Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Nisko željezo i dohrana ???

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno Nisko željezo i dohrana ???

Neki dan bila kod pedijatra i pošto je mali blijed vadili nalaze, po nalazima je anemičan i dr. preporučila Ferrum Lek i Pikovit sirupe.
    Rekla nam je da mu počnem davati žumance i da pije crvena sokiće (što go to značilo) 8 i po mu je mjeseci i strah me dati mu žumance pošto ima AD, a imao je reakciju na proteine KM poslije samo 3 flašice adaptiranog, od tada isključivo dojen do 6,5 mj.
    Kako povećati željezo sa dohranom?
    Da li bi ste vi dali žumance?
    Koju dohranu?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam da li si mu uvela meso,ali ja bih to uradila. Teletinu,jagnjetinu,junetinu...pa to malo izmesas sa blitvom,brokolijem,spanatom...odvolje ti.
    Ja mom malcu gledam da svaki dan za rucak stavim nesto crveno,zeleno,belo ili zuto.Tako da njegov ruckic izgleda: meso(ne svaki dan,otprilike 4 puta nedeljno),brokoli,krompir,sargarepa. Ili blitva,karfiol,sargarepa. 'Imas milion kombinacija,samo gledas da svaki dan ispostujes da malac pojede nesto sto je bogato gvozdjem i da mu dajes dosta c vitamina jer on vezuje to gvozdje.
    Ja jos nisam dala zumance mojem detetu a ima skoro 10 meseci,nekako me strah. Mada ne vidim razlog posto do sada nije ninasta pokazao reakciju.
    Mozes mu umesto sokica dati vocni caj za bebe obogacen c vitaminom.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajde ti nama napiši kolika mu je razina hemoglobina i hematokrita, imala sam negdje tablicu sad ću probat naći pa staviti link da možeš usporediti da li vam je potreban lijek ili samo hrana obogaćena željezom.

inače nemoj se povoditi za tom "bljedunjavošću" moje dijete je ko krpa cijeli život jer sam i ja blijeda i nikad niko anemičan. razina željeza se ne mjeri rumenim obrazima, a većina naših liječnika propisuje željezo ko vodu.

kad krene sezona grožđa navalite.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mamita ostavila dr. nalaze u kartonu u DZ ali znam da mu je Hemoglobin 98, a za Hematokrit stvarno neznam. Mi smo svi blijedi, ali smo i pomalo anemični.
    Bebana_2006 još nisam bila počela sa mesom pa ću sada polako krenuti, pokušaću i žumance jedan dan pa ako nebude nikakve reakcije super.
    Da li bi pomoglo da ja uzimam više željeza, pošto ga dojim?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da mozes i ti uzimati malo vise gvozdja ali je bitno da uzimas i c vitamin da to gvozdje moze da se iskoristi.
    Ne znam da li mozes naci REVITU ,obogacenu gvozdjem.To mozes davati i bebi kao sokic,odlicna je za imunitet.
    Polako kreni ili sa mesom ili sa jajetom,nemoj sve odjednom da ne bi dobilo neku reakciju. Samo polako i sve ce biti u redu. Ja ti savetujem da prvo pocnes sa mesom,teletina,junetina,jagnjetina posle perad. A kad to probate onda tek zumance. Nemoj zuriti,ima vremena-jesce to citav zivot.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mi jedemo dosta prosa - jer ima zeljeza a L je imala zeljezo na donjoj granici- uz to jrdrmo npr visnje iz naseg vrta zbog bolje apsopcije zljeza

koliko ja znam zeljezo se ne izlucuje kroz mlijeko-tj suplement se ne izlucuje u dovoljnoj mjeri tako da nisam sigurna koliko bi to pomoglo

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

evo namjernica koje imaju dosta željeza a smiješ davati djetetu od 8,5 mjeseci - u mg na 100g namjernice:
    1. piletina 1.8 (bijelo meso - prsa 1.1)
    2.janjetina 2.7 (but), kotleti 2.2
    3. puretina 1.4 (batak 2.2)
    4. integralna riža 1.3
    5. smeđa tjestenina 2.3
    slijede namjernice koje se broje na 200g:
    7. cvjetača 2.2
    8. brokula 2.6
    9. krumpir 2.5
    10. mrkva 4.2
    banana (150g) ima 1.1mg željeza

Evo, nadam se da sam ti malo pomogla.
    Upoće ne kužim zakaj toliko dojene djece ima problema sa željezom u krvi (i moj nećak isto i to jako je nisko). A da ti provjeriš svoje željezo, pa si ga malo nabildaš, možda će onda u tom mlijeku biti više željeza za malog. Nemam ovo pojma, pretpostavljam samo.

Dionea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj triplemama prvotno napisa
    Mamita ostavila dr. nalaze u kartonu u DZ ali znam da mu je Hemoglobin 98, a za Hematokrit stvarno neznam. Mi smo svi blijedi, ali smo i pomalo anemični.
    Bebana_2006 još nisam bila počela sa mesom pa ću sada polako krenuti, pokušaću i žumance jedan dan pa ako nebude nikakve reakcije super.
    S obzirom na nalaz hemoglobima radi se o anemiji i liječenje preparatima željeza je nužno. Ovdje je više od važnosti vrijednost MCV- a, od samog hematokrita jer se po tome vidi da li je anemija zbog nedostatka željeza. Uglavnom, bebe imaju zalihu željeza do oko 6 mjeseci starosti, a kasnije im treba unos iz vana. Na žalost majčino mlijeko ne sadžava dovoljno željeza da pokrije potrebe bebe iznad 6 mjeseci starosti bez obzira da li dojilja uzima preparate željeza ili ne. Najbolji izvor željeza koje se u visokom postotku resorbira iz probavnog trakta je crveno meso ( teletina, junetina).

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    evo namjernica koje imaju dosta željeza a smiješ davati djetetu od 8,5 mjeseci - u mg na 100g namjernice: ...
    Ja cu samo nadodati psenicni gris na popis.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Dionea prvotno napisa
    Citiraj triplemama prvotno napisa
    Mamita ostavila dr. nalaze u kartonu u DZ ali znam da mu je Hemoglobin 98, a za Hematokrit stvarno neznam.
    Najbolji izvor željeza koje se u visokom postotku resorbira iz probavnog trakta je crveno meso ( teletina, junetina).
    ovo je točno, kuhaj juhu - zato što se radi o tekućini lakše se apsorbira u organizmu. Trebala bi davati i vitamin C jer pomaže absorpciji željeza u organizmu.
    Namjernice koje imaju puno vitamina C, a možeš davati djetetu od 8,5 mjeseci:
    1. cvjetača 138 mg na 200 g
    2. brokula 220 mg na 200 g

E sad, kivi ti ima 150 mg na 150 g, ali nisam ziher da to djetetu od 8,5 mjeseci možeš davati, čujem da je čest alergen. Neka me neka cura koja zna točno ispravi.

Inače, pšenični griz ti ima samo 0,5 mg željeza na 50g, tako da i nije neki izvor željeza, ali o.k. ako usporediš količinu namjernice, pa može i to.
    Žumanjce je super izvor željeza: 19g sadrži 1.4mg željeza, ali to ne možeš davati djetetu od 8.5 mjeseci. Imaš ti i drugih namjernica kojima ćeš mu podebljati željezo, a koje možeš davati - evo cvjetača ti je zakon jer uz dosta željeza ima i puno vitamina C koji poboljšava apsorpciju željeza. Kuhaj na pari, ne vodi, da sačuvaš vitamine jer ti se vitamini ubijaju pretjeranim kuhanjem. Ja bi dodala i koju kap maslinova ulja da što više vitamina iz povrća sačuvaš i da ih dijete apsorbira.
    Inače, donja granica željeza za djecu do 12 g ti je 110, tako da ti lijepo probaj hranom naknaditi taj manjak željeza.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

dodatak: ne teleću i juneću juhu, to nije za dijete od 8,5 mjeseci, nego pileću, a i nije ti neka velika razlika u količini željeza između piletine i teletine nekih 0,4 mg na 100g (teletina), za junetinu ne znam.

Dionea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Razlika između mesa i bilja jest ta da je u mesu željezo u jednom spoju koji se zove hem i lakše se resorbira nego željezo vezano u fitospojevima kako je u bilju.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Može li i nama lista namirnica za bebicu od skoro 7 mjeseci pliz

M. je isključivo dojena beba bio do 6 mjeseci, sad smo na par žličica dnevno mrkve, pure, integralne riže, jabuke...klasika

U subotu je bio u Klaićevoj pa mu je napravljena KKS iz koje se vide slijedeće vrijednosti: hemoglobin 109, hematokrit 0,33

Ići ćemo sutra, prekosutra pedijatrici koja će nam ziher dati neki preparat ali mene zanima što mu mogu za sada dodati u prehranu.
    Hvala!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

banane, marelice (sad ih ima i moja ih jede friške, zagrabim žličicom meso koru bacim, jako ih voli), mrkva (to je bila jedna od prvih povrtnih namjernica koju sam joj dala i jedino od povrća što je u početku jela, što me dovodilo do ludila, ali ne brini to se kod beba promijeni), brokula, cvjetača, integralna riža.
    109 hemoglobin ti i nije toliko nisko, djeci do 12 g. je normalan hemoglobin 110 (najniži, naravno), tak da ne brini prviše, možeš ti to hranom nadomjestiti.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala cure bili na odmoru pa nismo odgovarali

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja se borim sa manjkom željeza cijeli život. A sada i Luka.

NAjviše željeza se dobije konzumiranjem mesa i to pileći i pureći batak. Puno C vitamina.
    Ono što je važno, a što rijetko tko kaže je da se moraju izbjegavati mliječni proizvodi sat vremena prije ili sat vremena poslije nakon preparata za željezo ili npr. izbjegavati jesti kombinaciju mesa i mlijeka.

Špinat + mlijeko 0 bodova i sl.

Kad smo se počeli pridržavati toga uspjeli smo napuniti feritin na jedno duže vrijeme. :D

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jel ko spomenuo ciklu?

za malo stariju djecu, sezona je kupina i borovnica

ivorka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

S koliko može cikla i u kojoj kombinaciji bi bila prihvatljiva malim bebama?

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Sandrich prvotno napisa
    Ono što je važno, a što rijetko tko kaže je da se moraju izbjegavati mliječni proizvodi sat vremena prije ili sat vremena poslije nakon preparata za željezo ili npr. izbjegavati jesti kombinaciju mesa i mlijeka.

Špinat + mlijeko 0 bodova i sl.

Kad smo se počeli pridržavati toga uspjeli smo napuniti feritin na jedno duže vrijeme. :D
    Zna li netko odnosi li se ovo i na mm?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ms. Mar ni ja nigde nisam našla podatak da li se to odnosi i na majčino mleko.
    I Nađi je hemoglobin bio 98, posle 2 bočice Ferrum leka koje smo razvukli na 4 meseca (nije pila svaki dan) i pojačane ishrane sad nam je hg 115 :D Dojila je kad je htela, nisam uspela da izvedem to da ne sisa sat pre i sat posle jela.
    A na meniju nam je bilo: riba svaki dan jer meso neće da jede uopšte, kelj, blitva, peršun u svako jelo, brokoli, znači svo tamno zeleno povrće, proso svaki dan za doručak, i puuuuuuuno grožđa.
    triplemama i mi imamo AD, i ja nisam insistirala na tim kritičnim namirnicama, nisam dala ni bobičasto voće, ni jaje, nikakve sokove. Tamno zeleno povrće i riba (vi možete i meso ako voli) i redovan unos voća zbog C vitamina. I Ferrum lek (od koga, neverovatno nije imala zatvor, čak je i super kakala).

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Da se i mi javimo. Larini nalazi su sljedeći :eritrociti 5,31 vrijednosti 3,8-5,1
    hemoglobin 108 vrijednosti 120-160, hematokrit 0,35 vrijednosti 0,37-0,47
    MCV 66 vrijednosti 82-103 fl.

Nalaz je napravljen 19.02.2009. kad je Lara imala virozu sa temperaturom.
    Dobila ferrum lek sirup 2x2,5 ml dnevno i c vitamin tabletice po jednu dnevno izmrviti u tekućinu i popiti radi bolje apsorpcije željeza.
    Problem je što Lara povrati željezo čim joj dam u usta i ne znam kako da joj ga dam. Probali i domaći sok od mrkve napravljeni jabuke ocijeđene ne pali, nije htjela par dana niti jesto sa žlicom jer smo ju htjeli prevariti sa željezom. Molim savjete kako dati željezo jer je stvarno nisko.
    mame od nas

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

lasada,
    evo mene opet i ovdje.

mislim da nalazi nisu alarmantni, pogotovo zato što ste ih napravili za vrijeme viroze a tada su vrijednosti uijek niže od uobičajenih... Tako da mislim da ti ne bi bil loše ponoviti nalaze, vjerujem da će biti dosta bolji.

ferrum lek neće piti ni moja m. NEMA ŠANSE.
    Kupila sam joj u ljekarni floradix tonic s željezom i vitaminima. to je neki biljni tonic koji sad pijemo i m. i ja, i stvarno nam se željezo popravilo. (ja sam se inače dosta mučila s anemijom u raznim fazama života, i teško podnosila razna željeza, ali ovo mi je super. preporučila prijateljica apotekarica).
    e sad, ono ima nešto malo manje (za 1/4 manje) željeza po mg nego ferrum lek...

i da, piše da je za djecu od godinu dana, ništa ne piše za manje... :/

ajde ponovi nalaze pa ćeš biti mirnija, a ako je malo sniženo željezo to možeš i iz hrane nadoknadit (uz dosa truda i mozganja).

mi vam držimo fige, a pogotovo da malena ne bude više bolesna

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    jel ko spomenuo ciklu?

za malo stariju djecu, sezona je kupina i borovnica
    Upravo željela reći, uzviknuti: ciklu!

Sve ono što je gore već spomenuto ima željeza, ali tjestenine, griz, banane (meso uopće neću spominjati jer ga iz vrlo jasnih zdravstvenih razloga ne jedemo) je puno škroba...pa, ako i daje u jednu ruku - u drugu ruku oduzima neke zdrave namirnice iz tijela...

Dajem Nili svježu (ne kuhanu) naribanu ciklu, crveni kelj pupčar, a i rogač (ja ga koristim u mljevenoj varijanti zajedno s jabukom) je pun željeza...

Mislim da je i brusnica odlična (sada je jedemo suhu)!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ljekovitost

Ljekovita vrijednost cikle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je korisna i u liječenju slabokrvnosti, osobito u djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.

Ona je i vrlo važna namirnica u prehrani vegetarijanaca jer sadrži određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog podrijetla, dok ga u povrću uglavnom nema. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi, a pomanjkanje tog vitamina izaziva pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti.

Cikla sadrži i jod. Prisutnost joda ciklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja; stoga se preporučuje i starijim osobama.

Zbog sadržaja selena cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma.
    Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije.
    Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna.
    Ciklu možete konzumirati bilo u kojem obliku bez ikakvih nepovoljnih posljedica i ograničenja, lako je probavljiva i ne utječe negativno na sekreciju želuca.

Zahvaljujući prisutnosti antocijana koji cikli daju crvenu boju, utječe na obnavljanje krvi, suzbija rast stanica tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja. Osim toga, betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i obrambeni sustav organizma.
    Višestruko ljekovito djelovanje cikle na ljudski organizam u kombinaciji s vrlo pristupačnom cijenom predstavlja pravu blagodat za zdravlje dostupnu svima.

http://www.zemljani.com/forum/viewtopic.php?t=731

ili jednostavno napravi kašicu: cikla, jabuka, mrkva sa malo vode, ili u sokovnik
    nema boljeg

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Joj cure baš vam hvala punooo ste pomogle, idemo u akciju odmah u subotu da nam naša teta koja ima voćarnu da donese ciklu iz tropa.
    Pusa mame i hvala punnnoo!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i proso ima željeza.. pa ond aprosen kaša s jabukom..moj malac to obožava

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa
    Problem je što Lara povrati željezo čim joj dam u usta i ne znam kako da joj ga dam.
    i moj mali već pije željezo skoro 2 mj. nije tjeo na špric kako je pedica rekla, pa sam ja stavila 40ml prokuhane vode u bočicu, željezo, vitamin c, i par zrnčića bejbi čaj od kamilice i sad pije ko velike

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zmiksati 1 bananu i 5-6 listova svježeg špinata = ukusno, ko frape, a ima željezo + vitamin C
    i kalcija , i ostalih divota

napraviti u sokovniku (ja ga imam u multipraktiku) : cikla (regenerira tijelo i krv) + jabuka

tijelo najbolje reagira na prirodne oblike minerala i vitamina

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    zmiksati 1 bananu i 5-6 listova svježeg špinata = ukusno, ko frape, a ima željezo + vitamin C
    i kalcija , i ostalih divota

napraviti u sokovniku (ja ga imam u multipraktiku) : cikla (regenerira tijelo i krv) + jabuka

tijelo najbolje reagira na prirodne oblike minerala i vitamina
    :D :D ovo je super. Ovo ću ja raditi za sebe i malu. Proljeće je i imam neki osjećaj umora (tako svako proljeće). S time da, riba26, špinat nije za dijete mlađe od 12 mjeseci. Za ciklu, nisam ziher, ali sam ja maloj dala tek nakon 12 mjeseci.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zamjeniš špinat sa matilovcem, blaži okus

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.zemljani.com/forum/viewtopic.php?t=237

brokula , svjež, je također odlična za željezo

Brokula je također puna kalcija i magnezija neophodnih za jake kosti, zube, nokte i živce, te željeza koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga ćete jedući brokulu spriječiti malokrvnost. Dodajući brokulu obrocima, možete iskoristiti i njene prednosti za ljepotu. Ona sadrži beta-karoten (biljni oblik vitamina A) koji održava kožu zdravom i poboljšava ten.

Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

http://www.zemljani.com/forum/viewto...ighlight=sezam

Ne zaboravimo na sezamove sjemenke....

bozenabal

Početno

imam jedno pitanjce-tražim namirnice koje NE sadrže željezo ni Cvitamin,trebam napravit jednu pretragu koja zahtjeva da tj.dana ne konzumiram takve namirnice,a nigdje ne mogu pronaći koje su to! help!

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

i nama je hgb 110 i pedica je rekla da nema potrebe za dodacima zeljeza jer smo tek poceli dohranu pa cemo hranom nadoknaditi...ali beban nije neka izjelica, i sve se svodi na 2, 3 male kasicice i to rizinih pahuljica, ili banane , jabuke, tikve dok mrkvu, krompir , rizu u zrnu za sada nece.
    da li bih smjela bebi od 6,5 mjeseci davati svjezi sok od cikle (iz sokovnika) , pomijesala bih sa jabukom radi ukusa ?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa Vidi poruku
    i nama je hgb 110 i pedica je rekla da nema potrebe za dodacima zeljeza jer smo tek poceli dohranu pa cemo hranom nadoknaditi...ali beban nije neka izjelica, i sve se svodi na 2, 3 male kasicice i to rizinih pahuljica, ili banane , jabuke, tikve dok mrkvu, krompir , rizu u zrnu za sada nece.
    da li bih smjela bebi od 6,5 mjeseci davati svjezi sok od cikle (iz sokovnika) , pomijesala bih sa jabukom radi ukusa ?
    pa kad ste počeli s dohranom? i kako to da ste odmah počeli udarnički s toliko raznih namirnica?

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

poceli smo prije 15-ak dana, sa punih 6 mj.
    Ne znam zasto je udarnicki, po 3-4 dana svaka namirnica (rizine pahuljice, tikva, jabuka, banana), samo da proba razne ukuse i da vidim sta mu se svidja, jer se jos nicega nije najeo osim sike.
    Svjezi sok od cikle?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •