ja ne vjerujem da je itko na sos telefonu izrekao uvrede na račun mame koja je došla po pomoć
ne vjerujem
samo što ljudi možda zabriju da će im na tom telefonu potvrditi da trebaju prestati dojiti zbog ovog ili onog pa kad izostane ta potvrda već donešenog stave eto uvrijeđenosti...
zvala sam taj telefon i zbog sebe i zbog prijateljica , nikada nisam naišla na neljubaznost ili neku agresivnost
na forumu pak ima svega
ima i elitističkog stava o dojenju, o školovanju o ovome I onome
no, što ti se ne sviđa preskočiš, ne uvažiš, ides dalje
kao I u realnom životu, zar ne?
ili, ako se i dogodila situacija da je netko bio bezobrazan, ne vjerujem da je to praksa, to može biti samo pojedinačni slučaj
može tvrditi ko god što hoće, ali ovo je jedini ili jedan od rijetkih foruma gdje je nivo komunikacije pristojan i civiliziran
istina, ima i na ovom forumu udaraca ispod pasa, i to onih fino upakiranih, kulturno formuliranih, da ti zrak izbiju iz tzebe koliko bole
ali to ima na svakom mjestu gdje puno ljudi dolazi u kontakt, gdje se mješaju različita mišljenja, iskustva, percepcije
pa još kad uzmemo u obzir da su teme razgovora uglavnom ono što nam je svima najvažnije a to su naša djeca, nije ni čudo da dođe do šamaranja
a što se tiče negativne percepcije rode u društvu, moram reći da sam se i ja susrela s njom
no, ne bih se previše uzrujavala, mislim da smo mi prilično društveno na niskom stupnju razvoja pa je većini lakše živjeti u balonu i ništa ne mijenjati i ne preispitivati
roda upravo to radi, mijenja svijet
od dojenja, autosjedalica, fizičkog kažnjavanja i još mnogih drugih stvari
svatko tko se bavi nečim konstruktivnim i čiji rad ima takvog odjeka u javnosti mora biti spreman daće se naći na nišanu određenog dijela populacije
da će biti izložen kritiziranju i ocjenjivanju
to je dio posla...
Kada sam ja zvala sos dobila sam pristojnost, stručnost i, najvažnije od svega - pomoć. Zahvaljujući SOS-u i Rodinom kljunu, a unatoč ragadama i opetovanim mastitisima dojila sam 2 godine. Nisam zvala SOS da bih caskala i tražila u sugovornici “frendicu“ već sam trebala pomoć. Tako da smatran da SOS nije telefon koji služi za potvrde naših očekivanja nego služi za profesionalnu pomoć u kriznim situacijama vezanim uz dojenje. Naravno da ljudi često čuju samo ono što im u trenutku odgovara. Pa ako netko želi čuti “da, vi morate prestati dojiti zbog te upale“, a dobije potpuno drugačiji odgovor tko je kriv??? Naša očekivanja ili sugovornik koji je obučen za pomoć da dojenje uspije ???
ovaj je forum jedini kojeg pratim i na kojem ponešto i napišem. nemam FB profil i zazirem od svakog oblika prostiranja vlastite intime u virtualnom prostoru. jedino ovdje imam osjećaj da je to nešto drugačije, nešto što ima smisla (moj mali virtualni kutak, jedini zaista vrijedan pažnje, pun angažiranih, pametnih, duhovitih forumašica...). zato me svako pljuvanje po Rodi i ovom forumu zaista smeta. ali, na to ipak gledam kao na jednostavan izraz vlastitih frustracija, koje potvrđuju da su Rode u pravu. ljuti su oni koji iz nekog razloga ne postupaju u skladu s onim za što se udruga zalaže (ili, pogrešno smatraju da se zalaže jer ne razlikuju Rodu i forum), a željeli bi to. da ne žele ne bi ih to tako diralo i ljutilo. i nisu ljuti na Rodu, nego na sebe.
e sad, pitanje dojenja je zaista složeno. zbog njegove važnosti je potrebno pronaći i neki kompromis, vidim da se vremenom i krenulo u tom smjeru, paziti da se gore spomenuta iskustva ne počinju percipirati kao pravilo i da se one koje ne mogu i/ili jednostavno ne žele dojiti, zbog toga ne odbije od drugih pitanja roditeljstva o kojima se ovdje ima itekako što naučiti.
Meni bi samo bilo drago da se percepcija formule ipak ne sotonizira toliko, da nema formule, moje dijete ne bi imalo sto jesti. Bas ovo sto Lili kaze, poticanje dojenja ne bi trebalo biti birba protiv formule.
Al dobro, necu vise tupit o svom slucaju, ovakvih kao ja ima malo pretpostavljam.
zašto je poticanje dojenja 'sol na ranu'?
možda nekom ovaj forum otvori oči o isključivosti u kojoj smo odgajani. zašto se osjećamo loše ako ne ispunjavamo nečije tuđe norme?
ok, roda promovira dojenje, proizvođači formule reklamiraju formulu... sve je to stvar osobnog izbora.
ukoliko smo dovoljno snažni da se nosimo s odgovornošću osobnog izbora onda 'sol na rani' manje peče. jer smo se informirali koliko smo mogli i donesli odluku koju smo mogli.
ukoliko smo odgajani da postoji' samo jedna istina' negdje izvan nas, cijeli život ćemo biti u većim ili manjim problemima. ako to nije moja osobna istina, frustraciju i krivnju koju počinjem osijećati zbog neusklađenosi sa 'samo jednom istinom' nikako ne mogu prihvatiti. pa rasipam krivnju...
meni je roda uistinu pomogla da shvatim zabludu 'jedne istine'. toga se je jako teško riješiti jer je utkano duboko u nesvjesno
lavko, nije bila stvar izbora, znamo
i nitko ti nije rekao da si zbog toga losa mama, naprotiv, mislim da su cure probale pomoci koliko su mogle i znale
stvarno mislim da se nemas zbog cega osjecati pogodjeno
pravila su takva, i mislim da se nitko zbog toga ne bi trebao uvrijediti
evo, ja imam primjer sa svojim carskim
udruga promovira prirodni porod
sto puta sam rekla da sam svoju prvu curu rodila carskim zbog zatka (doduse, malo specificnog) i da bih opet
i da mi je to bilo lijepo iskustvo, za razliku od prvog vbaca koji je bio grozan
i eto, nitko me nije popljuvao zbog toga
tako da stvarno nemam dojam da su u Udruzi neke babaroge koje sebe smartaju "Majkama", u odnosu na nas ostale "majke"
niti me je pogodilo sto se smatra da je prirodni porod bolji, jer, zapravo i jest
ali postoje slucajevi i slucajevi
Ginger, super primjer.
Ja sam imala dva cr i zaista se nisam nasla uvrijedjenom ako netko kaze da je prirodan porod predivno iskustvo. Ja vjerujem da je. Uzeti svoje dijete odmah po porodu.
Mislim, ja sam se iz anestezije probudila na intenzivnoj! I bilo mi je hladno :D
Where is the beauty in that?!
Sacuvajboze da bih mislila sam sam manje vrijedna zbog toga.
eh sad kad smo kod toga da je porod predivno iskustvo
pa I nije
meni nije
meni je strašno
s t r a š n o
meni
vjerujem da ima mnogo žena kojima jest predivan
ali da, divno je uzeti svoje dijete i privinuti ga na sebe netom što se rodilo![]()
O cure su se svojski potrudile kad sam ja bila trudna i kad nije vise ni psiholog pomagao, Roda je. I stvarno necu vise o tom svom nedojenju, bolit ce jos neko vrijeme, znamo svi da dojenje nije samo hrana, meni je najgori trenutak bio kad je mala imala grceve i vristala a jedna prija mi je rekla:e, cika bi to sve smirila. Ako onda nisam isplakala dusu, necu nikad.
Apsolvirali smo i to.
Anci, ja sam bila pod spinalnom, odmah su mi dali pomaziti i poljubiti bebu, jedino ju nisam dobila na ciku, jer su me morali jos zasiti
Tako da je meni stvarno bilo ok
E, a nakon svog prvog vbac-a, do krajnjih granica induciranig i isforsiranog, pomislila sam dvije stvari - sad razumijem zasto neke zene zele roditi doma (iako sama ne bih imala kohones za to) i kako itko moze reci da je porod predivno iskustvo (jer ovo sto sam ja dozivjela je bilo strasno)
Ali, nakon drugog vbac-a, koji je skoro u potpunosti bio prirodan, shvatila sam i ovo drugo - porod stvarno moze biti i predivan
I tako, nije samo sto ljudi-sto cudi, nego i puno toga jos...
lavko, nije bilo lijepo od tvoje frendice sto ti je to rekla, pogotovo zato sto nije ni istinito
i dojena djeca imaju grceve, i ne, ne pomaze cica uvijek
porod - čisti horor
ništa lijepo, ništa romantično, samo me strava i užas uhvati kad se sjetim,
osim te nagrade na kraju, koja mi je ionako oduzeta u roku keks i prvi i drugi puta.
no hvala bogu da je pipa zatvorena.
eto, svako od nas ima svoje iskustvo
I različito mišljenje
to bi na jedan način bilo kao da ja recimo optužujem neku forumašicu da laze o svom porodu
jer je njoj to bilo najljepše iskustvo u životu
fidji recimo, nje sam se sjetila i njene price koja je meni bila nešto čarobno...
I kao da tvrdim da se mene smatra majkom a nju Majkom poradi toga, ovdje na forumu
hoću reći, tekst s početka mi je nečija frustracija
Posljednje uređivanje od flopica : 02.02.2015. at 06:18
Evo i mene, 3 puta rodila na carski, prvo dijete dojila samo 2 mjeseca (zbog pedijatrove preporuke da počnem dodavati formulu) i uvijek sam se osjećala dobrodošlom na ovom forumu.
Pa dobro, nije isto. Mogla bi se povući analogija kada bi recimo o carskom bilo zabranjeno govoriti na forumu jer se udruga zalaže za prirodni porod.
lol naravno da nije isto. Da netko nakon carskog otvori temu ili postavi pitanje o nekom problemu koji ima kao posljedicu carskog, pa da ga se uputi na drugi forum jer se ovdje ne raspravlja o carkom zato što udruga Roda podržava prirodni porod, onda bi te dvije situacije bile usporedive.
možda bi se roda tako postavila kad bi recimo reklamiranje carskog toliko uzelo maha da se 80% populacije žena koje mogu bez većih problema roditi vaginalno odlučuje za carski jer im se čini da je tako lakše i bolje ili ih okolina na to nagovara ili.. i sigurno je da bi se dio žena kojima je carski indiciran zdravljem majke ili djeteta osjetio pogođenim što se o carskom ne smije pričati..
Potpis na cipelicu!
I možda moj primjer nije najspretniji, ali govorim općenito o tom autoričinom osjećaju inferiornosti koji po njoj roda nameće; nije se orjentirala isključivo na dojenje, već i na druge segmente kao što su kuhanje, nošenje itd.itd.
Posljednje uređivanje od flopica : 02.02.2015. at 12:29
Hahahahahahaha, ajme pročitala sam prvu stranicu tog sajta. Booooože, otkud viška vremena i manjka mozga o pričama? Ja evo nakon poroda nikako da sjednem i malo prosurfam temama ovdje, nemam vremena! Evo i kad pišem, rano ujutro dok male glave spavaju. ..a ne bih trebala gubiti ni ovdje vrijeme- bolje da heklam curici svojoj haljinu- što sam i pošla. Al neka, kad sam već "ušla"... haha!
Kad mi nešto zatreba- dođem prvo ovdje, a onda surfam dalje. Ovdje sam kao doma, volim ovaj sajt, a nemam mišljenje da sam neka superiorna, ahahaha! Samo smatram da sam se nadogradila sa iskustvom. A da sam i sama imala ružan osjećaj kad se netko ovdje raskokodače i napadne me bez razloga ovdje- JESAM. To je tako (pretpostavljam) jer mu je vlastito iskustvo izazvalo averziju na moje riječi i izazvalo totalno izvrtanje poante mog napisanog teksta. Eh, onda ja napustim temu i nikad se ne vratim na nju jer nisam došla ovdje da se svađam s takvima. Kad sam pisala o svojim lošim iskustvima, (ne dirajući tuđa već samo braneći svoja) stvarno ogorčena i jadna, zatvorili su temu radi mene pa sam eto i ja pojela g... hahahaha, a zapravo s pravom je zatvorena tema jer sam trebala prvo proces hlađenja od godinu dana pa i onda NE pisati, ahahaha! Kad te netko ne poštuje i nagazi svaku tvoju riječ i povrijedi svaki tvoj osjećaj, nema tu lijepog pisanja ako ćemo pisati o istini.
Eh, tu dolazim do bitnog. Mogu biti ugrožena ili se osjećati ugrožena ako netko direktno na mene ima pik, ako smatram da nešto treba biti, a nije ili nešto nije bilo napisano, a treba, ali sve to vezano za moje sudjelovanje u forumima. A ne što netko negdje trlja o nečemu. Nije mi jasna averzija. Što žena napisa gore: da ima ludih roda ovdje- ima. A gdje ludih ljudi nema? haha! A koga to dira negdje na drugim forumima, ajmeeee, što bi ovdje u Bosni rekli ISTO DJECA (ponašanje isto kao kod male djece!). Sad ću ja o njima pisati da svi vide i da ih svi ne vole kao ja! Bože, kao u osnovnoj školi, i to u nižim razredima! hahahahhaa!
Puse vama, moje draage i lijepe rode, man`te se budalaština i probirite pametne stvari koje su ovdje napisane, ima ih mali milion. A ludače i babe će ostati takve i sa nama i bez nas! KISI, KISI (što bi rekla ona plavušica iz Bitanga i Princeza)
Ma moram samo jedno dodati ljuuuuuubim vas radi priča i priča o paltnenim pelenama jer ih obožavam, evo ih i druga guza nosi- ne znaju ljudi (pogotovo u Bosni, a čeeeesto ni u Hrvatskoj) što su to pp. Nisam ni ja znala dok nisam ušetala ovdje. Bez vas ne bih ih imala, ne bih znala gdje ih naći. A sad živjeti ne znam bez njih. Divne moje pp i rode koje ih promoviraju! (eto koliki sam zaljubljenik dok sam napisala MOJE pp, hahaha!)
Posljednje uređivanje od zekana : 07.02.2015. at 07:24
[QUOTE=baka;2732991]laumi kada si ti sama od sebe tako pristupačna, simpatična i dobrodošla (ako nisam zamijenila osobu). Oni neprežaljeni Rodini sajmovi, bili su lijepa prilika da se upoznaju i brižne mame i zanimljive Rode.....ali da ima i zločestih Roda...ima.[/QUOT
Baka kako na foumu nisu svi clanovi Udruge, tako ni na rasprodaji nisu svi volonteeeri clanoi Udrge. Ne kazem da smo sve jednako simpaticne svima, ali mislim da je to botno naglasiti.
spajalalica, razumijem ja to. A i ne morate svima biti "simpatične". Važnije je da ste učinkovite i korisne.
na forumu pak ima svegaima i elitističkog stava o dojenju, o školovanju o ovome I onome
no, što ti se ne sviđa preskočiš, ne uvažiš, ides dalje
kao I u realnom životu, zar ne?Sa tim se potpuno slažem.
Ja znam smo jedno.
Uz sve probleme koje sam imala sa svojom curicom (dehidracija, hospitalizacija, prekomjerna uspavanost - vjerojatno povezano s njenim neurološkim statusom, itd.), a koji su negativno utjecali na uspjeh našeg dojenja, ja se ne bih usudila potražiti savjet od laika na forumu kako da je hranim AD-om i kojom markom. Savjet sam dobila strogo od pedijatra, i samo bih ga od njega i tražila.
Za sve jednostavnije dileme, odgovor se može naći na kutiji.
Imam osjećaj da žene žele pisati o AD, jer nisu rasčistile same sa sobom svoje osjećaje oko toga što nisu dojile. Pretpostavljam, jer je i meni u tim bolnim trenucima trebalo takvo nešto. I sada, kad mi nalete takvi trenuci, osjećala bih se bolje kada bi mogla o tome razglabati na forumu.
Ali, zbog žena koje bi mogle uspjeti, a na rubu su, bolje je da takvih tema nema. Jer, AD je nekada tako lagano rješenje za sve, i bilo koja afirmtivna tema na ovom Forumu, lako bi mogla prevagnuti za AD. Možda sam u krivu, ali tako razmišljam.
Posljednje uređivanje od rehab : 10.02.2015. at 19:53
rehab mislim da si jako u pravu
I nije usporedba s platnenim ili pampersicama neka
naprosto nije
ako me pitas zašto, eto zato
I ako me ne pitas,zato jer....
i ptice na grani znaju koja je uloga Udruge prvenstveno po pitanju dojenja
I nema smisla poistovjećivati ad s dojenjem kao načinom hranjenja
nema
znamo što je najidealniji izbor
ponekad se dogodi da je žena prisiljena izabrati ili naprosto želi želi izabrati ad ( to je njeno legitimno pravo u svakom slučaju s čim će hraniti svoje dijete)
ali očekivati da će udruga to poticati, hm...
Slažem se, nije isto jer se AD treba davati strogo prema uputama na kutiji, a u posebnim situacijama, potrebno je tražiti savjet pedijatra.
Tu mi je totalno promašena usporedba s pelenama i slično, jer nepravilno davanje AD-a može ozbiljno narušiti zdravlje djeteta, za razliku od pelena.
Ok, možemo pričati o tome koliko naša djeca pojedu i slično, ali bilo kakva druga tema, od alergija, zatvora, i slično, to spada u domenu liječnika.
U potpunosti se slažem Jednako vrijedi i za npr. rasprave da li djetetu treba dati antibiotik kojeg je propisao liječnik ili ne, a takvih je rasprava pun forum, a to može narušiti zdravlje djeteta puno više nego davanje AD-a. Problem su dvostruki kriteriji. Inače, prošla sam kroz portal IBFAN-a, nigdje nisam našla zabranu da članice imaju otvoreni forum na kojem forumaši raspravljaju o prehrani AD-om. Naravno da članice IBFAN-a ne smiju poticati, tj. reklamirati AD, ali nema zabrane da se drugim ljudima zabrani pisanje o AD-u, barem je ja nisam vidjela.
Pa ne kužim, baš ste nas uputile da vidimo na IBFAN stranici da se ne smije promovirati AD. I ja to napravila, otišla na njihov web i nisam to nigdje našla. Sad spominješ da to tamo ne ustvari ipak ne piše, nego spominješ neku specifičnost i razgovore - pa onda si to mogla odmah napisati, zašto se nas upućuje na IBFAN kada tamo to ne zabranjuju.
[QUOTE=Deaedi;2734616]U potpunosti se slažem Jednako vrijedi i za npr. rasprave da li djetetu treba dati antibiotik kojeg je propisao liječnik ili ne, a takvih je rasprava pun forum, a to može narušiti zdravlje djeteta puno više nego davanje AD-a/QUOTE]
Pa da, slažem se. Oko takvih stvari bi se također trebalo savjetovati sa pedijatrom, a ne na forumu.
Da, nis direktno, ali si se pozvala na ovo:
Pa sam išla vidjeti gdje to IBFAN zabranjuje spominjanje AD-a na nekom forumu. Nisam našla.
A niti ovdje:
http://www.roda.hr/article/category/i-monitoring
Onda bi se trebalo zabraniti razgovor na forumu o svim temama o kojem bi se trebalo savjetovati s pedijatrom, ili sve takve teme dopustiti. Zabraniti samo jednu takvu temu je onda neargumentirano, odnosno to je dogovor članica Udruge. Taj dogovor može biti i drugačiji. On je promjenjiv, i ne vidim zašto se ne može propitivati. Meni se čini da je takav dogovor diskriminirajući u cilju višeg dobra, a da diskriminacija u ime bilo čega i dalje ostaje diskriminacija i da ne valja. Ono zlo naneseno nekom da bi drugima bilo bolje i dalje je zlo.
složila bih se s tobom da je situacija takva da se nigdje ne može dobiti informacija o adaptiranom mlijeku
ali na bezbrojnim stranicama na netu se stvarno može naći svega, pa tako i rasprave o adaptiranom
i stvarno ne mislim da se ikome nanosi zlo ako nije dozovljeno spominjati ime proizvođača, tvrditi suprotno je pretjerivanje
s dosta toga što sam pročitala na portalu i na forumu se ne slažem
ali ako je roda odlučila na ovaj način zastupati dojenje, na to ima pravo, svidjelo se to kome ili ne
kao što neki ljudi ne dozvoljavaju da im se uđe u kuću s cipelama - meni osobno se to ne sviđa niti to prakticiram, ali mogu birati - ili ići k njima i skidati cipele ili jednostavno izbjegavati odlaske tamo
ponavljam, ima stvari s kojima se baš nikako ne slažem, i to već godinama (i nikako da promijenim mišljenje)
ali stvarno - zar baš sve mora biti zastupljeno, zar se zaista svima mora ugoditi, zar je zaista tako velik problem uguglati neku drugu stranicu u potrazi za raspravama o adaptiranom mlijeku?
ili poslati pp ako tražimo mišljenje točno određenog forumaša?
Deaedi, možda moje objašnjenje pomogne. Zbog članstva u IBFAN-u i postavkama koje smo sami odredili, kršitelji nam ne mogu/ne smiju biti sponzori, čak niti prisutni u projektima. Na forumu se može pisati o nadomjescima dok se ne spominje PROIZVOĐAČ. Zašto? Zato što je nama tako lakše, ne ulazimo u situacije koje bi se mogle tumačiti kao reklama, promocija, favoriziranje...
Roda ima projekt (a i podforum) koji se zove Monitoring - zaštita dojenja. Ukoliko želite raspravljati o konkretnim primjerima kršenja koji će vam osvijestiti zašto je pravilo o kršiteljima takvo, slobodno pišite tamo ili na e-mail monitoring@roda.hr