Stranica 10 od 25 PrviPrvi ... 8910111220 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 1226

Tema: majke protiv udruge Roda

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj Serpentina prvotno napisa
    Vidiš, meni se čini kao da je negativno mišljenje usko povezano za svime što nije "mainstream".
    Da, to stoji, ali Udruga tezi tome da njeni stavovi i akcije (dojenje, AS i dr.) postanu mainstream, zar ne?
    Pa zapravo i ne. ok AS su u zakonu, nema tu što biti mainstream ili ne.
    Ali dojenje, porodi, ne bih nikad rekla da tu djelujemo sa željom da ono što "propagiramo" bude mainstream. Nego da žene koje žele dojiti doje onoliko koliko žele i za to imaju odgovarajuće društvene servise, pomoć i podršku, da žene koje žele roditi prirodno, drukčije nego što je uobičajeno u našim rodilištima, isto to mogu napraviti. Hoće li u konačnici takvih žena biti 99 % (a biti će ih u populaciji znatno, znatno manje) nije nam bitno, bitno je da one koje žele mogu.
    meni ovo sad stvarno nije jasno: godine edukacije, seminara, potpisivanja međunarodnih pravilnika, stotine sati volontiranja stotina žena, zaštita dojenja na forumu uključujući diskriminaciju žena koje daju adaptirano... i sve zato da bi što? 7% žena odlučilo dojiti? ne želite da dojenje postane mainstream?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

treba razlikovat savjete mama mami, poput onih gdje mama pita mame sa iskustvom vezano uz motoriku i razvoj od onih na koje odgovaraju mame savjetnice, mame koje su prosle posebnu edukaciju.

ako se udruga aktvno bavi promocijom, zastitom i podrskom dojenja, zar nije onda logcno da ce na njenom forumu vladati klima koja nece potencrati razgovore o AD?

netko je napsao kako upucujemo majke da savjet potraze kod pedijatra, a da opet taj isti pedijatar nje objektivan jer iza njegovog savjeta stoji sponzoriran kalendar ili plakat ili nesto trece.

meni je jako zao sto majke koje ne doje ili nisu dojile ne sudjeluju malo vise u monitoringu jer on pokusava zastititi i majke i djecu koja se hrane AD stvarajuci takve uvjete u kojima ce svaki zdravstveni djelatnik biti "osposobljen" davati relevantnu i objektivnu informaciju. pokusava se stvorti okruzenje u kojem ce savjete davati samo zdrav. djelatnci, a ne distributeri i marketinsko osoblje koje ce na npr. trud. tecaju odrzati mali monolog buducm roditeljima kako je njihovo AD najbolje za njhovo dijete.
    u kojem ti neces kupiti to i to AD jer je sad na akciji. u kojem ti nece rodiliste reci koje AD da nastavis koristiti samo zato sto su oni dobil donaciju od tog istog proizvodjaca.
    u kojem te iste majke i ta ista djeca nece biti zrtve marketnga.

i bas zbog toga sto je sveprsutni marketing i sveprisutni profit i sveprisutni ekstra dolar u dzepu krvac za kulturu bocice koja je ugusila kulturu dojenja, ovaj forum moze biti oaza. ovaj forum moze "gurati" kulturu dojenja.

i taj isti gospodin na vrhu firme odgovoran je za ogromni teret kojeg nos gotovo svaka majka- teret krvnje! krivnja sto ne doji, ali i krvnja sto doji jer osjeca da stvara krvnju onoj koja ne doji.

no krivac nije ni jedna majka, ni ona koja doji ni ona koja ne doji. pa cak ni onaj ko je nesto savjetovao ili uputo. jedini krivac je onaj koji sjedi u fotelji i bogati se na svim problemma, mukama, trnovima i kamenima spotcanja na teskom putu majcinstva.

i za kraj, big hug svim mamama.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jako dugo sam pisala ovaj post..sa pauzama.
    vidim, uletili neki u medjuvremenu

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Ponovno pišem isto.RODA ne postoji s ciljem da nekog nauči biti dobar roditelj(eventualno informacijom).RODA postoji da mu olakša to biti sada i ovdje.
    pa zašto ne olakša svima a ne samo nekima?

i ti kažeš da paziš što pričaš jer bi te netko mogao krivo razumjeti s obzirom da si članica Udruge. ali to si samo ti jedna - jer postoje druge članice koje, eto, "ne paze" što pričaju pa im se omakne da im je jako smješno kad neka žena izjavi da ne želi 24-satni rooming in jer je umorna nakon poroda.
    što bi to onda čitateljica koja je prvi put došla na forum mogla zaključiti?
    a ti si i sama svjesna tog problema kad kažeš da "paziš".

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Citiraj Dia prvotno napisa
    vidis mene bi bas zanimalo koliko bi bilo forumasica na nedojilicama

Pa nek otvore topic o postrojavanju.

Al ne spominju cime su hranili dijete
    Mene bi jedan ovakav topic baš zanimao.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zašto ?

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ponovno pišem isto.RODA ne postoji s ciljem da nekog nauči biti dobar roditelj(eventualno informacijom).RODA postoji da mu olakša to biti sada i ovdje.
    Vidiš, u ovome i jest problem. Jer se većina ljudi pita: ma tko su te Rode da one nas idu učiti kako biti dobar roditelj? Odnosno, po čemu su one "dobri", a mi ostali "loši" roditelji? Kad krene etiketiranje, prestaje komunikacija.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Pravila se ticu AD. Ostalo je podlozno raspravama. Sto je tu cudno?
    Osobno nikako ne mogu skuziti sto je tu cudno, dapace, sve mi se cini vrlo jasnim i jednostavnim.
    tako je.
    ne shvacam zbog cega je tesko prihvatiti (ne kazem shvatiti!) da je ovo forum udruge roda koja je clanca jedne organizacije i da kao takva treba zadovoljavati i ispunjavati odredjene uvjete.

pa ako sva ostala objasnjenja nisu jasna, onda barem neka se ovo, iako suhoparno i "kruto", prihvati.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    zašto ?
    Jednostavno bih voljela čuti njihovu stranu priče o nedojenju, ali bez ispričavanja nekome, bez posipanja pepelom. To od nedojećih prijateljica ne mogu čuti jer je velika barijera među nama zbog ovoga čime se bavim i svjesna sam da mi neće/ne mogu biti iskrene.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    i taj isti gospodin na vrhu firme odgovoran je za ogromni teret kojeg nos gotovo svaka majka- teret krvnje! krivnja sto ne doji, ali i krvnja sto doji jer osjeca da stvara krvnju onoj koja ne doji.

no krivac nije ni jedna majka, ni ona koja doji ni ona koja ne doji. pa cak ni onaj ko je nesto savjetovao ili uputo. jedini krivac je onaj koji sjedi u fotelji i bogati se na svim problemma, mukama, trnovima i kamenima spotcanja na teskom putu majcinstva.
    joj leonisa, kad bi život bio ovako crno-bijeli kako si ga ti opisala.

iz osobnog iskustva mogu reći da nemam grižnju savjesti što nisam dojila, jer takav osjećaj bi u sadašnjem trenutku bio malo djetinjast. ali sam jako ljuta, u ovom slučaju konkretno na tebe jer smatraš da sam ja, i gotovo sve druge žene koje su kupile AD žrtve beskrupuloznih direktora zavaljenih u foteljama megakorporacija. na koji način da ti objasnim da nisam? trebam li biti bezobrazna pa da ti kažem da me molim te ne držiš maloumnom majkom koja nema slobodnu volju i koja je "žrtva" (?), ne znam, njemačkog tajkuna?
    molim te da me ne potcjenjuješ.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj klia prvotno napisa
    Vidiš, u ovome i jest problem. Jer se većina ljudi pita: ma tko su te Rode da one nas idu učiti kako biti dobar roditelj? Odnosno, po čemu su one "dobri", a mi ostali "loši" roditelji? Kad krene etiketiranje, prestaje komunikacija.
    mene zanima kakav je to "dobar" roditelj?
    takodjer me zanima ko lijepi etikete. rado bi se iscekirala da vidim kakva sam.

to je sve nesto povrsno i krvo iscitano izmedju redaka. na zalost.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nikad nisam krila da nisam dojila, no ovdje to nisam previše ni isticala.

Ali ovdje o tome ne želim pisati ,ja sam sve svoje dvojbe i krivnje sama sa sobom raščistila i to mi je dovoljno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jel da ja opet ubacim svoju listu?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa

iz osobnog iskustva mogu reći da nemam grižnju savjesti što nisam dojila, jer takav osjećaj bi u sadašnjem trenutku bio malo djetinjast. ali sam jako ljuta, u ovom slučaju konkretno na tebe jer smatraš da sam ja, i gotovo sve druge žene koje su kupile AD žrtve beskrupuloznih direktora zavaljenih u foteljama megakorporacija. na koji način da ti objasnim da nisam? trebam li biti bezobrazna pa da ti kažem da me molim te ne držiš maloumnom majkom koja nema slobodnu volju i koja je "žrtva" (?), ne znam, njemačkog tajkuna?
    tebe nitko takvom ne smatra. ja te nisam takvom okarakterizirala.
    nesto sam jako davno naucila, a to je da se ogradim od ovako nabrijanih odgovora pa sam uvijek u svoje izjave u RL ili VL uvela "vecinom", "u pravilu", "gotovo svaka" itd itd...
    ja necu biti bezobrazna, pa se vise necu ni osvrtati na tvoj post.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa da, kao šta sam ja sada krivo shvaćena, s to sam napisala savršeno jednostavno, nitko od nas ne zna što je to dobar roditelj i kako se to postaje i RODU se pogrešno etiketira Udrugom koja nekog pokušava naučiti biti dobrim roditeljem. Olakšati nekome biti dobar roditelj meni znači olakšati roditeljski život i prava roditelja i djeteta sada i ovdje.

Valjda neću opet biti krivo shvaćena. :/

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"fascinantno je da se toliko laika na ovom forumu osjeća prozvanim procjenivati (upravo) doktorske (a ne recimo mišljenje odvjetnika, učitelja, arhitekta i sl) dijagnoze"

S ovim se slažem i dodajem da mi je uopće nekorektno kad osoba izvan struke "procjenjuje" rad bilo koje stručne osobe (pa ni ovih koje navodi mc).
    Ako sumnjam, odem po drugo mišljenje, ali unutar struke, jer znam da ničim ne mogu nadomjestiti godine i godine učenja i iskustva (kao što nitko ne može to nadomjestiti ni u poslu kojim se ja bavim).
    Ok, mi možemo procjenjivati i komentirati odnos toga čovjeka prema poslu, prema ljudima, možemo mu se zahvaliti i otići drugome ako mislimo da nešto ne radi ok (što sam osobno napravila kad je u pitanju bio M-ov ped), ali stavljati se u poziciju da znamo bolje je prepotentno.

Npr. meni je jedan neonatolog rekao da ako se adaptirano daje iz zbilja utvrđenih medicinskih razloga, to neće omesti dojenje, odnosno da nije isto ako se daje samo zato "da se mama odmori" i sl.
    I ja nemam razloga ne vjerovati mu jer sada već stvarno znam puno žena čija su djeca dobila to ad. u bolnici i nikad više. Zapravo i moja djeca spadaju u tu kategoriju (makar sam se ja tada na licu mjesta protivila i da treći puta rodim, do kraja bih inzistirala na odgodi nadohrane. Ali ako bi dijete palo više od 10 posto na težini, ako bi imalo temperaturu ili neki drugi znak dehidracije - dala bih mu ga i znala bih da ništa time neću upropastiti).

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa da, kao šta sam ja sada krivo shvaćena, s to sam napisala savršeno jednostavno, nitko od nas ne zna što je to dobar roditelj i kako se to postaje i RODU se pogrešno etiketira Udrugom koja nekog pokušava naučiti biti dobrim roditeljem. Olakšati nekome biti dobar roditelj meni znači olakšati roditeljski život i prava roditelja i djeteta sada i ovdje.

Valjda neću opet biti krivo shvaćena. :/
    Ja vas potpuno dobro shvaćam, i sama djelujem u udruzi koja se vodi sličnim idejama, ali svi moramo shvatiti da ljudi pojam "olakšavanje roditeljstva" shvaćaju na bitno drukčije načine.
    Etikete lijepi struka i većina roditelja ove naše zemlje.
    Jer što je to "olakšavanje"?
    Npr. netko želi "lakši" boravak u bolnici nakon poroda pa mu je rooming-in koma.
    Netko želi noću spavati, pa će djetetu dati adaptirano prije spavanja, a možda i potpuno prijeći na to (kao što smo vidjeli na onom forumu, neke se mame time i hvale kako su im djeca fino spavala s ad - vjerujte, ovo je veća reklama ad-u nego bilo kakav marketing!)
    Na ovom forumu ljudi si međusobno olakšavaju (uvjetno kazano) jedan poseban stil roditeljstva (koji je većina nas izabrala, u potpunosti ili djelomično) ali koji je još miljama udaljen od stila koji izabire većina naše populacije. I otuda nesporazumi. Naime, postoje žene koje npr. žele roditi na drip, žele epiduralnu, žele biti u ležećem položaju dok rađaju itd... itd...
    E sad - jednom mi ne netko rekao - da, ali i ja koja to ne želim moram imati pravo to ostvariti.
    Dok je god ovih potonjih žena manje, borba svih naših udruga većini izgleda kao borba za prava manjine, a to je upravo borba za neke buduće roditelje (jer će oni moći ostvariti ono što mi danas nismo).

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nesto sam jako davno naucila, a to je da se ogradim od ovako nabrijanih odgovora pa sam uvijek u svoje izjave u RL ili VL uvela "vecinom", "u pravilu", "gotovo svaka" itd itd...
    čemu ograđivanje ako imaš svoje mišljenje?

i ja te molim da se osvrneš jer me zanima, ako nisi mislila na mene, na koje si onda majke mislila? koje su to majke koje za svoju grižnju savjesti trebaju okriviti direktora megakompanije? jer ih je od dojenja odvratio agresivnom kampanjom koja se provodi isključivo u pedijatrijskim ustanovama gdje jedino i trebaš pitati za AD?

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da se mi prodojeće i aktivne mame moramo suočiti s jednom bitnom činjenicom - da ostale mame doista nisu glupe, da nisu žrtve nikakvih "tajkuna u foteljama" nego da se naši roditeljski stilovi naprosto razlikuju i da se u nečiji stil dojenje ne uklapa. Ovo pišem potpuno bez osude i predrasuda jer ako mogu (i društveno moram) prihvatiti sve ono drugo "neprirodno" što naša vrsta čini, onda prihvaćam i da neke žene izabiru nedojenje. (Ovime ne relativiziram zlo koje su korporacije učinile dojenju i čine ga i danas. Ali stvari doista nisu crno-bijele).

Najviše mi je žao majki koje su pod pritiskom ove ili one strane bile "prisiljene" dojiti ili ne dojiti. Da, i onoga prvoga ima, nema razloga da ne vjerujem ženama koje se otvaraju i pričaju o pritisku koji osjećaju da se dojiti mora. A one to možda stvarno ne žele, možda im se stvarno gadi, kao što je pisala forumašica na drugom forumu?
    Zato bih voljela čitati topic o nedojilicama gdje bi one iskreno pričale o svojim osjećajima prije, za vrijeme i nakon dojenja.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

klia
    X

već sam napisala o frendici koja nije iz razloga od strane i majke i djeteta mogla dojiti
    pa se izdajala
    pa je cijeli dan pumpala svoje jadne dojke da bi izdojila 20ml
    i tako 4.5 mjeseca
    i danas osjeća krivicu i što nije dojila, jer još uvijek misli što je mogla više i bolje napraviti, a s druge strane što ta 4.5 mj nije više nosila, nunala, mazila svoje dijete, nego je natezala sise

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja mislim da se mi prodojeće i aktivne mame moramo suočiti s jednom bitnom činjenicom - da ostale mame doista nisu glupe, da nisu žrtve nikakvih "tajkuna u foteljama" nego da se naši roditeljski stilovi naprosto razlikuju i da se u nečiji stil dojenje ne uklapa. Ovo pišem potpuno bez osude i predrasuda jer ako mogu (i društveno moram) prihvatiti sve ono drugo "neprirodno" što naša vrsta čini, onda prihvaćam i da neke žene izabiru nedojenje. (Ovime ne relativiziram zlo koje su korporacije učinile dojenju i čine ga i danas. Ali stvari doista nisu crno-bijele).

Najviše mi je žao majki koje su pod pritiskom ove ili one strane bile "prisiljene" dojiti ili ne dojiti. Da, i onoga prvoga ima, nema razloga da ne vjerujem ženama koje se otvaraju i pričaju o pritisku koji osjećaju da se dojiti mora. A one to možda stvarno ne žele, možda im se stvarno gadi, kao što je pisala forumašica na drugom forumu?
    Zato bih voljela čitati topic o nedojilicama gdje bi one iskreno pričale o svojim osjećajima prije, za vrijeme i nakon dojenja.
    jednom sam kazala kako je stil života dojilja i nedojilja različit, ali me napalo sa svih strana sa nekakvim polu argumentima .
    i dalje smatram da je to istina.
    počevši od spavanja kod djece na AD dok je kod mene slučaj da u godinu i pol nisam odspavala noć u komadu. naravno, nije kod svih dojilja tako. ali kod većine jest.

svaka mama koja želi dojiti treba dobiti pravu informaciju u pravo vrijeme. ako ne želi iz BILO KOJEG razloga to prihvaćam.
    svatko mora za sebe odlučiti i nositi se sa tom odlukom kakva god bila.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Olakšati nekome biti dobar roditelj meni znači olakšati roditeljski život i prava roditelja i djeteta sada i ovdje.

olakšati roditeljski život nekim roditeljima, ne svim.

i kad si tako aktivna i angažirana, spremna na obranu stavova Udruge uvijek i svugdje, zašto onda ignoriraš moje pitanje?

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Dojim.

Jednostavna evolucijska činjenica o kojoj ne razmišljam.
    Ne razmišljam niti kako dišem.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Olakšati nekome biti dobar roditelj meni znači olakšati roditeljski život i prava roditelja i djeteta sada i ovdje.

olakšati roditeljski život nekim roditeljima, ne svim.

i kad si tako aktivna i angažirana, spremna na obranu stavova Udruge uvijek i svugdje, zašto onda ignoriraš moje pitanje?
    Di sam ja napisala ovo iz tvoje zadnje rečenice, ja nisam osobito aktivna ni osobito angažirana, nažalost. Dio Udruge je OSOBITO AKTIVAN I ANGAŽIRAN.
    Mislim da nema potrebe za ovakvim nastupom....

da ti odgovorim na oba tvoja pitanja, prvo na ono pitanje zašto pazim, zato jer sam ja tip koji bi na ove tvoje provokacije odgovorio nešto tipa koji k. si nabrijana, a mislim da taj odgovor nebi bio primjeren ako mi u potpisu stoji da sam član Udruge, čisto jer svatko ko viri sa strane vidi taj potpis i može me poistovjetiti s Udrugom. Neko ne misli isto što i ja i meni je taj stav okej. Ako napišem neki savjet koji je nestručan i nema veze s Udrugom ja uglavnom naglasim da je to moje vl.mišljenje :/

drugo pitanje, nekim roditeljima, a ne svim....trebam odgovor na pitanje kojim to nekim roditeljima, da znam odgovoriti na tvoje pitanje?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moj post o "tajkunima" i marketngu se nije ogranicavao na utjecaj makje u odluc o (ne)dojenju vec ide i dalje jer utjece i na odluku koje AD.

ja bi jako rado voljela vidjeti topic i odgovore na njemu- zbog cega ste odabrali bas to AD.

da nisam odlucila "pregrmiti" krizu L. bi bila na xmilu samo zato jer mi ga je savjetovala patronazna...koja ga savjetuje svima kojima dodje u posjetu. njene rijeci.

svi smo mi, svjesno ili nesvjesno, pod utjecajem (a time i zrtve) marketinga.
    sumnjam da svaki prozvod kojeg kupujemo prije toga i "provjerimo, usporedmo, izanaliziramo" i na temelju toga ga kupimo.
    primjer koji potvrdjuje tu tezu su kokice u kinu, ili mozda nesto nama blize- jednokratne pelene se zovu "po defaultu" pampersice.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

fali mi X na kilin post.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

(i imam i na krivom mjestu- kliin post )

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

čemu ograđivanje ako imaš svoje mišljenje?

i ja te molim da se osvrneš jer me zanima, ako nisi mislila na mene, na koje si onda majke mislila? koje su to majke koje za svoju grižnju savjesti trebaju okriviti direktora megakompanije? jer ih je od dojenja odvratio agresivnom kampanjom koja se provodi isključivo u pedijatrijskim ustanovama gdje jedino i trebaš pitati za AD?
    sve one majke koje osjecaju krivnju. dojile ili ne dojile.
    i osjecaju da su ljute.
    ili imaju ijedan negativan osjecaj u vezi (ne)dojenja.

mogu i sebe navesti kao prvu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i sladjanaf, mozemo mi pricati o tome, i ja tebi mogu pokusati priblizti svoju sliku, ti meni svoju, ali nekim prihvatljivim tonom. manje nabrijanim. vikend je

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

m.a.r.t.a. ja se i dalje ne slažem s tobom. kad smo već kod stila života, evo jedne ilustracije kako dojenje nema veze sa stilom života, a ponajmanje sa kvalitetom roditeljstva (čini mi se da marta sugerira da je dojenje povezano s povezujućim roditeljstvom, a to naprosto nije istina):
    susjeda do mene je dojila svoje dijete do 3 godine. i pita ona mene jednom da li me mara grize. ja kažem da me zna tu i tamo gricnuti, ali jako rijetko. a ona će meni na to: moj sin je dobio zubiće sa 6 mjeseci, i svaki put kad me je ugrizao, flisnula sam ga po butini, ali onako da ostane crveno (njene riječi) i nakon mjesec dana je prestao.
    eto ti različitog stila života i odgoja. bebu od 6 mjeseci po guzici, pa ti vidi.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nije mi jasno čemu sad ovo napadanje na rodine stavove?

I zašto se oni koji se osjećaju rodama moraju stalno opravdavati/objašnjavat u vezi nekih stvari, posebno u vezi dojenja (da ne spominjem produženo dojenje).

I kako ste uopće od početne teme došle na ovu :?

A što se tiče dojenja - na to sam jako ponosna jer znam da sam svome djetetu pružila najbolju moguću hranu u ova 22 miseca - majčino mlijeko. I moj bebač je od samog početka spavao cijelu noć - opet napominjem da je bio isključivo dojen, oduvik je jedna vesela i razigrana beba koji je svojoj majci omugućio da od samog početka uživa u majčinstvu i da bude naspavana i odmorna mama.

Zahvaljujem rodinom forumu jer mi je dao puno dobrih informacija u vezi odgoja koje nigdi drugi nisam uspila naći i mislim da je i rodin forum barem malo pridonio dosadašnjem sretnom odrastanju moga bebača.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja ne znam nikoga tko nije dojio iz razloga da mu se to ne uklapa u stil života. Bilo je više ono- pokušali, nije uspjelo, ...
    Između ostalog i moja sestra- jedno nije dojeno, drugo je (i to već duže )
    Meni je bespredmetno uopće govoriti o kvaliteti njenog roditeljstva vezano uz dojenje i ne-dojenje...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Ja ne znam nikoga tko nije dojio iz razloga da mu se to ne uklapa u stil života. Bilo je više ono- pokušali, nije uspjelo, ...
    Između ostalog i moja sestra- jedno nije dojeno, drugo je (i to već duže )
    Meni je bespredmetno uopće govoriti o kvaliteti njenog roditeljstva vezano uz dojenje i ne-dojenje...
    istina. Svejedno, da se dozvoljava bolja edukacija i manje reklamiranja možda bi bilo više pokušali/uspjelo, zasad je uglavnom pokušali/nije uspjelo.
    Zanimljivo je da tako ekstremno malen broj majki doji. Treba povest raspravu zašto mislimo da je to tako? Ako ne zbog marketinga, pedijatara, patronažnih, neznanja, nedostatka informacija, straha..i dali mislimo da je uopće bitno?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj željka! prvotno napisa
    I kako ste uopće od početne teme došle na ovu :?
    pa nije valjda cilj otvaranja teme bio da oni pljucaju po rodinim forumašima, a da rodini forumaši onda pljucaju po njima
    ne vjerujem da je netko tako benevolentan kao moower to tako zamislio

ja sam početnu temu shvatila kao svojevrsno upozorenje što ostatku populacije smeta kod roda
    i bez obzira na njihov placarski stil pisanja, psovanje, vulgariziranje, ima nekih stvari o kojima bi se moglo i trebalo razmisliti

jedna od tih stvari je, po meni, nabijanje krivice nedojilicama i totalna zabrana spominjana AD, bočica, dudica i sličnih rekvizita, kao da se radi o srednjovjekovim spravama za mučenje

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nabijanje krivice nedojilicama
    a70v, ja bi rado konkretan primjer jer se ovako mozemo vrtiti u krug- jedni ce govoriti kako ih rodina kampanja tjera da se osjecaju krivima, a drugi ce govoriti da ona nje usmijerena prema njima i da se nemaju zbog cega tako osjecati, barem ne sto se njih tice... opet pokvaren telefon.
    pa radi protocne komunikacije, please, kako se to nabija krivica?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i mene to zanima, jednako kao što me zanima i kako bi netko drugi riješio spominjanje AD-a na forumu Udruge koja se bori za popularizaciju dojenja? I da ne postoji monitoring marketinga-ZAKON-kojeg Udruga samo poštuje?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Npr., jedan forumas je jako dugo imao u svom potpisu "Formula je zlo" . Osoblje foruma je reagiralo valjda nakon 100 godina i xx prituzbi.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čuj meni se sad stvarno ne da tražiti po pretražniku koji ne radi, i ispričavam se ako sam pretjerala, ali kad god se netko usudi pitati koje bi AD uzela, koju vodu za pripremu.... odmah bude poklopljena
    i što da takva žena misli nego da radi nešto što je loše i da se osjeća krivom?

što se ne mogu malo popustiti kriteriji, stalno naglašavati da je dojenje najbolje za dijete, a i za majku, ali tko ne doji zašto mu ne pomoći da svom djetetu pruži najbolje?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Npr., jedan forumas je jako dugo imao u svom potpisu "Formula je zlo" . Osoblje foruma je reagiralo valjda nakon 100 godina i xx prituzbi.
    a zbog cega mislis da je osoblje reagiralo tek nakon 100g i xx prituzbi?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

a zbog cega mislis da je osoblje reagiralo tek nakon 100g i xx prituzbi?
    Ne kuzim pitanje - pa taj potpis je stajao jako dugo, oko njega se i raspravljalo na jednom topicu, u raspravu su bili ukljuceni i moderatori. I ja sam ukazivala u nekoliko navrata na taj potpis. Tako da znam da je taj potpis dosta dugo stajao.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo primjer:
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...65f56707b2672f

A reakcija osoblja foruma je neka se naviknemo na tuđu retoriku. Dakle, kada netko vrijeđa, ti se na to navikni. I pozivanje na slobodu govora - ajde da smo i to doživjeli

Ili se naviknite na nečiju retoriku ili ignorirajte postove.
    Nema treće.

Dovoljno smo dugo ovdje da znamo način na koji netko piše, da (pre)poznajemo (samo)ironiju, alegoriju i hiperbolu.

Sada nam smeta što netko kaže da je formula zlo, sutra nam smeta što netko ne stavlja dijete u hodalicu, prekosutra će biti pravilo da pišu samo oni koji razlikuju č i ć...
    Gdje je granica dopuštanja ili određivanja slobode na nekom ovakvom "širokopoljnom" mjestu?!

Na Forumu je 3814 registriranih članova, zar ne možemo preskočiti postove onih koji nam smetaju?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hej ljudi, jedan forumaš, ne Udruga Roda.
    Jel to argument da Udruga nabija krivicu?
    Upućujem ponovo na Ivaričin post, jer, po meni, u njemu je sve sasvim detaljno objašnjeno.

Bojim se da se oko ovih stvari nikada (ili ne tako brzo) nećemo s nekima od vas složit...

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i sladjanaf, mozemo mi pricati o tome, i ja tebi mogu pokusati priblizti svoju sliku, ti meni svoju, ali nekim prihvatljivim tonom. manje nabrijanim. vikend je

ja ne znam s kakvim vi to majkama nedojilicama imate posla, ali ja uopće nisam nabrijana.
    istinski me "zabole" zbog čega ti misliš da majke ne doje svoju djecu, ali način na koji pristupaš problemu, tako blaženo potcenjivački prema njihovoj pameti, mi je onak...za relaksaciju prije plaže.

a odgovori na pitanje u kojima se mene okarakterizira kao nabrijanu, samo znače da nemate odgovore. pa ne moram ja zbog te činjenice bit "nabrijana". jer niti ja ne mislim da si ti "militantna baba".

pa onda možeš biti iskrena a ne provocirati.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Upućujem ponovo na Ivaričin post, jer, po meni, u njemu je sve sasvim detaljno objašnjeno.

Bojim se da se oko ovih stvari nikada (ili ne tako brzo) nećemo s nekima od vas složit...
    hm, kad već oko tako osjetljivih stvari imate tako rigidne stavove - kao što je apsolutna zabrana rasprave o AD, bočicama i sl (u koje ne bih trenutno ulazila, ali i vi same kažete da to izaziva reakcije neodobravanja) od kojih ne možete odstupiti, onda bi, po mom mišljenju, bar trebalo imati četiri oči kad su u pitanju forumaši i takve izjave. moderatori moraju na njih odmah reagirati.
    bio je negdje i topik gdje je jedna forumašica izjavila da većina mama ne doji jer voli nositi topiće i takve slične nebuloze. po meni - to je isto za upozorenje osoblja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da Daedi ne smeta što on to forsira, nego što mu se to tolerira.

inače, on ima specifično brižan odnos prema onom što on i njegova obitelj unose u svoj organizam, makar za to nisam sposobna i ne provodim, cijenim. Njegovo mišljenje da je formula zlo ne izgleda nimalo provokatorski u okviru ostalih njegovih razmišljanja, u tom okviru to mišljenje ne izgleda ko uvreda nedojilicama nego ko dio cjelokupne slike.
    Naglašavam da uvijek iznosi činjenice potkrijepljene hrpom linkova i citata iz stručnih knjiga i da je tome jako posvećen.
    U suprotnom bi mi se izjava činila uvredljivom, ovako mi je....pa razumljiva.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a odgovori na pitanje u kojima se mene okarakterizira kao nabrijanu, samo znače da nemate odgovore
    ja sam ti odogovorila, pitala sam te i kojim to roditeljima RODA želi pomoći, a kojima ne?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa

Da bas zelim "mak na konac", onda takvih primjera mogu naci hrpu.
    Ovaj mi je ostao u sjecanju, jer kada netko nazove hranu kojom hranis djete "zlo", jer nemas drugog izbora, to onda pamtis.

Opet se vracamo na razliku forum/Udruga. Forum je slika Udruge, htjeli to ili ne. S obzirom da moderatori moraju biti clanovi Udruge, a oni samim time su apriori i predstavnici Udruge koji određuju slobodu govora na forumu. Dalje, na Forumu se treba pridrzavati pravila Udruge (nije Forum potpisnik monitoringa i Koda, nego Udruga). Postavlja se pitanje kako to uopce i razlikovati?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

istinski me "zabole" zbog čega ti misliš da majke ne doje svoju djecu, ali način na koji pristupaš problemu, tako blaženo potcenjivački prema njihovoj pameti, mi je onak...za relaksaciju prije plaže.
    ja sam pitala zbog čega ti misliš da majke ne doje?u tolikom postotku?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, nekad ne reagiramo pravovremeno, što ovisi i o nečijoj trenutnoj moderatorskoj dostupnosti/procjeni , ili dilemi, ili...
    Vama se to u životu nikad ne događa?
    Ali mislim da je (osim što je to najlakše) i vrlo nepravedno, zbog takvih pojedinačnih slučajeva, optuživati Udrugu.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dalje, na Forumu se treba pridrzavati pravila Udruge (nije Forum potpisnik monitoringa i Koda, nego Udruga). Postavlja se pitanje kako to uopce i razlikovati?
    Ali forum je vlasništvo Udruge, tako to pravilo se proteže i na forum.
    Nemam više vremena, moram radit i lijepo vas pozdravljam, a ovaj ivaričin post kopiram kao točku na kraju rečenice:
    Citiraj ivarica prvotno napisa
    ovo pisem nasim forumasicama, ne indeksasicama i mooveru:

rodina kampanja koja promice dojenje mozda jest agresivna, ali je to ujedno i dio rodina rada koji je donio ogromne rezultate u svega nekoliko godina. vremena traze takve mjere, mi danas u hrvatskoj nemamo situaciju gdje neke bebe nisu dojene, mi imamo situaciju gdje vecina djece nije dojena.
    iz vase pozicije forumasica koje dojite, ili koje ste zeljele dojiti pa niste uspjele ili koje ste odlucile da necete dojiti, vi ne mozete (a ni ne trebate) vidjeti cijelu sliku katastrofe dojenja u hrvatskoj.

iako je unicef devedesetih godina skuzio problem, okupio motivirane ljude, nacin na koji je sve to vodjeno ili situacija u kojoj smo bili tada kao drustvo, nije projekt odrzao.
    godinama, od negdje 1998 pa nadalje, nijedna organizacija nije radila nista
    ili skoro nista
    ne znamo kako i zbog cega, osim beznadja i umora pojedinaca koji su se prije bavili dojenjem (a zbog nedostatka ikakve podrske od strane institucija) je doslo do tog da npr prije 6-7 godina zene nisu imale gdje potraziti pomoc za i one najmanje i banalne probleme. nisu imale tekstove o dojenju na hrvatskom jeziku, postojala je jedna jedina tiskana knjiga o dojenju. o dojenju se nije pricalo u tiskovinama, prijateljice vam nisu dojile u kaficu. ili rijetke jesu.
    do godine dana sisala je jedna i po beba od stotinu njih.

u rodi je skupina angaziranih majki prepoznala prvo to da zenama treba podrska, nudile smo je onoliko koliko smo mogle, a sve nase ostale aktivnosti oko dojenja rasle su ne samo zato jer je rasla roda nego i zato jer je jacala podrska institucija i drugih organizacija i ljudi.
    zato nitko, pa ni roda roda nema pravo reci da smo mi ukinule sretnu bebu.
    ne, nismo je ukinule, i ne, nismo je ukinule da bi je nas prirucnik zamijenio.
    roda je samo jedna u nizu organizacija koje su se borile sa sretnom bebom. pocelo je jos te 1998. kad se uopce pocela dijeliti, pisao je david clark o sretnoj bebi nasoj vladi iz unicefova ureda iz new yorka. dolazile su u ministarstvo strane organizacije koje promicu dojenje sredjivati problem sretne bebe.
    mi smo pocele tek prije 5 godina.
    osim rode, o sretnoj bebi su pisali i pravobraniteljica za djecu, pisali su i drustvo nasa djeca, najvise je o sretnoj bebi pisao profesor grguric, predsjednik hrvatskog pedijatrijskog drustva, pisali su clanovi nacionalnog povjerenstva za dojenje koje je osnovalo ministarstvo zdravstva 2006. godine. Uskladjivanje sadrzaja sretne bebe sa pravilnikom je i jedna mjera nacionalnog plana aktivnosti za djecu, dokumenta u kojem roda NIJE sudjelovala a koji je vlada izglasala.
    Ono u cem je roda sudjelovala bilo je slanje alternativnog izvjestaja o pravima djece u genevu 2004. godine gdje smo opisali neke prakse, uz sretnu bebu i o odvajanju majki i djece u rodilistima a i kasnije, za bolnickog lijecenja. nasa vlada je tada od un-a dobila vrlo jasne zahtjeve da se sretnu bebu treba uskladiti s pravilnikom.
    nije to rodina odluka, to je odluka vijeca un-a.
    kao sto nije nrodina odluka da se sretna beba makne, to je odluka ministarstva zdravstva, ali iako je roda medju ostalima zasluzna za to, krivac je iskljucivo tvrtka koja je paket dijelila i njena bahatost i nevoljkost da ista u punih 10 godina promijene. ignorirali su sve dopise, mjere, odluke, ma s koje adrese dolazili. njima se bunite sto paketa nema.

inace, to da roda moze pucnut prstom i ukidati pakete i mijenjat zakone mi je smijesno, poput price koju sam cula neki dan da je jedna roda saborska zastupnica pa da nam zato "dobro ide".
    znaci da smo fakat velike/i kad su se i takvi mitovi poceli o nama raspredati

ali imajte na umu da se puno krvi pisa i puno godina nezadovoljstva i naizgled uzaludnog rada potrosi da se nesto promijeni.
    gotovo nikad nista nismo uspjele napraviti preko noci, a sigurno, nista nismo promijenile a da smo u tom bile usamljene ili da su drugi drztali da je nepotrebno.

sto se tice kampanje o dojenju, mi u rodi smo svjesne da ce poruka o tome da je majcino mlijeko najzdraviji izbor i da vecina majki moze dojiti donijeti osjecaj griznje savjesti nekim majkama koje nisu uspjele dojiti. to je nesto s cim smo mi izabrale zivjeti, ne treba nam pr da taj osjecaj smanji. vec sad vise nismo jedine koje pricaju o dojenju, unicef se zadnje dvije godine kroz svoj bfhi program ponovo posvetio dojenju, okupio kvalitetan tim i krenuli su tamo gdje mi nismo mogle, nismo znale ili nismo smjele. i druge udruge su se organizirale oko dojenja. ali, ok, ako ce i dalje samo roda biti kriva, opet, i sa tim cemo moci zivjeti.
    jer prema zadnjim podacima o broju dojene djece koji su mi bili dostupni, ne samo da radimo dobar posao, nego se to dobro i vidi 8)

sto se tice rooming ina, ista stvar, iste "krive" majke.
    ja sam bila u posjeti npr sibenskom rodilistu, sto mislite da to rodiliste ima ista bolje uvjete od ijednog zagrebackog. pa stalno su u novinama, pao ovaj strop, profundao se ovaj zahod. kakvi uopce uvjeti trebaju za rooming in? a zamislite, u sibeniku majke ne kukaju i ne placu kao ove u zagrebu. ili u dubrovniku, rooming in prakticiraju valjda 20 godina. a ja sam dubrovkinja i znam kako ove znaju kukat, pa nam ipak ne pisu iz dubrovnika da su "morale" biti s djecom cijeli dan nego nam pisu iz zagreba. naravno da im je tesko. nisu nista losije mame nego one iz dubrovnika. ali dolaze iz sredine u kojoj je do prije 6 mjeseci bilo normalno da vas odvoje. i ocito ce trebat odredjeni broj mjeseci, godina i majki kojima je tesko da bi dosli do tog da im je to normalno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •