Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Majčino mlijeko opasno za dojenče???!!!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Majčino mlijeko opasno za dojenče???!!!

Ovaj tjedan mi je prijateljica rodila, 5 tjedana ranije, carski, beba je bila na zadak, imala je pomanjkanje plodne vode..a oni su čekali da uđe u 36 tjedan mada je bilo upitno otkazivanje bubrega i predpostavljam, nedostatak kisika u mozgu bebe.

nakon carskog bebu su oveli na Rebro, nije ga uopće vidjela prva tri dana-žena je skoro umrla...izdajala se ali rekli su joj da ......

Bebine su nožice ostale skvrčene u položaju kao u trbuhu, i oni se boje da je nešto genetski i da bi dojenje samo štetilo jer bi se taj neki kromosom samo povečavao??????? nalaz se čeka 3 tjedna..... ima rascjep nepca, u inkubatoru je, hrane ga glukozom, tek ga je nedavno vidjela..ona je u jednoj bolnici on u drugoj....nisu joj rekli na što sumnjaju, mislili smo da nije Dawn ali kakve to veze ima s nogicama i dojenjem...rekla sam joj da inzistira da vidi bebu, jer ona sada bebi najviše fali i da će mali brž ozdraviti ako je s njom, ovako je djete pod stresom...kAŽE DA SE ODMAH ANĐEO MALI SMIRIO ČIM GA JE PRVI PUT UZELA NA RUKE NAKON 3-4 DANA...TO JE KRŠENJE PRAVA PACJENATA...NISAM JE HTJELA ZAMARATI S TIM JJER JE ŽENA U ŠOKU OD SVEGA ŠTO SE DOGODILO..IMALA JE NORMALNU TRUDNOĆU A SADA OVO...BEBA IMA OKO 2050g, i da ga u inkubatoru drže samo radi steriliteta...zašto ga ne smije dojiti??????Kako majčino mlijeko može biti štetno???? Ona će sutra doma a on tko za, za kojih mjesec dana, nisam sigurna da će ona toliko ustrajati u izdajanju...pomozite mi da je mogu savjetovati...ne mogu zamisliti kako mali anđeo pati bez nje...a tek ona..kaže da je skoro umra od sreće kada ga je prvi put vidjela i uzela u naručje.....

hvala, pomoć!!!!!!!!!!!

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

na zalost ne znam sto pametno reci osim da drzim fige... i neka ona smogne snage za borbu za svog malog borca...

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

čitam i ježim se, i suza je potekla..ne mogu vjerovat! grozno! stvarno ne mogu niti zamisliti kako se osjećaju i mama i beba. nije mi jasno zašto im ne daju da budu skupa?! to je preokrutno i nepojmljivo grozno! svakako bi se trebali izboriti da beba bude s mamom što više, to će joj pomoći sigurno više nego ležanje u inkubatoru...
    da dojenje može biti štetno?! ne znam, ali mislim da u majčinom mlijeku ne može biti ničega što bi bebici štetilo...dapače! ali to će bolje znati savjetnice koje će ti se sigurno javiti...
    navijam za mamu i bebu, neka što prije budu skupa i sve će biti lakše!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

grozno što neko to mora proživljvati!
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    da sve bude ok!

nisam stručnjak pa ti jedino mogu savjetovati da nazoveš sos za dojenje.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kakav uzas!! bolje da nisam citala!!

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

za prijateljicu i bebu
    i za tebe što brineš

meni nema logike da bi majčino mlijeko moglo štetiti, ali neka to još potvrde (ili opovrgnu) savjetnice...

RING avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Jesu li joj to rekli dr. sa Rebra ili ? Nema mi nikakve logike, ako ne znaju što je kako znaju za taj kromosom. Nadam se da će sve biti ok.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da doktori su joj to rekli, ona ni nezna kakav nalaz čeka ( ili mi možda ne želi reći, a ja ju ne želim gnjaviti u ovakvoj situaciji, nismo svi isti, ja sigurno ne bi dopustila da me tako vozaju!!!!)

Zanimalo me je li tko od vas imao sličnu situaciju da ne smije dojiti ( kao u slučaju cijepljenja Priorixom- to mi je isto nebuloza ) jer će time naštetiti djetetu????

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Možda sumnjaju na fenilketonuriju, pa joj zato ne daju da doji.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

što je to :? ....ma meni nije jasno zašto ženi nisu rekli na što sumnjaju...a ne prvo ćemo sačekati nalaz...pa to je njeno djete, ima pravo znat na što sumnjaju, mada se poslije ispostavi drukčije, da žena zna zašto ne smije dojiti...zašto ne smije biti s djetetom , već ga samo posječivati, zašto ga uopće nije vidjela prva 3 dana po porodu, a nije bio smrtno ugrožen???!!!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Fenilketonurija je nasljedna metabolička bolest do koje dolazi zbog nedostatka enzima fenilalanin hidroksilaza. Enzim je nužan za pretvorbu aminokiselina fenilalanin u tirozin. Kada u tijelu nema enzima, dolazi do nakupljanja fenilalanina koji prelazi u fenilketone, koji se mogu otkriti u urinu.

Ako se bolest pravovremeno ne otkrije i ne liječi, može dovesti do oštečenja mozga, koje rezultira postupnim razvojem mentalne zaostalosti i napadajima.

Ako se fenilketonurija otkrije dovoljno rano kod novorođenčeta, dolazi do potpuno normalnog razvoja mozga, ali samo uz pomoć posebne dijete (koja sadrži vrlo malo fenilalanina) do kraja života. Sva novorođena djeca se testiraju na bolest uz pomoć posebnog testa (Guthrie test).
    Isuse zato su neki od rodbine govorili da sumnjaju na Dawnov sindrom

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa to je njeno djete, ima pravo znat na što sumnjaju, mada se poslije ispostavi drukčije, da žena zna zašto ne smije dojiti...zašto ne smije biti s djetetom , već ga samo posječivati, zašto ga uopće nije vidjela prva 3 dana po porodu, a nije bio smrtno ugrožen???!!!
    i ako je s djetetom sve ok, a osobito ako sumnjaju da nije, roditelji imaju SVAKO pravo znati na što sumnjaju, koje pretrage rade i zašto smatraju da ne smije dojiti.
    nepojmljivo mi je kako se mogu tako ponašati, a još manje kako ljudi na to pristaju :? .
    inače, imam rođake s fenilketonurijom, otkrivena im je par dana nakon rođenja i sasvim su normalni, pametni i zgodni , sada već adolescenti.
    to svakako nije poremećaj s kojim se ne da živjeti.

inače, fenilketoniruja, koliko ja znam, se ne može otkriti po nekim vanjskim pokazateljima, kao ovo što si navela-skvrčene noge ili sl.
    mislim da ipak sumnjaju na nešto drugo.
    danas postoje u vezi fenilketonurije u svijetu dvije struje liječnika, ne misle svi od njih da se mora potpuno ukinuti majčino mlijeko.
    sad već pola njih smatra da su benefiti dojenja tu na ravnopravnoj vagi, ali ne mogu reći svoje osobno mišljenje o tome, nisam dovoljno upućena.

postoji još jedan vrlo rijedak poremećaj kada se ne smije dojiti, a to je galaktosemija.
    ali slično kao i kod fenilk., dijeta je najbitnija:
    Nasljedna bolest koja nastaje kao posljedica poremećenog metabolizma ugljikohidrata. Naime, galaktoza je sastavni monosaharid mliječnog šećera (laktoze).Galaktozu apsorbira sluznica tankog crijeva te portalnim krvotokom dospijeva u jetru, gdje je tri enzima moraju pretvoriti u glukozu.
    Ako nedostaje samo jedan od ta tri specifična enzim, razvija se galaktozemija. Dijetoterapija isključuje mlijeko i mliječne proizvode.
    no, nije mi poznato da to ima ikakve veze s djetetovim skvrčenim nogama.
    mislim, smiješno je da mi ovdje nagađamo, pa nek ih pita na što sumnjaju.
    najgori je strah kad nemaš pojma što sve može biti...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mamma Juanita
    slažem se s tobom i hvala stvarno se brinem, a nju ne bih htijela uznemiravati ovim informacijama dok ne sazna dijagnozu ( ne znam ima li veze, ali njen brat ima epilepsiju, pa ako je nešto genetski :/ ...ma ja čak razmišljam možda ću sada lupiti glupost da su se bebi možda malo ukočili mišići u nogicama jer nije baš imao mjesta u trbuhu, bio je na zadak, falilo mu je plodne vode :/

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

O.T.
    -novorođenčad se rutinski testira na fenilketonuriju
    znači li da su i naše bebe u rodilištu na to testirane? Je li takav zakon i u RH ili??????? Ako jesu, zašto, ako se slučajno radi o ovoj dijagnozi moja prijateljica mora čekati nalaze 3 tjedna????

Kažu da takva djeca imaju pepeljasto plavu boju kose, specifičnog mirisa :shock:-mislim sada sam se malo zbedirala, jer moja mala od rođenja ima čudan kiseli miris kose

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivana, ma ne brini se .
    sve naše bebe se u rodilištima testiraju na fenilketonuriju, a nalaz se čeka neka vrijeme (valjda tih par tjedana), pa ako nije dobar-onda ti pošalju obavijest.
    znači, da ti dijete ima fenilketonuriju, to bi već odavno saznala .

Kažu da takva djeca imaju pepeljasto plavu boju kose, specifičnog mirisa
    djeca s fenilketonurijom su mahom plavi, ali posve normalno blondi i s normalnom bojom kože.
    urin im može zaudarat ako se ne drže propisane dijete, pa imaju previše fenilalanina u sebi.

čak i ako beba ima fenilketonuriju, nije to kraj svijeta, jer se uz prilagođenu prehranu takva djeca razvijaju u potpuno normalne ljude.

nekada, kada se bolest nije detektirala (ili se detektirala tek u kasnijoj dječjoj dobi) pa su djeca s tim metaboličkim poremećajem jela "sve po redu" ,
    tada je bilo slučajeva fenilketonuričara koji su mentalno zaostajali u razvoju.
    ali danas je posve druga priča.
    ono sa čim se treba pomiriti, ako dijete ima taj poremećaj, je da imaš malog vegana u obitelji .
    naime, oni (barem do puberteta) ne smiju jesti ništa životinjskog porijekla, ili u sasvim minimalnim količinama, isto tako ništa s glutenom i dobar dio mahunarki.
    imaju i posebno mlijeko za fenilketonuričare, to je za njih jako važno da redovno konzumiraju.
    i da se kontroliraju kroz djetinjstvo barem 1-2 godišnje.
    nije lako, ali nije ni tragedija, jer uz određenu prehranu su to zapravo inače zdrava djeca.
    pogotovo kad pomisliš da ima masa drugih poremećaja gdje ljudi ne mogu ništa ili jako malo.

ali sve to možda za tvoju prijateljicu uopće nije relevantno, kad još ni ne zna na što se točno sumnja.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ajme...nisam mogla slutiti da postoje situacije kada nije uputno dojiti.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma to su zaista iznimno rijetke situacije i ne bi bilo dobro da se neka stanja, koja s tim nemaju veze, koriste kao alibi za savjetovat nedojenje.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A smeta li rascjep nepca? Može li tada beba "povući"?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

~~~~~~ za malu bebicu da sve prođe u redu.
    Ono kaj trebaš reći frendici je da je njeno mlijeko (sada kolostrum) posebnog sastava jer je mlijeko majki djece koja su prerano rođena posebno prilagođeno baš toj djeci. Probaj je na taj način potaknuti da ustraje u izdajanju. Također joj savjetuj da pošto to mlijeko sada doktori ne daju bebi da pije, neka ga zaledi. U škrinji može stajati i do 6 mjeseci, a ako za dva do tri tjedna detektiraju kaj je točno bebi i da li smije dojiti, moći će to odlediti i dati joj - to će njenom djetetu puno značiti, a i ona bi se sada mogla bolje psihički osjećati ako zna da radi nešto što bi moglo puno značiti za njenu bebu i to će joj pomoći da ustraje u izdajanju.
    I neka obavezno ustraje u tome da ga ide svaki dan vidjeti i bar malo primiti na rukice i pomaziti.
    Ostalo je bilo kaj teško reći dok doktori ne daju točnu dijagnozu.
    I još malo ~~~~~.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    A smeta li rascjep nepca? Može li tada beba "povući"?
    Citiraj Storma prvotno napisa
    Rascjep usne nije veliki problem za dojenje, jer dojka ude u rascjep i napravi negativan tlak te beba moze sisati.

Kod rascjepa nepca postoji mogucnost pravljenja proteze koja omogucuje dojenje do definitivne korekcije. Proteza se zove individualna palatinalna ploca a njena uloga je odvajanje nosne od usne supljine cime se omogucuje stvaranje odgovarajuceg negativnog tlaka u usnoj supljini sto omogucuje sisanje.

Pogledaj link, imas cak i opis kako se uzima otisak za protezu, i kako sve to izgleda, cak ima i slikice
    http://hrcak.srce.hr/file/22495
    Citiraj pinocchio prvotno napisa
    dixie, na ovoj stranici ima puno korisnih informacija na jednom mjestu uz ilustraciju položaja kod dojenja.

Citiraj dixie prvotno napisa
    za sad proučavam izdajalice jer ako neću moći dojiti planiram se izdajati.
    to je najbolje što možeš napraviti ukoliko nećete moći dojiti ispočetka. do operacije možeš hraniti bebu svojim izdojenim mlijekom i tako ćeš održati laktaciju za poslije. također razmisli o ručnoj tehnici izdajanja. nemaš posla sa sterilizacijom izdajalice niti straha od oštećenja bradavica. a i ne košta ništa.
    predlažem da pogledaš ove tekstove s našeg portala o ručnoj tehnici izdajanja:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2488
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2136

čini mi se da si dovoljno motivirana dojiti bebu bez obzira na poteškoće i zato se nadam se da ćete uspjeti. javljaj nam novosti

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala vam puno curke, i da i za ovaj rascjep nepca, budem joj rekla kako da doji

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala, m. Juanita, dobro je znati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke