Vidi rezultate ankete: Jeste li za to da homoseksualni parovi u Hrvatskoj mogu posvojiti dijete?

Glasači
404. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • a) da, pod istim uvjetima kao heteroseksualni parovi

138 34.16%
  • b) da, pod strožim uvjetima nego heteroseksualni parovi

39 9.65%
  • c) ne

227 56.19%
Stranica 4 od 39 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 1939

Tema: Homoseksualni par i posvajanje djece

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zanimljivo mi je felix koja se jako furaš na prirodnost imaš takvo razmišljanje o prirodnosti nastajanja djeteta.
    nekada djeca "iz epruvete" nisu nastajala na "prirodan" način. danas se to smatra prirodnim (manje više kako ko). još uvijek imamo ljude koji se odupiru tome da je to potrebno ili normalno.
    misliš li da se za 10 ili 100 godina neke stvari neće pomaknuti za još jedan korak?
    nekada je down bio sramota za obitelj, danas ta djeca pohađaju škole.

to da homo parovi nemogu sami dobiti djecu u biti i nije posve točno. netko od njih (npr. žena) sa spermom nekog donatora može imati svoje vlastito dijete. također muškarac na isti način s nekom ženom. znači postoji mogućnost da odgajaju svoju vlastitu djecu. što misliš? oduzimati im djecu?

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

U prirodi postoje i primjeri posvajanja u zivotinjskim vrstama i primjeri homoseksualnosti. Buduci da su i homoseksualnost i posvajanje dosta rijetke pojave, ne znam da li je netko uocio obje istovremeno, ali ne vidim zasto se ne bi desavalo. Mislim da zelja za djecom i seksualna orijentacija nemaju nikakve uzrocno-posljedicne veze.

Zakonom sprijeciti jednu takvu mogucnost je lose. Navela sam primjer homoseksualne djece.

Znam jednog gaya ovdje koji je posvojio djecaka iz Vijetnama. U tom slucaju mi nemojte reci da je bolje za dijete da je ostao u nekom domu u Vijetnamu. Da je to zakonski zabranjeno, on to ne bi mogao napraviti.

Znam za slucaj jedne mame koja je svoje dijete dala na posvajanje jednom homoseksualnom paru - odabrale je njih jer je zeljela za svoje dijete da odraste u nekonvencionalnom okruzenju. (I da, u Americi se cesto desavaju otvorena posvajanja i mame biraju posvojitelje.)

Nije Amerika oslobodjena homofobije. Dapace. Niti zadirkivanja u skolama (to pogotovo - koliko to zna biti tek ovdje okrutno - puno vise nego sto sam ja ikad vidjela i cula u HR).

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znala sam da ces se toga uhvatiti

gle, pa i velim da sam okvirno i vrlo oprezno za. u jednoj tolerantnoj okolini, u kojoj su predrasude prema istospolnim zajednicama ipak izuzetak a ne pravilo, vjerujem da bi mogli iz teorije ici u praksu. iskreno, bas me zanima kako to funkcionira u nizozemskoj. i voljela bih procitati knjigu koja se spominje, o iskustvima takve djece.

da, za 10 ili 100 godina vjerujem, da ce se stvari pomaknuti za jedan ili vise koraka - ali upravo to i govorim, mislim da je bolje da se prvo drustvena svijest pomakne za taj jedan korak, a tek onda da idemo sa usvajanjem djece u istospolne zajednice.

glede ovih primjera koje navodis, velika je razlika izmedju ljudi koji naprave svoje dijete (i nitko, ponekad nazalost, nece provjeravati smiju li biti roditelji) i potencijalnih posvojitelja koji moraju proci hrpu testova. kako kod hetero, tako i kod homo populacije.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odgovarala sam mamiti

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Problem je taj što u Hrvatskoj, ma kakav zakon bude donesen, ne prolazi javne rasprave u kojima sudjeluju predstavnici raznih struka i interesnih skupina. Ne potiče se javnost na aktivnije promišljanje. Ja sam ovdje pročitala izvrsna objašnjenja i za i protiv. A koliko bi se tek moglo čuti važnih stvari od psihologa, pedagoga, sociologa itd.
    [/quote]

Meni je stvarno drago da je Ivana otvorila ovu temu - više od statistike (nju sam mogla pretpostaviti) su mi vrijedna ova obrazloženja.

A propos struke - slažem se s Mony, nema tu konsenzusa, bojim se, javili bi se opet pripadnici ovih ili onih strujanja.

Javna rasprava - nti tu ne znam. Mislim da bi to dobrim dijelom bilo i neproduktivno. Doduše, moja je pozicija da želim da se stav većine promijeni. Ali, i stav većine ovisi o informiranosti, prihvaćenosti, stav nije nešto fiksirano u betonu, mijenja se - promjena dijelom dolazi i iz medija ili se politički servira, koji put je i organski motivirana. Evo, vidim kako je situacija i kod potpomognute - ljudi često asociraju da je to neki ćiribućiriba za neke tamo u stilu "a ko im je kriv što nisu djecu imali kad su mogli, neka posvoje (nemaju pojma kako je to teško), ne znam - meni te epruvete i to sve mi je čudno, kaj bumo sad i spermu uvozili" i onda se to izvrne isto na TV i spektakle pa u Piramidi Zdenka Kovačićek i ostali pripadnici estrade zajedno s Ogrestom i onim Coflekom debatiraju o o uvozu sperme i da ne žele da naša djeca jodlaju. Tako da, isto treba bit oprezan s javnim raspravama. Evo, većina, kad upoznaju mene i MM i još puno takvih onda im je priča nekako bliža i normalnija (bar mi se tako čini, što ja znam što u stvari misle). Dok nije "close to home" je na razini "ja nisam za to", "ja sam protiv te manipulacije i slično". Dobrim dijelom, znači - iz neinformiranosti, s tim da ima osoba kojima (uglavnom religija) ili neki drugi stavovi ne omogućavaju prihvaćanje potpomognute i to je njihov fiksni i izvorni, informirani stav.

Zanimljivo mi je iskustvo od prijatelja od petrapan.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    da, za 10 ili 100 godina vjerujem, da ce se stvari pomaknuti za jedan ili vise koraka - ali upravo to i govorim, mislim da je bolje da se prvo drustvena svijest pomakne za taj jedan korak, a tek onda da idemo sa usvajanjem djece u istospolne zajednice.
    Opet potpis. Ja sam donošenje zakona shvatila kao poticaj za pomicanje društvene svijesti. Implementacija će jako kaskati za tim - i treba.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj pino prvotno napisa
    Nije Amerika oslobodjena homofobije. Dapace. Niti zadirkivanja u skolama (to pogotovo - koliko to zna biti tek ovdje okrutno - puno vise nego sto sam ja ikad vidjela i cula u HR).

Samo jos jedna potvrda moje teze kako mi svi pricamo o Hrvatskoj o tome da je nasa zemlja zaostala - la la la... - kad uopce nije. Ima samo drukciji image, a sve ostalo je isto, ako ne i bolje od mnogih drugih zemalja koje gledamo kao ideale

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pino prvotno napisa
    Zakonom sprijeciti jednu takvu mogucnost je lose.
    I ja tako mislim. I baš su mi zanimljiva iskustva o kojima piše pino. I nije mi niti nezamislivo da se nađe primjer u životinjskom svijetu da se homo jedinke brinu o mlađima - ali, za te stvari nisam stručna. Zeznuto je kad se krene čačkat po prirodi, jer na kraju, nalazi se svašta - od matrijarhata, dvospolaca, heterospolaca, zajedničke brige za mlade - svako može iščupat primjer kako mu paše. Mi smo ipak društvo.

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

a glede prirodnog ili ne, po prirodi stvari homoseksualci ne mogu sami napraviti svoju djecu. ne zato sto su iz nekog fizickog ili inog razloga u nemogucnosti (kao sto su hetero parovi koji se bore s neplodnosti), nego zato oplodnja jest spajanje spermija i jajasca. u prirodi ima zeceva i pasa i stovec koji su homo, ali nisam cula da su usvajali mlade?
    NE

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Problem je taj što u Hrvatskoj, ma kakav zakon bude donesen, ne prolazi javne rasprave u kojima sudjeluju predstavnici raznih struka i interesnih skupina. Ne potiče se javnost na aktivnije promišljanje. Ja sam ovdje pročitala izvrsna objašnjenja i za i protiv. A koliko bi se tek moglo čuti važnih stvari od psihologa, pedagoga, sociologa itd.
    Meni je stvarno drago da je Ivana otvorila ovu temu - više od statistike (nju sam mogla pretpostaviti) su mi vrijedna ova obrazloženja.

[/quote]

Samo ispravka - gornji quote ne napisah ja, vec Ivana2

I da se jos nadovezem na svoj zadnji post - dok god ne promijenimo svijest o sebi, o svom drustvu kao nista manje naprednog od ostalih (sto bi Juul rekao - dok izgradimo samosvijest kao gradjani ove drzave) necemo moci raspravljati o ovakvim temama, jer apriori imamo stav kako ce djeca usvojena od homoseksualnog para biti maltretirana. Kao da u drugim "naprednim" zemljama nece. Yeah, right

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    nekada djeca "iz epruvete" nisu nastajala na "prirodan" način.
    To što si ti mislila podstrijeti okolnosti tog spajanja kao dokaz "neprirodnosti" začeća još uvijek nije i neće biti usporedivo sa stvaranjem potomaka od strane dvije istospolne osobe, što nije prirodno niti moguće.
    Ako će gej parovi uz pomoć suprotnog spola ostvariti potomstvo, zašto bi im netko oduzimao djecu? Pa to su njihova djeca.

Slažem se s Tviti od jutros, ali nisam stigla napisati. Onaj primjer koji je navela govori sam za sebe, a tek pitanje biste li vi dale svoju djecu homo umjesto hetero parovima na posvojenje je začudo ostalo bez odgovora.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja svoje dijete ne bi nikome dala na posvojenje

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ti to ozbiljno?

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

glasala za ne

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zaboravila sam napisati, ja bih. 8)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    a tek pitanje biste li vi dale svoju djecu homo umjesto hetero parovima na posvojenje je začudo ostalo bez odgovora.
    Kako - pa ima dva odgovora za, ostali su ga izignorirali, doduše. Opet ti ovisi - di i kad.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ti to ozbiljno?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ajd, baš mi je drago da smo se razumjele.
    Naravno, to je bio samo primjer da si pojedinci koji ne pričaju iz iskustva pokušaju predočiti ono što pričaju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ali sto je s pravima djeteta? sto ako dijete ne zeli da mu novi mama i tata budu tata i tata? sto ako se posvojeno dijete NE moze nositi s provokacijama okoline?
    a što ako dijete ne želi da mu roditelji budu niskoobrazovani ili žive na selu ? što ako dijete ne želi da ga usvoji japanska obitelj (hrvatski državljani) ? što s takvim provokacijama ?!

Nije Amerika oslobodjena homofobije
    amerika je izrazito homofobna. homoseksualci mirno mogu živjeti u californiji i u new yorku (pretpostavljam i floridi, mada nisam sigurna), al' ne do bog da ih put nanese u oklahomu ili utah. odmah bi bili kamenovani.

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Ne mislim da su liberalni stavovi ujedno i napredni a još manje da "prosvjećena elita" znači biti liberalan u ovakvim pitanjima - rekla bih čak da je to predrasuda, a kad bismo cjepidlačili čak i uvredljivo.
    Prosvjecena elita nema liberalne stavove jer je to u modi, vec zato sto je svjesna promjena koje nastaju u drustvu i kojima se ne moze izbjeci. I to je razlog mijenjanja stavova i podizanja granice liberalizma. Barem bi to trebao biti razlog. Drustvo si ne smije dopustiti da usprkos kulturoloskim i civilizacijskim promjenama, koje se naocigled dogadjaju, bude uskogrudno i zatvoreno u starim okvirima koji su "dobri takvi kakvi jesu" jer toliko stoljeca funkcioniraju.
    potpis.

netko je spomenuo pravo na različito mišljenje. jel bih imala pravo napisati da smatram da xxx parovi ne bi smijeli usvajati djecu ? a da se kod xxx ne radi o homoseksualnim parovima, nego recimo o romski, srpskim, ateističkim, crnačkim o bilo kojoj manjini koja nije ukalupljena u "normalu" ove države ? jel bi to još uvijek bilo "samo" različito mišljenje ili bi to bilo šovinistički ? il kad bih rekla da mi nije normalno da netko masturbira pa takvoj osobi nikad ne bih dozvolila posvojenje djeteta ?!

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Eh, pitanje je što je to "progresivno"? Ono što zapadne zemlje prakticiraju?
    Od homoseksualnog braka, homoseksualnog posvajanja...pa do pedofilske stranke?
    Mislim da ovo pitanje ima puno veze s kršćanskim uvjerenjima (kakva su moja), čisto sumnjam da bi netko tko s takvim uvjerenjima, dao svoj blagoslov za hom. posvajanje. (sad će mc o pedofilima u Katoličkoj crkvi).
    neće mc o pedofilima u kc, niti će mc uopće na ovom topicu spominjati pedofile. jer to NIJE tema ovog topica NITI SE MOŽE USPOREĐIVATI pedofilija i homoseksualizam. niti se od homoseksualnog braka dolazi do pedofilske stranke, dapače. najveći broj pedofila su heteroseksualci.

petarpan, mamita i mony

smatram da nije fer voditi bitke preko djetetovih ledja.
    po tome segregacija nikad ne bi bila izbačena iz američkih škola. da nije bilo PRVOG djeteta, koje je bilo spremno na ono što ju je čekalo kao crnkinju u razredu gdje su svi ostali bili bijelci.

a tek pitanje biste li vi dale svoju djecu homo umjesto hetero parovima na posvojenje je začudo ostalo bez odgovora.
    zato jer mi kriterij roda, niti seksualna orijentacija mogućih posvojitelja, uopće nije kriterij po kojem sudim. kao recimo ni nacionalnost.

koji su kriteriji po kojima se danas može postati posvojitelji... jel recimo kriterij taj što priroda tom paru nije namjenila da imaju rođenu djecu kriterij koji ih diskvalificira ? jel itko od roditelja koji su posvojili bio konfrontiran s pitanjem o analnom seksu, o svojoj seksualnoj orijentaciji ?

smiju li parovi koji su bipsići posvajati djecu ?!

jedno je sigurno, ne bih dozvolila da mi obitelj duggar posvoji zxuju.

Osobno smatram društveno licemjernim stav da "drukčiji" ne mogu usvajati (jer da je bog htio da imaju djece...) kada iz petnih žila podupiremo parove koji ne mogu imati dijete (priroda,bolest,nešto treće,never mind) da usvoje, da idu na potpomognutu....
    x

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa

smatram da nije fer voditi bitke preko djetetovih ledja.
    po tome segregacija nikad ne bi bila izbačena iz američkih škola. da nije bilo PRVOG djeteta, koje je bilo spremno na ono što ju je čekalo kao crnkinju u razredu gdje su svi ostali bili bijelci.
    Ne znam puno o genezi borbe protiv segregacije, ali ti kažeš - to je dijete bilo spremno na ono što ga je čekalo. U posvajanju se često radi i o bebama. Osim toga, ta djeca su već jako opterećena činjenicom o tome da su razdvojena od bioloških roditelja.

A propos pitanja - ne, ne pitaju se seksualne prakse u krevetu. Ali se pita o svim drugim uvjetima - bračni status, posao, plaće, edukacija, mame i tate tj. bake i djedovi i slično. Napravi se socijalna snimka para.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

To jest - jednako kao što treba napomenuti te činjenice o sebi, trebalo bi reći da se živi u istospolnoj zajednici, da si samac i slično. Mora se pričati o bolestima u obitelji ili svojim bolestima. Onda o načinu provođenja slobodnog vremena, prioritetima i slično. Neće te nitko pitati ona pitanja na koja ciljaš, ali to u kakvoj zajednici živiš - to hoće i to je bitno.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Dozvolit ću si biti donekle vulgarna za potrebe ovog topica, unaprijed se ispričavam.

Šta bi hetero trebali homo parovima rađati djecu u nekoj budućnosti (onoj idealnoj, za 100 godina) kada ovi ostvare na to pravo, a da bi se zadovoljila i njihova potreba za roditeljstvom?
    Jer, kada homoseksualci počnu usvajati djecu, djece će jednostavno - usfaliti.
    Surogatstvo nije donijelo puno dobroga, osim samih života, ali svijet je i tako nagazio na gas, gas i pomalo sam sretna što već sad znam da neću vidjeti gdje će se zaustaviti.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Šta bi hetero trebali homo parovima rađati djecu koju bi ovi posvojili u nekoj budućnosti (onoj idealnoj, za 100 godina)
    Ono, kako će se doći do djece? Pretpostavljam da će se u tom segmentu "zaposliti" jedna niskoobrazovana seljanka koju i tako puno djece ne bi željelo za roditelja.
    Homo roditelji će vjerojatno biti in.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dozvolit ću si biti donekle vulgarna za potrebe ovog topica, unaprijed se ispričavam.

Šta bi hetero trebali homo parovima rađati djecu u nekoj budućnosti (onoj idealnoj, za 100 godina) kada ovi ostvare na to pravo, a da bi se zadovoljila i njihova potreba za roditeljstvom?
    Jer, kada homoseksualci počnu usvajati djecu, djece će jednostavno - usfaliti.
    Surogatstvo nije donijelo puno dobroga, osim samih života, ali svijet je i tako nagazio na gas, gas i pomalo sam sretna što već sad znam da neću vidjeti gdje će se zaustaviti.
    Ajme, znam da si ispričala, ali meni je ovo ružno . Onda isto možeš pitati - a što bi plodni trebali neplodnima rađati djecu da im ne usfali djece pa da se svima zadovolji i njihova potreba pa da ih mogu posvajati i slično. Djeca koja su u posvojenju su u posvojenju zato jer se njihovi biološki roditelji o njima nisu mogli brinuti, iz raznoraznih razloga, to je teška i konačna odluka službi, nije to "izbacivanje djece na tržište" da se zadovolji ponuda i potražnja.

Doduše, ja nisam niti protiv surogat majčinstva i ne mislim da takvi slučajevi ne donose ništa dobro.

Dublje su to stvari od ovako nabrzaka odšacanih. I o posvojenju postoji dosta mitova, najbolje o tome ipak mogu govoriti forumašice koje su posvojile (nisam ta, ali sam tome, ajmo reći, blizu).

Ako koga zanima malo više od površinske rasprave o raznoraznim medicinskim, etičkim i emotivnim dilemama vezano za parove (svakakve) bez djece, preporučam knjigu (na eng. je "Expecting Miracles" - o neplodnim parovima u raznoraznim kombinacijama, o cijelom etičko-medicinsko-emotivnom spletu tih okolnosti - pisana je kao pričica o svakom paru i kako je na kraju zavrišilo (rođenje, odustanak, posvojenje..).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I sumnjam da će to biti takva pojava - mislim, ta buduća "najezda" homoseksualaca što će masovno posvajati. To će, po meni, biti mali broj slučajeva.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ina, ispričavam se još jednom ako sam povrijedila tebe ili ću bilo koga drugoga.
    Pošla sam od pretpostavke da sada, kada im nije omogućeno posvojiti dijete nema dovoljno djece niti za potencijalne hetero roditelje. Plus homo samo povećava "potražnju".

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nadam se da sam sada pojasnila i da ovo, plodni - neplodnima pada u vodu?
    Jer, polazim i uvijek ću polaziti od pretpostavke da samo muškarac i žena mogu stvoriti djecu. I da djece za posvojitelje nema dovoljno.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i ne samo to. bit će i kosooki in. 8)

najmanji problem tvog posta je vulgarizam. to što nema veze s vezom je puno veći problem.

jel fakat misliš da će u skorijoj budućnost najveći problem bit homoseksualnost parova... a ne uopćeno neplodnost /heteroseksualnih/ parova?! ovi potonji su valjda po tebi dovoljno vrijedni da za njih heteroseksualci rađaju djecu ?! al naravno, pretpostavljam ne svi hetero. netko tko recimo zagovara ab (il ga je i sam već sproveo) sigurno nije kandidat za posvojenje,... možda nije ni neka osoba koja nije spremna provesti prve 3 godine uz dijete...il da na neki drugi način iskaču iz kalupa normale...

a ovo sa surogatstvom mi je potpuno nejasno. :? možda bih umjesto IVF, posvojenja, surogatstva trebala kao u ona dobra stara vremena dovesti još jednu ženu mom mužu koja bi mu rodila još neko dijete. to je valjda prirodno i u duhu naše tradicije.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Oprosti za kung fu, MC, ali neću više braniti svoje mišljenje.
    Na njega jednostavno imam pravo. To dozvoljavam i tebi i svima. Vidiš kako sam velikodušna?

Tko me može shvatiti - shvatit će, tko ne može, naprosto ne mora.

Btw, krivo mi interpretiraš ovu izjavu:
    Šta bi hetero trebali homo parovima rađati djecu u nekoj budućnosti
    Ja to nisam rekla.

ovi potonji su valjda po tebi dovoljno vrijedni da za njih heteroseksualci rađaju djecu ?!
    To je tvoje tumačenje moje rečenice.

Tema ovog topica je ona koja već je. Koliko ja znam, nije pitanje "što će u skorijoj budućnosti biti bjelosvjetski problem?"

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

:? mama, emsa mi uzela lizalicu....buaaaa...

AM, bit rasprave je raspravljanje, a ne davati nekome pravo ili ne davati na svoje mišljenje. naravno da imaš pravo na svoje mišljenje. i ja i dalje mislim da židovima ne treba dati da usvajaju djecu. posebno ako se radi o homoseksualnim zidovima odraslima na dalekom istoku.

Btw, krivo mi interpretiraš ovu izjavu:
    Citat:
    Ja to nisam rekla.
    :? nego si rekla što ?

ovo:"Šta bi hetero trebali homo parovima rađati djecu u nekoj budućnosti (onoj idealnoj, za 100 godina) kada ovi ostvare na to pravo, a da bi se zadovoljila i njihova potreba za roditeljstvom? "

:? nit sam ja (prva) spomenula budućnost.v

Tko me može shvatiti - shvatit će, tko ne može, naprosto ne mora.
    ma shvaćam ja, ima malo djece, pa ih radije treba dati nekome poput zdravke mamića, nego nekome poput jodie foster, posebice što je dokazano da čovjek voli srbe i muslimane, što kod ove lezbuše uopće nije sigurno. il' nekom poput bobana, on barem prema vani njeguje taj ideal normalne hrvatske. svi zadovoljni,... i sve rupe na broju

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

možda bih umjesto IVF, posvojenja, surogatstva trebala kao u ona dobra stara vremena dovesti još jednu ženu mom mužu koja bi mu rodila još neko dijete.
    I ti ga se nalupetaš, Emso, nadam se da ti ne trebam ukazivati razliku strukture DNA u djeteta u slučaju surogatstva i sistema "žene koja bi mom mužu rodila jedno dijete."
    Onda ideš nekome spočitavati veze i ne-veze...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ma shvaćam ja, ima malo djece, pa ih radije treba dati nekome poput zdravke mamića, nego nekome poput jodie foster, posebice što je dokazano da čovjek voli srbe i muslimane, što kod ove lezbuše uopće nije sigurno. il' nekom poput bobana, on barem prema vani njeguje taj ideal normalne hrvatske. svi zadovoljni,... i sve rupe na broju
    Fakat si majstorica. :/

I ne da mi se s tobom raspravljati, sori.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zar ne postoji mogućnost da se moje jajašce (oplođeno spermijom mog muža) "implantira" (il što već) u maternicu surogat majke ? na to sam konkretno mislila.

I ne da mi se s tobom raspravljati, sori.
    ne moras se ispričavati. preživjet ću. u neznanju što si točno htjela reći s tim da netko nekome rađa djecu, al... ne dam se.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ovi potonji su valjda po tebi dovoljno vrijedni da za njih heteroseksualci rađaju djecu ?!
    Ja to nisam rekla. To je tvoje tumačenje moje rečenice.
    Lako je ispraviti, evo, ovako je trebalo biti.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zar ne postoji mogućnost da se moje jajašce (oplođeno spermijom mog muža) "implantira" (il što već) u maternicu surogat majke ? na to sam konkretno mislila.
    Naravno da postoji ta mogućnost, i baš me zanima tko će iskoristiti tu mogućnost prije one da implantira (ili što već) vlastito oplođeno jajašce.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Naravno da postoji ta mogućnost, i baš me zanima tko će iskoristiti tu mogućnost prije one da implantira (ili što već) vlastito oplođeno jajašce.
    Ne razumijem ovo od AdioMare gore - misliš vlastito oplođeno jajašce u vl. materncu? Žene kojima je maternica odstranjena, zbog, npr. raka u ranim godinama. Ali, ovo je već stvarno off topic teški .

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ina, o surogatstvu je riječ.
    Ne brinite, idem i ja dalje.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kako mene izludi ova Emsa... sad tek vidim šta ti je, Ina, bilo nejasno.

Pa naravno da postoji ta mogućnost, to i jest bit surogatstva kao što se zna.
    Ali ne znam šta je bit "dovedene žene da rodi mom mužu još jedno dijete" jer to je onda njihovo dijete, ne moje i MM.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni je fascinantna brojka ljudi koji su glasali za NE i to baš na ovom forumu gdje se kakti skuplja neka prosvijećenija "elita" roditelja, koji su spremni propitkivati sve oko sebe, koji nisu spremni odgajati dijete u starim šablonima, koji su spremni na povezujuće roditeljstvo...

hm...
    ja sam glasala za ne. ( sad će me odmah pol foruma izbrisati zauvijek iz svog virtualnog života )

a o razlozima neću, jer je i začetnica teme zamolila da se klonim rasprave , već je napisala da ju zanima statistika.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

AdioMare, ja nisam skuzila niti jedan tvoj post, sto zelis reci. Kao da pricamo razlicite jezike. Ne razumijem sto ti podrazumijevas pod surogatstvom (i jos manje zasto to ne bi donijelo nista dobroga???), ali Ina ti je objasnila u kojim se slucajevima to koristi:

1. Kad zena ima tesku deformaciju maternice ili uopce nema maternicu i ne moze iznijeti trudnocu
    2. Kad zena ima x spontanih pobacaja pa se sumnja da zbog neotkrivenih i/ili neotklonjivih razloga ne moze iznijeti trudnocu
    (surogat majke su u tim slucajevima cesto clanovi porodice. Uglavnom sestre, a znam za jedan slucaj kad je to bila majka zene. Ja sam upoznala jedan par koji je htio koristiti surogat majku. Predivni ljudi.)
    3. u Americi neki muski gay parovi tako odluce imati djecu. Takva opcija je najskuplja - skuplja nego posvojenje.
    4. Cula sam za jednog muskarca koji nema partnera - bio bi samohrani roditelj - pretpostavljam da je hetero, ali nije uspio naci sebi para, a zeli biti otac i to bioloski otac - i taj je koristio surogat majku; ali to je tako mali postotak vec malog postotka populacije koji koristi surogat majcinstvo, da mozda u svijetu postoji samo nekoliko takvih slucajeva.
    .
    .
    .
    .
    .
    A nesto totalno drugacije - u HR nema dovoljno male djece za posvajanje jer sudski procesi za ciste papire predugo traju - ali sto je s vecom djecom? Djeca koja ako odrastu u domu, s 18 godina nemaju gdje i nemaju nikoga na svijetu, a punoljetni su i ne mogu vise ostati u domu?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ma baš ni jedan post?
    Šta uopće nije jasno kakav mi je stav u ovoj priči homoseksualaca koji posvajaju djecu?
    OK. Pričamo različitim jezicima.

Što se surogatstva tiče, vrlo dobro znam u koji slučajevima se koristi. Isto kao i u kojim slučajevima se zlorabi. Na to sam mislila kada sam rekla "ništa dobroga."
    Ali ispravila sam se, sjećaš se, rekla sam da nije baš ništa dobroga, jer donosi jedan život na svijet.

A nesto totalno drugacije - u HR nema dovoljno male djece za posvajanje jer sudski procesi za ciste papire predugo traju - ali sto je s vecom djecom? Djeca koja ako odrastu u domu, s 18 godina nemaju gdje i nemaju nikoga na svijetu, a punoljetni su i ne mogu vise ostati u domu?
    Žao mi je, o ovome ne mogu govoriti jer nemam potrebna saznanja i nisam u tome više nego se da pročitati ovdje na forumu. I žao mi je što sam to uopće uzimala u usta.

Eto, Pino, jel jasnije?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a di se može glasati?
    di se škljoca?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha.... nađoh.

a zakaj nemrem još par puta?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

svatko može glasati samo jednom

a imat alterego na forumu je zabranjeno

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kada će moći nevladine udruge i poslovni partneri usvajati djecu?

onak.... manja grupa ljudi - njih dvojica, imaju zajedničke interese i ugovorom se obvežu brinuti jedan o drugome u zdravlju i bolesti, ugovorom utvrde da u slučaju smrti jednoga onaj drugi sve nasljeđuje. I tako to bude dok se jednome od njih to ne prestane sviđati, pa raskine partnerstvo i sve ugovore i sklopi partnerstvo s nekim drugim ili osnuje svoju vlastitu udrugu (ne vidim razliku između takve veze i braka). Zar ne bi i takvi partneri trebali imati pravo na tuđu djecu?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    svatko može glasati samo jednom

a imat alterego na forumu je zabranjeno
    ...štetaaaaaaa......

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa

http://www.imdb.com/title/tt0120382/

nadam se da neće

ovaj film nije samo trivija

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa

onak.... manja grupa ljudi - njih dvojica, imaju zajedničke interese i ugovorom se obvežu brinuti jedan o drugome u zdravlju i bolesti, ugovorom utvrde da u slučaju smrti jednoga onaj drugi sve nasljeđuje. I tako to bude dok se jednome od njih to ne prestane sviđati, pa raskine partnerstvo i sve ugovore i sklopi partnerstvo s nekim drugim ili osnuje svoju vlastitu udrugu (ne vidim razliku između takve veze i braka). Zar ne bi i takvi partneri trebali imati pravo na tuđu djecu?
    Kako to misliš? Pa nevladine udruge i poslovne partnere uglavnom ne veže ljubav i nisu u braku i po niti jednom najliberalnijem tumačenju ne shvaćaju se obiteljima? Cijela ova pro et contra priča ide iz različitih shvaćanja obitelji, neki je shvaćaju tradicionalno - mama, tata, djeca, neki u to uključuju i mama-djeca, tata-djeca i druge kombinacije. Ajmo pročitat Rodinu definiciju obitelji iz Rodine misije:

"Obitelj je svaka ona zajednica koja se tako osjeća, bez obzira na broj članova i njihove odnose. Obitelj je najvrednije mjesto za odgoj i odrastanje djeteta."

Sad, malo mi je ipak nategnut argument da će se nevladina udruga i poslovni parneri osjećat kao obitelj.

Maria, odličan mi je taj the Truman Show - ali, tu i nije tema da je neko posvojen, tu je više tema koliko život može postati fiktivan - ili sam zaboravila film?

Rekla sam da neću više na ovom topicu, ali moram još malo izbrusiti svoj stav - valjda se svatko u svom forumskom životu uplete u ove neraspletive rasprave .

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Glasala sam NE.
    Nemam ništa protiv homoseksualaca i to nije samo fraza, jer sam neki dan šokirala i MM-a izjavom da bih prihvatila čak i da moje dijete jednoga dana izjavi da je gay. Ne bih bila presretna zbog toga, ali bih radije da je u sretnoj gay vezi nego u lošem braku.
    Međutim, smatram, kao i Adiomare, da nije prirodno da dijete odrasta u istospolnoj zajednici.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i uvijek ću polaziti od pretpostavke da samo muškarac i žena mogu stvoriti djecu.
    polaziš od pogrešne pretpostavke. jer mi ovdje ne raspravljamo o STVARANJU djece, nego o ODGOJU djece... a u tom pogledu heteroseksualnost nije garanacija ni za što, zar ne ?! niti homoseksualnost sama po sebi znači da ta osoba nije sposobna voliti, brinuti se i odgojiti dijete, zar ne ?!

Članak 14.

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Svi su pred zakonom jednaki.
    upravo od ovog treba krenuti, od pitanja o ljudskim pravima i ravnopravnosti... a ne od prepotentnog pitanja: jeste li za to... pa tko smo to MI, da odlučujemo o tuđim pravima?! :? na osnovu naših spoznaja o rupama. najlakše je nonšalantno izjaviti: ja sam ti konzerva, kad se ne radi o tvojoj gujici (figurativno mislim ) i o tvojim pravima (recimo nasljedstva i sl.). znaš, ja sam ti antisemit i smatram da su židovi škrti. znaš, ja sam ti rasist i smatram crnce nižim bićima. znaš ja sam ti tradicionalno odgajana, moje dijete kleči na kukuruzu kao što je to činio i moj čukundida. ja sam inače šovinistkinja i smatram da hercegovci ne bi trebali imati pravo da posvajaju. eto, tak'a sam. trep-trep okicama.

dvoje ljudi se vole i žele tu ljubav okruniti time da stvore obitelj ?! to je neprirodno ? :? to je vrijedno prezira ? i to imam prilike čitati na roditeljskom forumu gdje se svaka forumašica busa u majčinska prsa i hvali svojim pomlatkom (i poneke i muževima ) ?! al' ne, vama heteroseksualnim ženama je dozvoljeno razviti majčinske osjećaje, a homoseksualne žene ako žele biti majke trebaju se ukalupiti u normalu. gledati osobu samo kroz prizmu toga da postoji ta (vražija) rupa, pa i kad se radi o (hipotetički) bliskoj osobi, mi je... nemam teksta. zar ništa ama baš ništa drugo se ne može vidjeti u tim osobama nego kako se ševe ?! :/ ... mda, ima ona teorija o latentnom homoseksualizmu

zar da ja sudim nekome na osnovu njegovog političkog uvjerenja, rasi ili boji kože, seksu? čemu toliki strah ? od najezde podivljalih hordi homoseksualaca koji demoliraju nazorovu u potrazi za djetetom ?! zar nisu osobna djela i predispozicije svakog ponaosob bitni kriteriji pri posvajanju ?! zašto se dozvoljava pojedinačnim osobama da usvajaju djecu, pa i one time oduzimaju nekom heteroseksualnom paru mogućnost posvojenja. zašto se dozvoljava da se posvaja više od jednog djeteta?! koliko bi od vas dozvolili milanki opačić da posvoji dijete kao što je to učinila?! krenimo od toga da je samohrana, pa onda još da je esdepeovka , da ne idem prebrojavati njena krvna zrnca...

( sad će me odmah pol foruma izbrisati zauvijek iz svog virtualnog života )
    otkud ti samo ta ideja ?! pa vidiš statistike, sad će te preplaviti pp-ovi ljubavi... naravno, čiste, prirodne, platonske, heteroseksualne.

Stranica 4 od 39 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •