pokušala bih mu uhvatit ruke u letu i zadržati, gledati ga ravno u oči i reći: ne. ako znaš što te sve čeka, valjda možeš biti brža od njega?!

za proljevanje i bacanje svega i svačega bih uvela ili metodu da to što bacamo ide u smeće ili da ide u sobu, ako se misli tako ophoditi s nama.

s druge strane nastojala bih uvesti 1na1 (zavisno od njegove potrebe čak i više nego do sada), istovremeno nakon tog vremena bih mu govorila: a sad mama ide nešto svoje obavit. na taj način bih ga učila da se ima itekako vremena samo i za njega, al da i mami treba vremena za sebe.

inače, moja me jednom nogicama udarala po bubrezima (mada mi je pažnja u tom trenu bila okrenuta njoj). ležala je, ja sam sjedila pored nje, nešto smo pričale. zamolila sam je dva-tri puta da to ne čini, da to mamu jako boli, da se to ne radi itd. rekla sam joj da ću sljedeći put i ja nju udariti.

na trenutak se zaustavila, gledala me ravno u oči i opet me šutnula nogom. vratila sam joj po bedru, ne jako. nije više to ponovila. naravno, postojala je mogućnost i da ustanem s kreveta ili da je zaigram s nečim drugim, al ja to nisam htjela, htjela sam da zna da ako ona druge udara, da postoji mogućnost da joj netko vrati na isti način.

Ovako sam ja rješavala rijetke pokušaje moje djece da me udare i isto sam tražila od svih ostalih ukućana.

Pokušaje udaranja mogu nabrojati na prste jedne ruke, dakle metoda funkcionira, i mislim da bi funkcionirala kod većine djece.
Pokušaja namjernog razbijanja iz inata/ljutnje/frustracije nije bilo, zasad.