Stranica 6 od 12 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 561

Tema: Dokumentacija komplikacije, RD, produljenje RD

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Općenito u trenutku započinjanja (znači, ja prva započinjem) ili u onom trenutku kad bi on eventualno započeo? Što, jelte, znači da u slučaju dobivanja otkaza nikakve koristi od toga.
    on mora biti zaposlen onog treba kada bi trebao preuzeti rodiljni ili roditeljski...
    i upravo tako kako si rekla, ako dobije otkaz, ne može ga koristiti

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    on mora biti zaposlen onog treba kada bi trebao preuzeti rodiljni ili roditeljski...
    i upravo tako kako si rekla, ako dobije otkaz, ne može ga koristiti
    Onda smo nagrabali.

Hvala na odgovorima.

Malina27 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Molim pomoć! od 28.12 sam na porod.dopustu tj. 45 dana prije predviđenog termina, i primam naknadu po prosjeku plaće, e sada jučer sam dobila potvrdu da mi se neće produžiti ugovor koji istječe 31.12., što sada. Dali ja i dalje primam naknadu prvih 6.mj po prosjeku plaće jer sam na porodiljni otišla iz radnog odnosa. Dali se od 1.1. trebam prijaviti na zavod za zapošljavanjeo, ponovno na hzzo??

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Koliko sam ja upućena, dobivat ćeš naknadu obračunatu prema plaći (dakle, 100% ukoliko je manja od onih 4256 kn) jer se gleda zadnjih 6 mjeseci primanja (s tim da si u zadnje dvije godine barem godinu i pol bila zaposlena).

Što se tiče prijave na burzu, to nek netko drugi odgovori.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Malina27 prvotno napisa Vidi poruku
    Molim pomoć! od 28.12 sam na porod.dopustu tj. 45 dana prije predviđenog termina, i primam naknadu po prosjeku plaće, e sada jučer sam dobila potvrdu da mi se neće produžiti ugovor koji istječe 31.12., što sada. Dali ja i dalje primam naknadu prvih 6.mj po prosjeku plaće jer sam na porodiljni otišla iz radnog odnosa. Dali se od 1.1. trebam prijaviti na zavod za zapošljavanjeo, ponovno na hzzo??
    s obzirom da si na RD krenula kao zaposlena osoba, prvih 6 mjeseci ćeš dobivati prosjek plaće, a drugih 6 mjeseci tj. roditeljski ćeš ostvariti kao nezaposlena osoba (nisam 100% sigurna jel padaš na minimalac ili se računa nekako drugačije)...
    2.1 se javi na burzu i oni će ti reći što i kako dalje...

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

osobno vjerujem da ćeš moći normalno koristiti prava (i naknadu) za vrijeme trajanja porodiljnog i rodiljnog popusta, jer si započela za vrijeme dok je radni odnos trajao.
    ipak, probaj se posavjetovati na mirovinskom, zdravstvenom i burzi (mislim da svi oni imaju /besplatne/ telefone navedene na web stranicama tako da u startu ne moraš puno hodati).

Malina27 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Hvala Vam na odgovorima, svakako ću po primitku papira iz firme obići zdravstvo i hzz jer ništa me ne košta malo rekreacije, a opet bolje da pitam nego da izgubim neka prava.
    Posljednje uređivanje od Malina27 : 30.12.2012. at 11:17

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

pozdrav svima!
    nova sam na forumu, u 19. tjednu i prilično zbunjena oko svih pravnih pitanja
    molim za pomoć i unaprijed se ispričavam ako je već odgovoreno..
    termin mi je 4.6. i prema savjetu knijgovođe, ići ću na porodiljni (odnosno komplikacije 1.3.). prosjek plaće će mi biti dovoljan da primam maksimalnu naknadu (4.200?). zanima me koliko traje ta naknada (prvih 6 mjeseci od poroda ili od otvaranja porodiljnog - komplikacija?), i koliko može iznositi (neto plaća mi je 6,270), te imam li pravo na traženje dječjeg doplatka?
    hvala vam unaprijed uz veliki pozdrav svima!

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

starshine, dobrodošla. imaš posebnu temu o naknadama. mislim da je na podforumu trudnoća.

tu limitiranu naknadu dobijaš do 45 dana prije termina poroda (odnosno 28 dana, ali mislim da ćeš ti dobiti do 45 dana jer ćeš ranije biti na komplikacijama). mjesečni limit je oko 4250 kn, a ovisi o tome koliko je bilo radnih sati u tom mjesecu. moraš redovno predavati doznake u HZZO i u firmu. na temi o naknadam piše popis dokumentacije, gdje i kada trebaš predati.
    od tih 45 dana prije termina poroda i u prvih 6 mjeseci od rođenja djeteta dobijaš nelimitiranu plaću tj. onoliko koliki ti je bio prosjek prije otvaranja komplikacija.
    nakon 6 mjeseci pa sve do par dana prije prvog rođendana dobijaš limitiranu naknadu od maksimalno 2600 kn.

za dječji doplatak nisam sigurna, ali mislim da se on računa prema prosjeku primanja u kućanstvu i prema broju članova kućanstva. taj prosjek ne smije prelaziti neki određeni iznos, jer tada nemate pravo nadječji doplatak. ako i imate pravo na njega, iznos se isto računa prema tom prosjeku primanja u kućanstvu.

mene bi zapravo isto zanimalo bi li u drugih 6 mjeseci korištenja rodiljne naknade kada ću dobivati 2600, a muž je na minimalcu, imali pravo na dječji doplatak. pa eto, ako netko može odgovoriti. hvala.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Jesen u meni prvotno napisa Vidi poruku
    od tih 45 dana prije termina poroda i u prvih 6 mjeseci od rođenja djeteta dobijaš nelimitiranu plaću tj. onoliko koliki ti je bio prosjek prije otvaranja komplikacija.
    Jesi 100% sigurna u ovo? Meni je rečeno da je onih 4000 i nešto sitno maksimum koji se može dobiti, bez obzira na iznos plaće. Odnosno, krivo sam se izrazila - ako je plaća veća, ne dobivaš 100%, nego ovu cifru.

I drugo pitanje, ako sam otvorila redovni rodiljni 45 dana prije termina, moram li svaki mjesec nekog vraga nositi na HZZO ili samo kad dijete bude 5 mjeseci tražiti produljenje rodiljnog dopusta? Dakle, nije bilo nikakvih komplikacija ni bolovanja prije.

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Jesi 100% sigurna u ovo? Meni je rečeno da je onih 4000 i nešto sitno maksimum koji se može dobiti, bez obzira na iznos plaće. Odnosno, krivo sam se izrazila - ako je plaća veća, ne dobivaš 100%, nego ovu cifru.

I drugo pitanje, ako sam otvorila redovni rodiljni 45 dana prije termina, moram li svaki mjesec nekog vraga nositi na HZZO ili samo kad dijete bude 5 mjeseci tražiti produljenje rodiljnog dopusta? Dakle, nije bilo nikakvih komplikacija ni bolovanja prije.
    Ovih 4200 i nešto kn se odnosi na komplikacije. Za rodiljni dopust, do bebinih 6.mj. dobivaš nelimitiranu naknadu, dakle, otprilike kolika ti je plaća. Otprilike jer ovisi o broju radnih sati u mjesecu.

Što se tiče ovog drugog, ne trebaš više ništa nakon što si otvorila porodiljni, do tih bebinih 4-5 mj. kad se trebaš javiti za produljenje. Tako su meni rekli na hzzo kad sam otvarala porodiljni, nisu spomenuli nikakvo javljanje prije toga.

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

potpisujem luci za ovo prvo (ako nisu nešto u međuvremenu promijenili, a nadam se da nisu).
    a za ovo drugo ne znam treba li donijeti i neku potvrdu da se dijete rodilo ili kad dijete prijavljuješ na zdravstveno oni automatski to povežu s tobom.
    zna li netko?

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Treba rodni list djeteta. Sad sam se sjetila, treba im se javiti nakon rođenja djeteta (ne znam u kojem roku) za onu jednokratnu novčanu naknadu.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Jao, cure, sad ste mi uljepšale dan! Ja cijelo vrijeme računam kak će mi se smanjiti primanja.

Očito moj trudnički mozak nije nikako mogao probaviti taj novi zakon.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Supruga je zaposlena 3 mjeseca,to joj je sav radni staz u zivotu. Saznali smo da je trudna. Isla bi na bolovanje. Koliko bi dobivala bolovanja i koliko bi bila naknada kad rodi. Placa joj je 3200kn. Hvala unaprijed

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Čestitam na bebi!
    Koliko znam, da bi mogla dobivati naknadu u smislu komplikacija, mora imati najmanje 12 mjeseci staža kontinuirano ili 18 mjeseci u zadnje 2 godine. Dakle, prema ovome ne bi mogla dobivati naknadu na komplikacijama.
    Može ići na redovno bolovanje zbog npr. mučnine, tlaka..., ali je ono ograničeno vremenski prema dijagnozama i ide na teret poslodavca u prvih 45 dana (dok bi komplikacije, u slučaju da se može ići na njih, idu na teret HZZO-a od prvog dana) te se isplaćuje samo dio plaće (ne znam napamet postotak).
    Dakle, trebala bi progurati raditi do 45 ili 28 dana prije poroda uz eventualna bolovanja ukoliko bude potrebe. U tom razdoblju prije poroda i u prvih 6 mjeseci od djetetova rođenja bi dobivala 100% plaće.
    Probajte pitati još na HZZO-u. Imaju besplatan telefon naveden na svojim internetskim stranicama.
    A možda se javi još netko s odgovorima.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj Jesen u meni prvotno napisa Vidi poruku
    Čestitam na bebi!
    Koliko znam, da bi mogla dobivati naknadu u smislu komplikacija, mora imati najmanje 12 mjeseci staža kontinuirano ili 18 mjeseci u zadnje 2 godine. Dakle, prema ovome ne bi mogla dobivati naknadu na komplikacijama.
    Može ići na redovno bolovanje zbog npr. mučnine, tlaka..., ali je ono ograničeno vremenski prema dijagnozama i ide na teret poslodavca u prvih 45 dana (dok bi komplikacije, u slučaju da se može ići na njih, idu na teret HZZO-a od prvog dana) te se isplaćuje samo dio plaće (ne znam napamet postotak).
    Dakle, trebala bi progurati raditi do 45 ili 28 dana prije poroda uz eventualna bolovanja ukoliko bude potrebe. U tom razdoblju prije poroda i u prvih 6 mjeseci od djetetova rođenja bi dobivala 100% plaće.
    Probajte pitati još na HZZO-u. Imaju besplatan telefon naveden na svojim internetskim stranicama.
    A možda se javi još netko s odgovorima.
    Hvala na odgovoru. Uspjeli smo saznati da bi dobivala nekih 800kn bolovanja. Zanima me koliko bi iznosila porodiljna naknada ako bi koristila bolovanje?

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

porodiljni bi joj iznosio 1600kn jer za veci porodiljni mora imati najmanje godinu dana neprekidnog rada

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj rafi&gabi prvotno napisa Vidi poruku
    porodiljni bi joj iznosio 1600kn jer za veci porodiljni mora imati najmanje godinu dana neprekidnog rada
    Nakon sto rodi nekih mjesec dana ispunila bi uvjet od 12 mjeseci. Dali bi onda porodiljna naknada s tih 1600kn se povecala na punu placu?

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

ne,nazalost,meni je sa prvim djetetom falilo 8 dana,i nisu mi htjeli priznat.sa danom kada stupa na porodiljni treba ispunjavat uvjet od godinu dana neprekidnog rada.steta.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Bok mame... prouženi porodiljni se može koristit di osme godine djetetova života ... To znam... A šta nakon toga iako je dijete i dalje bolesno i treba mu majčina njega tj. više vodanja po kontrolama, terapijama , fizikalnim vježbama... Jel se onda ima pravo na nekakvu naknadu??

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

molim vas pomozite!!radim vec 2 godine na pola radnog vremena i imam placu 2800..sad sam trudna pa su mi dali napuno radno vrijeme i placu od 5000 da mi poprave malo prosjek ali su mi rekli da nakon 3 mj moram na komplikacije tako da idem na teret drzave (da me ne mora firma financirat)..kolika ce mi bit naknada ako samo 3 mjeseca imam placu od 5000 kn a imala sam dosad 2800?molim vas pomozite jer mi svatko drugacije kaze

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

javit će se sigurno netko stručniji od mene ali koliko ja znam, ako radiš na pola radnog vremena, dobit ćeš nanadu u visini polovice plaće, npr. ako ti je plaća 2800kn, dobit ćeš 1400 ili tako nekako
    jesi li sada prijavljena na puno radno vrijeme ili i dalje na nepuno?

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Da,najbolje ti je onda pravac na hzzo i pitat.Kolko ja znam cini mi se da moras bit
    godinu dana prijavljena na toliko da bi imala uvecan porodiljni.imala sam par slucajeva
    gdje je curama isto tako firma dala vecu placu netom prije porodiljnog pa su im svejedno dali
    2100kn ili koliko vec.A i sama sam tako htijela probat,pa nije islo.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Došlo je do male promijene kod dokumentacije kod otvaranja bolovanja. Izvješće o bolovanju ne izdaje liječnik Opće prakse, već ginekolog
    Citiraj mačkulina prvotno napisa Vidi poruku
    Drage moje, evio da znate što kada donjeti, predati, da vas ne muče hodanjima i traženjima dopuna...

DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA OTVARANJE KOMPLIKACIJA U TRUDNOĆI:

1. Izvješće o bolovanju (doznaka) od liječnika Opće prakse
    2. Potvrda o plaći (ER-1) od vašeg poslodavca za šestomjesečno razdoblje prije nastupa komplikacija
    3. Popuniti obrazac (zahtjev) koji se nalazi u HZZO
    4. Osobna iskaznica (preslika)
    5. Zdravstvena iskaznica (preslika)
    6. Kartica tekućeg računa (preslika

To je sve nužno potrebno da bi se u HZZO otvorile komplikacije u trudnoći. Par dana prije isteka datuma na doznakama odlazite na liječničko povjerenstvo (komisliju) koja vam nanovo svojim rješenjem produžuje komplikacije a sa tim obrascem se javljate doktoru Opće prakse koji vam piše doznake a vi ih nosite na HZMO i popunjavate obrazac pod 3.
    Svaki put prije isteka doznaka ponavljate isto do porodnog dopusta.

Naknada za Komplikacije (u trudnoći) najniži iznos je 831,50 kn a najviši iznos je 4.257,88 kn

45 dana ili 28 dana prije poroda možete koristiti Porodni dopust.

DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA OTVARANJE PORODNOG (RODILJNOG) DOPUSTA:

1. Izvješće o bolovanju (doznaka) od liječnika opće prakse
    2. potvrde o plaći (ER-1) od poslodavca za šestomjesečno razdoblje
    3. zahtjev na obrascima HZZO (tamo se dobije)
    4. Osobna iskaznica (preslika)
    5. zdravstvena iskaznica (preslika)
    6. kartica tekućeg računa (ako se isplata želi na tekući račun).
    7. Izjava vlastoručna potpisana da se iznos rodiljne naknade isplaćuje na XX račun otvoren kod XX Banke (tamo se dobije)

Obvezatni Rodiljni dopust (prvih 6 mjeseci) najniži iznos je 1.663,00 a najviši iznos NIJE OGRANIČEN

Rodiljni dopust (drugih 6 mjeseci) najniži iznos je 1.663,00 a najviši iznos je 2.500,00 kuna

DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA OTVARANJE PORODNOG (RODILJNOG) DOPUSTA KOD TRUDNICA KOJE SU BILE NA KOMPLIKACIJAMA (SA KOMPLIKACIJA DIREKTNO NA PORODNI DOPUST):

1. Zahtjev na obrascima HZZO (tamo se dobije) popuniti u dva primjerka
    2. Vlastoručna potpisana da se iznos rodiljne naknade isplaćuje na XX račun otvoren kod XX Banke (tamo se dobije)
    3. Doznake doktora Opće prakse
    4. Prosjek plaće ne treba jer se uzima onaj prosjek pod točkom 2. Dokumentacija potrebna za otvaranje komplikacija u trudnoći i koristi se u ovom slučaju samo i do rođenja djeteta.

nakon što se vaša bebica rodi dolazite u HZZO i tražite

NAKNADU ZA OPREMU ZA NOVOROĐENČE te trebate dostaviti:

1. fotokopiju (preslik) Rodnog lista novorođenčeta
    2. dva zahtjeva sa podacima majke (zahtjevi se nalaze tamo na hodniku u HZZO)

Kada vam prođe zakonski 6 mjeseci obveznog rodiljnog dopsuta, vi kao majka imate izbor vratiti se na posao na:
    1. puno radno vrijeme
    2. skraćeno radno vrijeme
    3. Produžiti rodiljni dopust na još 6 mjeseci do 1 godine starosti djeteta.

DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA PRODULJENJE RODILJNOG DOPUSTA OD 6 MJESECI DO 1 GODINE ŽIVOTA DJETETA:

1. fotokopija (preslik) Rodnog lista djeteta
    2. Ispuniti dva zahtjeva sa podacima majke (zahtjevi se nalaze tamo na hodniku u HZZO)
    3. doći OBAVEZNO sa 5 i pol mjeseci starosti djeteta i to predati

Majka kojoj je to treće dijete ili koja ima blizance može produljiti rodiljni dopust do treće godine života djeteta mora učiniti slijedeće:

DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA PRODULJENJE RODILJNOG DOPUSTA OD 6 MJESECI ŽIVOTA DJETETA DO 3 GODINE ŽIVOTA DJETETA:

1. fotokopije (preslike) Rodnih listova od troje djece ili od blizanaca
    2. Ispuniti dva zahtjeva sa podacima majke (zahtjevi se nalaze tamo na hodniku u HZZO)
    3. doći OBAVEZNO sa 5 i pol mjeseci starosti djeteta (ili djece ako su blizanci) i to predati

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Pitanje za prijateljicu?
    Placa sjeda 5tog u mjesecu. Ako se redovni porodiljni otvara 30.3., a zadnja placa je bila 5.3. Da li ta placa ulazi u prosjek?
    Prije dvije godine u zapresickom hzzo ja sam imala istu situaciju,a meni nisu tu placu htjeli uzeti u obzir nego onu isplacenu 5.2.
    Zadnja placa koja ulazi u prosjek je placa isplacena u mjesecu prije mjeseca u kojem je otvoren porodiljni.

Jel to tako? Sto je tocno?

delitza avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Ne, ta plaća ne ulazi u prosjek. U prosjek ulaze plaće isplaćene do mjeseca u kojem se otvara porodiljni (rodiljni), kao što si i sama napisala.

Ukoliko je situacija s datumima realna, a radni zakon je takav kakav je (bez vikenda i blagdana uračunatih pod radne dane) rodiljni se ne otvara sa subotom 30.3. već s ponedjeljkom 1.4. tako da plaća od 5.3. ulazi u prosjek.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj delitza prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, ta plaća ne ulazi u prosjek. U prosjek ulaze plaće isplaćene do mjeseca u kojem se otvara porodiljni (rodiljni), kao što si i sama napisala.

Ukoliko je situacija s datumima realna, a radni zakon je takav kakav je (bez vikenda i blagdana uračunatih pod radne dane) rodiljni se ne otvara sa subotom 30.3. već s ponedjeljkom 1.4. tako da plaća od 5.3. ulazi u prosjek.
    Vrijedi li isto i za komplikacije - znači, ako primjerice komplikacije otvaram 15.07. neće mi u obračun uzeti plaću isplaćenu 05.07. ili ipak hoće?
    Unaprijed hvala na odgovoru, baš mi puno znači.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj hm prvotno napisa Vidi poruku
    Vrijedi li isto i za komplikacije - znači, ako primjerice komplikacije otvaram 15.07. neće mi u obračun uzeti plaću isplaćenu 05.07. ili ipak hoće?
    Unaprijed hvala na odgovoru, baš mi puno znači.
    vrijedi isto
    dakle, zadnje će ti uzeti plaću za svibanj koja je isplaćena u lipnju tako da ti je totalno svejedno jel otvaraš komplikacije 1.7 ili 31.7

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

dijete navrsilo 6 mjeseci a ja zaboravila trazit produljenje. mislim upucat cu se! sutra zovem hzzo da pitam sto sada, al ak me netko moze utjesiti jel ce raditi velike probleme. ak nis drugo nabavit cu od doktora potvrdu da sam bila bolesna ili stogod..jooj nemrem vjerovat kako sam to smetnula s uma...mislim da nocas ne bum spavala..

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj aliana79 prvotno napisa Vidi poruku
    dijete navrsilo 6 mjeseci a ja zaboravila trazit produljenje...
    Ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali držim fige da sve bude OK...

Nego, mene nešto zanima (znam da negdje na ovim stranicama postoji odgovor, ali ga ne znam naći )...

Hipotetski, ako zatrudnim dok sam na porodiljnom i onda iz bilo kojeg razloga moram na komplikacije... ili naprosto kad mi završi ovaj porodiljni odmah dođe vrijeme za otvaranje novog , računa li mi se onda u primanja samo ta porodiljna naknada? Drugim riječima, ako imam dva porodiljna jedan za drugim, briga njih kolika mi je plaća i koliko sam dugo zaposlena, oni će računati samo tih 2500 kn zadnjih 6 mjeseci ili?
    Posljednje uređivanje od mishekica : 23.04.2013. at 19:06 Razlog: našla odgovor na jedno pitanje :)

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

mishekica, tx na figama

Zvala hzzo jukicevu, teta samo rekla nek dode suprug s mojom zdravstvenom! eto ako senetko ovak ko ja uljuljuska na porodiljnom i zaboravi na vanjski svijet i administraciju, nije nikakva frka. samo me pitala kad je navrsila 6 mjeseci. mozda bi da je proslo vise, bilo problema..

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Dobra večer oprostite na uletu ali sam u poslu.Ovako moja žena je trudna sa trećim djetetom i termin joj je 19.11 . E sad ona je nezaposlena ima dvije godine i sad , ja sam obrtnik imam restoran i imao sam je namjeru zaposliti 01.05 . Sad ako mi možete reći koja je najbolja opcija za nas i dali će joj ići porodiljni dopust u radni staž? Hvala vam na odgovorima i prijedlozima
    Posljednje uređivanje od mamma san : 29.04.2013. at 09:02 Razlog: usklađivanje sa pravilima foruma

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobro došao strazica!
    kao prvo, moderirala sam tvoj post kako upit ne bi bio u suprotnosti sa pravilima ovog foruma.

Kako bi tvoja supruga kao zaposlena osoba mogla ostvariti punu naknadu za bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći te kasnije na rodiljnom i roditeljskom dopustu, osnovni uvjet je prethodni staž i to: 12 mjeseci neprekidnost staža s osnove rada ILI 18 mjeseci s prekidima u zadnje dvije godine i to do dana koji prethodi danu kad se otvara bolovanje / rodiljni dopust. Ako ovaj uvjet nije ostvaren onda naknada za bolovanje iznosi 831 kunu mjesečno a naknada za rodiljni dopust 1663 kune mjesečno.
    Također, ako se osoba zaposli (a prethodno je bila nezaposlena), trebala bi raditi najmanje 4 - 5 mjeseci jer u protivnom HZZO tumači takve ugovore kao fiktivne i raskida ih (makar moram reći da smatram da je ova praksa totalno protiv zakona).

Ako supruga ostane i dalje nezapsolena, a zdravstveno je osigurana, onda ima pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada (ili kao majka domaćica na tzv. rodiljnu i roditeljsku brigu). Ovo pravo ostvaruje odmah po rođenju djeteta i to ako zatražite ovo pravo do 30. dana po rođenju onda će se naknada obračunati od djetetovog rođenja, a nakon ovog roka obračunat će se od dana predaje zahtjeva (ne preskačite 120. dan od poroda jer nakon toga nećete uopće imati pravo na istu). Naknada iznosi 1663 kune mjesečno a cijeli dopust za treće dijete traje do djetetove 3. godine života te se za cijelo ovo vrijeme isplaćuje ova naknada.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Hipotetski, ako zatrudnim dok sam na porodiljnom i onda iz bilo kojeg razloga moram na komplikacije... ili naprosto kad mi završi ovaj porodiljni odmah dođe vrijeme za otvaranje novog , računa li mi se onda u primanja samo ta porodiljna naknada? Drugim riječima, ako imam dva porodiljna jedan za drugim, briga njih kolika mi je plaća i koliko sam dugo zaposlena, oni će računati samo tih 2500 kn zadnjih 6 mjeseci ili?
    Molim odgovor na ovo pitanje. I nije da planiram trudnoću da zeznem državu, nego me zanima što ako mi se zalomi. Jer ne znam ni kako ću s one 2500 kn preživjeti.
    I dodatno pitanje, drugih 6 mjeseci rodiljnog dopusta maksimalna naknada JEST 2500 kn, je li tako?

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Hvala ti na odgovoru.Shavito sam sve al imam jošpar pitanja.Supruga je nezaposlen več 2 godine a ja imam obrt koji kreće sa radom 01.05 znači ja je mogu zaposliti od sutra, e sad što se meni više isplati da čekamo rođenje djeteta ili da je ja prijavim i da onda ode na komplikacije recimo kroz 9 mjesec znači nakon 4 mjeseca radnog staža iako je termin pola 10 mjeseca ili krajem ?? molim odgovor hvalaaaaaaaaaaaaaaaa

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Jos uvijek je isti zakon za uvjet staza za bolovanje?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Molim odgovor na ovo pitanje. I nije da planiram trudnoću da zeznem državu, nego me zanima što ako mi se zalomi. Jer ne znam ni kako ću s one 2500 kn preživjeti.
    I dodatno pitanje, drugih 6 mjeseci rodiljnog dopusta maksimalna naknada JEST 2500 kn, je li tako?
    ja cu ti odgovoriti ono sto znam - a to je da je 2660 maximum za drugih 6 mj bez obzira kolika su ti primanja, ne moze biti vise.
    Posljednje uređivanje od S2000 : 02.05.2013. at 14:54

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Hvala.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Jole&Titi prvotno napisa Vidi poruku
    Jos uvijek je isti zakon za uvjet staza za bolovanje?
    jel mislis na komplikacije u trudnoci?

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    jel mislis na komplikacije u trudnoci?
    Da

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Da, isto je. 12 mj neprekidno ili 18 mj s prekidima (ide prosjek zadnjih 6 placa, s tim da je maximum 4250).

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, isto je. 12 mj neprekidno ili 18 mj s prekidima (ide prosjek zadnjih 6 placa, s tim da je maximum 4250).
    Malo glupo pitanje ali cemu sluzi zadnjih 6 placa kad nema ostvaren uvjet staza?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

pa valjda u slucaju ako ipak imas ostvaren uvjet staza...
    Posljednje uređivanje od S2000 : 03.05.2013. at 10:06

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

na roditeljskom sam dopustu (onih drugih 6mj) i imam otvoreno do 3 godine. Vraćam se polovicom kolovoza na posao. MM je zaposlen no plan je da on
    nastavi sa korištenjem roditeljskog dopusta. Može li se sve obaviti u jednom danu (papirologija)- mislim na to da ja zatvorim i on otvori ili je potrebno nekoliko dana unaprijed javiti se na HZZO sa
    zahtjevom? koristi li on onda i neki dodatak (2mj) jer je kao tata na dopustu? ostaje li naknada (1600kn) ista ili mu računaju prosjek?
    Posljednje uređivanje od frka20 : 04.05.2013. at 08:31

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj frka20 prvotno napisa Vidi poruku
    na roditeljskom sam dopustu (onih drugih 6mj) i imam otvoreno do 3 godine. Vraćam se polovicom kolovoza na posao. MM je zaposlen no plan je da on
    nastavi sa korištenjem roditeljskog dopusta. Može li se sve obaviti u jednom danu (papirologija)- mislim na to da ja zatvorim i on otvori ili je potrebno nekoliko dana unaprijed javiti se na HZZO sa
    zahtjevom? koristi li on onda i neki dodatak (2mj) jer je kao tata na dopustu? ostaje li naknada (1600kn) ista ili mu računaju prosjek?

1.zahtjev je potrebno najaviti HZZO-u 30 dana unaprijed
    2.tata dobiva dodatna dva mjeseca ako koristi najmanje tri mjeseca roditeljskog (neznam vrijedi li to i u slučaju ove dvije godine, ali trebalo bi)
    3.nema prosjeka jer je nakon prve djetetove godine roditeljska naknada ista za sve, znači 1663,00 kn

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Molim vas možete li mi reći do kojeg datuma u ovom mjesecu se na HZZO more predati doznaka za bolovanje koje je počelo 06.05.

Mogu li ja predati doznaku, presliku osobne i žiro računa, a bez prosjeka zadnjih 6 plaća, pa da oni traže od poslodavca taj podatak?

Naime, direktor mi ne da da otvorim bolovanje radi komplikacija u trudnoći. Na doznaci mi piše prijeteći abortus, a stvarno stanje je, nažalost, zadržani abortus i direktor mi ne želi i ne može naći zamjenu za period koji neću raditi. Kasnije će mi biti problemi sa isplatom plaće jer nisam radila, valjda će me voditi da sam na slobodnim danima, kolege će ispaštati radi toga ...

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj maja33 prvotno napisa Vidi poruku
    Molim vas možete li mi reći do kojeg datuma u ovom mjesecu se na HZZO more predati doznaka za bolovanje koje je počelo 06.05.

Mogu li ja predati doznaku, presliku osobne i žiro računa, a bez prosjeka zadnjih 6 plaća, pa da oni traže od poslodavca taj podatak?

Naime, direktor mi ne da da otvorim bolovanje radi komplikacija u trudnoći. Na doznaci mi piše prijeteći abortus, a stvarno stanje je, nažalost, zadržani abortus i direktor mi ne želi i ne može naći zamjenu za period koji neću raditi. Kasnije će mi biti problemi sa isplatom plaće jer nisam radila, valjda će me voditi da sam na slobodnim danima, kolege će ispaštati radi toga ...
    Ne znam potpuni odgovor na tvoje pitanje, ali znam da sama moraš priložiti podatke o plaći.
    I ne razumijem kako ti poslodavac neće dati bolovanje. Ako je liječnik otvorio bolovanje, poslodavac ne može ništa.

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Poslodavac mi odbija dati prosjek zadnjih šest plaća i ove dane što ne radim računat će mi kao godišnji odmor. Kaže da mi ne može naći zamjenu. U ovom slučaju nije lijepo biti nezamjenjiv.

Stranica 6 od 12 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •