Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: kada nadolazi mlijeko

mare78 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno kada nadolazi mlijeko

nisam sigurna da li ova tema postoji,ako je tako, neka moderatorica prebaci- moje ptanje je sljedeće, moja sestra je rodila 08.07.2008. djevojčicu 3800 i 51 cm uz sve blagodati medikaliziranog poroda (prostin, drip, spazmex, dolantin- valjda san sve dobro napisala) , dobila je dijete na podoj tek dva sata nakon poroda- i naravno slijede svi uobičajeni problemi- ona nema mlijeka, dojke prazne i mekane, beba gladna, vjerovatno je odnose i daju joj adaptirano mlijeko (ja nemam djece i ne znam što bih joj savjetovala)- moje pitanje je u naslovu- kada uopće nadolazi mlijeko? i što raditi da ga se potakne, dijete stavljati što češće na dojku? masaže da ili ne? grijači da ili ne? znam da je sve inidividualno,ali nekoliko općih savjeta bi joj dobrodošlo!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam dobila dijete nakon 23 sata, dojila sam stalno i doslo mi je 4/5. dan.

reci joj da sigurno ima mlijeka. prvo mlijeko se zove kolostrum i jako je vrijedno:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1478

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: kada nadolazi mlijeko

Citiraj mare78 prvotno napisa
    znam da je sve inidividualno,ali nekoliko općih savjeta bi joj dobrodošlo!
    zapravo je vrlo univerzalno, i sama si rekla: stavljati bebu sto cesce na dojku. to je jedini recept.

pogledaj ove tekstove:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2116

osim toga vazno je bebu pravilno staviti na dojku kako bi izbjegla probleme:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1475

pozeli joj srecu i ako naidje na kakv problem i bude joj tesko neka nazove SOS :

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=278&Show=2143

mare78 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zhabica hvala! proslijediti ću joj tvoj info i tekstove ću joj isprintati (čitala ih je sigurno,ali znaš kako je, nesigurnost, komentari sa strane: ta ti je mala gladna i nemaš mlijeka i pij ovo ono to ti je dobro i bla bla) još jednom hvala!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nisu tako male bebe bas tako jako gladne. 2 sata nakon poroda su vjerojatno jos site od onog sto su dobivale preko posteljice. mislim da, ako je plac u pitanju, beba vise place jer je odvojena od majke, a osim toga nakon 9 mjeseci u toploj utrobi se odjednom nasla bog te pitaj gdje, neki nepoznati ljudi ju nose.. boze sacuvaj za nju. nek seka bude sto vise s bebom, nek ju drzi stalno na cici i bit ce sve ok. samo da ju ne dohranjuju na bocicu, to bi moglo izrasti u problem!

mare78 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

saznala sam, dali su joj već par puta 10 ml adaptiranog,ali sister ne odustaje, curka je stalno na dojci, ne plače, mirna je, dobro spava,kada je budna osluškuje glas i mirno leži- preslatka! njih dvije ide dalje u nove pobjede! vama, curama sa iskustvom, hvala, svaki dobronamjerni savjet je pomoć!

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Super
    Cure su ti gore sve rekla.
    2 sata i nije strašno. Ja sam dobila tek sutradan kratko, na prsima tek onaj treći dan. I dojila

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

reci joj nek nazove sos telefon za pomoć pri dojenju.
    zato smo tu.

mare78 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cure sutra ide doma, pa ću joj reći da nazove sos telefon i prenijeti sve što ste rekle- najgore je kada počnu tzv. dobronamjerni savjeti koje smo obje već čule tipa :nisam ni ja svoje doljila, pa što im fali?
    a vama curke-

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

neka se oboruza strpljenjem za te dobronamjerne koji zapravo to i jesu ali nisu svjesni kakvu stetu cine jer daju krive informacije.

rekla si da je vec citala o dojenju no nema velike koristi kad zene najcesce pokleknu jer nemaju adekvatnu podrsku kad naidje problem.

jako je lijepo sto se brines za nju i sto si joj podrska

budi i dalje i ti procitaj one tekstove da je mozes ohrabrit i savjetovat i ako vidis da je kriza neka zove SOS, cure ce joj sigurno pomoc.

sretno i javi nam jel sve u redu

mare78 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

samo da se javim sa vijestima o sestri i njenoj curici- jučer je curica dojila i odspavala tri sata u komadu, onda je naravno opet dojila i ospavala dva i po sata u komadu- nemam iskustva,ali mislim-ako curka spava tri sata nakon hranjenja,sve je u najbolje redu! ili sam u krivu? naravno da me obuzima strašna radost i ponos na obje cure!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

za cure ! !

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj mare78 prvotno napisa
    samo da se javim sa vijestima o sestri i njenoj curici- jučer je curica dojila i odspavala tri sata u komadu, onda je naravno opet dojila i ospavala dva i po sata u komadu- nemam iskustva,ali mislim-ako curka spava tri sata nakon hranjenja,sve je u najbolje redu! ili sam u krivu? naravno da me obuzima strašna radost i ponos na obje cure!
    Nisi u krivu Ako je dijete zadovoljno, to je super znak. Može tražiti i svakih sat vremena, i to je normalno. Tek rođene bebe imaju maleni, maleni želučić, pa neka se ne brine ako traži papati i češće od 2-5, 3 sata. Isto tako neki puta bebica samo traži mamu da se stisne uz nju, pa nek se stišće

Kako bi mama bila sigurna da je beba dovoljno posisala, neka prati i koliko mokrih i pokakanih pelena ima dnevno. To možda neće moći u bolnici, ali kad dođe kući neka obrati pažnju. Popišanih bi trebalo biti 5-6 jednokratnih (ili 7-8 platnenih), a pokakanih 3-4. Nakon 6 tjedana se broj kakica smanji pa se ne treba brinuti, ali za ovako malu bebu je to važno.

S tri dana dolazi i skok u razvoju, pa će najvjerojatnije tražiti češće sisati da si "navuče" više mlijeka (skokovi dolaze s otprilike 3 dana, 6 dana, 3 tjedna, 6 tjedana, 3 mjeseca, 6 mjeseci). To nije znak problema, samo treba stavljati dijete na dojku kad zatraži, ne ograničavati podoje i proizvodnja mlijeka će se kroz dan-dva povećati. Što više dijete siše - više se mlijeka stvara! Ovo stalno treba imati na umu.

Čini mi se da je tvoja seka na dobrom putu, tebe ima za podršku i to je jako važno! Budi ponosna i na sebe

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    Čini mi se da je tvoja seka na dobrom putu, tebe ima za podršku i to je jako važno! Budi ponosna i na sebe
    X

preporuka je jos i da se bebi daje jedna dojka kroz 3 sata pa ako beba bude trazila vise puta neka joj daje istu dojku da dodje do masnijeg mlijeka. prvo mlijeko koje krene je vodenastije i sluzi tome da se beba napije, nakon toga dolazi masnije mlijeko od kojeg beba napreduje. da je dobila dovoljno gustog mlijeka zna se po pokakanim pelenama.

evo i ovaj tekst:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1890

sretno!

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Još nešto. Ima beba koje ne kakaju svaki dan. To ne mora biti znak za uzbunu, pod uvjetom da su druge stvari u redu.
    - beba ima 8-12 podoja u 24 sata
    - majka ne ograničuje trajanje podoja
    - dobar je položaj na dojci (usta bebe širom otvorena, bradavica i veći dio areole u njenim su ustima, donja i gornja usna izvrnute prema van, između donje usne i dojke vidi se jezik)
    - beba efikasno guta; nekoliko sekundi do minutu od početka podoja (kad se pokrene refleks otpuštanja kod majke) mijenja način sisanja iz brzog u ujednačene ritmične pokrete, čuje se gutanje (ritmično: gutljaj-pauza-gutljaj), vidi se micanje kože oko sljepoočnica i micanje ušiju
    - beba će imati periode "tihe budnosti", kad promatra oko sebe, izgledat će zdravo, imat će dobru boju i tonus kože

Neka se ne zabrinjava ni što se beba budi noću i siše; to je dobro jer se noćnim podojima jače stimulira proizvodnja mlijeka. Za početak dojenja je to jako važno.

Javi nam kako su seka i beba

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ah, da. Kao popiškana pelena se broji pelena u kojoj ima mokraće kao da ste ulili u nju cca 2 žlice vode (ne mora biti dupkom puna), a pokakana se broji kad je kakica veličine kovanice od 5 kn. Znači, može kakati količinski puno, a rjeđe.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    Još nešto. Ima beba koje ne kakaju svaki dan.
    citiram:Uz prepoznavanje znakova gutanja kod podoja, praćenje učestalosti i količine stolica je jedan od najboljih dokaza prima li beba dovoljno mlijeka.

U periodu od 4. dana života do kraja 1. tjedna, beba bi trebala postepeno povećavati broj pokakanih pelena, te bi od 1. do 6. tjedna života trebala imati barem 3-4 stolice dnevno. Mnoge bebe će se pokakati odmah poslije ili čak tijekom svakog podoja. Ako beba mlađa od 6 tjedana, tijekom 24 sata nema barem 3 pokakane pelene, to može biti znak da ne prima dovoljno zadnjeg, hranjivijeg mlijeka te bi bilo dobro provjeriti dobitak na težini, a ako je on premalen, vidjeti zašto dojenje ne funkcionira kako treba. Većina isključivo dojenih beba nakon 6. tjedna od rođenja naglo promijene broj pokakanih pelena: neke kakaju i više puta dnevno, neke jednom dnevno, a neke svaka tri dana ili čak i rjeđe. Kod nekih beba će proći i po dva tjedna dana bez stolice. Ovo stanje je normalno tako dugo dok beba dobro napreduje u težini, općenito izgleda dobro, a stolica koja se naknadno pojavi je uobičajene konzistencije i boje. Nikakvi postupci za nasilno stimuliranje pražnjenja crijeva nisu poželjni.

mare78 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

curke, samo kratku- djevojčica sa početka ovog posta se udebljala u tjedan dana 175 grama, spava odlično,sudeći po dobivenoj težini i jede odlično, stolice na broju i izvrsne, popišane pelene također- bez ragada, mastitisa i sličnih stvari (za sada barem)- prijavak završen! sve je u najboljem redu! :D

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •