Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Vjeronauk u prvom razredu

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Vjeronauk u prvom razredu

Pozdrav svima!!
    Evo, ja sam ponosna mama budućeg đaka prvaka..Muče me neke nedoumice u vezi vjeronauka :? , a kako ovdje ima iskusnijih od mene, molim pomoć...
    Prvo, tko u prvom razredu "vodi" vjeronauk?? Učiteljica ili "netko sa strane"?? Drugo, mene nitko nije pitao želim li vjeronauk za svoje dijete ili ne, kako će me tretirati, automatizmom ili...???I treće, mogu li tražit da mi dijete ne bude upisano na vjeronauk, ali da bude prisutno u učionici prilikom satova vjeronauka, čisto zato, da ne bude sama u hodniku, izvojena isl. ??
    Hvala na pomoći..svaka informacija mi je dobrodosla??

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjeronauk predaje vjerouičtelj/ vjeroučiteljica ili najčešće časna od 1 do 4 .

Niste imali roditeljski nakon onih razgovora s pedagogom ?Kada su se formirali razredi ?

Čudim se, tada se riješavaju pitanja izbornih predmeta poglavito zbog toga jer su knjige besplatne i do 5.7. su te iste knjige, trebale biti naručene...

Naravno da možeš tražiti,da ti dijete ne pohađa vjeronauk, no mislim da nije praksa da dijete bude u razredu dok vjeronauk traje, za tu djecu se od 1 do 4 treba pobrinuti učiteljica, a dalje od 5 , hm uglavnom su na hodniku .....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ukoliko ne želiš da dijete ide na vjeronauk, nemoj ju ni upisati samo zato da "bude u razredu" ili "da ne bude izdvojena". naći će se rješenje.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nismo imali nikakav roditeljski, kad smo upisali dijete rekli su da će sve to biti u 9. mjesecu..Rekli su tekođer da će se razredi tek formirati, kad prođu upisi, uglavnom da se ništa nezna do kraja osmog mjeseca..A meni, evo tek sad pade na pamet vjeronauk i tako...
    Hvala na odgovoru, puno mi znači da mi dijete, ako ga ne upišem na vjeronauk, neće bit samo negdje, i da se za njega pobrine učiteljica..
    Ako smijem još nešto pitat, nama je zapravo problem to što vikendima nikad nismo doma, te ne možemo ići na misu u kvartu, a čuli smo da djeca koja pohađaju vjeronauk u školi vikendom obavezno moraju na misu..To bi nama, kao obitelji značilo da smo "zarobljeni" i vikendima, i to je glavni razlog zašto razmišljamo o neupisivanu na vjeronauk..
    Znate li možda je li obavezno za djecu upisanu na školski vjeronauk, nedjeljno pohađanje mise cijelu godinu??
    Hvala, hvala, još jednom..

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Učiteljica bi se TREBALA pobrinuti za djecu , no većina ih riješava da vjeronauk bude blok sat, prva dva ili zadnja dva sata u danu

no ako je u sredini radnog dana , u mojoj školi su ovi mali s učiteljicom...

no veliki su na hodniku

Gleda ostalih tehnikalija oko vjeronauka, nisam kompetentna jer sam dijete majke 68 -osmašice koja me nije krstila

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anin, mislim da je to prije prve pričesti. kako god - jednu godinu si "zarobljena" vikendima.

ukoliko to smatraš "zarobljavanjem" - NEMOJ upisivati dijete na vjeronauk.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kod nas su oni koji ne idu na vjeronauk za to vrijeme u knjižnici i igraju se na kompjuterima ili raznim igrama, ili čitaju. Na njih pazi teta knjižničarka.
    A na mise nedjeljom se , kako je napisala sorciere, mora ići samo one godine kada je pričest.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na ovom podforumu postoji hrpetina tema o vjeronauku. Sigurno bi ti bilo pomoglo da si koju prije procitala.

Prvo, tko u prvom razredu "vodi" vjeronauk?? Učiteljica ili "netko sa strane"??
    1. vjeronauk vode vjeroucitelji
    Drugo, mene nitko nije pitao želim li vjeronauk za svoje dijete ili ne, kako će me tretirati, automatizmom ili...???
    2. ako te nisu pitali onda ti pitaj njih... nisu pitali ni mene, ali meni je to bilo vazno pa sam ja prilikom upisa pitala sto me zanima
    I treće, mogu li tražit da mi dijete ne bude upisano na vjeronauk, ali da bude prisutno u učionici prilikom satova vjeronauka, čisto zato, da ne bude sama u hodniku, izvojena isl. ??
    3. mozes, ali zasto mislis da bi bila sama na hodniku - skola je duzna organizirati klincima mjesto gdje ce biti kad je vjeronauk u njihovom razredu

moj Oskar je obicno u nekoj drugoj ucionici, u dvorani ili jako rijetko na hodniku... al meni to ne smeta jer su mi vazniji principi, a to je da NE ZELIM da mi dijete na bilo koji nacin ide na vjeronauk i ne zelim biti licemjer te pricati kak je vjeronauk u skoli nepotreban, a s druge strane ne ciniti nista da protiv toga protestiram te se izvlaciti na spiku "necu da mi dijete bude samo na hodniku..."

kad bi u nasem razredu bilo jos bar 5 ovakvih kao ja skola bi doista trebala nesto poduzeti - jer nije isto shendlat jednog klinca ili pet i vise njih

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    na ovom podforumu postoji hrpetina tema o vjeronauku. Sigurno bi ti bilo pomoglo da si koju prije procitala.

Prvo, tko u prvom razredu "vodi" vjeronauk?? Učiteljica ili "netko sa strane"??
    1. vjeronauk vode vjeroucitelji
    Drugo, mene nitko nije pitao želim li vjeronauk za svoje dijete ili ne, kako će me tretirati, automatizmom ili...???
    2. ako te nisu pitali onda ti pitaj njih... nisu pitali ni mene, ali meni je to bilo vazno pa sam ja prilikom upisa pitala sto me zanima
    I treće, mogu li tražit da mi dijete ne bude upisano na vjeronauk, ali da bude prisutno u učionici prilikom satova vjeronauka, čisto zato, da ne bude sama u hodniku, izvojena isl. ??
    3. mozes, ali zasto mislis da bi bila sama na hodniku - skola je duzna organizirati klincima mjesto gdje ce biti kad je vjeronauk u njihovom razredu

moj Oskar je obicno u nekoj drugoj ucionici, u dvorani ili jako rijetko na hodniku... al meni to ne smeta jer su mi vazniji principi, a to je da NE ZELIM da mi dijete na bilo koji nacin ide na vjeronauk i ne zelim biti licemjer te pricati kak je vjeronauk u skoli nepotreban, a s druge strane ne ciniti nista da protiv toga protestiram te se izvlaciti na spiku "necu da mi dijete bude samo na hodniku..."

kad bi u nasem razredu bilo jos bar 5 ovakvih kao ja skola bi doista trebala nesto poduzeti - jer nije isto shendlat jednog klinca ili pet i vise njih
    Ne moras mi vjerovati, ovo su rijeci pod nickom i nitko nikog ne poznaje, ali ja isto ne zelim, i to stvarno ne zelim da mi dijete ide na vjeronauk, jer joj ja inace ne nudim nikad ono iza čega sama ne stojim, i zato mi je sve ovo tesko pitanje..Vec sam joj objasnila neke stvari s vjerom i to i rekla sam joj da je to jedan od načina shvaćanja svijeta, i uvijek joj prikazujem i sve druge pojave i probleme s vise strana..I vjeruj, ja isto najiskrenije ne želim biti licemjer, ali ne želim istjerivati svoje principe preko leđa svojega djeteta..Neznam, možda je razlog to što sam i sama kao dijete bila više puta radi raznih razloga izdvojena i znam kako je to ..I ne mislim, također da je zato dobro ići linijom manjeg otpora, to NE, jednostavno u ovom mom konkretnom slučaju vjerujem da je dobro pustit je da još malo naraste, sazrije, pa je onda suočit sa svime..Mislim da mala djeca ne kuže principe..Sjećam se kad samk ja kao dijete plakala i rekla mami "da zašto svi imaju šarena jaja za Uskrs a ja ne", tad nisam znala ni što je Uskrs, ali htjela sam i ja učestvovati i tako..
    Eto, otišla sam malo off topic, al dobro..
    I da, pročitala sam sve te teme o vjeronauku, al imala sam konkretna pitanja i tako..Dosta toga je različito od škole do škole..I hvala svima na mišljenju..puno mi to znači

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da,dosta se to razlikuje od škole do škole.U školi u koju moja kći ide se znalo desiti da djeca koja ne idu na vjeronauk iz drugog razreda dođu u razred od moje kćeri i otraga sjede i zapravo remete mir,jer su djeca za to vrijeme imala engleski.Također su lutali hodnicima,čučali sami na porti...ali to se desi i sa djecom u dežurstvu,onoj koja recimo čekaju roditelje da dođu po njih u 5,pol 6.
    Nas su pitali želimo li da nam kćer ide na vjeronauk i morali smo potpisati izjavu za to.
    Suprug i ja smo kćeri objasnili šta to vjeronauk je i pustili je da pita,razmisli i sama odluči.Odlučila je da želi ići i upisali smo je,isključivo na njenu želju.Nama bi svaka njena odluka bila ok.Nismo je nagovarali na ništa,apsolutno je sama odlučila i nije požalila.Časna koja vodi vjeronauk joj se jako dopala,ono što je tamo naučila isto.Nikakvog pritiska od strane vjeroučiteljice nije bilo.Na mise nije trebala ići,ni ne ide.
    Iako su nam obje mame jako pobožne ni suprug,ni ja nismo praktični vjernici.Ne hodamo u crkvu,na mise.Mišljenja smo da vjeronauku nije mjesto u školi,ali kad već je i ako moja kćer želi ići,pa neka ide.

Vis

Početno

Evo i ja se javljam kao jedna od onih protiv vjerounauka u škola ali...ne bi htjela da mi dijete bude jedino u razredu koje neće ići.
    Došla sam na ideju kako. Neka mi se jave sve mame čija će djeca krenuti u prvi razred sljedeće školske godine u kvartu Vrbani 3 i ne žele ići na vjerounak. Možemo se dogovoriti pa skupa upisati djecu u isti razred

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Vis prvotno napisa
    ...ali...ne bi htjela da mi dijete bude jedino u razredu koje neće ići.
    Zato sam ja s roditeljima Leonine najbolje vrtićke prijateljice već dogovorila da ćemo se potruditi upisati djecu u isti razred, kako bi barem njih dvije bezbožnice bile skupa

Vis

Početno

Baš vam zavidim. Ja ne poznajem nikoga tko će ići u školu na Vrbane zato jer smo do sada živjeli u drugom kvartu.

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ight=vjeronauk

ovdje ima predivnih postova o temi vjeronauk

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja bih isto pustila dijete da o tome odluči, mene više brine da će htjeti na vjeronauk zbog pritiska sredine - eto takva je ta moja sredina :/
    Ali ima još vremena...

Koliko sam do sad shvatila, vjeronauk se drži u školama, ali to svećenicima nije dosta nego ga drže još dodatno u crkvi subotom, a u nedjelju djeca obavezno moraju prisustvovati misi ako hoće taj sakrament... to mi je zbilja previše. Ja se nadam da će moje dijete samo odlučiti da mu se ne ide

Svaka čast vjernicima, oniim pravim, molim vas da se ne nađete povrijeđeni. Ali htjela bih da to bude stvar izbora a ne nešto što mi zajednica nameće.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    ja bih isto pustila dijete da o tome odluči, mene više brine da će htjeti na vjeronauk zbog pritiska sredine - eto takva je ta moja sredina :/ ...
    upravo zato mi našoj nismo dali na izbor.
    zadovoljni smo odlukom i mi i ona.

kad se samo sjetim komentara jedne curice iz razreda - "pa kako ćeš se udati ako ne ideš na vjeronauk?" :/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zato mi našu odgajamo u ateističkom duhu, skoncentrirano na ono u što MI vjerujemo tj. ne vjerujemo, a ne u ono što drugi vjeruju. jer to nas ne zanima. nema djeda mraza, nema zubić vile, nema krampusa, nema sv. nikole, nema boga... a nema ni vraga.

pa sam nedavno čula kako našoj rođakinji govori: to što ne vjerujem u boga ne znači da ne smijem ući u crkvu..

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    ...nema boga... a nema ni vraga.
    8)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

čujte, ja bih svoje dijete ipak pustila da se prilagodi do neke mjere, ako to želi. Ja sam imala dosta problema kao mala jer sam bila odgajana na način da se nisam mogla nikamo uklopiti i propustila sam druženja u djetinjstvu, tinejđerske izlaske... Tako da ne želim o tome odlučivati u ima svojeg djeteta (pretpostavljam da je vama lakše jer ne živite u takvoj zabiti kao ja pa lakše nađete istomišljenike). Ali ću i podržavati moje dijete da se opire normama - koliko god ono samo to želi.

To je što se tiče kućnog odgoja, a što se tiče školskog, moje je mišljenje da vjeronauk ne ide u školu, ako u to nisu uklopljene i druge religije osim katoličke.
    A nije to mišljenje ni samo moje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •