Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Kakvi cete biti praroditelji?

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Kakvi cete biti praroditelji?

... dakle, mislim bake i djedovi .

ono na sto ciljam je mijesanje u odluke vaseg djeteta kad se radi o njegovu vlastitu potomku. lako je reci "necu se mijesati" ako vase dijete radi sve isto kao vi, ali ne mijesati se ako ono ide drukcijim putem, mnogo je stroze ili blaze u odgoju nego vi sa njim? svakako ne bi bilo prvi puta da dijete mijenja nacin roditelja, ali mi se nekako to puno teze cini gledati pasivno, kad se radi o vasem djetetu i neslaganju s njegovim nacinom odgoja vaseg unuka.

ja se tog vec sad malo bojim, a u zadnje vrijeme jos i vise gledajuci prijatelje kako se svadaju s njegovim roditeljima jer oni nikako ne odobravaju kaznjavanje i time-outom, a nasi prijatelji to smatraju nuznim. a zive jako blizu .... mozda je idealno u toj situaciji odseliti se, ali to mi nije rjesenje. ja zelim biti baka svojim unucima, ali gledati situacije u kuci sina ili kceri gdje cu na unutra snazno negodovati, ali postivati njihov nacin... tesko je to.

imate kakvog iskustva?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kao praroditelj, bome jos nemam

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    kao praroditelj, bome jos nemam
    a kao majka ciji roditelji su bake i djedovi, razlikuje li se njihov stil od tvoga i kako to pokazuju? da li ih smeta kako ti radis (sto se tice odgoja)?

nikog ne zanima moje promisljanje, smrc

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne da me zanima, nego smo mm i ja bas juce pricali o tome...
    I zarekli se da necemo biti praroditelji kakvi su moj otac i njegovi otac i majka nasoj deci...Naime, stalno smo u sukobu oko vaspitavanja dece...
    Ipak, verujem da je jaaako tesko ostati hladnokrvan na roditeljski stil koji se ne poklapa sa tvojim. Prapoceci takve samodiscipline su u prihvatanju razlicitosti nase dece od nas.
    U glavi mi je primer moje pokojne pra-tetke iz Zagreba koju su sve 4 snaje obozavale, a petoro unucadi trcalo kod nje po ljubav i razumevanje kojeg je imala napretek i za nas, unuke njene brace i sestara...
    Njen je moto bio: "Kad se sa necim ne slazes, a nisu te pitali za misljenje, vodu u usta i ne mesaj se". Tesko, ali jedino prihvatljivo ako zelis mir u porodici...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Miješala bi se jedino i isključivo ako bi u pitanju bili život/zdravlje moje unučadi.
    Inače ne.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mješanje u njihov odgoj ili život - NIKAD- moš mislit , mogu se samo nadat da nebum gora od naših roditelja . Uostalom, mješaju se oni kojima je stalo ( ok, ima i izuzetaka ), a to što neki nemaju takta ( svekrve ) to je drugi par opanaka.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja cu biti sretna ako sam praroditelj. Neznam kakva cu biti sutra, pa bome ne mislim trositi vrijeme razmisljajuci kakva cu biti (ako cu biti) za trideset godina.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Miješala bi se jedino i isključivo ako bi u pitanju bili život/zdravlje moje unučadi.
    Inače ne.
    I moja mama, baka i sveki misle da je život/zdravlje moje djece odnosno njihove unučadi i praunučadi u pitanju kada sirotom djetetu od 5mj(7800g) nedam jesti ama bas nista i on je siroti gladan, siroti momak je skoro skapo od žeđi još sa tri i pol mjeseca (bila je veljača)..ima još gomila situacija koje su moji dečki jedva preživjeli, valjda pukom srećom.No s druge strane pojma nemam o odgoju djece jerbo svog trogodišnjaka ne namlatim po guzici i ne pošaljem u kaznu zato što se popeo na kapiju,a lijepo mu je sveki rekla da će ga mama istući ako se penje što me ostavilo :shock:
    No šalu nastranu, nadam se da neću biti poput mojih ...no kako vec sada okolo zvocam nedojiljama, mamama koje ponosno daju hrenovke u prvoj godini života itd. Valjda ću imati takta ili ću često kod snajke poljubit vrata..

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa
    Njen je moto bio: "Kad se sa necim ne slazes, a nisu te pitali za misljenje, vodu u usta i ne mesaj se". Tesko, ali jedino prihvatljivo ako zelis mir u porodici...
    ovo je stvarno mudro, svaka cast!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja iskreno ne mogu sa sigurnošću reći kakva ću biti

kad se sjetim kako sam se promijenila od 25-32 god....a što će biti za trideset godina?????

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pa ne znam kakva ću biti, ali sigurno će mi biti teško ako budu imali stil odgoja koji uključuje kažnjavanje ili, još gore, batine. :/
    jednom sam u šali rekla da je mojoj snahi bolje da doji i kuha svaki dan.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako budem na moju mamu, koja je sve sličnija svojoj mami, onda je moja zxuja nadrljala k'o žuti mačak. al, šta joj ja to mogu , izvlačim se na to da sam slavenska mater, pa mi je dozvoljeno.

nešto što sam kao dijete mrzila čuti: stavi jastuk ispod guze, da se ne prehladiš na golom parketu - je nešto što sam već prije dvije godine izrekla. nesvjesno, al je bilo izrečeno. dijete učim da se stavlja potkošulja u gaće, jer tako se to kod nas radi...

sad samo čekam kad ću joj moći govoriti da pazi da ne prehladi jajnike!

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

MC , cura je sigurno zdrava ko dren

ma ne, mene najvise brine to upletanje, a toliko se kunemo i busamo u prsa dok nam roditelji prigovaraju, a onda da i mi to isto radimo jednog dana, koliko god mislili da smo u pravu? :/

ja bi isto vodu u usta 8)

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ispravak: busamo se u prsa da mi nikad necemo tako, ne?

valjda se podrazumijeva

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    . dijete učim da se stavlja potkošulja u gaće, jer tako se to kod nas radi...
    Ovako je MM naučio L da tako radi.
    Gledam je jednom kako se oblači, mala gura potkošulju u gaće i govori mi kako je tata rekao da se tako radi
    Imaju čak i pjesmicu:
    Potkošulja u gaće
    tako nose prave mačke

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo je baš slatko Anci

ja sam tek u fazi kad će moje dijete ući u pubertet i to me užasava i svi mi se smiju da brijem

ovo da sam baka (ti srca) još uopće ni ne zamišljam, tepam si da sam mlada

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mislim, mala mi ima 4 godine, a ja razmišljam do kad da je pustim van

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa

MM kaže da ne zna kako će preživjeti njihov pubertet.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    hehe, evo ja sam ista samo sto smo mi vec jednom nogom u pubertetu, pa mislim da je doslo vrijeme da ja lagano brinem o unucima

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    . dijete učim da se stavlja potkošulja u gaće, jer tako se to kod nas radi...
    Ovako je MM naučio L da tako radi.
    Gledam je jednom kako se oblači, mala gura potkošulju u gaće i govori mi kako je tata rekao da se tako radi
    Imaju čak i pjesmicu:
    Potkošulja u gaće
    tako nose prave mačke
    za pesmicu

eto, mene moja mama nikad nije ubedila da nosim potkosulju

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja (zasada) imam kćer, i brijem da ću njoj lakše reći ako me nešto izrazito smeta kod odgoja unučadi, nego što bi bilo da mi je snaha.

I moji roditelji su mene u nekom smislu drugačije odgajali nego što ja odgajam nju, u smislu kao što je bilo većini moje generacije. Ono, dijete nema preveliko pravo glasa, a da ne spominjem verzije po guzi.

Teško mi je zamisliti, da bi ona uza svo uvažavanje i poštivanje njene osobe, koje mislim da joj pružam, sutra recimo, počela tući svoju djecu.

A to je definitivno slučaj kad ne bi šutila.

Ostale vrijednosti, one ljudske i moralne, s obzirom na odgoj mojih roditelja, tu nemam šta ispravljati, bar ne nešto radikalno.

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako ću:
    - pustit ću roditeljima da ih odgajaju i uživaju u njima jer ipak su to njihova djeca
    - nastojat ću im pomoć kad oni sami to zatraže od mene
    - razmazit ću djecu, jer moj pojam bake i djeda je da unucima pružaju sve, a roditelji su da ih odgajaju

Ovako to sada funkcionira s našim roditeljima i vrlo mi se sviđa.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moji svekiji se ne mešaju u naš život tačnije ne kritikuju niti savetuju sem ako ih se eksplicitno ne pita. Moji takođe.

Ja apsolutno ne sumnjam da im rogovi rastu na neke moje principe vezane za decu. Mislim da moja sveki npr. nesvesno češe dlanove svaki put kad B ili M naprave neku glupost koju bi ona, da se pita, kaznila batinama. A češe dlanove bogami i kad ja kategorički odbijam da im pohan hleb serviram uz beli kristal šećer (dosta je što ih u trenutku povremenog apsolutnog nedostatka inspiracije trujem pohanim, još mi samo i šećer fali)

Moji preteruju u voljenju svojih unučadi, mama pogotovu. Tata i zna ponekad da ih kritikuje ako urade nešto dok ih on čuva a mama bi ih u zvezde kovala i glavu da joj rascopaju :/

Meni lično smeta način odgoja nekih ljudi ali se ne mešam. Kako ja lično mrzim samoinicijativne savetodavce tako se grozim da bih mogla i sama to da postanem. Ali ko zna šta će me puknuti u glavu kroz 30 godina

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Meni lično smeta način odgoja nekih ljudi ali se ne mešam. Kako ja lično mrzim samoinicijativne savetodavce tako se grozim da bih mogla i sama to da postanem. Ali ko zna šta će me puknuti u glavu kroz 30 godina
    a već te vidim kako s vodom u ustima gledaš svoje unuke kako tamane pohani kruh sa šećerom za doručak, a za ručak hrenovke s paštetom na kruhu. a čuj, i to može biti jedna od opcija, pa treba to znati prešutjeti...

vezano uz temu - ja za sad ne razmišljam o tome i živim u nadi da će izabranici moje djece biti baš po mom guštu 8)

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ne postoji smiley koji bi dočarao moj unezvereni pogled

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kako je u ovom svijetu sve ponekad naopako i djeca nam ne krenu često onim putem kojim bi mi željeli, ja samo molim Boga da mi sin izabere onu stranu života u kojoj će imati ženu i djecu a ne nedajbože "dečka" .
    E onda...... ako budem dosadna baba neka mi kaže sve što me ide! S punim pravom.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ANKARA prvotno napisa
    Kako je u ovom svijetu sve ponekad naopako i djeca nam ne krenu često onim putem kojim bi mi željeli, ja samo molim Boga da mi sin izabere onu stranu života u kojoj će imati ženu i djecu a ne nedajbože "dečka" .E onda...... ako budem dosadna baba neka mi kaže sve što me ide! S punim pravom.

hrabro, hrabro, sad kad te cure očerupaju

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ankara - mozda je tvoj post trebao ici na temu - sto im zelimo, ova je o praroditeljima?

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj ANKARA prvotno napisa
    Kako je u ovom svijetu sve ponekad naopako i djeca nam ne krenu često onim putem kojim bi mi željeli, ja samo molim Boga da mi sin izabere onu stranu života u kojoj će imati ženu i djecu a ne nedajbože "dečka" .
    E onda...... ako budem dosadna baba neka mi kaže sve što me ide! S punim pravom.
    Off topic:
    Podsjetila si me kad je moja K. imala 3 tjedna, a baka je nuna i govori "Al će momci trčati, vidi ljepotice, bit momaka hrpa "
    A MM se uključi, mrtav-ozbiljan: " Ili cure "
    a baka :shock:

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nešto što sam kao dijete mrzila čuti: stavi jastuk ispod guze, da se ne prehladiš na golom parketu - je nešto što sam već prije dvije godine izrekla. nesvjesno, al je bilo izrečeno. dijete učim da se stavlja potkošulja u gaće, jer tako se to kod nas radi...

sad samo čekam kad ću joj moći govoriti da pazi da ne prehladi jajnike!
    očito se generacijama prenosi ista retorika.
    ja sam već odavno izrekla i ovo o prehladi jajnika i nepoželjnosti hodanja po hladnim pločicama

kakva ću bit none ko to zna.
    iskreno se nadam kako ću doživit tu sreću da budem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •