mari mar.....ja sam se sama odlučila za inseminaciju i dr se složio.a i neda mi se čekat 6mj kada sam upisana za ivf.ja ti nemam mira![]()
Vedrei
Nije to nista naopako. Tako to ponekad biva da se zbog loseg spermiograma Aih preskoci, onda se spermiogram popravi pa i Aih postane opcija.
Sretno vam i plodno inseminiranje zelim, djevojcice!
pa da sigurno od klomifena on stanjuje endometrij....tako je i meni bilo kad sam pila klomifen.
Držim fige da uspije![]()
tražim po internetu o mirovanju nakon inseminacije i ništa mi nije jasno, pa ako nekome je na ovoj temi, bilo bi mi drago da to podijeli sa mnom.
propisano mi je mirovanje od 2 tjedna, znači uglavnom ležim, relacija krevet wc, uz to sam na utrogestanu 3x2 vaginalno i na folacinu od 5mg.
nije mi jasno jel baš potrebno ovako strogo mirovanje, jer čitam da neke cure idu normalno na posao, koliko to mirovanje uopće ima efekta na samu trudnoću i to da se jajna stanica ugnijezdi kako treba?
mislim, ako se nešto treba primiti primit će se bez obzira ili sam zabrijala?
Po meni, nije potrebno mirovanje. Ako nemaš naporan fizički posao, po meni je i bolje da radiš i normalno živiš jer će ti tako vrijeme brže proći.
Uzmi u obzir da cure koju ostanu u drguom stanju sexanjem nemaju pojma da su trudne sve ovo vrijeme koje bi ti trebala mirovati. Tako da...
Slažem se s phiphy......ja sam jedna od onih koja je odmah išla na posao (ok, ne odmah taj dan)......ne vidim zašto bi trebalo strogo mirovanje, odnosno ležanje.....moš se malo pripazit, tipa da ne dižeš nešto teško ili bavljenje nekim sportom i slično, ali mislim da sve ostalo kao i inače![]()
hvala na odgovorima.
pazim se ja, još me više pazi mm, imam osjećaj da sam kraljica matica, ništa mi ne da raditi. ah, ti muški.
samo je stvarno teško stalno ležati, sav se pokočiš.
Nemoj stalo ležati. Kažu da je bolje lagana šetnja od ležanja jer onda cirkulacija radi, bolja je prokrvljenost maternice i sl.
Mislim da je to dvotjedno mirovanje na otpusnom pismu zapravo u svrhu ishodovanja bolovanja, ukoliko ti to treba, a ne baš realna preporuka. Ja bi usmeno dobila uputu sve normalno, a na papiru bi pisalo mirovanje do bete...
Maca papučarica ti je dobro napisala. Napisano mirovanje je za bolovanje, bez toga ti tvoj dr. ne bi imao na temelju čega otvoriti bo.
Nakon AIH-a se možeš i sexat' pa sad ti vidi...![]()
Meni je dr. čak i rekao da poslije aih-a imamo i "domaću zadaću"!A cure su ti sve lijepo napisale... sretno i da bude uspješan.......
![]()
odljepila sam se od kreveta.
problem je u tome, i to je jedina zamjerka petrovoj, što sve moraš sam pitati, kao da se ja razumijem u aih, i radim to svaki dan, pa znam što treba, a što ne.
jedine upute koje sam dobila nakon aih je da se javim svom ginekologu glede terapije, i da napravim betu za 14 dana.
za ostalo sam zaskočila med. sestru.
koliko sam čitala po netu, sve je to nekako različito od doktora do doktora, npr. ja sam nakon inseminacije ležala 30 minuta, dok drugdje čitam da to uopće nije važno, pa ti sad znaj.
što se tiče sexa, rečeno mi je da isti dan nakon aih imamo još jedan odnos navečer, a onda da počnem s utrogestanima. nikakav daljnji seks nitko nije spominjao.
plus što mene i mm pere paranoja da se nešto ne dogodi bebi, ako je eventualno došlo do trudnoće, znam da je možda to nekome blesavo, ali eto nažalost pušemo na hladno.![]()
pa da u svakoj bolnici je drugačije.....ja sam odležala u bolnici 2h i onda kući, ma da ako će se uhvatiti uhvatit će se.....a da od med. sestre saznaš najviše to je istina!
Evo da vam se i ja pridružim ako me primate. Dijagnoza: sekundarna neplodnost,2005 ostala trudna prirodno,a sad muku mučimo već 3 god...3/2011 spontani u 8 tjednu isto prirodna trudoća. MM Oligoasthenoteratozoospermia i čudom se svi čude kako imam dvije trudoće iza sebe. Ja sam radila Hsg i sve prohodno. Trenutno sam u postupku AIH u Vinogradskoj, tj. u petak je bila prva folikulometrija u prirodnom ciklusu 14mm vodeči folikul,u ponedjeljak idem opet. Ne nadam se previše jer mi nije ni jasno zašto me šalju na AIH s tako lošim spermiogramom,al eto...pridružila sam se vama da jer znam da ću tu naići na razumjevanje...na poslu imam problema već sad jer nisam iz Zg i svaki put kad idem u Zg trebam slobodan dan tako da me sve strah kako će to ići jer imam dogovoren AIH za 4.,5.,6. mj....
Pozdrav cure,ja sam krenula sa folikulometrijom,prvi AIH, sekundarni sterilitet, mm Oligoasthenoteratozoospermia, ja ok...7 dc jedan folikul 14mm...
Ayan hvala na dobrodošlici!
Sva sam nervozna i nikakva valjda zato jer mi je prvi put. Jel kasnije postane lakše?
vjerujem da postane lakše što se tiče same inseminacije , jer znaš što očekivati i što trebaš raditi.
meni je sam postupak bio ok, osjetila sam samo kad mi je stavljen spekulum, ostalo ništa, bilo je potpuno bezbolno.
bilo mi je važno da imam doktora i bolnicu kojem vjerujem, i tu su se stvarno pokazali brižni i dragi.
tek nakon inseminacije nastupa borba, pa ti tu neće biti lakše.
ja sam sad malo nervozna jer čekamo betu, onda si nervozan jel se beta dobro dupla, onda jel bebi prokuca srce, pa jel se sve normalno razvija, itd.
uglavnom imat ćeš posla kako god okreneš.
ali sve to vrijedi kad na kraju primiš bebu u ruke.![]()
Ayan želim ti visoku betu!!!!! Kad je vadiš?
Danas 10 dc folikul je samo jedan 19mm i doc je rekao danas u 22 štoperica,a u srijedu ujutro inseminacija. Za štopericu ću otić ovdje na hitnu da mi je daju jer se sama ne usudim. Kako vi to prakticirate? A što se tiče mirovanja pitala sam danas i rekli su mi da radim sve dalje normalno ko da ništa nije bilo. S obzirom da se aktivno bavim aerobikom rekli su mi da nastavim i dalje bez ikakvog straha. Odmah sljedeći dan idem na posao tako da mirovanja nema. Ayan koliko sam čitala tebi su preporučili mirovanje? Posao mi je više-manje sjedenje za kompom tako da tu nema problema ali za aerobik mi je malo čudno,ali su me uvjeravali da smijem...sad sam zunjena,šta vi mislite ?![]()
Smiješ se baviti aerobikom, zašto ne? To bi značilo da cure koje se npr. bave prof. sportom nikad ne bi ostale u drugom stanju. A ostaju. Druga je stvar ako ćeš brinuti dok si na aerobiku da li ti se baš sad pokušava embrijić implantirati, a ti cupkaš i ne daš mu mira
. No ne ide to baš tako jer da ide, ni mene ni sestre ne bi bilo na ovom svijetu
. Ako ćeš biti mirnija, napravi malu pauzu od aerobika, ali realno, nema potrebe. Preporuka mirovanja je jedino iz razloga da, ako doista želiš, možeš ići na bolovanje. Bez preporuke mirovanja, tvoj soc. dr. ti ne može otvoriti bolovanje.
ARIANM hvala na lijepim željama.
betu vadim sad u četvrtak, pa ćemo vidjeti jel se nešto primilo.
štopericu sam dobila u petrovoj u 22 h, ali možeš ići i na hitnu, ako ti bolnica nije blizu.
napisali su mi mirovanje na otpusnom pismu, ali mislim da sam ja to previše doslovno shvatila. sad sve uglavnom normalno radim, također sam aktivno trčala prije inseminacije, ali sad se jednostavno ne usudim, primjetim kad sam duže aktivna da me počne jače boljeti i stezati u trbuhu.
želim ti puno sreće u srijedu, i naravno velikuuuuuuu betu!
samo hrabro naprijed!
Posljednje uređivanje od Ayan : 23.04.2012. at 15:22
Cure, nemate razloga mirovati nakon inseminacije. Meni su rekli da nastavim sve po starom i raditi, i vježbati i sve ostalo. Ja sam ostala trudna nakon treće inseminacije i evo sada smo u 24. tjednu. Štopericu mi je dva puta muž dao, a zadnji put sam si sama u trbuh, ne boli i nije teško kako se čini u teoriji.Sretno s postupcima i betama!
Hvala vam svima na savjetima,mislim da ću nastaviti sa areobikom samo malo laganijim tempom. Znam da sam vam već dosadna ali imam još jedno pitanje: jel treba nešto posebno ponijeti na inseminaciju od higijenskih potrepština?
Dagnja to je bila treča sreća,čestitam ti!!!
Ponašaj se normalno i radi ono što tebi odgovara, ali nema zabrana. Jedino ako se ti ne osjećaš ugodno, onda uspori tempo. Ne znam na koje higijenske potrepštine misliš, ali meni nije trebalo ništa. Eventualno si stavi uložak u gaćice za slučaj da budeš imala spotting, ali ništa posebno ti ne treba.
Da, nama je bila treća sreća, hvala ti! Sretno još jednom i da uskoro javiš pozitivnu betu.![]()
Da na to sam mislila,kod nas u bolnici traže uvijek one vatene uloške da se ima...znači ništa posebno mi ne treba...
Baš sam nervozna sva već od jutra,popodne radim do 23h mi je smjena i pošto putujem na posao prije ponoći nisam u krevetu,a dizanje je već u pet jer nam do Zga treba dva sata autom...štopericu su mi dali jučer na hitnoj bez problema...samo da mi se rješit ove nervoze,ne znam kako ću se skoncentrirat na poslu danas...znam da vam je čudno što sam takva,al ja sam inače jako emotivna osoba i sve nekako uzimam k srcu,na sve reagiram tako,što u ovom slučaju nije dobro,znam,al potrudit ću se očvrsnut malo. Baš mi puno znači što sam se učlanila ovdje pa mogu to podjelit s nekim...
ARIANM bilo bi dobro uzeti dnevni uložak, meni se dogodilo da sam lagano krvarila poslije, ostalo ti ništa ne treba, naravno nemoj zaboraviti povesti muža.
držim fige...
Posljednje uređivanje od Ayan : 24.04.2012. at 09:35
Nadam se da ovdje mogu pitati jer smatram da cure koje tu pisu da su to sve vec prosle.....trenutno sam u fazi priklupljanja papira za mpo 2.5 idemo na pravno i psih savjetovanje po povrde i nadamo se da ce bit u 6 mj prvi postupak.. kad prikupim sve idemo na inseminaciju ili prirodni ivf..(prije ce bit inseminacija cini mi se) zanima me ako mi moze tko reci koliko dugo se cekaju nalazi za mene i mm za krvnu grupu,rh faktor i markeri na hiv i hepatitis b i c???unaprijed zahvaljujem..
Mi smo čekali nekih 5-6 dana!
ma ni meni nije nitko gledao nalaze.... ako do sad dr. nije tražio pa neće valjda sutra praviti neki problem oko toga..... sretno!
donatela, ne znam gdje radiš te nalaze. Ja sam u Puli za markere čekala nekih 15 dana, s time da se moraš naručiti. Naručuješ se krajem mjeseca za prvi tjedan u idućem mjesecu. Krvna grupa i Rh faktor su gotovi odmah drugi dan i za njih se ne naručuje. Eto, nadam se da sam pomogla. Sretno![]()
možda se to razlikuje od bolnice do bolnice?
ovo smo mi trebali za inseminaciju u petrovoj:
1. svu dosadašnju dokumentaciju (to su bili hormoni, spermigoram, ogtt, veliki koagulogram i još neke krvne pretrage, da ih sad ne nabrajm, a koje smo radili prije samog postupka, da se uopće vidi gdje smo)
2. kg, rh faktor
3. biljege na hepatitis, hiv, war
4. papa test i brisevi cerviksa
5. vjenčani list i potvrda od psihologa i pravnika
meni su pregledali jel imam sve nalaze, možda zato jer sam bila prvi put.
Posljednje uređivanje od Ayan : 25.04.2012. at 09:12
Evo danas sve prošlo super,bezbolno totalno,nisam ni osjetila. Biologica me ugodno iznenadila sa spermiogramom-pokretljivost prije obrade je bila 50%, a nakon obrade 67% a volumen 20 miliona superrr jer nam je zadnji nalaz pokretljivost bila 14% a volumen 8 miliona. I sad slijedi ono najgore a to je čekanje.....pijem utrogestan 3 x 1 100 mg...a od nalaza me nisu pitali za ama baš ništa...prvi put sam dala nalaz pape,briseva,hsg-a i spermiograma i to je sve...ležala tamo 10 min i cijeli dan provela u šopingu s rodicom koja treba rodit za mjesec dana...i sutra na posao
AYAN sutra je tvoja beta,javi odmah kako je bilo!!!!
Cure, jučer sam odradila svoj 1. AIH. Bilo je bezbolno, stvarno nisam ništa ni osjetila. A bilo me je tako strahSutra moram još na kontrolu da dr vidi da li je bila ovulacija i onda slijedi čekanje. Ležala sam tamo 15 min i još popodne otišla raditi jer sam se stvarno dobro osjećala, a i dr mi je rekao da nije potrebno mirovati.
ARIANM, vidim da si i ti jučer bila na AIH-u, sad ćemo zajedno čekati![]()
Dino84 sretno nam bilo. Mene jedino brine što mi ni jučer prije postupka,a ni sad poslije nisu radili uzv tako da nemam pojima dal je bila ovulacija ili ne. Pitala sam zašto mi ne rade uzv i rekli su mi da nema potrebe jer štoperica drži max. 72 sata a spermiji žive isto toliko tako da mora bit sve u redu. Doma smo još jučer navečer i danas ujutro obavili posaoi sad čekanje. Po meni je ovulacija bila negdje po noči jer me jučer desni jajnik gdje je bio folikul jako bolio a danas više ne boli. S obzirom da kod nas ne vade betu u bolnici da ne idem u Zg rekli su mi da pričekam 14-16 dana ako ne dobijem onda napravim test i ako je pozitivan onda idem u Zg vaditi betu.
Meni su jučer prije inseminacije radili UZV da vide da li je folikul dovoljno velik i sutra moram opet na UZV da dr vidi da li je bila ovulacija. Mislim da se to dosta razlikuje od bolnice do bolnice. Ja recimo, nisam dobila ništa za piti, a vidim da ti piješ utrogestan. Mene cijelo vrijeme nešto probada i zateže u jajnicima, a pošto inače nemam ovulacije ne znam da li je to ovulacija ili nešto drugo. Dr mi nije ništa rekao ni za test ni da vadim betu, možda će to sutra.
Mene obično boli onaj jajnik na kojem je folikul,ovaj put je to bio desni i točno ga osjećam pa ti je možda to to...
U Rijeci rade UZV prije inseminacije jer, za razliku od Zgb, ne koriste štopericu u postupku, ravnaju se samo po UZV.
I u Osijeku rade uzv prije inseminacije (bar dr.P.radi) i dobijemo ovitrelle.....
dino 84 kako mislis da se treba narucit za vađenje krvi za hepatitis b i c wtf???' ne kuzim....meni to nitko nije rekao pa racunala sam da idem u Pulu to obaviti kad budemo isli po potvrde o pravnom i psih testiranju pa da tada usput na transfuziologiji to sve obavimo...(zivimo u Labinu)a mm nije jednostavno bas dobit slobodan dan na poslu i svako malo đirat do Pule evo sad me ova informacija da se treba narucit za to bas izbacila iz takta...uh...Bas cu zvati transfuziologiju tamo di se rade ti markeri i zamolit da nas naruce za 2.5og jer jedino tada nam je zgodno doci...drukcije neznam kako cemo....a joooj...
Arianm...meni su dali popis stvari koje sve trebam prikupit prije nego idem u bilo koji postupak mpo bilo da je inseminacija ili ivf neke sam nalaze vec i imala kao sto su brisevi,papa,hormoni ali moram sve ponavljati jer neke stvari nesmiju biti starije od 3ili 6mj prije postupka a papa nesmije biti stariji od godine dana,.,.sad to sve bice ovisi od bolnice do bolnice...ja sam u kbc Rijeka...
sad moram napravit te markere i krvnu grupu,izvadit potvrdu od javnog biljeznika o vanbracnoj zajednici,obavit pravno i psih testiranje,hormone 3dc sam napravila sad nove,još moram briseve kad mi zavrsi menga i novu papu ako je starija od godine dana i sad mi opet stvara problem i ta papa test jer se ceka nalaz po misec dana i neznam dali se moze naknadno donjeti dali mogu na konzultacije za postupak doc bez novog pape jer na konzultacije idem krajem 5og a inseminacija ili prirodni ivf ce mi bit u 6om mjesecu...
Dino84 kako se osjećaš? Mene su jučer križa bolila na poslu,ali mislim da je to bilo zato jer sam došla bez potkošulje jer mi je bilo prevruče, a inače je uvijek nosim. Sad samo tražim simptome...al ne znam kako će to sve završiti jer je na poslu ludnica,radim 100 na sat i još i nočne smjene...
Donatela mene za sad nisu ništa tražili tako da ja šutim dok me ne traže...