Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: OSB ploce umjesto parketa, laminata i slicnih obloga

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno OSB ploce umjesto parketa, laminata i slicnih obloga

...jel stavljao netko???

jer ja bi isla u avanturu postavljanja poda od OSB ploca

podloga su parketi
    njih ne bi vadila
    nego bi samo stavila neki stiropor ili nesto izmedju (neki majstor mi je rekao kak se to tocno zove, al sam zaboravila :/ ) i onda na njega OSB tako da mi se sve izravna jer trenutno mi je pod u nekoliko nivoa, a to mi se ne svidja

ono kaj mene muci s tim OSB plocama je to sto su velike, pa mi se cini da se te velike povrsine nece bas dobro drzat tj da ce se klimat ili razdvajat ili kaj ja znam kaj kad se na njih stavi namjestaj i slicno

dakle... ima li itko tko je stavio OSB ploce umjesto poda, a da se sad gorko ne kaje sto mu je to palo na pamet?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Stavili kumovi od MM-a prije 3 mjeseca u sobu veličine 60 kvadrata, ali su stavljali fuge između ploča jer se ne daju stisnut do kraja, ljepili su ih drvofiksom i tri puta lakirali. Oni su imali samo betonsku deku, na nju stavili stiropor pa OSB ploče. Može se stavljat i na parket.

Meni se osobno to jako sviđa, a najviše mi se sviđa to kaj kad staneš na njih golom nogom su dosta tople, puno toplije od laminata i parketa, a meni to izgleda super.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Obrada je ista kao i kod drveta( piljenje, bušenje, glodanje). Treba izbjegavati direktan kontakt s tlom i vodom Prije ugradnje ploče se moraju klimatizirati najmanje 48 sati. Za velikoplošnu unutarnju ugradnju bez dotoka zraka OSB-ploče nisu preporučljive, jer ljepila kojima su iverice prešane u ploče sadrže formaldehid i prirodne terpene koji ispravaju.
    http://images.google.hr/imgres?imgur...HR267%26sa%3DG

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stavili kumovi od MM-a prije 3 mjeseca u sobu veličine 60 kvadrata, ali su stavljali fuge između ploča jer se ne daju stisnut do kraja, ljepili su ih drvofiksom i tri puta lakirali. Oni su imali samo betonsku deku, na nju stavili stiropor pa OSB ploče. Može se stavljat i na parket.
    :D jes
    znala sam ja da ima jos ljudi koji misle da je pod od OSBa super
    (mislim ja bi rado seljacki pod, al onaj koji mi se svidja kosta skoro 300 kn kvadrat...)
    laminat necu... skroz i je odbojan taj materijal

sad me malo obeshrabrio ovaj link od MGrubi... ali ako se dovoljno puta prelakira, ne bi trebao bitio problem s tim isparavanjima, kaj ne?

bum cesce luftala

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mukica,ak nećeš vaditi parkete i još na njih staviti stiropor pa onda ploče-
    koliko će ti se povisiti razina poda? Moraš misliti i na štokove,vrata i općenito dojam niže prostorije. :/

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

povisit ce mi se taman tolko kolko treba
    imam jedna vrata i za njih mi nije vazno sto ce bit vislji prag, mozda cak i bolje jer su kupaonska i trebace vise vode da bude poplava i po sobi, ak ce poplave ikad biti

a to sto ce mi glavna prostorija bit 3 -5 ili xy cm niza bas me zabole
    meni je vaznije i draze da mi je pod svugdje istog nivoa jer je to sve jedan veliki otvoreni prostor, koji je trenutno na 3 nivoa s razlikom od 2-5 cm i to me uzasno nervira

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na jednom specijaliziranom forumu dobila sam neke savjete vezane uz postavljanje OSB ploca, pa cu ih podjelit s vama

Ako se odlucis na tu akciju moraces u svakom slucaju da stavljas rostilj od camovine kao za brodski pod, bez toga nemoj ni da pokusavas.
    U svakom slucaju SRETNO!
    Roštilj nije nužan, ako se kao podloga koristi stirodur, mislim na onaj tvrdi stiropor koji se postavlja ispod betonskih glazura ili pearlit nasip za suhe estrihe (knauf). Ali jedan sloj ploča nije dovoljan. Potrebno ih je postaviti dva, i to tako da se spoje vi gornjih i donjih ne preklapaju, postavljanje u križ.

Prvo se postavi najlonska folija (parna brana) na pod,
    Zatim stirodur ili nasip u sličaju većih neravnina,
    Nakon toga prvi sloj ploča,
    I na kraju parket ili seljački pod ili drugi sloj ploča koje se prebruse i polakiraju kao parket.

Ali svakako ne treba štedjeti na podlozi.

Tako nešto nisam još radio, ali sam se dosta raspitao oko toga jer planiram urediti pod u radioni na taj način.
    xy je napisao:
    ....Potrebno ih je postaviti dva, i to tako da se spoje vi gornjih i donjih ne preklapaju, postavljanje u križ.
    ....

S ovim se slazem...

S druge strane, mislim, samo mislim, da bi bilo moglo ploce postaviti i na slican nacin kao laminat, na spremljenu ravnu cvrstu podlogu, sa jednim slojem sundjerastog najlona ispod (koristi se za laminat)
    Pa ako je ravna podloga, mogao bi se postaviti na spužvicu, ali je jedini problem kako riješiti razilaženje po spojevima, jer na današnji laminati s euroklikom se ne razilaze po spojevima kao nekadašnji koji su se španali i lijepili, a kod OSB-a je spoj klasičan (utor-pero). Mislim da bi se zbog velike površine ploča spojevi jako dilitirali.

Riješenje bi bila spužvica, pa dva sloja ploča zalijepljena jedan za drugi.
    Imao sam priliku vidjeti jednog parketara, kako je prije postavljanja parketa lošu glazuru sanirao tako da je prvo na pod nalijepio ivericu 12 mm i to PUR pjenom, i nakon toga je na nju nalijepio parket. Samo nisam siguran kako je uspio postiči da mu pur pjena ne podigne previše ivericu. Bio sam tamo prije i nakon radova, ali pod je idealno ravan.

Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno

Po zdrav svima, nzm koliko je tema aktivna jos, ali me zanimaju informacije u vezi OSB ploča, tzv ploća od iverice ako ne grijesim...Msl sam da stavljam sebi na pod to, pa me zanimaju iskustva, da li je ko stavljao prije.Uradjena mi je podloga profesionalna, stavljen prije stiropol, pa najlon i na njemu izlivena podloga, pa me zanima kad bi stavljao sad OSB ploče jeli bi morao nesta stavljati ispod njih ili direktno na podlogu?

Hvala.

ivica9 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2015

Početno

Ja ih imam u sobi i dobro je, gore sam si stavio samo tepih.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

taj OSB na podu mi je prekrasan: imaju prijatelji nekih 10-ak i vise godina. izgleda lijepo, moze i uz modernu kombinaciju, prakticno, relativno jeftino...

Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno

Citiraj josipal prvotno napisa Vidi poruku
    taj OSB na podu mi je prekrasan: imaju prijatelji nekih 10-ak i vise godina. izgleda lijepo, moze i uz modernu kombinaciju, prakticno, relativno jeftino...
    Da li se mogu stavljati samo na podlogu, i kolika im je cijena po kvadratu?Kakvo je za odrzavanje?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •