Sve to ljudi definiraju. Nisam čula tu sintagmu "pozitivan napredak", vjerojatno postoji, ali i tu je to "pozitivno" definirao čovjek tj. društvo. Čovjek sam definira stvari i predznake stvarima daje. Sigurno je i prva transplantacija ljudskih organa bila puna kontroverzi - rezuckanje organa jednog čovjeka i transplantacija u drugog čovjeka. To sad zovemo "pozitivno", većina nas. Ne znam kako se gleda na transplantiranje životinjskih organa, vjerojatno to većina sada zove "negativno" (nekima vjera brani da to prihvate, nekima ekologija tj. ljubav prema životinjama). Sve je relativno i promjenjivo. Ovo prirodno/neprirodno je i off topic i nije. Protivnicima je jedan od glavnih argumenata, ja nastojim pokazat koliko je to sve proizvoljno i da je sve u oku promatrača - prirodno/neprirodno, pa i pozitivno/negativno. Nekima je novi zakon pozitivan, većini je negativan... Ostaje nam uvijek... povijesna distanca. Iako, i ta povijesna distanca ne donosi jednom zauvijek konačan sud o stvarima, opet se ispituje i propitkuje, ovisno opet o vremenima u kojima se stvar razmatra. Vjerojatno sad postoje i neke nove struje i za žensku emancipaciju koje nisu za to, smatraju da je žena s time dosta izgubila i sl. Sve se iznova definira i redefinira, ništa nije kamen kameni. Ja mogu govorit samo sa svoje pozicije - meni je drago i zbog emancipacije žena i zbog skidanja bauka u odnosu na homoseksualnost. Većina vas kaže - ovo nije isto, nema veze emancipacija žena sa homoseksualcima i sl, to su sve strogo odvojene stvari. U mojim očima - ima i nisu. Promislite - ima li koje društvo da su žene emancipirane, a homoseksulanost se ne tolerira. Ili, obrnuto - da su žene neslobodne, ali zato homoseksualci "vladaju". Nema ga, barem mi ne pada sada napamet. Sve to ide jedno s drugim i "omekšava" se patrijarhalno društvo. Gdje ćemo stati? A tko to za iti jednu stvar zna reći? Ja gledam iz jedine moguće perspektive - svoje, i relativno kratkog roka - recimo idućih 50-tak godina.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo, provjerila sam.

Frizer homoseksualac ima partnera, zajedno zive i prije jedno 3-4 godine posvojili su djecaka starog oko godinu dana. I svi zive sretno i veselo. Nijedan od dvojice muskaraca nije mu bioloski otac, a dijete je doslo iz doma.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ne znam da li je netko gledao nedavno emisiju o pripremi na roditeljstvo... dali su lutke samcima (m/ž), heteroseksualnom paru, i gay paru...

neki su odustajali, neki se mučili (pa uspjeli) - a gay par je plakao ko ljuta godina - kad su morali vratiti LUTKU :? ... i bilo ih je prekrasno gledati kako brinu o toj "zamišljenoj" bebi...
    Pretpostavljam zato jer gej par od svih portretiranih ima najmanje šanse ostvariti roditeljstvo u stvarnom životu pa je i vraćanje "zamišljene bebe" bilo najbolnije. BTW, čija je bila emisija i na kojem je programu bila?

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Koliko se sjecam iz povijesti, u staroj Grckoj istospolne muske veze bile opjevavane u pjesmama... pogotovo medju aristokratima. Znaci, to je jedan primjer gdje su homoseksualci vladali a zene bile neslobodne... Tak da osudjivanje homoseksualaca kao neprirodnih nije uopce univerzalno.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, mislim da je situacija, u barem jednom pogledu jednostavnija, sin će svog posvojitelja nedvojbeno doživaljavati kao oca (što je logičnije za očekivati nego da ih ima dvojicu, i za koga da se odluči da mu je tata?), okolina će ih doživljavati kao oca i sina, a da ga odgaja par homoseksualaca, veće su šanse za probleme s okolinom + već spomenuti faktor identiteta.
    ne kuzim, zakaj mislis da je toliko bitno kako ce dijete zvati jednog od tata? pa i da obadvojicu zove tata, kakve veze to ima? kako to mislis, za koga da se odluci? dijete ima dva tate, i gotovo. a to kako ce ih dozivljavati okolina, to bi tek trebao biti najmanji problem. jel tebe brine kako ce tebe dozivljavati okolina?

mislis li i da bi dijete imalo problema s identitetom jer su mu roditelji u homo vezi?

a što se tiče tajenja seksualne orijentacije, misliš da je u redu npr. trogodišnjem djetetu objašnjavati da tata voli muškarce? Mislim da treba procijeniti zrelost djeteta kad će mu se to reći.
    zasto ne bi bilo u redu reci trogodisnjaku da postoje homo i hetero veze? ko da je to sad neki big deal. pa to je normalno. ne vidim niti jedan razlog zasto bi to trebalo tajiti od djeteta?

Da, možda može naučiti što je to stabilna emocionalna veza i partnerstvo, ali veza dvojice muškaraca, ne znam kako bi onda tom djetetu jednog dana vezanje uz ženu bilo prirodno. Ali vidim da je su zagovornici vrlo sigurni da to nikakvog utjecaja nema kasniji spolni odabir, meni izgleda nemoguće da nema.
    kako ne bi bilo prirodno vezanje uz zenu? pa valjda osoba zna koji ju spol privlaci. kako bi onda objasnila da je dijete iz hetero veze gej?!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pino prvotno napisa
    Koliko se sjecam iz povijesti, u staroj Grckoj istospolne muske veze bile opjevavane u pjesmama... pogotovo medju aristokratima. Znaci, to je jedan primjer gdje su homoseksualci vladali a zene bile neslobodne... Tak da osudjivanje homoseksualaca kao neprirodnih nije uopce univerzalno.
    E, bravo, bravo. Znači da je onda ta veza iz modernijih vremena, mislim ta - di nema ženskih prava, nema ni homo prava.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Referirajući se gore na mikkin post, po meni, u tolerantnoj sredini, dijete ne bi imalo problema s identitetom - ima dva tate, kao što netko ima jednog roditelja i sl. Jednako tako, normalno bi bilo djetetu objasniti da postoje veze mama-tata i tata-tata. U tolerantnoj sredini, naglašavam. Znači - problem je okolina, po meni isključivi problem, nikakva pitanja identiteta, niti spolnog identiteta.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Evo, provjerila sam.

Frizer homoseksualac ima partnera, zajedno zive i prije jedno 3-4 godine posvojili su djecaka starog oko godinu dana. I svi zive sretno i veselo. Nijedan od dvojice muskaraca nije mu bioloski otac, a dijete je doslo iz doma.
    Ako mu je on to pričao, ne znam što bi drugo i rekao nego da žive sretno i veselo. U svakom slučaju vrijeme će pokazati.

Da vas pitam: da imate jedan heteropar i jedan homopar, koji i JEDNAKO KVALITETNI ispunjavaju uvjete za posvojenje, kome biste dali dijete na posvojenje?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa djetetu je sve normalno na pocetku.

ja mislim da nigdje na svijetu sredina nije bas potpuno tolerantna. tako da mi to "izvlacenje" na okolinu ne sljaka bas.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni bi bilo svejedno, ako su jednako kvalitetni.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    mikka, da moraš izabrati?

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    X

A ako baš moram birati...vjerujem da bi to bila nekih sitnica koje bi prevagnula...ali to ne bila seksualna orjentacija.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

e kuzim, zakaj mislis da je toliko bitno kako ce dijete zvati jednog od tata? pa i da obadvojicu zove tata, kakve veze to ima? kako to mislis, za koga da se odluci? dijete ima dva tate, i gotovo. a to kako ce ih dozivljavati okolina, to bi tek trebao biti najmanji problem. jel tebe brine kako ce tebe dozivljavati okolina?

Mene ne brine kako će mene doživljavati okolina, ali bi me brinulo kako će mi doživljavati dijete. Ja u situaciji dvojice tata ne vidim drugo nego da zamislim da je djetetu ta situaciju prirodna, i prva. Ostale će biti drugačije, jednostavno jer što osobno doživljavamo, to nam je bliže.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Pa pogledaj ovaj clanak iz strucnog casopisa:
    http://aappolicy.aappublications.org...rics;109/2/341
    Sazetak:
    A growing body of scientific literature demonstrates that children who grow up with 1 or 2 gay and/or lesbian parents fare as well in emotional, cognitive, social, and sexual functioning as do children whose parents are heterosexual. Children’s optimal development seems to be influenced more by the nature of the relationships and interactions within the family unit than by the particular structural form it takes.
    Tj. ako dijete odraste u toplom domu, nema veze kakve su veze, homo, hetero.

Clanak citira i da je sve cesca pojava da se jedan lezbijski par i jedan muski par prokreiraju inseminacijom i onda svi cetvoro odgajaju dijete. Tu ima i dvije mame i dvije tate, znaci i jedan i drugi role model.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da ne želite izravno odgovoriti jer bi si sami uskočili u usta. Jer mislim da bi vam heteroseksualna obitelj u potpuno jednakim uvjetima, bila prva, što dovodi do zaključka da posvajanje homopara prije svega ide na ruku tom paru, a manje tom djetetu.

Jer, ako u današnjoj situaciji ima toliko heteroparova koji ne mogu posvojiti jer je premalo djece, ne vidim razloga zašto davati to pravo i homoparovima, osim da se zadovolji njihova želja.
    Mislim da bi većina djece u domu bila sretna da ih posvoje mama i tata, ali nisam sigurna koliko bi ih sretnih bilo da ih posvoje npr. tata i tata.
    ali, ko šiša djecu, mi ne smijemo zakinuti homoseksualce za to pravo.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mene ne brine kako će mene doživljavati okolina, ali bi me brinulo kako će mi doživljavati dijete.
    Smatram da ako se djetetu razvije samosvjest i samopouzdanje da se niti ono onda neće previše obazirati na okolinu.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

jer je premalo djece
    Odakle ti informacija da ima premalo djece?
    Zato su domovi puni jer ih je premalo? :/

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Da vas pitam: da imate jedan heteropar i jedan homopar, koji i JEDNAKO KVALITETNI ispunjavaju uvjete za posvojenje, kome biste dali dijete na posvojenje?
    ma kakvo je ovo trik pitanje?
    ako kazem hetero par, "eto vidis da ipak..."
    a ako kazem homo par, onda ili furam principe, il nisam normalna

mah
    ako su parovi APSOLUTNO JEDNAKI onda ne mogu odabrati, zar ne?

ili cu odabrati neki shit tipa taj par jer imaju tamnu kosu i oci ko ja pa mi se vise svidaju, il bas ovaj par jer jedan partner ima predivne oci...mislim, svasta

Dijana, gubis iz vida da mi ovdje ne dajemo na posvojenje, niti odlucujemo koji ce par dobiti dijete, vec dajemo nekome PRAVO da dijete usvoji
    ok, mozda je to "brigo moja prijedi na drugoga" al da JA odlucujem seksualna orjentacija bi mi bila najmanje vazan faktor.
    Ljubav je ljubav, i, ponovit cu se, sto 2 ljudi radi u krevetu dok god su oboje suglasni je iskljucivo njihova stvar.
    I koliko god volim laprdati o seksu nemam prava osudivati nesto sto netko drugi voli, samo zato sto meni ne odgovara.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A growing body of scientific literature demonstrates that children who grow up with 1 or 2 gay and/or lesbian parents fare as well in emotional, cognitive, social, and sexual functioning as do children whose parents are heterosexual. Children’s optimal development seems to be influenced more by the nature of the relationships and interactions within the family unit than by the particular structural form it takes.
    ta djeca još uvijek odrastaju, dakle nisu još u dobi da zasnuju svoju obitelj, nisu još odrasle, zrele osobe da promisle o svom životu.
    Za tvrdnje da nikakve štete po djecu nema, potrebna su dugoročna istraživanja, od barem dvadeset godina. Ima li ih?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Pretpostavljam zato jer gej par od svih portretiranih ima najmanje šanse ostvariti roditeljstvo u stvarnom životu pa je i vraćanje "zamišljene bebe" bilo najbolnije. BTW, čija je bila emisija i na kojem je programu bila?
    ma ne sjećam se jel na reality zone ili neki discovery... sad kad imam maxtv, više ne razlikujem programe ...

kikica i ja smo gledale, i ona se sva raznježila kad je vidjela kako tata i tata hrane, premataju, dižu se usred noći jer "beba" plače...

a bome su i meni bile knedle u grlu kad su vraćali "bebu"...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

p.s.

kaj ste napali dijanu . ni ona ne da svoje "sjedalo u tramvaju" ...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ta djeca još uvijek odrastaju, dakle nisu još u dobi da zasnuju svoju obitelj, nisu još odrasle, zrele osobe da promisle o svom životu.
    Za tvrdnje da nikakve štete po djecu nema, potrebna su dugoročna istraživanja, od barem dvadeset godina. Ima li ih?
    ali kako ti onda objašnjavaš današnje homoseksualce, sve redom odgojene u heteroseksualnim obiteljima?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ora prvotno napisa
    jer je premalo djece
    Odakle ti informacija da ima premalo djece?
    Zato su domovi puni jer ih je premalo? :/
    Evo podataka za Hrvatsku - na 1 dijete koje ima mogućnost biti posvojeno (roditelji su se odrekli roditeljskih prava, ili su im sudski oduzeta) dolazi 9 zainteresiranih potencijalnih posvojitelja. Domovi su puni jer je sudstvo presporo i svakakvim biološkim roditeljima daju se višestruke šanse (banaliziram i izrazila sam se možda politički nekorektno, ali to je sukus). Znači, Dijana je u pravu, ako ćemo razgovarati u kategorijama "premalo djece".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ora prvotno napisa
    Mene ne brine kako će mene doživljavati okolina, ali bi me brinulo kako će mi doživljavati dijete.
    Smatram da ako se djetetu razvije samosvjest i samopouzdanje da se niti ono onda neće previše obazirati na okolinu.
    Mene bi brinulo, ali bi nastojala djetetu razviti samosvijest i samopouzdanje. Ali, prije toga bih ipak malo promijenila svijest u Hrv., bilo ovako - političkim mijenjanjem javne retorike kako rade naši političari, prisiljeni EU-om, bilo ovako, raspravom na ovakvim topicima i svugdje gje se pitanje potegne - ja ću svoj obol dati, osim ako procijenim da mi je preopasno, da će me sad neko fizički napast ili grubo ispsovat zbog toga što sam rekla (uglavnom se ne vrtim u takvim đirevima koji bi to mogli napravit) .

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da ne želite izravno odgovoriti jer bi si sami uskočili u usta. Jer mislim da bi vam heteroseksualna obitelj u potpuno jednakim uvjetima, bila prva, što dovodi do zaključka da posvajanje homopara prije svega ide na ruku tom paru, a manje tom djetetu.
    pa ne mozes izabrati izmedu dvije identicne stvari. to je kao da biras hoces li zivotinjsko carstvo u zutom ili plavom omotu. ?

Jer, ako u današnjoj situaciji ima toliko heteroparova koji ne mogu posvojiti jer je premalo djece, ne vidim razloga zašto davati to pravo i homoparovima, osim da se zadovolji njihova želja.
    nije premalo djece. pa vidi koliko ima napustene djece, kod nas i u svijetu? toliko da bi svaka obitelj mogla posvojiti po jedno.

Mislim da bi većina djece u domu bila sretna da ih posvoje mama i tata, ali nisam sigurna koliko bi ih sretnih bilo da ih posvoje npr. tata i tata.
    da, ali odakle ti znas sta bi djeca htjela. ako su mladja im je sasvim svejedno jer ionako ne kuze, pa im zivotom u homo obitelji to postaje normalno, a ako su starija sigurno mogu reci ako ne zele da ih posvoje homoseksualci.

ovo mi zvuci ruzno, isto ko i ona gore recenica "osim da se zadovolji njihova zelja". kao da homo parovi hoce imati djecu kao modni dodatak. ili da su oni neki gradani drugog reda, zakaj bi mi gledali njihova prava, sami su si krivi sto su gej. ??

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja cu se osvrnut na ono tatakanje i mamakanje

ja sam se udala za tipa koji je imao sina iz prvog braka i ni u ludilu mi ne bi palo na pamet da trazim od malog da me zove "mama" jer mi je to ful neprirodno
    niti bi, da sam ja prije imala dijete, trazila da to dijete covjeka koji mu nije tata, zove "tata"

pa ljudi imaju imena
    cak znam i djecu koja ni svoje prirodne roditelje ne zovu "mama" ili "tata"

tak i ovi homo parovi... kakve veze ima kog ce i da li ce ikog zvat mama ili tata... ako dijete bas ono ZELI zvati tu osobu mama i li tata oke, nek mu bude
    ali inzistirala na tome nikad ne bi
    to mi je recimo skroz uvrnuto

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

[quote="Storma"][quote="Dijana"]
    Ovi parovi nisu apsolutno jednaki, jednaki su u smislu da bi bili jednako kvalitetni roditelji. Zar zbilja ne bi izabrali heteroobitelj?

Dijana, gubis iz vida da mi ovdje ne dajemo na posvojenje, niti odlucujemo koji ce par dobiti dijete, vec dajemo nekome PRAVO da dijete usvoji
    Odakle ti da ja to gubim iz vida?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

po toj teoriji onda ni heteroparovi koji već imaju jedno posvojeno ili biološko dijete ne bi smjeli posvajati još jedno. trebalo bi im to zakonom zabraniti dok ne bi svi heteroparovi dobili po jedno dijete. onda bi zdenka bila zakinuta za svoju curicu.

Domovi su puni jer je sudstvo presporo i svakakvim biološkim roditeljima daju se višestruke šanse (banaliziram i izrazila sam se možda politički nekorektno, ali to je sukus). Znači, Dijana je u pravu, ako ćemo razgovarati u kategorijama "premalo djece".
    ako pričamo o djeci do sedam godina, onda je premalo, jer jako malo je onih koji žele dijete od sedam godina i starije, jako malo je onih koji žele romsku djecu, ili bi uzeli dvoje djece iz iste obitelji. zašto ovo govorim, zato jer su nas eksplicitno pitali bismo li bili spremni uzeti romsko dijete il brata i sestru zajedno.

Mene ne brine kako će mene doživljavati okolina, ali bi me brinulo kako će mi doživljavati dijete. Ja u situaciji dvojice tata ne vidim drugo nego da zamislim da je djetetu ta situaciju prirodna, i prva. Ostale će biti drugačije, jednostavno jer što osobno doživljavamo, to nam je bliže.
    pa ni onaj primjer milanke opačić nije prirodan?! samo majka, nikog da se zove otac i to majka koja radi. bože ti sačuvaj! koja nema stalnog partnera! zašto je njoj zakon omogućio posvojenje curice ?! a možda je tu bio i jedan heteroseksualan par koji je bio spreman posvojiti je. stoposto da je, ako je vjerovati statistikama.

Za tvrdnje da nikakve štete po djecu nema
    možda sam preskočila negdje, al o kakvoj konkretnoj šteti ti pričaš ?! :?

mama juanita - predivan post.

ja bih dala baš homoparu to dijete. eto čisto da ih bude više, pa da se takvo pitanje uopće više ni ne postavlja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    tak i ovi homo parovi... kakve veze ima kog ce i da li ce ikog zvat mama ili tata... ako dijete bas ono ZELI zvati tu osobu mama i li tata oke, nek mu bude
    ali inzistirala na tome nikad ne bi
    to mi je recimo skroz uvrnuto
    Kod posvojenja zatvorenog tipa (ovo kakvo je kod nas), posvojitelji postaju zakonski roditelji posvojenog djeteta. Ako se radi o maloj bebi, normalno je da (posvojene) roditelje zove "mama" i "tata". Iako, puno ima obitelji (bioloških) di se isto imenima zovu, ne "mama" i tata".

Pretpostavljam da u Americi, di postoje homo posvojenjima, u papirima 2x piše "father" ili 2x "mother", jel' tako, pino?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ja se upravo raspravljam s mm-om o istoj temi. čekam dok izađe iz wc-a pa skupljam argumente

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

da, ali odakle ti znas sta bi djeca htjela
    .
    Djeca žele nalikovati drugim obiteljima, zar ne?

Ne bi li onda bilo pošteno na homoposvajanje davati samo stariju djecu, koja to mogu i odbiti?

Dijana je napisala/o:
    ovo mi zvuci ruzno, isto ko i ona gore recenica "osim da se zadovolji njihova zelja". kao da homo parovi hoce imati djecu kao modni dodatak. ili da su oni neki gradani drugog reda, zakaj bi mi gledali njihova prava, sami su si krivi sto su gej. ??
    Njihova prava su očigledno iznad prava djece koja im se daje na posvajanje, jer ako postoji heteroobitelj koja će djetetu pružiti sve što i homoobitelj, posvojenje homopara je zadovoljenje njihove želje.
    U heteroobitelji se dijete ne bi borilo ni s okolinom, niti imalo ikakvih problema samo sa sobom, i što je to onda nego zadovoljenje želje za djecom homopara.
    Inače, vidim da pišu samo žene. Pitajte malo muževe bi li njima bilo tako blaženo svejedno da vam dijete ostane samo na svijetu, bi li ga posvojio hetero ili homopar?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    po toj teoriji onda ni heteroparovi koji već imaju jedno posvojeno ili biološko dijete ne bi smjeli posvajati još jedno. trebalo bi im to zakonom zabraniti dok ne bi svi heteroparovi dobili po jedno dijete. onda bi zdenka bila zakinuta za svoju curicu.
    X. Ne može se razmišljati u kategorijama "ima premalo djece", ima "dovoljno djece" i sl. Osim toga, opet ću o paru o kojem se dosta raspravljalo i na Posvojenju - Bobanovima. Svako posvojenje je specifično, iako, realno gledano, vjerujem da će prvi homo posvojitelji kod nas biti oni koji će uspjeti posvojiti iz inozemstva, kada u nas zažive internacionalna posvajanja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U heteroobitelji se dijete ne bi borilo ni s okolinom, niti imalo ikakvih problema samo sa sobom, i što je to onda nego zadovoljenje želje za djecom homopara.
    Želim misliti da se, nakon što postanemo malo tolerantnije društvo, niti u homo obitelji ne bi toliko "borilo" s okolinom, a vjerujem da sa samim sobom problema ne bi imalo. Po meni, to je samo pitanje okoline.

Super ideja, pitat ću muža sutra, zaspao je ispred TV-a . Iako, evo, kad već razgovaramo ovi parovi, oni parovi, ne moram ga niti pitat - da je dilema obitelj Duggar ili homo par iz one serije "6 metara pod zemljom", uvjerena sam da bi dao dijete homo paru. U stvari, koliko ga poznajem, njemu su bitnije neke druge stvari, nego homo-hetero. Evo, mislim da mu je primarno da su otvorena duha. Ali, pitat ću ga, samo on jako stidan a propos javnosti, dok on smisli što bi točno formulirao i kako, napravit će se i ono 20-togodišnje istraživanje trpe li djeca u takvim brakovima kakve posljedice.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Imam dojam da stalno uspoređuješ neusporedivo. Tu se radi o heteroobiteljima, koji bi bili kvalitetniji posvojitelji od drugih heteroobiteljima, i zato im se da da posvoje još djece. Ali istina je da i to ne ide jednostavno,

pa ni onaj primjer milanke opačić nije prirodan?! samo majka, nikog da se zove otac i to majka koja radi. bože ti sačuvaj! koja nema stalnog partnera! zašto je njoj zakon omogućio posvojenje curice ?! a možda je tu bio i jedan heteroseksualan par koji je bio spreman posvojiti je. stoposto da je, ako je vjerovati statistikama.
    Za tvrdnje da nikakve štete po djecu nema
    Između heteropara i samohrane mame nije velika razlika, ali bome između to dvoje i homopara jest. sad ti pitaj a zašto.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

U heteroobitelji se dijete ne bi borilo ni s okolinom, niti imalo ikakvih problema samo sa sobom,
    vratili smo se na argument okoline. a ovo da li bi imalo problema samo sa sobom- opet ovisi o puno više faktora od hetero-homo roditelja.

Inače, vidim da pišu samo žene. Pitajte malo muževe bi li njima bilo tako blaženo svejedno da vam dijete ostane samo na svijetu, bi li ga posvojio hetero ili homopar?
    čekaj malo - napisala sam da je raprava u tijeku
    trenutno je na nekakvoj čudnoj opciji dozvole koju, priznajem niti ja ne kužim pa vam ne mogu ni objasniti :/ . spada definitivno pod b odgovor, ali slutim da ćemo raspravu završiti jednoglasno

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Dijana, a ti recimo uopce ne odgovaras na pitanje da li bi zakonski zabranila posvajanje bioloske djece od strane homo-partnera - a navela sam koji su problemi ako je taj drugi skrbnik pravno jednak nuli. Takve djece ima puno puno vise nego malih beba za posvajanje. Npr. u Americi ima nekoliko milijuna djece kojima je bar jedan roditelj gay, a samo 65,000 djece posvojene od homo para (tj. 4% ukupno posvojene djece). Npr. u Izraelu posvojenja od strane homo parova nisu dozvoljena, ali u takvim slucajevima "stepchild" jesu.

Evo ako ti odgovoris na moje pitanje, ja cu na tvoje - da je bas sve sve sve drugo isto, ja bi odabrala hetero par za posvajanje. Caka je u tome da nikad nije bas sve sve sve isto. Npr. jedni ce bit super situirani i obrazovani i puno toga mogu pruziti djetetu, ali ce mozda npr. imati manje vremena za posvetiti se djetetu nego neki drugi par - koga onda izabrati? To je meni puno vece pitanje nego seksualnost.

Kod posvajanja djece starije od 12 godine, mora se pitati za pristanak i dijete. Ako se dijete slozi, zasto bi mu drzava zabranila?

Koliko ja znam, kod djece koja su svjesna sebe i koja mogu kakve-takve odluke donositi, ili barem izraziti vlastite zelje, npr. od 7 godina na dalje, pita se njih itekako na obiteljskom sudu (barem ovdje).

I da, ima istrazivanja koja obuhvacaju dugo vremensko razdoblje. Nemojmo se zavaravati, posvajanja od homo parova je bilo vec duze vremena, samo su se vodili kao posvajanja od samohranih. Npr. bilo je istrazivanje koja je seksualna orijentacija kceri lezbijki (nisu nasli razliku u postotku onih koje bi i same bile lezbijke).

Ina, dok na "pozeljnu" djecu za usvajanje dolazi 9 usvajatelja, koji su podaci za stariju ili bolesnu djecu? Npr. zakon kaze da iznimno posvajatelji mogu biti samohrani ili stranci ako je to od posebne koristi za dijete. Znaci vec sada se ljudi mogu pretvarati da su u biti samohrani a da je onaj drugi partner sustanar ili sustanarka. Ali u tom slucaju je dijete zakinuto jer ako se nedajboze nesto desi skrbniku, onaj drugi nema bas nikakve pravne veze s djetetom.

Ina, da, cula sam za jedan slucaj lezbo para koji je trazio da im se na rodnom listu upise mother and mother i to je bilo i ucinjeno.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dijana, a ti recimo uopce ne odgovaras na pitanje da li bi zakonski zabranila posvajanje bioloske djece od strane homo-partnera - a navela sam koji su problemi ako je taj drugi skrbnik pravno jednak nuli
    Ne bih zabranila, jedan od dva partnera je biološki otac, nit mu se može oduzet dijete, nit bi bilo u redu, a da ostane bez oca, bolje da bude s onim s kojim je navikao.
    Zabranila ne bi, ali da mi je to svejedno, nije.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Imam dojam da stalno uspoređuješ neusporedivo. Tu se radi o heteroobiteljima, koji bi bili kvalitetniji posvojitelji od drugih heteroobiteljima, i zato im se da da posvoje još djece. Ali istina je da i to ne ide jednostavno,
    a homoseksualnost sama po sebi znači lošiji kvalitet roditeljstva ?!

Između heteropara i samohrane mame nije velika razlika, ali bome između to dvoje i homopara jest. sad ti pitaj a zašto.
    a zašto? misliš da je jedno bolje nego dvoje ?

U heteroobitelji se dijete ne bi borilo ni s okolinom, niti imalo ikakvih problema samo sa sobom
    otkud ti to ?! to sigurno ne možeš tvrditi. ta djeca se sigurno manje-više na neki način bore s okolinom i imaju "problema" sa samim sobom.

ovo o okolini - be the change you want to see. da uzmemo primjer ovog topica kao mikrokosmosa... kad felix koja u biti izabire opciju a) mi veli argument okoline, ja se zamislim, kad ti koja misliš da će homoseksualizam imati veliku štetu za dijete (još ne znam koju) i koja to inače smatraš neprirodnim, navodis okolinu - velim ti samo... be the change... promijeni svoje mišljenje, ti il one koje kad vide dvoje homoseksualaca vide samo rupe... ne gledajte u njima samo homoseksualce i jedino to, nego prije svega ljude (toliko mi je glupo i pisati ovo), sa svojim željama i mogućnostima, ništa drugačijim od naših (po čemu su naše želje za roditeljstvom vrijednije i bolje nego njihove ? jer jedan homoseksualac lošije voli i grli dijete nego moj suprug ?), pa će i tom njihovom posvojenom djetetu biti ugodnije u okolini koju i vi činite, recimo za početak ovom mikrokosmosu.

Znaci vec sada se ljudi mogu pretvarati da su u biti samohrani a da je onaj drugi partner sustanar ili sustanarka
    il se mogu pretvarati da su u hetereseksualnom braku, a u biti nisu. al to je opet toliko tipično za hrvatsku: licemjerstvo, bitno je da izvana sve štima, da je tu tata, mama i dvoje djece, a to što je tata u biti gej... samo nek to zadrži za sebe.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne gledajte u njima samo homoseksualce i jedino to, nego prije svega ljude (toliko mi je glupo i pisati ovo), sa svojim željama i mogućnostima, ništa drugačijim od naših (po čemu su naše želje za roditeljstvom vrijednije i bolje nego njihove ? jer jedan homoseksualac lošije voli i grli dijete nego moj suprug ?), pa će i tom njihovom posvojenom djetetu biti ugodnije u okolini koju i vi činite, recimo za početak ovom mikrokosmosu.
    X

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo da i ja potpišem u potpunosti emsin post .

Djeca su puno otvorenija od nas odraslih, jer mi imamo već prilično utemeljene i formirane stavove.
    Njima je ionako sve jednako novo.
    To nekoga može plašiti zbog straha od manipulacije, ali to je zapravo njihova velika prednost, jer gledaju bez predrasuda.
    Mislim da bi veći teret bio njihovoj okolini, sa svim svojim blokadama i predrasudama koje se odmah uskomešaju,
    prihvatiti jednu vanserijsku, nesvakidašnju obitelj, nego njima samima.
    Vjerujem da bi njima bilo važno da se u toj obitelji osjećaju dobro, i tek bi s odrastanjem shvatili da je njihova obitelj nekim ljudima,
    ili čak većini u okolini bila nešto čudno.
    Ali baš je to važno učiti djecu i mlade: da se ne srame različitosti i odudaranja od mase i da se znaju zauzeti za sebe.
    Jer bolje biti pošten i ispravan u manjini, nego licemjeran i dvostrukih mjerila u masi.
    Ako nam je to preutopistički da bi tako učili djecu, ako je to samo deklarativno (a u praksi ćemo ih učiti da je važno da se što lakše provuku),
    to samo znači da smo licemjeri i da djeca još super i ispadaju, s obzirom kako su odgajana.
    Nikada nećemo svoje klince moći potpuno zaštititit od društvenih predrasuda.
    Mislim da postoje samo dvije mogućnosti: ili će se i oni utopiti u njima, ili ćemo učiti i sebe i djecu kako da se borimo protiv predrasuda.
    Još je nešto tipično(bar se meni tak čini) za naš hrvatski mentalitet:
    volimo gunđati, ali vječno čekamo da nam netko drugi riješi problem, jer "to nije naš posao".
    Nego čiji je? Tko će ga drugi riješit?

Odoh ja u širine i zato natrag na topic.

Bili posvojitelji crni, bijeli, narančasti, gej, muzičari, matematičari, prodavači, nogometaši, skloni gastritisu ili astigmatizmu,
    obitelj se zaista ne definira krvnim vezama, nego vezama ljubavi, brige za svoje bližnje.
    Suditi im po nekom od tih atributa nije ništa doli površnost, velika površnost.

Možemo i moramo biti svjesni predrasuda koje vladaju u društvu, kako bi zaštitili svu našu djecu od toga.
    Ali ne tako da se pravimo ludi i ignoriramo kao da to ne postoji, nego da odgajamo generacije koje će, nadam se bolje nego naša,
    vidjeti što je ono po čemu je čovjek stvarno čovjek.

Možda se cijela ova tema može učiniti nekome sa strane potpuno marginalnom,
    u maniri "o čem ove tu drobe kad ljudi nemaju od čega živjet, što su zapele za te p...e."...
    Mislim da nam je ipak tema važna, jer otkriva jedno stanje duha u društvu i na ostalim nivoima.
    Što više razmišljam o tome, vidim neke paralele s mnogim problemima koji u Hrvatskoj proizlaze iz nekog straha od individualizma
    (koji ima i svoju tamniju stranu, ali i vrlo važne pozitivne strane).
    Rekla bi moja sestra, tako je to u totalitarnim sistemima: ljudi se boje iskočit iz mase, inače ode glava.
    Trebaće nam vremena da se oslobodimo tog straha iz kostiju.
    Nije lako naučit se demokraciji, a zadržat svoj i poštovati tuđi integritet.
    Ali to mi se čini do sad najbolji način za život u miru.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako nam je to preutopistički da bi tako učili djecu, ako je to samo deklarativno (a u praksi ćemo ih učiti da je važno da se što lakše provuku),
    to samo znači da smo licemjeri i da djeca još super i ispadaju, s obzirom kako su odgajana.
    Sad kad ponovo ovo čitam, čini mi se prežestoko, kao, svi smo licemjerni.
    Nismo, zapravo nismo niti uvijek skroz ispravni, niti valjda niti stalno licemjerni.

Sjetim se odmah evolucije nekih mojih stavova, tad mi se nisu činili licemjerni.
    Valjda treba vremena da počneš gledati stvar iz drugog kutka i ovakvi topici (u biti javna rasprava) sigurno pomažu tome.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mene zanima , tko je od vas diskutanata na svojoj koži doživio diskriminaciju ? Pravu diskriminaciju na osnovu nacionalnosti, porijekla, izbora bračnog partnera, itd....Zanimaju me mišljenja tih ljudi.

I ,još , jako bi me zanimao stav nekih forumašica, ali ih neću imenovati, da me ili one ili netko ne bi krivo shvatio da ih prozivam .

Ova internetska komunikacija ponekad ima i loše strane.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Evo, provjerila sam.

Ako mu je on to pričao, ne znam što bi drugo i rekao nego da žive sretno i veselo. U svakom slučaju vrijeme će pokazati.

Nije mu frizer to pricao, sam je vidio - i MD, i svi ostali. Rijec je o malom gradu, otprilike velicine Samobora, ako se ne varam. Iako je rijec o Americi, nisu prilike toliko razlicite da sredina ne bi znala da je rijec o homoseksualnoj zajednici.

Sto se tice vremena, ne znam sto bi to ono trebalo pokazati, a i ne da mi se ponavljati sve ono sto su moji slicno ili istomisljenici ovdje rekli. Ne ocekujem da ce dijete imati problema s okolinom, ako nista drugo, ne vecih od problema s kojima se susrece dijete klempavih usiju ili prevelike tezine. Ili ono sa samo jednim roditeljem. Zapravo, od te sredine uopce ne ocekujem probleme - oduvijek podrzavaju i odluku para, i centra za socijalnu skrb (odnosno americkog ekvivalenta) i u tome ne vide nista lose za dijete.

Osobno, izmedju heteroseksualnog i homoseksualnog para koji su identicni uopce ne bih bila u stanju racionalno odabrati 'bolji' par. Vec sama cinjenica da su identicni iskljucuje mogucnost postojanja boljega. Ne sjecam se vise tko je to rekao, ali vjerujem da bih odabrala par koji bi mi se vise svidjao, najvjerojatnije fizicki, jer je to ipak ono sto se prvo primijeti. Sve u svemu - odluka bi bila presmijesna. Bas kao u slucaju mikkinog Zivotinjskog carstva u omotu razlicite boje.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

maria, ja duboko vjerujem da su svi nekad i u nekom obliku dozivjeli diskriminaciju, pa nje ima na svakom koraku...nije rjesenje ukinuti sve na osnovu cega bi te mogli diskriminirati vec se nauciti nositi s time. i veliki potpis na ovo
    Možemo i moramo biti svjesni predrasuda koje vladaju u društvu, kako bi zaštitili svu našu djecu od toga.
    Ali ne tako da se pravimo ludi i ignoriramo kao da to ne postoji, nego da odgajamo generacije koje će, nadam se bolje nego naša,
    vidjeti što je ono po čemu je čovjek stvarno čovjek.
    mogu razumjeti da ti imas potrebu zastititi i na neki nacin pobjeci od ikakve mogucnosti diskriminacije, ali to ne treba biti polazisna tocka za odluke kome dati dijete na usvajanje. nema niti jedan dokaz da bijela obitelj (sad dodaj jos i odgovarajucu nacionalnost), mama kod kuce, tata radi, velika sira obitelj, kuca u predgradju stvara samo sretne i uspjesne ljude.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Mene zanima , tko je od vas diskutanata na svojoj koži doživio diskriminaciju ? Pravu diskriminaciju na osnovu nacionalnosti, porijekla, izbora bračnog partnera, itd....Zanimaju me mišljenja tih ljudi.
    Prije X godina, nisam dobila posao zbog viska kilograma, kojih je istinabog u to vrijeme stvarno bilo puno previse, no - nisam se javila na oglas za model ili hostesu, vec radno mjesto gdje je bilo bitno znanje i iskustvo. No, eto, nisu me takvu htjeli ili pokazivati ili gledati.

Cujem dosta komentara da sad radim gdje radim zato sto mi i otac ovdje radi. Onaj isti koji je u mojem zivotu odigrao manju ulogu nego teta u kvartovskom ducanu. Dakle, stvarno. Ima smisla.

Sto se izbora bracnog partnera tice, to tek cekam. Prvo - stranac je, drugo.. vec u startu ima isuseboze toliko problema s zdravstvene strane da.. isuseboze zasto bi si itko tako zakomplicirao zivot?!?! A tek cinjenica da planiramo dijete? A isuseboze, opet.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    maria, ja duboko vjerujem da su svi nekad i u nekom obliku dozivjeli diskriminaciju, pa nje ima na svakom koraku...nije rjesenje ukinuti sve na osnovu cega bi te mogli diskriminirati vec se nauciti nositi s time. i veliki potpis na ovo
    Ali ne tako da se pravimo ludi i ignoriramo kao da to ne postoji, nego da odgajamo generacije koje će, nadam se bolje nego naša, vidjeti što je ono po čemu je čovjek stvarno čovjek.
    Ovo potpisujem.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Naravno da ne, isto tako nit bih svoje dijete dala Severini, niti Nevenu Ciganoviću, a definitivno ne Thompsonu.....ni Bandiću niti M. Petir

Da sam recimo u poziciji da biram posvojitelje....

Definitivno bih izbjegla Madonu i Angelinu Jolie

Jodie Foster mi se čini kao ok osoba, i isto tako Elton John,
    nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju

kao moj najodabir je Vanessa Redgrave a u HR Slaven Bilić

No , kad te zmija ugrize i guštera se bojiš, pa su moja promišljanja glede teme ipak obojena tim iskustvom

ne tvrdim da su ispravna, samo su moja

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ali kako ti onda objašnjavaš današnje homoseksualce, sve redom odgojene u heteroseksualnim obiteljima?
    Već sam to objasnila cvijeta, baš tebi, sjećaš se. Ne vjerujem da se čovjek rađa kao homo, već da to postaje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •