Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: Porod: kakva mama takva kći?

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Porod: kakva mama takva kći?

Koliko cujem, sklonost ka laksem ili tezem porodu je donekle nasljedna, sto je i logicno, jer na tijek poroda dosta utjece i gradja rodilje, koju je vjerojatno nasljedila od svoje majke. Recimo, moja mama je imala prilicno tezak porod, a i njena mama takodjer. Ja razmisljam na nacin da je tu jos 101 faktor u igri (bolje sam informirana i psih. pripremljena od svoje mame, bit ce muz sa mnom, nisko nosim, itd.) i da cu bolje proci od nje, ali svejedno se povremeno zabrinem. Kakva su vasa iskustva i saznanja po tom pitanju?

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ima logike, ali ipak mislim da je svaki porod drugačiji. Moj ni čemu nije bio sličan porodima moje mame ili bake. Mama nas je rodila četvero, sa svakim ima drugačiju priču. Zajedničko im je samo to što su svi jednako . Ništa se ne boj, dobro si pripremljena, a i nisi sama u rađaoni kao što su bile tvoja mama i baka. Svog muža sam u tim trenutcima voljela više nego ikad.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja je baka (mamina mama) radjala 10 puta. ne sjecam se horor prica. svi porodi su bili kod kuce.

moja je mama radjala dvaput. oba puta brzo i efikasno. doduse, mozda su joj trudovi trajali nesto duze nego meni...

ja sam rodila cetiri puta, svaki put sve brze i efikasnije

ako je fakat nasljedno, moje kceri (a pogotovo unuke ) mogle bi dijete izkatapultirati

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hmm, ja sam svoju mamu pitala nebrojeno puta, ali ona se niceg ne sjeca. :? kakva se to zena ne sjeca svojih poroda?!

znam da je baka rodila osmero djece, uglavnom bez problema, ali ni o tome ne znam previse.

ja sam prvog rodila inducirano, tako da ne znam kako bi bilo da je pocelo normalno, a malu sam rodila doma bez problema.

jedino sto zasad znam je da mene osobno trudovi bas bole.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Porod: kakva mama takva kći?

Citiraj Palagruža prvotno napisa
    Koliko cujem, sklonost ka laksem ili tezem porodu je donekle nasljedna, sto je i logicno
    ni pod razno

zaboravi porod svoje mame, i koncentriraj se na svoj.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Koliko cujem, sklonost ka laksem ili tezem porodu je donekle nasljedna, sto je i logicno
    ni pod razno

nažalost, potpis.
    ja sam se cijelu trudnoću tješila da će biti ovako - verija "katapult"

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ni blizu...
    npr. mami sami pucali vodenjaci u startu trudova, meni oba puta bušili... nikako puknit a skroz otvorena...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

verija=verzija

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Moja mama ima samo mene i rodila me na carski jer joj je zdjelica bila slomljena u saobraćajki par godina prije tako da ja nikada neću moći uspoređivati.
    Ali i da nije tako opet mislim da se ne bi mogla oslanjati na pretpostavku da bi mi moglo biti kao njoj jer mi je mama zato što je skroz drugačije građe od mene. Također bi po toj pretpostavci dvije sestre trebale makar prvo dijete roditi na približno isti način. Jel zna možda netko takav primjer?

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moja mama i ja smo prvo dijete rađale donekle slično- trudovi od početka svakih tri minute, prokidanje vodenjaka. Ali je moj porod bio dvostruko kraći (a računala sam da me čeka otprilike ono što je i mama prošla, 20 sati žestokih trudova).
    I baš sam nedavno razgovarala s nonom (maminom mamom) koja je oboje svoje djece rodila brzinski. Budući da je do rodilišta pješačila (otprilike 1 km), drugo je dijete gotovo rodila na ulici.
    Tako da teorija o nasljednoj sklonosti na mom primjeru pada.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ha, ja se isto nekako nadam da tu ima necega, jer su i mama i baka brzo radjale. po mojoj mami stovise ta tri poroda su joj bila piece of cake. bumo videli za ca. 10ak dana, javit cu

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i mama i ja smo nakon poroda pitale: gdje su vam porođajne muke?

ako i nije genetski, a ono vjerujem kako me je taj njezin "nije-to-ništra-strašno" stav, pripremio na to kako je većina toga "u glavi".

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja nažalost nemam koga pitati.
    A tata nma pojma o tome.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Kakva su vasa iskustva i saznanja po tom pitanju?
    Suprotna.

Njen: preran, u 8. mjesecu trudnoce, zavrsen hitnim carskim.

Moj: prirodan, beba rodjena tocno na termin (po racunima moje ginicke je kasnila, medjutim dr je na porodu potvrdio moju tvrdnju da je to bio tocan dan termina).

Jedino sto nam je bilo zajednicko je da su i njoj i meni trudovi poceli rano ujutro, a rodile smo dosta kasnije (ona kako rekoh hitnim carskim predvecer, a ja u dva u noci drugog dana).

Ono sto je meni osobno u mojoj trudnoci bilo strasno bitno, je da nisam dala da me njeno negativno iskustvo uplasi. I nisam se dala u rodiliste prerano.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

kod mene upravo suprotno, ona dva teska poroda, jedva ziva ostala, radjala po cijeli dan, ja dva brza i laka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Također bi po toj pretpostavci dvije sestre trebale makar prvo dijete roditi na približno isti način. Jel zna možda netko takav primjer?
    imam ja. sestra i ja, obje prvo - carskim. ali skroz razlicite indikacije

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa mislim da ima donekle veze.
    mene je mama rodila 15 dana prije termina, dosta brzo - počeli trudovi i pukao vodenjak oko 18 h, ona odšetala do rodilišta (tad je bilo skoro u mojoj ulici) i u 21.45 ja se rodila. Samo kaže da je bolilo strašno.

I ja sam mojih oboje rodila ranije (19 i 14 dana prije termina). i tu prestaje sličnost. Prvi put mi je pukao vodenjak, pa sam čekala trudove nekih 8 h, pa se nisam otvarala, pa drip i ostale divote. Drugi put počelo sa trudovima, čekala doma dok sam mogla izdržati, u bolnici bila od ulaska od poroda oko 2 h (od toga 25 min na ležeći na stolu) vodenjak nije pukao do kraja - bušili ga

za baku ne znam. Nisam stigla pitati - umrla mi je dok sam bila srednjoškolka i takve mi stvari nisu bile niti u peti. Baka je imala 7 poroda kod kuće...svi rođeni živi i zdravi. znam samo da je posljednje dijete rađala u 42. i to nakon što je oribala pod...

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

pa kad bih ja bila gradjena ko moja majka mogla bih reci da ima veze, ali kako sam gradjena kao baka bjerojatnije je da bi moji porodi trebali sliciti njezinim. medjutim vise ne mogu pitati ni jednu ni drugu

ono sto znam, mamin prvi porod je bio dug tezak i 2 dana kasnije, moj dug tezak (drip, bez otvaranja, dolantin, povracanje 6h u boxu, nakon 12h prethodnih trudova) i 3 dana kasnije pa bi to moglo biti slicno
    sad se samo pitam kak ce biti sa drugim. mamin je bio 45min od kad je dosla u bolnicu, a ja jos brojim sitno dane pa vam javim kad usporedim...

mislim da je svaka zena posebna, slicnosti sigurno ima, genetika cini svoje u smislu i fizickog izgleda i ponekad psihe, ali puno je stvari koje utjecu na porod tak da se ne pouzdajem samo u genetiku

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja mama je mene rađala tri dana, na kraju su me forcepsom vukli van (još imam ožiljke po glavi ), užasno se izmučila.

Ja sam bila uvjerena da je to zato što je ona sitna i ima usku zdjelicu, a brate mili sve suprotno , no i ja sam imala jako težak prvi porod, trinaest sati pod dripom, strašni trudovi, a otvaranje nula bodova...

Drugi porod je i meni i njoj bio puno lakši.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Moja mama je mene rađala tri dana, na kraju su me forcepsom vukli van (još imam ožiljke po glavi ), užasno se izmučila.

Ja sam bila uvjerena da je to zato što je ona sitna i ima usku zdjelicu, a brate mili sve suprotno , no i ja sam imala jako težak prvi porod, trinaest sati pod dripom, strašni trudovi, a otvaranje nula bodova...

Drugi porod je i meni i njoj bio puno lakši.
    EDIT: ja sve suprotno

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja neznam...moja mama baš ne priča o tome...al i dosta mlađih cura uopće ne priča o tome..kao da ih je sram ili neznam što...ili kažu da se ne sjećaju..

ja se nekih sitnih pojedinosti sjetim povremeno al uvijek mogu prilično detaljno opisat sve...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja baka niska metarpedestenesto, rodila je 3 puta, doma, duge i velike kceri (jedna je bla 5kg), bez da je imalo poucala.

moja mama je rodila u bolnci, prvi put je dosla kad dolaze inace neinformirane prvorotkinje i radjala me pola dana. koma.
    sestru je, upoznata sa "procedurom" dosla na sam izgon i veli da je sve blo ko od sale.

ja vise mislim da na taj "prirodni tok" utjece previse toga "neprirodnog". ako se to otkloni, dobijemo nase bake

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ja vise mislim da na taj "prirodni tok" utjece previse toga "neprirodnog". ako se to otkloni, dobijemo nase bake Smile
    Uf, ni po toj logici ne prolazim dobro. Obje bake su radjale doma. Za maminu mamu ne znam detalje, samo znam da nije bilo ni brzo ni lako (2 poroda), a za tatinu mamu je kruzila prica da je to toliko dugo trajalo da je vec babica htjela pobjec, ali joj je deda isprijecio put i fizickom snagom je vratio u sobu, onda nalegao baki na trbuh i tako se rodio moj tata. (Deda je uvijek bio covjek za krizne situacije )
    Inace, hvala vam svima na odgovorima, potvrdile ste moju pretpostavku da genetika moze i ne mora imati utjecaja

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Inace, hvala vam svima na odgovorima, potvrdile ste moju pretpostavku da genetika moze i ne mora imati utjecaja
    sad sve znas! ko i mi ostale!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

rekla sam javiti i evo: ako se mene pita, genetika je odigrala svoju ulogu, rodila sam stvarno brzo, za samo 2 i pol sata, kao i baka i mama :D
    nadam se da ce i drugi put tako

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj malena beba prvotno napisa
    kod mene upravo suprotno, ona dva teska poroda, jedva ziva ostala, radjala po cijeli dan, ja dva brza i laka
    i kod mame i mene je ovako. ona dva teška poroda, drugi carski jer je par dana prije poroda pala i brat se okrenio poprijeko. mene rađala dva dana......
    moj porod bio ekspresa. u sat i 15 minuta sam rodila. :D

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moja mama je imala prilicno lagane porode, brzo se otvarala, oba puta bez pucanja i epiziotomije.

i oba puta je bez problema prodojila

nadam se da ce mi sljedeci porod biti kao njeni, kad vec prvi nije, a i da s dojenjem nece biti nikakvih problema

jedino sto nam je zajednicko je da je njoj doktor na pregledu rekao da ce jako lako roditi, prema obliku zdjelice. meni je doktor na pregledu u rijeci rekao nesto slicno, samo je drugacije formulirao (rekao je da sam lijepo gradena )

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

vrlo slican.

mama je i mene i seku rodila lako, brzo se otvarala, i tri dana prije termina.

ja - tri dana prije termina, lako, brzo se otvarala, trudovi mi nisu traumaticni.

i slicno su nam bebe velike - seka i ja smo bile 3600 i 51 cm, a moja beba je bila 3480 i 50 cm

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nažalost, imala sam težak porod kao i moja mama. Drip, otvrena jedan prst, a pukao vodenjak. Brrr.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

meni je mama oduvijek govorila kako je njen porod bio težak, skroz isprovociran, ona jako mlada i da zato nije više nikad poželjala poslije mene roditi

s tim uvjerenjem da će mi biti kao i kod mame jer smo isto građene(!?!?)
    išla sam roditi
    međutim, moj porod je za mene bio jedno predivno iskustvo i uopće nije bilo tako grozno i bolno kako sam si ja to iz njenih priča zamišljavala!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja i mamina trudnoća i porod nemaju baš nikakve sličnosti. Njeno iskustvo mi je vjerojatno stvorilo strah koji sam imala cijeli život.

Ona je trudnoću preležala, krvarila je, imala serklažu, udebljala se 25 kg, mene rodila relativno brzo, a ja sam imala 2.600 kg. Dojila je navodno 2 tjedna jer je izgubila mlijeko !?! (Nisam ljuta, pripisujem to neznanju...)

Moja trudnoća bila je prekrasna, nisam se udebljala više od potrebnog, imala sam trudove 2 dana, rodila djevojčicu od 3.360 koju još uvijek dojim...
    Ponovila bih sve da sam mlađa.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mamine trudnoće i porod su čista suprotnost mojem iskustvu.mama je bila aktivna cijelu trudnoću,rodila je vaginalno,relativno brzo,nisu je šivali jel je sve bilo onak školski.....ja komplikacija kao u priči,strogo mirovanje,bolnica,carski......sve u svemu ne vjerujem da ima previše veze

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kod nas su iskustva slična, ali je teško uspoređivati kad smo obje bile podvrgnute medicinskim ograničenjima (ležanje, vakuum/nalijeganje, epi...) Ne znam kako bi bilo da smo imale svaka svoj mir.

Definitivno ima sličnosti u psihičkom smislu, obje smo "no-nonsense" tip koji se brzo oporavlja od doživljenih grozota. I, nažalost, obje smo imale premalo povjerenja u vlastito tijelo.

Meni je drago da sam našla Rodu koja je pomaknula moje viđenje poroda u jednom humanijem pravcu i usmjerila me na autore od kojih sam shvatila koliko je moj razumijevanje poroda uvjetovano kulturom i naslijeđem. I da moji porodi ne moraju biti onakvi kakve je doživjela moja majka, a da porodi moje kćeri mogu biti neusporedivo bolji.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ni pod razno

Potpisujem od riječi do riječi
    I mislim da nije niti malo nasljedno, a sličnosti su čiste slučajnosti.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Koliko cujem, sklonost ka laksem ili tezem porodu je donekle nasljedna, sto je i logicno, jer na tijek poroda dosta utjece i gradja rodilje, koju je vjerojatno nasljedila od svoje majke.
    Mislim da prije svega i najlakše nasljeđujemo mentalni sklop i da se tu potrebno najviše zabrinuti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ako i nije genetski, a ono vjerujem kako me je taj njezin "nije-to-ništra-strašno" stav, pripremio na to kako je većina toga "u glavi".
    I meni isto. Jedino kaj sam uvijek mislila da je taj njen stav posljedica toga kaj su joj kad je imala 10 god. operirali nogu bez anestezije, pa joj je prema tome porod bio piece of cake

Ari avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    ni blizu...
    npr. mami sami pucali vodenjaci u startu trudova, meni oba puta bušili... nikako puknit a skroz otvorena...
    tako i kod mene. plus to što sam ja u odnosu na mamu rodila brzinski

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Evo da se ja koja sam otvorila ovu temu javim sa svojim iskustvom. Moj porod je bio puno laksi od maminog. Vremenski su trajali podjednako (od prvog truda kod nje oko 12, kod mene oko 13 sati), ali ona se puno vise izmucila od mene. Ja sam sve do 9cm dosla uz sasvim podnosljive trudove, a samo zadnjih sat - sat i pol je bilo gadno.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

moja mama je brzo rađala uz prirodne trudove a na induciranom porodu 4 h ja isto na induciranom 4h.a za prirodno javim slijedeći put možda nagodinu

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja sam brzo i lako k'o i moja mama. Slične smo i tjelesne građe, tak da valjda i tu ima nečega...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Moja mama i ja smo rodile prvo dijete potpuno iste porođajne težine, otprilike u isto doba dana, i otprilike jednako teško. Ja nemam drugo, pa dalje ne mogu uspoređivati.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

tjah.

da sam ko moja mama ne bih bila carica

žena je visoka svega 155 cm a rodila je troje djece, od kojih sam ja najlakše 3600 a burki najteže 4,450

ni jedno od nas nije rođeno u boksu, sve na pomoćnim krevetima (ili buraz na SDu u sobi ) jer joj nisu vjerovali da rađa (ono, nije baš bila glasna i tak) pa kad bi ju došli pogledat dok leži na boku - a glavica ide, hop i eto bebe.

zato ja uz najbolju volju nisam uspjela izgurat nijednog svog sina. a volje sam imala, imam i svjedokinju

dakle, nije sigurno pravilo.

i nitko u mojoj familiji nema frke s rađanjem, baka jedna izrodila osmero doma, druga 4 kćeri od kojih su 2 blizanke.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

sad se sve smijemo porodima, a nekad nam je ipak bilo cvika, cvika

mene je mama rađala 19 sati, samo zato što je uz mene imala još jednu praznu posteljicu koja se prepriječila na rodnicu i nisam mogla van, tak da ne znam zapravo kak joj je trebalo biti....a baka je mamu rađala tjedan dana...halo?

ja sam prvo rodila jako, jako teško, tak da mi je pukel i celulit na guzici i imala sam podljev dva mjeseca, a drugo sam rodila solidno - nakon 8 sati trudova

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam fizički ispala na baku, a ne na mamu. Srećom! Mama je drugi porod imala carski zbog veličine djeteta i svojeg ne prevelikog tijela, a ja sam velika i krupna baba, pa me to mimoišlo. Eto, bar nešto!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Hm ne znam, moja mama je nesto jako dramatizirala svoja dva poroda dok je meni porod bio super iskustvo ... Mozda sam na svoju nizozemsku baku koja je rodila 11x

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    Hm ne znam, moja mama je nesto jako dramatizirala svoja dva poroda dok je meni porod bio super iskustvo ... Mozda sam na svoju nizozemsku baku koja je rodila 11x
    Jel' kod kuće

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    ono sto znam, mamin prvi porod je bio dug tezak i 2 dana kasnije, moj dug tezak (drip, bez otvaranja, dolantin, povracanje 6h u boxu, nakon 12h prethodnih trudova) i 3 dana kasnije pa bi to moglo biti slicno
    sad se samo pitam kak ce biti sa drugim. mamin je bio 45min od kad je dosla u bolnicu, a ja jos brojim sitno dane pa vam javim kad usporedim...
    evo provjerila sam 8)
    slicno, ali ne isto...naravno..drugi porod sam znala sto me ceka i nisam zurila, trajao je puuuuuuuuno manje od prvog - trudovi,, od prvog do poroda, su bili 6h, zadnja 2ipol sata sam bila u sobici za radjanje i nisam vjerovala da je to vec to jer sam se bez dripa i dolantina sasvim otvorila i rodila na stolcicu. e da, termini- prvi 3 dana kasnije, drugi 2 dana kasnije po ZM, odnosno 3 dana ranije po ciklusu (beba je po velicini odgovarala ovom drugom )

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

argenta, nego gdje drugdje

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ona je rađala 12, ja 19 sati.
    Njoj su na kraju nalijegali na trbuh,odležala je svaki od tih 12-satnih trudova, ja nisam...
    U rodilište me ispratila vrlo ohrabrujućim- joj, kaj buš se ti derala...A ja nisam ni pisnula...

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

moja mama se samnom patila 18 sati, rekla je da zna kako se kokos osjeca kad snese jaja - nimalo lijepo, a to sve zbog nekog doktora koji je nije htio poroditi pa se ona natezala toliko. Zamalo da se ja zovem Zorica, po sestri koja je digla frku i na kraju e zbog nje i porodila.

a kad je sestru radjala, sekina rukica je bila nekako kod uha pa je isla s glavom, pa su oni koristili izraz "Ostade ruka" (nemam pojma sta to znaci) i mama je mislila da fkt nema ruke ili sta je vec jadna u tom trenutku pomislila

tako da ja sebi ne zelim mamine porode

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •