ježić prvotno napisa
Klomifen i Femara se oba koriste kod blagih stimulacija. E sad, klomifen stanjuje endometrije, femara navodno ne. No femara originalno nije lijek za liječenje neplodnosti nego se koristi u onkologiji kod liječenja određenih malignih bolesti dojke. Femara je i daleko skuplja od klomifena. Znam da neke žene ne reagiraju dobro, ili uopće na klomifen pa im doktori daju femaru. Također, mislim da se femara daje u nekim slučajevima kad je FSH visok. Ali u svakom slučaju, doktor je taj koji ti mora odrediti terapiju. Nemoj nikako nabavljati sama femaru ako ti je doktor odredio klomifen!
Što se tiče broja inseminacija, meni nisu predvidjeli nikakav broj. U Petrovoj ti to nejde po takvom sistemu, ne predviđaju unaprijed neuspješan postupak, nego se za svaki idući dogovaraš nakon što doneseš negativne rezultate. Evo, ja sam tek sad nakon trećeg neuspjelog postupka uspjela dogovoriti da me stave na listu za IVF u 9. mjesecu, a u međuvremenu ćemo prije godišnjeg odraditi još jednu inseminaciju, čisto da nam vrijeme ne prođe u prazno. Ja sam za sad bila tri mjeseca za redom na inseminaciji s klomifenom i očito mi je stanjio endometrij, tako da sad imam jedan mjesec pauze, a onda klomifen + estrofem, koji služi za debljanje endometrija.
Ne bih te htjela obeshrabriti, i uvrijediti one kojima je AIH uspio, ali ja i dalje stojim iza činjenice da AIH ima uspješnost svega 8%, što je jako slabo. Ukoliko dijagnoza ne zahtijeva suprotno, nekakvo je nepisano pravilo da se odrađuju barem 3 inseminacije prije izvantjelesne oplodnje. Ne znam gdje si ti u postupku, ali ako je moguće, probaj dogovarati stvari što više unaprijed, ako možeš. Npr., probaj dogovoriti 2-3 inseminacije, ali nek te već sad stave na listu za IVF. Da sam ja mogla dogovoriti tako, onda sad nebi morala na 4. AIH i čekati IVF tek na jesen.
No prije svega, sretno s testom! Možda ti sve ovo gore napisano uopće neće ni trebati!