cike ili cikle? :D
cike ili cikle? :D
![]()
cikla. Javim kako je prošlo, nadam se da ovaj put ne gutam niti jedan suglasnik. 8)
jele smo ciklu - ništa revolucionarno, ali o.k. za prvi pokušaj. Moja je takva: malo po malo, dok ne zavoli neki okus. U svakom slučaju ja sva happy :D :D
Podižem ovaj topic. Prekjučer smo probali blitvicu, domaću, maminu iz vrta. Sa malo krumpirića. Jako je lijepo papao međutim popodne je to sve povratio, takoreći neprobavljeno. Gledam one tablice di piše da blitva ide sa 12 mj nasuprot ovih gdje kažu da može i sa 6 - 7, domaća, netretirana nečim i mislim se, je li bolje pričekati?
pa sad malo pričekaš pa opet probaš.
možda je i za krumpir prerano? tek ste započeli s dohranom.
pogotovo ako kažeš da je izbacio neprobavljeno.
Započeli smo sa 5 ipo mjeseci, tako da mjesec dana već papamo. A krumpirića je bilo mrvicu. Ništa pričekat ću neko vrijeme
pretrazivala sam forum, ali nisam nasla odgovor na ovu dilemu, ako ste vec pisali o tome, preusmjerite me
dobila sam svjeze ubranu neprskanu blitvu i blanisrala je u roku od 2 sata te zamrzla. sad me zanima mogu li to podgrijati na pari (cisto da se odmrzne) i onda dati bebi od 8 mjeseci. na svjeze pripremljenu blitvu je jako fino reagovala, ali se ipak dvojim oko podgrijavanja.
Podižem ovu temu jer i mene zanima odgovor na pitanje iz prethodnog posta. Dakle kako odlediti i pripremiti zamrznutu blanširanu blitvu?
evo nešto:
- Blitva – povrće koje sadrži puno vitamina C i karotina (provitamin A) te obilje mineralnih soli. Najčešće se koristi kuhana, kao dodatak krumpiru, uz jela od ribe, ali se također može priprimiti slično kao i špinat, na gusto. Zamrzavanje: Odijeliti listove i dobro ih oprati. Blanširati ih 2-3 min, ohladiti i pospremiti u vrećice. Nije ih potrebno odmrzavati, samo ih skuhajte do kraja. Rok trajanja: 10-12 mjeseci.
evo, našla sam pravu temu...
dakle, mora li blitva biti pripremljena u roku od 2h od branja?
imamo domaću, nešpricanu, al ne mogu baš svaki dan do nje (problem transporta)
smije li se ubrati danas pa dati sutra i prekosutra?
ili uvijek mora biti u roku od 2 sata? u tom slučaju nam otpada i za današnji ručak...
sveki ubrala jutros, a to bi nam bila nova namirnica pa moramo jesti par dana za redom...
pomagajte, biliži nam se ručak pa da znamo ostajemo li pri starim namirnicama ili možemo uvoditi i ovu...
Ja sam svježu blitvu blanširala i zaledila u malim porcijama i svaki dan jednu porciju ubacila u vrelu vodu i skuhala do kraja.
meni je u tablici s 12 a znam da je u nekima ranije, ja sam dala s 11 jer mi je slučajno baš tad narasla u bašči....