Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Što s neiskorištenim godišnjim kad odeš na komplikacije?

anita.anic7

Početno Što s neiskorištenim godišnjim kad odeš na komplikacije?

Molim ako mi netko zna odgovoriti na pitanje:kako iskoristiti pravo na korištenje godišnjeg odmora tekuće 2008.godine ako sam od 23. 6. 2008. ostala kući uz preporuku liječnika zbog rizične trudnoće? Inače sam u radnom odnosu na neodređeno kod istog poslodavca 7 godina, radim kao prodavač u trgovačkom obrtu. Godišnji mi iznosi 24 radna dana. Knjigovođa obrta predlaže mome poslodavcu da mi isplati godišnji odmor u trajanju 12 dana. Mislim da to nije po zakonu, da imam pravo na svih 24 dana. Jesam li u pravu i gdje mogu to potvrditi?
    Hvala unaprijed, pozdrav!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zašto nisi prvo uzela go, a nakon toga otišla na čuvanje trudnoće?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Godišnji možeš koristiti i kasnije, ali ne bih ti preporučila da prekidaš komplikacije, nego da iskoristiš godišnji prije otvaranja porodnog dopusta, ali ne duže od kalendarskog mjeseca, jer ćeš u protivnom morati ponovo nositi na obračun prosjek za porodiljsku naknadu.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako ti plaća nije veća od 4250 kn (limit na komplikacijama), ja bi pristala na isplatu tih dana.
    danas je baš bilo na dobro jutro hrvatska da ako radnik ne iskoristi cijeli godišnji može tražiti poslodavca da mu isplati "naknadu štete", tj. da mu na taju način isplati te dane (ja sam isto mislila da se ne smije)

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da ne otvaram novu temu, iako je moje pitanje malo specificno: naime, sto je s nama prosvjetarima koji imamo kolektivni godisnji? ja sam od 27. 2. na komplikacijama, od 9. 6. na porodiljnom, termin za dva tjedna, a kod nas na faksu kolektivni godisnji pocinje 21. 7. zna li tko, mogu li ja to poslije iskoristiti? mislim poceti raditi nakon 6 mj. porodiljnog, a mm ce uzeti drugih 6. sad kad bi ja mogla prekinuti porodiljni sa 5 mj. pa uzeti taj svoj godisnji, a njemu ostane jos jedan dodatni mjesec...?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj manal prvotno napisa
    da ne otvaram novu temu, iako je moje pitanje malo specificno: naime, sto je s nama prosvjetarima koji imamo kolektivni godisnji? ja sam od 27. 2. na komplikacijama, od 9. 6. na porodiljnom, termin za dva tjedna, a kod nas na faksu kolektivni godisnji pocinje 21. 7. zna li tko, mogu li ja to poslije iskoristiti? mislim poceti raditi nakon 6 mj. porodiljnog, a mm ce uzeti drugih 6. sad kad bi ja mogla prekinuti porodiljni sa 5 mj. pa uzeti taj svoj godisnji, a njemu ostane jos jedan dodatni mjesec...?
    Mislim da možeš iskoristiti svoj godišnji do 30.06.2009, međutim u zakonu stoji da godišnji prenosiš u sljedeću godinu ukoliko si u prethodnoj iskoristila prvi dio od najmanje 12 dana ( bez obzira što radiš u prosvjeti).

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala piplica! pitat cu nasu tajnicu kad im prodju godisnji, ali ona bas nesto nije informirana ni zainteresirana da pomogne... :/

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Re: Što s neiskorištenim godišnjim kad odeš na komplikacije?

Citiraj anita.anic7 prvotno napisa
    Molim ako mi netko zna odgovoriti na pitanje:kako iskoristiti pravo na korištenje godišnjeg odmora tekuće 2008.godine ako sam od 23. 6. 2008. ostala kući uz preporuku liječnika zbog rizične trudnoće? Inače sam u radnom odnosu na neodređeno kod istog poslodavca 7 godina, radim kao prodavač u trgovačkom obrtu. Godišnji mi iznosi 24 radna dana. Knjigovođa obrta predlaže mome poslodavcu da mi isplati godišnji odmor u trajanju 12 dana. Mislim da to nije po zakonu, da imam pravo na svih 24 dana. Jesam li u pravu i gdje mogu to potvrditi?
    Hvala unaprijed, pozdrav!
    godišnji se ne smije isplatiti, kompenzirati ni ništa drugo već iskoristiti. ako ga imaš u cjelosti onda ga možeš iskoristiti do 30.06. 2009 godine

onda ti propada.

a tražiš zakonsku odredbu gdje to piše.

evo

Ništavost odricanja od prava na godišnji odmor

Članak 49.

Ništav je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

da ne otvaram posebno temu pitanje se veže uz postojeću. ako je radnica bila na komplikacijama od 08/07 i od 12/07 na porodiljnom do 2008 godine prosinca da li ima pravo koristiti godišnji odmor za 2007. i /ili 2008. godinu i do kada to može učiniti. koliko sam ja upoznata i kako smatram da jest godišnji za 2007. je propao, al me buni za 2008. jer nije radila ni dana u toj godini a vraća se krajem godine kao što sam već navela?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nije joj propao godišnji za 2007.!!! ako je otišla na komplikacije u 08/07 znači da je radila punih 8 mjeseci u 2007. i ima pravo na cijeli godišnji za 2007. g. ako taj godišnji nije iskoristila prije komplikacija može ga koristiti čim se vrati u prosincu, bitno je da ga počne koristiti prije isteka godine. pravo joj nije propalo ako ga nije iskoristila do kraja lipnja jer ovaj uvjet ne vrijedi kod porodiljnog.

katarina27

Početno

Molim pomoć, naime moj poslodavac tvrdi da nakon povratka s porodiljnog što je za 20 dana nemam pravo na puni godišnji odmor, već pravo na samo 5 dana....ima li tu istine? Iako čitam ovdje da to ne bi trebalo biti tako.

Moj slučaj je slijedeći....na komplikacijama sam od veljače 2007....rodila sam u 9. mjesecu te godine , pa mi 15.9. ove godine ističe porodiljni...znači nisam radila skoro cijelu prošlu godinu i niti jedan dan u ovoj do sada.

Imam li pravo u ovoj godini koristiti svoj puni godišnji ili samo tih 5 dana koje su mi odredili, i imam li pravo na godišnji od prošle godine?

Zahvaljujem.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Katarina, na lanjski godišnji nemaš pravo, ali za ovu godinu imaš pravo na cijeli godišnji. Ne znam koliko imaš dana, ali minimalno je 18 dana.

katarina27

Početno

Hvala puno, onda ću se za taj godišnji probati i izboriti.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Evo, ako mogu i ja dodati svoj primjer:
    na komplikacijama sam od srpnja ove godine (nisam prije komplikacija iskoristila godišnji za ovu godinu); rodit ću u veljači slijedeće godine, znači ako sam (teoretski) godinu dana na porodiljnom onda se vraćam u veljači 2010 na posao.
    Imam li pravo na godišnji i koji i kada?

Usput (ali ne toliko bitno), mogla bih ostati 3 godine na porodiljnom pa me zanima kako bi se sve onda odvijalo?

Najbitnije zasad mi je ovogodišnji godišnji, koji sam "zaradila" (radila sam do 15.7.08.) ali sam ga propustila iskoristiti jer je to navodno bilo moguće samo prije početka korištenja komplikacija, jeli tako?
    Unaprijed hvala na tumačenju.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

godišnji za 2008. nisi morala iskoristiti prije komplikacija, ali si trebala jer u tvom slučaju ako ostaneš na porodiljnom jednu ili tri godine on ti propada. naime taj godišnji bi mogla koristiti da se npr. vraćaš na posao tijekom 2009. i ne iskoristiš porodiljni do kraja. međutim ako se vraćaš 2010. ne možeš koristiti godišnji iz 2008. g. Dakle kad se 2010. vratiš na posao ili nakon tri god porodiljnog imaš pravo na godišnji za tu godinu u kojoj se vraćaš.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Mislim da možeš iskoristiti svoj godišnji do 30.06.2009, međutim u zakonu stoji da godišnji prenosiš u sljedeću godinu ukoliko si u prethodnoj iskoristila prvi dio od najmanje 12 dana ( bez obzira što radiš u prosvjeti).
    Prevedeno na moj slučaj:
    Radila do 10mj 2007, rodila 20.12.2007., vračam se radit 22.12.2008.
    Imam li pravo na godišnji za 2008- koji mogu prebaciti u 2009 ali SAMO ako se vratim raditi u 2008 (što i hoću) i ako iskoristim 12 radnih dana godišnjeg u 2008? Znači da zapravo mogu prenjeti u 2009 samo moj godišnji(koji iznosi 22 dana) -12 dana?

To mi je važno jer bih onda prekinula mjesec dana radije porodiljni i tražila da mi pišu da sam na GO. Više mi se isplati ako ništa drugo onda financijski.đHvala puno na odgovoru.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da. Točno. (ali 22-12 dana = 10 dana za 2009.)

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Mala01 prvotno napisa
    Citiraj piplica prvotno napisa
    Prevedeno na moj slučaj:
    Radila do 10mj 2007, rodila 20.12.2007., vračam se radit 22.12.2008.
    Imam li pravo na godišnji za 2008- koji mogu prebaciti u 2009 ali SAMO ako se vratim raditi u 2008 (što i hoću) i ako iskoristim 12 radnih dana godišnjeg u 2008? Znači da zapravo mogu prenjeti u 2009 samo moj godišnji(koji iznosi 22 dana) -12 dana?

To mi je važno jer bih onda prekinula mjesec dana radije porodiljni i tražila da mi pišu da sam na GO. Više mi se isplati ako ništa drugo onda financijski.đHvala puno na odgovoru.
    Ne trebaš G.O. prekidati mjesec dana ranije, nego samo par dana ranije, ako se ne varam 12.12.2008, jer ćeš od tada do kraja mjeseca/godine iskoristiti dvanaest dana starog godišnjeg.
    Ostatak od deset dana možeš iskoristiti odmah u siječnju (ako želiš sve u komadu) ili kasnije do 30.06.2009.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, da. Mislila sam tako, da mi onda ostaje još 10 dana u 2009.

Još samo jedan detalj:
    Da li moram prvo početi raditi nakon što prekinem porodiljni (ono tipa vratit se na posao bar jedan dan) pa tek onda iskoristiti tih 12 dana GO u 2008, ili mogu prekinut porodiljni, nastavit s 12 dana GO i onda doći na posao? I da li to sve mora biti u 2008?

(jesam ga sad zakomplicirala, ali nadam se da će netko znati odgovor )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Još samo jedan detalj:
    Da li moram prvo početi raditi nakon što prekinem porodiljni (ono tipa vratit se na posao bar jedan dan) pa tek onda iskoristiti tih 12 dana GO u 2008, ili mogu prekinut porodiljni, nastavit s 12 dana GO i onda doći na posao? I da li to sve mora biti u 2008?

Moraš se vratiti na posao barem 1 dan kako bi stekla pravo na godišnji odmor za 2008.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa

Još samo jedan detalj:

Moraš se vratiti na posao barem 1 dan kako bi stekla pravo na godišnji odmor za 2008.
    Zaista?
    Kod nas (državna služba) svi su godišnji odmor koristili direktno po isteku/prekidu porodiljnog :?
    Neke kolegice iz privrede također...
    Možda najbolje da pita.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hvala mamma san!

piplica, ma budem ja pitala, ali mene zanima kako stoji u Zakonu jer u mojoj firmi ti dosta toga ide "prema dogovoru" pa bih voljela znati koja su mi prava, a onda ću se dogovoriti s njima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Općenito možeš direktno sa rodiljnog na godišnji, ali samo ako si već s osnove rada stekla pravo na g.o., odnosno da si u 2008.g. bila barem jedan dan na poslu.

No, ako si cijele godine na rodiljnom dopustu i vraćaš se krajem godine, moraš biti na poslu barem 1 dan da bi stekla pravo na g.o. u istoj godini. Inače nema g.o.-a.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Može još jedno slično pitanje, za jednu kolegicu? Termin poroda joj je 6.2.2009. Jučer je čula da treba odmah na bolovanje radi komplikacija u trudnoći. Njoj je ostalo još 10 (radnih) dana GO ove godine. Prvo je mislila iskoristiti taj ostatak godišnjeg odmah, pa nakon toga otvarati komplikacije. Mene zanima, zar ne bi njoj bilo bolje odmah krenuti na komplikacije u trudnoći, i onda tempirati da tih 10 dana godišnjeg iskoristi neposredno prije otvaranja porodiljnog dopusta, to bi bilo negdje od Božića ove godine do 8.1. Bi li ona onda na taj način stekla pravo na godišnji odmor za 2009. godinu, budući da bi "radila" osam dana u 2009. godini, i onda bi taj godišnji za 2009 mogla iskoristiti kad se u 2010. vrati na posao. To bi bilo idealno, a zanima me je li izvedivo? Napominjem da joj iz naše kadrovske kažu neka godišnji iskoristi odmah, njima je tako valjda najjednostavnije.
    Puno hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sandra111, ako može neka radije sada iskoristi g.o. iz dva razloga:
    1. bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći je medicinski indicirano i ne može se prekidati samo tako.
    2. kod obračuna naknade za rodiljni bi joj kombinacija bolovanje pa g.o. pa rodiljni narušilo prosjek. I to dosta, da ne kažem drastično.
    Na ovaj način, prosjek plaća koji joj je obračunat prije bolovanja, biti će joj osnovica za obračun rodiljne naknade (samo delimitirano).

Ako se na posao vrati u 2009. g. nakon rodiljnog dopusta ili djelomočno iskorištenog roditeljskog dopusta moći će ostvariti pravo na g.o. za 2009.g.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Puno hvala na odgovoru. Ja sam samo razmišljala o tome kako bi bilo jako zgodno imati "dva" godišnja odmora kad se vrati na posao nakon porodiljnog. Ovo za prosjek se nisam ni sjetila, moram priznati...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Godišnji nakon porodiljnog – molim hitnu pomoć!

Pozdrav svima!

Radim u osnovnoj školi i 15.11. je mom sinu 1. rođendan kad bih se trebala vratiti s porodiljnog dopusta na posao.
    Trebam pomoć u vezi s ostvarivanjem prava na godišnji odmor.
    Naime, mislim da imam pravo na godišnji odmor u ovoj godini, ali moram raditi barem 11(?) dana. Voljela bih koristiti godišnji odmah u kontinuitetu nakon porodiljnog – tako da idem raditi npr 15.12.

Imam li ja pravo na to? Je li netko to tako napravio? Na temelju kojeg dokumenta (zakona, kolektivnog ugovora, pravilnika čega već…) mogu zahtijevati to pravo s obzirom da ne očekujem preveliko razumijevanje školske administracije odnosno ravnateljice?

Molim hitno odgovor jer su me zvali da (sutra) dođem u školu na dogovor.

Baš se ne razumijem u zakone i te stvari pa je svaka pomoć dobro došla.
    Znam da me razumijete – ne želim se odvajati od njega ako još ne moram. Mjesec dana dulje bi mi puno značilo, a njemu, vjerujem, još i više.

Hvala svima.
    Pozdrav. Barbara.
    PS. u dosadašnjim postovima nisam našla odgovor na moje probleme...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Godišnji nakon porodiljnog – molim hitnu pomoć!

Citiraj Barbara Mag. prvotno napisa
    Pozdrav svima!

Radim u osnovnoj školi i 15.11. je mom sinu 1. rođendan kad bih se trebala vratiti s porodiljnog dopusta na posao.
    Trebam pomoć u vezi s ostvarivanjem prava na godišnji odmor.
    Naime, mislim da imam pravo na godišnji odmor u ovoj godini, ali moram raditi barem 11(?) dana. Voljela bih koristiti godišnji odmah u kontinuitetu nakon porodiljnog – tako da idem raditi npr 15.12.

Imam li ja pravo na to? Je li netko to tako napravio? Na temelju kojeg dokumenta (zakona, kolektivnog ugovora, pravilnika čega već…) mogu zahtijevati to pravo s obzirom da ne očekujem preveliko razumijevanje školske administracije odnosno ravnateljice?

Molim hitno odgovor jer su me zvali da (sutra) dođem u školu na dogovor.

Baš se ne razumijem u zakone i te stvari pa je svaka pomoć dobro došla.
    Znam da me razumijete – ne želim se odvajati od njega ako još ne moram. Mjesec dana dulje bi mi puno značilo, a njemu, vjerujem, još i više.

Hvala svima.
    Pozdrav. Barbara.
    PS. u dosadašnjim postovima nisam našla odgovor na moje probleme...

Barbara, ne stignem isčitavati kolkektivni ugovor. No, nekako pretpostavljam da se radi o osnovnoj školi?

Ovo su ti stranice Sindikata hrvatskih učitelja http://www.shu.hr/dokumenti/ pa da se možda informiraš o svojim pravima. Možda se i jave neki učitelji/učiteljice koje bi ti mogle pomoći sa tumačenjem kolektivnog ugovora (čak ga ne mogu niti otvoriti na web-u). Na ovim stranicama imaš i telefonski broj Sindikata, pa probaj odmah ujutro nazavati.

OPćenito, po Zakonu o radu imaš pravo na godišnji odmor već i nakon prvog dana rada u ovoj godini. No, kako je to definirano vašim kolektivnim ugovorm, u ovom trenutku ne znam. :/ Ako do sutra ne uspiješ naći rješenje, potraži sindikalnog povjerenika u svojoj školi. Trebao bi ti pomoći.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I mene isto zanima, baš ću se raspitati kod svoje donedavne sindikalne povjerenice vezano za nas prosvjetare. Kod mene je slična situacija, tj. čekam me dogodine jer mi je termin početkom 11.mjeseca.
    Znam da treba paziti na to da se opće odredbe zakona protežu i za nas, tj. nije sve svedeno samo na kolektivni ugovor.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Barbara možeš koristiti godišnji točno kako si i planirala, najaviš godišnji za 2008., iskoristiš ga i vratiš se na posao. I ja sam tako i nije bilo nikakvih problema. Nigdje ti to ne piše osim u nekim tumačenjima i materijalima sa seminara. Ako te baš budu tražili napismeno ( a ne bi trebali ako imaju pravnika koji to treba znati) obrati se gđi. Drača u TEB da ti daju pismeno tumačenje.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj božana prvotno napisa
    Barbara možeš koristiti godišnji točno kako si i planirala, najaviš godišnji za 2008., iskoristiš ga i vratiš se na posao. I ja sam tako i nije bilo nikakvih problema. Nigdje ti to ne piše osim u nekim tumačenjima i materijalima sa seminara. Ako te baš budu tražili napismeno ( a ne bi trebali ako imaju pravnika koji to treba znati) obrati se gđi. Drača u TEB da ti daju pismeno tumačenje.
    Hvala na odgovorima.
    Na kraju je ispalo da su u skoli iz MZOs-a rekli da mogu koristiti samo dio godisnjega sada, a dio pod praznicima pa su mi dali da koristim godisnji za vrijeme porodiljnog dopusta. Znaci prekidam porodiljni i na godisnjem sam.
    Sve u svemu, idem raditi 3 dana nakon sinovog rodjendana, ali cu dobiti placu umjesto porodiljne naknade. Nisam se htjela zamjerati ravnateljici i ulaziti u sukobe, ali mislim da su me smuljali i zakinuli.
    MM je htio zvati ravnateljicu i traziti objasnjenje (na temelju kojeg propisa mi uskracuju pravo na godisnji), ali mu nisam dala da ne bi bilo nepotrebnih konflikata...

Iako sam se ja pomirila s vjerojatnom nepravdom, nadam se da ce drugi imati vise hrabrosti i srece...

BTW. Ako nekom ustreba, ocitovanje/savjet gdje. Draca u TEB-u se placa 400 kn (pitao MM).

Pozdrav. Barbara.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

uf, nisam znala da naplaćuju.
    zakinuli te jesu, ali ti ćeš najbolje znati šta je za tebe i tvoj posao najbolje tako da i ja mislim da se nema smisla natjerivati ako će od toga biti više štete.

Goge avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

unaprijed se ispričavam, ali nemam vremena niti uvjeta (dva bubana kikića, a mama sama s njima) da sa punom koncentracijom iščitavam odgovore na ovu temu i tražim sličnost sa mojom situacijom.

imam li pravo na godišnji ako sam od 07/2007 do 01/08 na komplikacijama, a porodiljni traje do kraja 02/09. ako imam, radi li se o godišnjem za 2007 ili.... ( totalna sam tuka za te stvari)

unaprijed zahvaljujem vama strpljivim i susretljivim poznavateljicama radno pravnih područja

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

što je s ovogodišnjim godišnjim? može li se prvo iskoristiti ga pa onda na komplikacije? nisam sigurna budući je tek siječanj ... unaprijed hvala.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Drage vrsne pravnice, molim vas da mi odgovorite za moju situaciju ili me uputite na Zakon u kojem to mogu iščitati:

otvorene su mi komplikacije u trudnoći s 8. siječnja 2009., termin poroda je 3.5.2009., tako da se vraćam na posao u svinju 2010.

Imam li pravo koristiti svoj GO za 2009. kad se vratim u 2010. (do 30. lipnja 2010.) s obzirom da sam u 2009. radila tjedan dana?

U kojem zakonu stoji na kojoj osnovi imam pravo na korištenje GO nakon određenog broja odrađenih dana? Hvala.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pa zar nitko ne zna odgovor, ili možda trebam pričekat ponedjeljak?
    Božana, mamma_san u vas se uzdam!

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Imam i ja pitanje.
    Vratila sam se sa porodiljnog 07.11.2008.g., i u 2008.g. nisam uopće koristila godišnji jer kod starog poslodavca nisam mogla koristiti u zimi nego samo po ljeti, sad sam otišla na novi posao, da li imam pravo sada iskoristiti taj stari godišnji?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa
    Drage vrsne pravnice, molim vas da mi odgovorite za moju situaciju ili me uputite na Zakon u kojem to mogu iščitati:

otvorene su mi komplikacije u trudnoći s 8. siječnja 2009., termin poroda je 3.5.2009., tako da se vraćam na posao u svinju 2010.

Imam li pravo koristiti svoj GO za 2009. kad se vratim u 2010. (do 30. lipnja 2010.) s obzirom da sam u 2009. radila tjedan dana?

U kojem zakonu stoji na kojoj osnovi imam pravo na korištenje GO nakon određenog broja odrađenih dana? Hvala.
    Ja isto stajem u red za ovo pitanje.

S time da ću ja u ovoj godini raditi puno više, ali sigurno ne duže od 4 mj.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O korištenju godišnjeg odmora imaš u Zakonu o radu.

U svakom slučaju, bilo bi ti bolje da si g.o. iskoristila u ovoj godini prije otvaranja bolovanja. Jer isti (kao stari godišnji) nećeš moći iskoristiti u 2010 ako nisi u ovoj godini iskoristila barem 12 dana godišnjeg u komadu (jer po Zakonu tek onda možeš prenositi g.o. u narednu godinu), a u godini u kojoj ćeš koristiti stari g.o. (znači u 2010) ćeš ga moći iskoristiti ako si u prethodnoj radila barem 6 mjeseci.

Ovo je u Zakonu o radu. No načini korištenja definitivno ovisi i o tvojem poslodavcu, vašem pravilniku o radu, tvojem ugovoru o radu te eventualno potpisanom kolektivnom ugovoru.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj llella prvotno napisa
    Imam i ja pitanje.
    Vratila sam se sa porodiljnog 07.11.2008.g., i u 2008.g. nisam uopće koristila godišnji jer kod starog poslodavca nisam mogla koristiti u zimi nego samo po ljeti, sad sam otišla na novi posao, da li imam pravo sada iskoristiti taj stari godišnji?
    da.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

O korištenju godišnjeg odmora imaš u Zakonu o radu.

U svakom slučaju, bilo bi ti bolje da si g.o. iskoristila u ovoj godini prije otvaranja bolovanja. Jer isti (kao stari godišnji) nećeš moći iskoristiti u 2010 ako nisi u ovoj godini iskoristila barem 12 dana godišnjeg u komadu (jer po Zakonu tek onda možeš prenositi g.o. u narednu godinu), a u godini u kojoj ćeš koristiti stari g.o. (znači u 2010) ćeš ga moći iskoristiti ako si u prethodnoj radila barem 6 mjeseci.
    Ovo je u Zakonu o radu. No načini korištenja definitivno ovisi i o tvojem poslodavcu, vašem pravilniku o radu, tvojem ugovoru o radu te eventualno potpisanom kolektivnom ugovoru.
    Mamma_san, puno ti hvala, baš sam si to i mislila, međutim rekli su mi da je dovoljno odradit par dana početkom 2009., očito tumačenja zakona u praksi nisu jednoznačna, hoću reći radi se i o dogovoru s poslodavcem/drž.firma, kod nas uglavnom daju korištenje GO bez obzira na navedeno, znam curu koja ga je koristila.

Isto tako mi je rečeno da ne mogu koristit GO za 2009. prije 30. lipnja 2009. jer se dotad može koristiti samo GO iz 2008., osim naravno ako to izričito zatražim kao iznimka jer nam ni rješenja za godišnji odmor za 2009. nisu napisana, pa nemam na temelju čega tražit korištenje GO za 2009. onaj iz 2008. sam sad u potpunosti iskoristila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lili, logično mi je da ako imaš neiskorišteni godišnji iz prethodne godine, prvo njega koristiš pa onda novi g.o.

No, ako nemaš starog godišnjeg, novi godišnji možeš početi koristiti odmah (pod pretpostavkom da imaš prava na to).

Ali opet...sve ti ovisi o poslodavcu i internim pravilima (koja pak ne bi trebala biti u suprotnosti sa Zakonom o radu).

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

i ja imam pitanje? Ja sam na komplikacijama od 10.2007,rodila i sad na porodiljnom do godine dana dijeteta, ja trebam na posao 23.6.2009. Posto u mojoj firmi godišnji traje 18 dana i koristi se u točno određeno vrijeme jedan dio u 7 mj a drugi u 12mj, i sta sad ja tu mogu iskoristit od starog godišnjeg ili dali cu odmah moći na godišnji u 7 mj čim počnem radit?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vesna2102 prvotno napisa
    i ja imam pitanje? Ja sam na komplikacijama od 10.2007,rodila i sad na porodiljnom do godine dana dijeteta, ja trebam na posao 23.6.2009. Posto u mojoj firmi godišnji traje 18 dana i koristi se u točno određeno vrijeme jedan dio u 7 mj a drugi u 12mj, i sta sad ja tu mogu iskoristit od starog godišnjeg ili dali cu odmah moći na godišnji u 7 mj čim počnem radit?
    Vesna2102,
    s obzirom da u 2008.g. nisi radila, onda nisi niti stekla pravo na godišnji za tu godinu.

Znači, kad se vratiš na posao u 2009.g. nećeš imati nikakvog "starog" godišnjeg, već samo novi za 2009.g. Za korištenje tog godišnjeg odmora, morati ćeš se dogovoriti sa poslodavcem.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

da li to znači da je Vesni propao godišnji iz 2007.?

jer koliko sam shvatila imala je pravo na godišnji u prosincu 2007. ali je bila na bolovanju pa ga nije iskoristila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa
    da li to znači da je Vesni propao godišnji iz 2007.?

jer koliko sam shvatila imala je pravo na godišnji u prosincu 2007. ali je bila na bolovanju pa ga nije iskoristila.
    da, propao joj je. Taj g.o. iz 2007. mogla je iskoristiti kao "stari g.o." do 30.6.2008., da je radila..

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mamma san,može pomoć?

Na komplikacijama sam od 11.mj.2008 i primam naknadu od cc 2600 kn.
    Ostao mi je neiskorišten cijeli godišnji od 19 dana.

Zanima me da li se meni uopće isplati koristit taj godišnji između komplikacija i porodiljnog (zaboravila sam reći da mi je plaća cc 3000 kn).

Unaprijed hvala!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Lili, logično mi je da ako imaš neiskorišteni godišnji iz prethodne godine, prvo njega koristiš pa onda novi g.o.

No, ako nemaš starog godišnjeg, novi godišnji možeš početi koristiti odmah (pod pretpostavkom da imaš prava na to).

Ali opet...sve ti ovisi o poslodavcu i internim pravilima (koja pak ne bi trebala biti u suprotnosti sa Zakonom o radu).
    jedan dio ne shvaćam, spomenula si nužnih 6mj rada u određenoj godini.
    Ja imam još samo 4 dana godišnjeg za 2008., radim normalno(kao i čitavu 2008.).
    29.1 imam pregled na kojem ću saznat dali moram ležati daljni dio trudnoće.
    Imam li ja onda pravo potrošiti od 29.1.na dalje ta 4 dana (to znam da imam) i SAV GODIŠNji ZA 2009. (mada sam radila samo 29 dana u 2009.), pa tek onda ići na bolovanje/porodiljni?!
    Hvala.

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa

jedan dio ne shvaćam, spomenula si nužnih 6mj rada u određenoj godini.
    Ja imam još samo 4 dana godišnjeg za 2008., radim normalno(kao i čitavu 2008.).
    29.1 imam pregled na kojem ću saznat dali moram ležati daljni dio trudnoće.
    Imam li ja onda pravo potrošiti od 29.1.na dalje ta 4 dana (to znam da imam) i SAV GODIŠNji ZA 2009. (mada sam radila samo 29 dana u 2009.), pa tek onda ići na bolovanje/porodiljni?!
    Hvala.
    Mislim da imaš jer ja sam na komplikacijama od 12/2008 i uredno mislim iskoristiti godišnji za 2009. jer u mojoj firmi to se može.

chiara30 ako ti je plaća cca 3000 kuna sa prijevozom i gablecom onda se tebi niti ne isplati prekidati komplikacije jer kad si na godišnjem dobiješ samo manji dio za prijevoz i gablec (barem kod nas) i sad za cca 200 kuna ti se ne isplati prekidati pa započinjati komplikacije.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hvala uporna,tako sam i ja mislila možda manje primim za tih 19 dana nego što ću taj mjesec primit za komplikacije

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •