Andrej je do prije nekoliko mjeseci bio relativno mirno dijete za koje su se mnogi čudili "jel on uvijek tako dobar?" (mislili su: miran).
I dalje je sklon mirnijim aktivnostima, ali odnedavno ima gotovo svakodnevne nalete energije koji me iznenađuju svojom silinom. To se očituje u bezglavom trčanju naprijed-natrag, guranju, skakanju do iznemoglosti, urlanju i vrištanju od smijeha... i u vrtiću su mi tete spomenule njegove "motoričke ispade", a on sam to naziva "divljačenje" (pa me dočeka popodne izjavom: "mama, danas sam opet divljačio u vrtiću").
Tete u vrtiću obično se boje da se on pritom ne ozlijedi, ali, začudo, zasad uopće nije sklon ozljedama, ništa više nego njegovi vršnjaci (još nijednom nije razbio koljeno, npr., iako je pun modrica - što mi se čini i normalnim dijelom odrastanja). Ipak, primijetila sam da takvo ponašanje u vrtiću baš i nije dobrodošlo (što razumijem - tete moraju paziti na njih 20, a ne na njega jednoga koji juri dvorištem i vitla štapom za kojeg tvrdi da je stonoga), a posljedica je da po povratku iz vrtića bude frustriran i ljut na samog sebe, a onda i na cijeli svijet.
Moje pitanje je: kako ga naučiti da nekako usmjeri, kanalizira tu energiju, a da ne budemo na kraju svi frustrirani - i odrasli (jer je vječito neka briga hoće li razbiti sebe ili nekog drugog), ali i on sam, jer na kraju obično bude umoran i razdražljiv, nerijetko i ljut i pomalo agresivan.
Tipičan primjer su mi izleti, na kojima se izdivlja do krajnjih granica, a onda po povratku kući imamo zakašnjele epizode pravih tantruma, s urlanjem, bacanjem i deračinom - a svemu je zajednički nazivnik umor.
Ok, u vrtiću smo tražili da ga od iduće godine stave u grupu s pojačanim programom "tjelesnog", razmišljamo o upisu na gimnastiku za djecu (djelomično i zbog njegove dijagnoze), ali zanima me ima li kakav pametan savjet kako hendlati svakodnevne situacije.
(moram priznati da me iznenađuje takav razvoj, jer je do prije godinu dana bio izuzetno mirno dijete - ali to mi je samo dokaz kako se djeca mijenjaju, a mi se moramo prilagoditi tim promjenama)