Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: super ideja za brze baby obroke

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno super ideja za brze baby obroke

cure nadam se da se ne ponavljam tj. da ce vam ovo biti nova informacija. dakle preporucam svim mamama da odu u ducan zdrave hrane i kupe integralno proso, rizu, quinou, zob (tj. zitarice koje smiju prema dobi, pazite na gluten i alergene!) i sameljite si to doma u mlincicu za kavu. tako dobijete "instant" zitarice tj. gotovo zacas. ja s tim radim sve kasice. npr. proso ima najvise zeljeza od svih zitarica i ako npr. u kasicu od povrca ukuhate zlicicu mljevenog prosa umjesto instant pahuljica od rize, mislim da ne treba reci koliko je to hranjivije...
    ja u mlincu za kavu meljem cak i suseni ogranik grasak, heljdu i sl.
    narocito mi je to prakticno sa integralnom rizom s obzirom koliko se inace dugo kuha, a ovako u tren oka. btw. neki ducani zdrave hrane (npr "zrno") imaju mlin pa vam oni mogu samljeti da se ne mucite doma

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jos jedna sitnica, spomenula sam quinou. ja sam je nedavno otkrila i odusevila se, npr. kasica od nje i bundeve ili mrkve...mljac.
    dakle za one koje ne znaju QUINOA je nesto slicno kao proso (dosta je brzo gotova 12-15 min, skoro da je i ne treba samljeti) ima jako velike kolicine proteina, kalcija i zeljeza. ima je za kupiti u ducanima zdrave hrane. smije se poceti davati bebama od sest mjeseci (pise u knjizi: Boost Your Child's Immune System", Lucy Burney) njen recept za kasicu za bebe od 6-9 mj. je skuhati proso i quinou u vodi 30 min i u to dodati bananu i eventualno malo majcinog mlijeka. moj dodatak receptu umjesto da kuhate 30 min. sameljite u mlincicu pa kuhajte 1 min.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobra informacija i to ne samo za prehranu beba
    cesto jedem samljevene zitarice za dorucak, bez kuhanja i sa malo meda (i vode), a ponekad niti ne sameljem nego ostavim preko noci u vodi (npr psenicu ili heljdu) i ujutro je taman dovoljno smeksano da se moze jesti! a i fino je ako volis takvu hranu

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zvuci super, al nemam mlincic za kavu :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

super ideja :D nisam znala da se tako kratko može kuhati ako se samelje

Quinoa je jako fina, ali nisam znala da nema glutena, zapravo nisam niti razmišljala da je dam Lei. Za nas radim paellu od quinoe po ljetu.

Baš ću potražiti na netu ovu knjigu koju spominješ

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    zvuci super, al nemam mlincic za kavu :/
    Može i blender ili multipraktik.... ja tako sve usitnjavam...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    sameljite u mlincicu pa kuhajte 1 min.
    I to je onda dosta skuhano?
    Od kad se smije bebi davati proso?
    Baš mije žao što kod nas nema tih dućana sa zdravom hranom. Svi koji se otvore zatvore se u roku odmah. Slavinci rađe deru po slanini.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa meni se čini da se ipak dosta toga može naći u Osijeku. DM i Mercator su čisto OK opskrbljeni. Proso se, koliko se sjećam, uvodi u početku dohrane žitaricama. Ja Janu od početka kupujem Alnaturine prosene pahuljice u DMu. Kombiniramo ugl. s voćem i super su nam za doručak!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

[mamaja kao sto kaze janoccka ako nema ducana zdrave hrane imas u DM-u raznih bio zitarica, a ako nisu pahuljice (npr. ima pahuljice od prosa ali npr. od smedje rize nema pa je onda sameljes) i da, uglavnom ti je to odmah gotovo cim prokuha. naravno ovisi o tome koliko fino sameljes.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mamaja, na www.biovega.hr možeš naručiti svašta zdravoga uključujući i raznorazne žitarice.....

Meni je jako fini i amaranth. Inače proso, quinou i amaranth su super za naše male ljude i za početak dohrane jer su gluten free

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ah, pedijatri
    naravno, stiltala me zena kad sam dosla sa sinom na pregled
    cudo ima 6mj 9.1kg i 72cm, ogledni primjerak crvene krvne slike i smajl od uha do uha cim se njemu netko smije sreckic moj
    i kazem ja "evo poceli smo s dohranom sa rizom" kuhano po JBP i sva ponosna na sebe jer pocinjem zdravo a na to ce meni pedijatrica "on je velik, ne mojte mu davati skrobnih stvari. treba jesti voce i povrce, kuhajte mu juhice" ?! kao voce nisu ugljikohidrati?! a povrce ako ne jede nego pije juhu onda nece vise rasti?!
    zasto ne bi rastao dalje? dosad je bio jednom smrkav, nis mu ne fali u zivotu, inteligentno, zivo i pokretno dijete i sad ne bi trebao vise dobivati na tezini ?!?
    halo, raste od majcinog mlijeka i niceg vise zar je to nesto lose?!
    uf bas me uzrujala zena
    a da ne pricam o tome sto mi je sestra kod iste pedijatrice rekla o nocnim podojima i spavanju kraj mene

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

sad kad sam se ispuhala da pitam ono sto sam krenula
    pocela sam sa rizom, smedjom, kuhanom i mnoooooooogoo vode..pise dalje u JBP druge rize, ali me zanima koje zitarice slijede i mogu li krenuti po principu 1 zitarica 1 povrce po zitarica pa povrce da mozemo i kombinirati uskoro?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Saska, nemoj se nis nervirat zbog pedijatra. moja m. ima 10 mjeseci i skoro nis jede (osim cice), kad pedijatrica pita jel jede meseko, variva, ja velim sve daaaaaaaaaaaaa, naravno lazem, nema smisla se s njom raspravljati. Odustala sam od "ispravljanja krivih drina" sa neinformiranim medicinskim osobljem.
    Ja sam davala prvo proso i smedju rizu, te quinou, a evo mara veli da moze i amaranth, dakle to je sve gluten free. Mislim da mozes kombinirat, ali pazi ono da uvodis po jednu namirnicu barem tri dana (neki vele da treba i tjedan dana) pa tek onda slijedecu. Inace u knjizici moja prva godina za prve zitarice pise kukuruz ali ja to nisam davala jer je kukuruz navodno cest alergen.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam probala danas samljeti rižu u onoj sjeckalici (ne znam kako da to nazovem) i nisam uspjela . Pa jel baš mora biti mlin za kavu, jesu oni jači, čvršći?

haligali avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno re

Evo, samljeli smo u mlincu za kavu proso i zobene pahuljice i napravili kašice ( na oko 2 dcl vode 2 žlice žitarica...)
    U kuhano sam dodala malo voća i malcu se svidjelo (dobro, nije zijevao baš kao na bananu, ali je pojeo )

Jedino me u cijeloj priči muči dal li je to dovoljno skuhano ako se kuha samo par minuta :?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam zobene i prosene pahuljice nemljevene kuhala par minuta i bile su mališi super i takve... :?

haligali avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Ja sam zobene i prosene pahuljice nemljevene kuhala par minuta i bile su mališi super i takve... :?
    Onda super!!! Nastavljamo s kašama

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: re

haligali ja nisam nutricionist tj. ne bavim se profesionalno hranom da bih mogla tvrditi ali skoro sam sigurna da je to dovoljno skuhano. po logici ak zrno psenice isto moras kuhati sto godina, a brasno (mljevena psenica) kad prokuha, gotovo je, kaj to nema neke logike? ista stvar sa grizom, palentom...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mamaja, cini mi se da mora biti mlincic za kavu, on naime melje sve zivo u prah. sjeckalica je vise za orahe i sl. koliko se meni cini

haligali avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

haligali ja nisam nutricionist tj. ne bavim se profesionalno hranom da bih mogla tvrditi ali skoro sam sigurna da je to dovoljno skuhano. po logici ak zrno psenice isto moras kuhati sto godina, a brasno (mljevena psenica) kad prokuha, gotovo je, kaj to nema neke logike? ista stvar sa grizom, palentom...
    Tak si nekak i ja mislim...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali palenta se ne kuha baš par minuta, tj. kuha se ona instant palenta, ali palenta od brašna ili krupice kuha se puno duže, ja palentu od kukuruzne krupice kuham 20 minuta,

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Dižem topic iz pepela

Mene jaako muče te žitarice, jer se to nažalost u našoj kuhinji nije kuhalo ni jelo.
    Pa da priupitam na najgluplji način tj. u detalje:
    tridesetri, kupit ću u dm-u od alnature integralnu rižu i samljeti je u mikseru za kavu. Tada bi 2 žličke sameljenoga stavila u 2 dcl hladne vode? I kuhala dok ne zakipi ili?
    Pomagaj

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, upravo tako. samo pazi, riza ti je jako tvrda i treba se dosta dugo miksati da bi dobila fini prah. ako pak meljes kratko dobit ces malo vecu granulaciju poput palente, ali onda to moras dosta duze kuhati. uostalom malo probaj, znat ces kad je skuhano.
    ima jos jedna varijanta ako nemas nista protiv zaledjene hrane (o ovome se misljenja dosta razlikuju). skuhas vecu kolicinu smedje rizu u ekspres loncu, za pocetak dohrane je treba jako raskuhati kao kasu i onda to isipas u one modlice za led. kad se zaledi izvadis te kockice i spremis u vrecicu. tako zamrznute kockice mogu stajati do tri mjeseca u frizeru. i onda to mijesas sa kasicama. a za pocetak dohrane ti je taman jedna kockica dovoljna za jedan obrok. kasnije mozes zamrzavati malo vece kolicine npr. u casice od jogurta.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Aaaaaaaaaaa, tridesetri, skuhala ja kako sam napisala, a okus je bljak :shock:
    Jel to normalno kad se kuha zmiksana int. riža?
    Onak je bljutavo , čak malo kiselkasto.
    Jesam možda premalo kuhala? (kuhala sam kad je zakipilo 3min.,dok nije bila lijepa glatka "ko gris" masa.

Ak je to normalno, sorry na glupom pitanju

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Iki, jesi probala pomiješati s voćem?

I još pitanje - mjera o kojoj govoriš su 2 žlice ili žličice?

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Freya prvotno napisa
    Iki, jesi probala pomiješati s voćem?

I još pitanje - mjera o kojoj govoriš su 2 žlice ili žličice?
    Stavila sam 2 i pol dcl vode i 2velike žlice samljevene integralne riže.
    Miješala sam sa mrkvom.
    ???

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mi smo dohranu započeli s prosom ( u zrnu), te njemu polako dodavali blitvu, špinat,mrkvu, zatim smo krenuli na slatku rižu(prirodno slatku) i ovaj tjedan smo probali i kukuruznu palentu-brzo kuhajuću. jest da se proso u zrnu i sl.riža dugo kuhaju( oko 1 sat), ali i meni se čini da je to bolje od pš.griza, instant kašica iz dućana i kukuruzne krupice. još sam pročitala da je dobro u kašice dodati i samljeveni preprženi sezam. ali i ja moram nabaviti mlinac, pa čekam porodiljski.
    moj izvor, uz rodin forum je i kniiga J.BOBAN PEJIĆ-Prirodno i zdravo za bebe te M&D.KIMMEL-S.GOLDENSON-Dječja hrana iz mamine i tatine kuhinje.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

33, dizemo ti spomenik!!! Ideja o mljevenoj riži je za 10! :D :D :D :D

Mi smo početnici, papamo kašice tek treći dan. Danas smo mljevenu integralnu rižu skuhali s naribanom mrkvicom, mljac. Malo nam je ispalo rjeđe, ali izgleda da se R.baš to svidjelo!!! A ni okus nije tak strašan.

Živila 33!!!!!
    Baka nam je kupila i proso, pa ćemo probati i to.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj roko006 prvotno napisa

Mi smo početnici, papamo kašice tek treći dan. Danas smo mljevenu integralnu rižu skuhali s naribanom mrkvicom, mljac. Malo nam je ispalo rjeđe, ali izgleda da se R.baš to svidjelo!!! A ni okus nije tak strašan.

Živila 33!!!!!
    Baka nam je kupila i proso, pa ćemo probati i to.
    Roko006, ajd izmjeri pliz koliko dugo kuhaš narubanu mrkvu+samljevenu integr. rižu i u koliko vode?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Joj, ja sam ti to sve nekak otprilike, ali probat ću danas izmjeriti pa ti javim.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

drago mi je da vas se svidja!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Iki, "recept" je otprilike ovako: u deci vode sam stavila 1 veliku žlicu riže i uz miješanje kuhala 10-ak minuta. Ostavila sam još da odstoji 15-ak minuta i bilo je gusto, ali ne previše. Eto.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Iki, "recept" je otprilike ovako: u deci vode sam stavila 1 veliku žlicu riže i uz miješanje kuhala 10-ak minuta. Ostavila sam još da odstoji 15-ak minuta i bilo je gusto, ali ne previše. Eto.
    Tnx, ja sam onda definitivno kuhala prekratko.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pa mislim da traba barem 10-ak min kuhati, iako je to samljeveno. Pogotovo ako je riječ o integralnoj riži.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo da ja malo podignem...i mene muce sve te zitarice jer se ne kuhaju kod nas tj. za nas
    ponekad skuham instant palentu uz brudet ili rizu za rizi-bizi

1. zbog cega samljeti rizu? zbog cega integralna, a ne obicna?
    2. jel moze obicna instant palenta?
    3. zbog cega samljeti proso? ako ga ne meljem, koliko se kuha?

ak se jos nesto sjetim budem dodala

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dia, možeš si pojednostaviti korištenje žitarica na način da ih kupiš u obliku pahuljica.

1. Milupine rižine pahuljice (izgledaju kao npr. čokolino) možeš miješati s voćem ili povrćem, ili dodati u sokić i ponuditi kao zasebni obrok. One su taj sistem instanta i pripremanje je odmah gotovo, dakle nema kuhanja.
    Mljevenjem riže uštediš na vremenu kuhanja, tj. pripremanja.

2. Ja koristim Bio Palentu (eko proizvod) na kojoj piše 1 min kuhanja. Kada kuham povrće, onda pred kraj umiješam u to žličicu te palente i kuham 2-3 min, taman da se malo zgusne. Nisam još davala palentu kao zasebni obrok.

3. Proso sam kupila također u obliku pahuljica (u dm-u od Alnature) koje pomiješam s malo kipuće vode i ostavim par minuta da omekšaju, a potom pomiješam sa voćem (npr. svježa jabuka naribana, a može i s nekom kupovnom kašicom). Dodatno izradim štapnim mikserom.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Alnaturine prosene pahuljice u DMu. Kombiniramo ugl. s voćem i super su nam za doručak!
    S čim se miješaju te pahuljice, s vodom, samo s izmiksanim voćem, može i sa povrćem???

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Sve te žitarice ima i u Kauflandu...

Hvala na idejama

svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Evo bila sam jucer na radionici Jadranke Boban Peijic i podijelila je s nama par korisnih informacija a jedna je povezana sa meljenjem žitarica. Istina da se onda brže skuhaju ali žitarice koje se melju gube nutritivne vrijednosti. Dakle ako vam je stalo da vam baby hrana bude zdravija onda radije dulje kuhajte i to rižu po mogučnosti u loncu pod tlakom nego da meljete. I još nešto žitarice u zrnu su mnogo zdravije od pahuljica.

Za mame koje tek počinju sa dohranom najbolje je smeđu rižu skuhati u loncu pod dlakom cca 1 do 1.5 sat i onda bebi dati sluz i rižu kroz cijedilo spasirati i dati ono spasirano. Na taj način ljuske ostanu u cijedilu. Ako miksate sa elek. mikserom ostatke od ljuske isto smiksate.

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

podižem ovu temu iz prašine. Svizac htjela sam pitati gdje si bila na radionicu JBP? Čula sam za neku jako skupu, pa želim provjeriti je li to to i da li se to isplati?
    Hvala!

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Samo želim reći, možda bude nkome od koristi, da sam na gore navedeni način (JBP) probala početi dohranu 1 djetetu i potpuni promašaj i nekako sam se izmaltretirala, a sad m je super uspjelo. Ona kaže 1 šal. riže i 7 ša. vode, a ja stavila 6 i duuuuuuuuugo kuhala u cepteru. kad sam protisnula kroz cjeldilo divota od guste, bijele kremice, a meni je imlo okus kao blagi griz. Tena samo mljacka kad joj to dajem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •