laky je napisala u jednom postu koji me zaintrigirao

meni u svoj priči nije jasno ,jel se provjeravva estradiol na dan štoperice??ja sam po svom odprilike znala stanje JS a o tom je pisao i dr Radončić
Ipak, u nacelu, stvari stoje ovako:
- folikul je zreo kada ima promjer od najmanje 15-16mm, ili estradiol u serumu oko 200-250pg/mL
- razina estradiola kod vise folikula (dakle, kod stimulacije) obicno se izracunava na temelju formule: broj folikula x 250; obrnuto, bilo koja vrijednost estradiola podijeljenja s 250, dat ce ugrubo broj zrelih jajnih stanica
- u spontanome ciklusu, cini se tehnicki najsigurnije pratiti samo estradiol; u trenutku kada dosegne vrijednost od 150-180 pg/mL, i pogotovo ako je LH negativan, davanje 250ug Ovittrella obicno dovede do zrele stanice koja se dade "uhvatiti" nakon 34-36h. Ukoliko je LH pozitivan, onda je aspiraciju bolje uciniti nakon 24h
- odlicna "strategija" za dobivanje stanica je i koristenje antagonista GnRH ("Cetrotide" ), koji moze JAKO dobro sluziti upravo u stanjima kada je LH poceo rasti.
i sad ja imam pitanje mada naslućujem odgovor ali moram se uvjeriti da li je i kod inseminacije poželjno provjeriti razinu estradiola iako se ne punktiraju folikli?