Vidi rezultate ankete: Kada su vaši klinci progovorili?

Glasači
98. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • a) s godinu dana

32 32.65%
  • b) s godinu i pol

46 46.94%
  • c) s dvije godine

14 14.29%
  • kasnije

6 6.12%
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Kad su progovorili u rečenicama?

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Kad su progovorili u rečenicama?

Naime, ja sam bila uvjerena da je Patrik kasnio, progovorio je s nekih godinu i pol. No često mi odrasli komentiraju da puno priča za svoju dob - sad ima 2 godine i 4 mjeseca. Zanimaju me statistike

U odgovoru b) je zapravo varijanta između prve i druge godine pa možete u postu napisati točno kada.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ni meni nije prihvatilo 4. odgovor koji bi bio kasnije

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Oboje su počeli slagati rečenice sa dvije.
    Tako sam i glasala.
    Ono prije tipa: Mama, opa! Tata, brm, brm!
    su počeli sa godinu dana, ali to ne računam kao da su progovorili, jer je mali od susjede u to doba već pjesmice recitirao.
    Možda bi trebali dogovoriti kriterije, pa da svi isto glasujemo?

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

točno 7dana nakon drugog rođendana i ne staje
    dotada je znao reči par riječi ali od tada spaja rečenice i priča li ga priča

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa negdje oko 15mjeseci je počeo spajati par riječi, a sa 17mjeseci je več imao i rečenice uvokabularu.
    Sada sa 2,5godine priča ko navijen pogotovo kad treba ići spavati, onda bi samo pričao da ne spava.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moj je jucer imao 2. rockas, a poceo je pricati jedno mjesec dana ranije, bas ono da prica, slaze krace recenice, sve ponavlja, uglavnom ne zatvara usta. do tada je znao reci neke rijeci ili nesto ponoviti, po rijec, dvije, ali uglavnom je sutio. sad ga meljee... sve u 16. naravno, nitko ga ne kuzi osim mene povremeno

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sada mi je lakše kada vidim da još ima vremena za progovoriti kak spada.
    Ivo ima 18 mj i priča svega par riječi ali ništa još ne povezuje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

iza 2 godine

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

S godinu dana je govorila mama, tata, beba i sl.
    Nekoliko riječi.

Najviše je počela pričati oko godinu i pol.

Sad ima 20 mj i slaže rečenice od 5, 6 riječi.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sad, eto, ne znam što da odgovorim.
    koji su kriteriji?
    rečenice?
    razgovjetnost?

po mojim kriterijima margita priča: ima dosta velik vokabular, zna reći što želi (kuva, vode, kike,...), zna reći što trenutno radi (kaka, pake, buba...), čak prepričava što se nedavno desilo (npr. jučer je zara plakala na jednoj klupici u parku, danas smo prolazile pored te klupice a margita je zastala, napravila zabrinutu facu i rekla seka paka seka buba) .. ali najvažniji kriterij mi je da se razumijemo. u smislu da ju ja nešto pitam a ona mi odgovori. ili da ona meni nešto želi poručiti, a ja ju razumijem.

i, jel progovorila onda?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa normalno da je, po meni progovoriti znači kad više ne govori samo u slogovima nego smiaslene riječi.
    il' možda treba rečenice?
    u svakom slučaju tvoja je već progovorila.

mara, baš smo danas brojali, zna deset riječi, iako za neke treba prijevod (u zagradi) : mama, tata, cica, nona, jeja (juraj), cipce (cipelice), moje (more), njami-njami (jesti), nane (spavati) i va-va (pas).
    hm, sad kad ih ovako napišem, ipak mislim da još ne bih glasala da je progovorila :/

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

moj je do prije mjesec dana izgovarao cca 50 tak rijeci
    sad sve zivo ponavlja, ima recenice od po tri rijeci tipa "mama daj vode"

znaci iza 2 godine

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam glasala pod c).
    moj je kriterij da ga i drugi razumiju (pod drugi mislim na one s kojima nije u svakodnevnom, ali je u čestom kontaktu)

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    moj je kriterij da ga i drugi razumiju (pod drugi mislim na one s kojima nije u svakodnevnom, ali je u čestom kontaktu)
    ovo je i moj kriterij i zbog njega sam glasala pod b)

L. je debelo prije godine dana govorila mama, tata, nana, dada i ostale slogove koje dica govore u toj odbi, ali to je meni dičje glasanje, a ne govor.

između godine i godinu i pol je znatno obogatila vokabular, a s godinu i pol je znala sastavljat kraće rečenice. i meni je to vrijeme kad je ona ustvari počela govorit. i to govorit da je i slučajni prolaznik razumi, a ne samo mm i ja.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Iv je sa 7 mj. počeo dozivati i onda kad je prohodao je prestao... sa 13 mjeseci odjednom sklapao rečenice od 5 riječi - dosta razumljive...

B je progovorio sa 2 ipo godine... prije toga je govorija od svake riči po dva slova pa se ti misli šta je pjesnik htio reći

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

sa 20mj je rekao "mama nosi" i sekundu kasnije "daj cicu" i od onda ne staje. inace su rekli (vecina ljudi koja bi ga srela) da je jedno od najpricljivije djece. vrlo brzo je poceo slagati duge recenice i objasnjavati sve sto se dogadja oko njega..ah, mamino dijete 8)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

S dvije godine (ono ''baš'' progovorila). Mogla bih reći i s 1,5 u smislu izgovaranja pojedinačnih riječi tipa lopta ili medo, papa i sl., ali semantički zaokružene cjeline izgovorila je tek s dvije i to izuzetno pravilno. Već sam pisala o tome : ostali smo paf kad je prije tri mjeseca rekla ''kad sam bila mala beba, plasila, baka rekla, to nije nista, to je samo televizija'' (riječ je o reklami za Agram osiguranje, onoj s crvenim kuglama na ekranu, i danas je ne voli). Do tog dana uglavnom su bile jednostavne rečenice ''medo plića'' (medo priča). U svemu je takva. Prohodala je s 13 mjeseci ali kako treba (bez padanja i slično), opreznija je i sporija u smogočemu u odnosu na drugu djecu, ''al kad skuži'' onda sve nadoknadi pa mi se čini da je sada i naprednija od okoline. Mislim da već mogu reći da je to neka karakterna osobina... Može li se o tome već govoriti?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Novi je rano progovorio, sa godinu dana.
    Secam se da je sa 15 meseci vec imenovao boje.
    Sa 18 meseci smo mu zapisivali koliki mu je recnik, i bilo je oko 350 reci.
    Sad s tri prica "k'o veliki", bas je ono, pricalica.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ja sad, eto, ne znam što da odgovorim.
    koji su kriteriji?
    rečenice?
    razgovjetnost?
    Ja sam progovorili shvatila kao -ne rečenice i sl. već ono mama, tata, papa, cica

Tako sam i glasala. S godinu dana.
    A rečenice s oko godinu i pol.
    Sad s 20 mj sasvim ok priča.

A ono
    jučer je zara plakala na jednoj klupici u parku, danas smo prolazile pored te klupice a margita je zastala, napravila zabrinutu facu i rekla seka paka seka buba)
    je isto kao i kod nas. L je glavni plačko u obitelji i Jeli je oponaša i stalno ponavlja ""eka pače" (seka plače)

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

od 10 mj govori mama, tata, baba , dide

sad već dosta toga priča
    di je, jujo (ujo), Neja (sujeda Nera), Jojo (sujed Jozo), Dada (naš pas Dax), Va va (svi ostali psi), Bobo (plišani majmun i sujsedov pas Bobi), pao, tu, beba, papa (ili cmokće, znači gladan), Ba (bok), pija (pile), vio (avion), baga (bager), toj (motor), medo, mau (maca)....

ugl. razumijemo se međusobno a to m je bitno...i razumije rečenice tipa donesi čarapice, cipelice, kocke, knjigu...idemo van, idemo papati, idemo spavati, kupati....

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

curica je pocela slagati po dvije-tri rici sa godinu dana. djecak ima godinu i pol i jos uvijek zna samo par rijeci... tata, mama,teta, ela (seka), dide, hvala (ali kaze vava), pa (kad nesto baci), kuva (kruha)... mozda jos koju ali se sad ne mogu sitit.

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sara je sa 18 mj. počela slagati rečenice, sad nekada ostenam bez teksta :shock: kad čujem što mi kaže...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sa godinu je imala jedno 10 rijeci.
    to se s vremenom povecavalo.
    prvu recenicu je slozila proslo ljeto (godinu i koji mjesec)- papa, dida, auto i neke rijec izmedju.
    pa duuug nista od recenica.
    vokabular je rasao.
    proslo ljeto je prvi put pokazala razlikovanje padeza- kad bi zazivala baku islo bi- kakooooo (jos je falio samo oj! )

danas jako dobro razlikuje padeze (npr. vice mami, tati....kad zeli doci k nama, kad nam zeli dati nesto....veli kad je nesto "mamino", ide sa "mamom"....) zna zamjence, pridjeve, usporedjuje kad je nesto malo il velko (to je novo), mozes s njom vodt razgovor, odgovara na pitanja i postavlja ih tebi....no u dugackoj recenici ima rijeci koje razumijem i one koje jos ne razumijem, gdje vidim da lom jezik. koristi proste recenice, kratke....

npr. od maloprije: mamaaaaa, Lea piva (lea zeli plivati), demo plaza, tamo mole (idemo na plazu), biti Laura?(hoce biti laura na plazi?) i na moje "sumnjam ljubavi, idemo na drugu plazu jer puse bura, ona odgovara neeee guga plaza, ne guga, ne mama, necu guga plaza!

no kad nesto zeli ne kaze da to zeli nego vice tu rijec. npr. konanan!!! (tobogan- on je jos jedan od rjetkih kojeg kuzi samo ko ju pozna, ali ga ne da....kao i krug (crta prstom krug po zraku) i vice tamo preko, tamo gore- to su vjetrenjace)
    ili prosto i jednostavno -'o je!!!

nece mi reci- tu smo jeli pizzu, vec ce reci- tata!! o pica! baka! lana! mama!
    na taj nacin je danas pokazala gdje smo prije tjedan dana jeli svi zajedno pizzu. a mene je vise iznenadilo sto je u stranom gradu zapamtila mjestou kojem je prviput bila i nakon tjedan dana ga pokazala tati.

ako je kriterija- mama i tata- onda je to cak i prije godne dana.
    za detalje moram povjeriti arhivu postova ili povjest bolesti

a jesam se raspisala

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moram jos nesto napisati da, osim sto ponavlja sve ko papiga, i to ne sve rjeci vec i fraze (ma nema veze, nije bed....) to sto je uzela neke resce i rekla oooo lijepo, to sto zna boje, preprcava m kako s tatom roni i pliva i ko je sve bio na plaz- ono sto mi je izmamilo suze na oci, a nisam ngdje jos napisala- prosli vkend mi se zatrcala u narucje, skocila u zagrljaj, poljubila, stisnula i rekla "mama" a ja njoj "molim, Lea" a ona "mama, volimte"

aaaaaaaaaaaaaaaaaaa rastop najveci na svijetu!!!!! mislim i prije mi je zagrljajem to "pokazivala" ali nije nikad verbalizirala.

eto, 05.07. 2008. ja sam cmoljila jer mi je moja 27mjesecna curica rekla da me voli

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa

eto, 05.07. 2008. ja sam cmoljila jer mi je moja 27mjesecna curica rekla da me voli
    preslatko

ja nisam glasala,jer jos ne mogu reci da je progovorio..
    mozda za kojih pola godine dopunim odgovor

inace,moj B.sa punih 18 meseci govori tek poneku rec..
    mama(zove me po 100puta dnevno 8) ),tata,baba,deda,ne,da,auto,
    Lara(Lala-curica koju obozava),jaje,cao,am(za cicu i drugu hranu )..

ne sklapa dve reci u celinu,mada se-kako neko pre napisa-odlicno razumemo..
    on kapira puno toga,uradi to i to,idi donesi,ostavi to tamo i sl.,gde je ovo-ono..

e da,i ponavlja za nama neke lakse reci,imitira oglasavanje zivotinja
    (krava,pas,macka)
    ali govor :/

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

leonisa preslatko
    ja se i danas rasplacem kad mi moja petogodisnja kci kaze nesto slicno...

botabal (jel znaci nesto ovo, jedva sam zapamtila? )
    moj djecak je 12 dana mladji od tvog i isto sve razumije ali govori kao i tvoj nekih 10ak rijeci... nije to nista zabrinjavajuce, mislim da se samo MM brine jer ga usporedjuje sa starijom kceri pa misli da on malo kasni :/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

16 mj i nekih 3 tjedana. točno se sjećam trenutka, u kuhinji, ne sjećam se što je rekla (koji sam ja duduk od matere ), al sjećam se njenog izraza lica kad je shvatila da mnogo riječi poredano jedno uz drugog daju neki smisao. i od tada... do dan danas... ne prestaje.

inače, s dvije godine je znala ježevu kućicu sama recitirati onaj prvi dio.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj malena beba prvotno napisa

botabal (jel znaci nesto ovo, jedva sam zapamtila? )
    aha,znaci-pocetna slova imena clanova nase male femili 8)

a sto se tice drugog dela tvog posta-
    i MM brine,jer ga usporedjuje sa svojom sestricinom koja je rano,rano progovorila..
    (na svom prvom rockasu je,izmedju ostalog,na pitanje koliko ima godina odgovarala sa"ednu godinicu" )

je ne brinem

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

jane brinem

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja ne brinem

(vreme je za gasenje kompa )

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ni ja (ne brinem)... progovorit ce oni (a onda cemo ih moliti da ne pricaju )

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

N ima godinu dana i priča, uz svoj klingovski, : mama, tata, baba, papa, tica-ptica, do-dolje, go-gore, žu-žuto, didi-auto, da, ne, kak, kaj, njam-njam, tik-tak je sat,ba-balon...i još neke riječi.

Ne znam jel je to dovoljno riječi za njegov uzrast.

Ima dana kada je ko navijeni i sve ponavlja što čuje, a opet ima dana kada večinom šuti.
    Jel to ok? (možda je glupo pitanje, ali ipak mi je prvo dijete pa ne znam procijeniti)

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

E da...i jel se riječi podrazumijevaju pod pričanje ili tek rečenice?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    Ako ćemo po ovom kriteriju, moj je progovorio tek s 3 i pol

Ipak sam glasala pod c), jer je oko 2. rođendana naglo proširio vokabular i počeo slagati rečenice (i to prave - dugačke). Baš se tada nekako "raspričao".
    Iako, pojedinačne riječi izgovarao je još od 1. rođendana, ali to nisam smatrala pravim govorom.

Što se tiče izgovora - kako rekoh, do 3. godine je bio jako teško razumljiv osobama izvan uže obitelji, s 3 i pol se stanje dosta popravilo, a sad, s nepune 4, malo mu fali da počne izgovarati sve glasove (čak i one s kvačicama :D ), znači, ipak napreduje...

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Uh, nije me bilo..

Kad sam pitala kad su progovorili, zapravo sam mislila propričali dakle, ne ono po jednu riječ, nego manje, veće, spretne ili šlampave, ali rečenice i da ih bar dijelom ljudi razumiju.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Čini mi se da je to bilo negdje s 20 mjeseci. Ali nisam baš sigurna da su ga drugi uvijek razumjeli.
    I sad nekad sklepa hrpetinu rečenica koju ne mogu prevesti makar dubila na trepavicama .

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Grga prije godine dana mama,tata,duda....a poslije godine dana ne staje sve priča, rečenice od sedam riječi, ponavlja, zaključuje, govori u prvom licu u nazad nekoliko mjeseci, razlikuje vremena išli smo-idemo-ići ćemo... , pjeva recitira, broji do pet ovako: jedan dva tri cetri pet osam devet tri

ivorka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Moj Ivor je s godinu dana znao puno riječi, a prave rečenice je slagao s 18 mj. Sada priča citate iz slikovnica i filmića koje gleda i ima super vokabular. Oduvijek je volio slikovnice i uživao kad smo mu čitali (skraćene i originalne verzije...)

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma govorila je moja i sa godinu, ali ništa određeno, neke slogove, sa nekim neočekivanim glasovima kao Ka, Go i tako to. Tek negdje oko 1,5 je počelo imati smisla, mada sumnjam da ju je iko osim nas razumio. Sad je 3,5 i krasno i razgovjetno govori, i koristi sve glasove bez problema.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    inače, s dvije godine je znala ježevu kućicu sama recitirati onaj prvi dio.
    :shock: :shock:

zeko je prvi put rekao mama sa 17 mjeseci, tad je imao nekih 5-10 rijeci u repertoaru. sada sa 26 mjeseci stalno ponavlja sto mi govorimo, kuzi deklinacije i konjugacije, govori tako da izostavlja prijedloge (npr 'sklize moru' umjesto 'sklize se u moru'), ali jos ne govori u pravim recenicama, nego max 2-3 rijeci. glasala sam za d) jer je dakle progovorio tek sad, s 25-26 mjeseci.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja ne znam kako da glasam. Cura je napunila godinu prije dva tjedna, zna reći mama, tata, baba, deda, počela je i početne slogove nekih riječi, izvrsno zna kako se koja životinja glasa
    konjo - iiaa
    maca - maaa
    kravica - mmmmm
    vau vau - je je
    da li se to smatra pod progovoriti?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja do 1.5 godine nije govorila skoro ništa, mama, tata, baka i to je bilo to, kad bi nešto htjela bi na to pokazala
    mene to nije brinulo, ali sveki je već iza njenog 1. rođendana počela sa zabrinutošću radi toga, pa kao što ćemo poduzeti, pa hoćemo je negdje voditi, stalno mi je ubacivala bubu u uho, da sam se i ja već zapitala je li sve u redu s njom
    i onda jednu večer sam joj prala guzu pod pipom na kadi, imala je 1.5 godinu, i samo je rekla "vruće" čisto, razgovjetno R
    crnogorka moja, do ta nije imala zamjerki 8)
    i od tada se ne gasi

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ida je progovorila s nekih godinu i pol, mozda i ranije (recenice)

noa i leo oko treceg rodjendana

ami ima godinu i za sad zna reci: mama

ostale glasove uopce nema ko sto su ovo troje imali - ono da ponavlja slogove (ma-ma, ta-ta, ba-ba, da-da i slicno)... vec sve neke grlene, ko nizozemsko hrkljanje posprica svu audijenciju kad se "rasprica"

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

dario je sa godinu dana već pričao na telefon u jednostavnim rečenicama. a ona je oko 1.5 godinu počela brljati, a onda je sa oko 1g i 9 mjeseci razvezla i sad se ne gasi, kao ni on...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ima vec 2-3 mj da je pocela slagati recenice, tako da sad zna reci kad joj kazem da vise neceg nema onda ona kaze: tuta zaza papa ide dućom (sutra zara papa, kupi tu stvar u ducanu). Ili metu da mami baba (da barba da mami metlu), cece mami noci (cvijece mami nosi), none pote mama peje (šporke noge mama pere), toce mama saze , pacica ima zuta (kocke mama slaze, ima zuta patkica na njima) ...ma veze i po 5 pojmova ali vise se sad ne mogu sjetiti, boje slaze uz pojmove i tako.... Melje li melje 8)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Domi je imao 15mjeseci kada je slagao dvije rijeci, a sa 19 mjeseci i recenice!

EvaP avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja bih racunala kao progovaranje prvu rijec koju su smisleno progovorili. Kako procijeniti da li je "pala" prva recenica ili ne? Malisa je npr govorio "kisa pada" medju prvim rijecima, al sam skoro sigurna da je to u njegovoj glavi bila jedna rijec jer je uvijek u nasem govoru dolazilo u kompletu. To sam skuzila kad je i kisobran poceo zvati "kisapada". Dakle prva rijec (ni mama ni tata vec ato=auto) s cca godinu i par mjeseci, "kisa pada" s godinu i par mjeseci, a recenice s cca dvije.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Miha već 2 tjedna slaže rečenice od 3 riječi...većina ga kuži što govori

najnovije je "mama do bebu" - mama dođe po bebu (u vrtić)
    tu beba paja
    beba pi tutu (beba piški tutu)...

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

EvaP ja sam baš mislila na progovaranje u rečenicama, ne na izgovaranje prve riječi. Zanimalo me jer se pokazalo kod nas (i kod mnogih) kao velika razlika.

Zamolit ću moderatore da promijene naslov teme jer vidim da se mnogi zbunjuju.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A sto je recenica?

Moj vec jedno dva mjeseca izgovara kratke recenice tipa "ide tamo", "makni se", "nece pava", "mama pi(s)ki" (to kad ja odem na wc).
    I razumiju ga i on sve razumije.

Jel to ono sto si mislila?
    Da glasam za b?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •