Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Za zdrave kukiće...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Za zdrave kukiće...

Na šta bi sve trebalo pripaziti odnosno što je sve loše za bebine kukove? Raditi vježbice, široko povijati, biti što kraće u as-u, paziti na izbor klokanice? (naravno ne stavljati bebu da sjedi i stoji prije vremena)

ivorka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Svakao raditi vježbice i ne posjedati prije vremena. Ali najbolje ti je otići na UZV kod dobrog ortopeda (ako želiš mogu ti preporučiti jednog na pp) i malo porazgovarati s njim nakon pregleda. Puno smirenije i sigurnije možeš tada nastaviti s dobrim postupcima.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni rekli ljekari (iz porodice): ako su kukići u redu, ne postoji opasnost, pri normalnom ophođenju sa djetetom da se to "pokvari". Zato se preporučuje UZV na kraju I mjeseca života (vani rade odmah u porodilištu, i tu priča završava ako je OK). Ako postoji problem, ljekari te dalje upućuju šta raditi. Vježbice se više ne preporučiju jer se pokazalo da nestručno vježbanje roditelja često donese više štete nego koristi. Kod nas (u BiH) još uvijek u otpusnom listu iz porodilišta piše kao preporuka široko povijanje, ali nam sestra sa vježbi za trudnice kaže da to nije neophodno, i da je obavezno samo ako ljekar izričito naglasi. Klokanice, hodalice, prijevremeno posjedanje nisu dobri i iz niza drugih razloga.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

široko povijanje je besmisleno : kod djece s problemima neće pomoći, a zdravoj djeci ne treba

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo bili na uzv u Pol. Helena sa mjesec i pol i dr nam je rekao da desni kuk jos nije gotov u srastanju (tako nekako..nadam se da se nisam krivo izrazila) i da samo vjezbamo, vjezbamo i vjezbamo. Bebe inace vole raditi te vjezbice sa nogama, jer im dodje kao igra...
    Pitala sam za siroko povijanje, rekao je da to nema smisla.
    Nakon mjesec dana i svakodnevnog vjezbanja dobili smo ocjenu 5+ tj. da je sve perfektno.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

sta je sad s tim sirokim povijanjem? malo vas se javilo da kaze misljenje. znam da se to u Njemackoj recimo ne radi, a svi zivi i zdravi... ma vruce je! ne znam jel mi gore da je u debeloj platnenoj, pa jos i taj paket tetra+svedska, ili u jednokratnoj koja ne dise, pa opet paket.
    moja sestra me je nasmijala do suza, rekla je da sirocic izgleda ko da jase konja , polegnem ga na stranu, a jedna mu noga u zraku :/ i sinoc mi se ko za vraga dva put pokaki, pa previjaj jedan "paket", pa stavljaj drugi, i ne probudi ga...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jooj... mi smo to vukli do 7-oh mjeseca!
    Tražila sam u to vrijeme po rodi, bilo je dosta tema, pretraži...
    Ne znam što da ja više mislim o tome. U nekim mjestima se to prepisuje po defaultu a u nekim upoće ne.

A opet - kad sam bila na 1. pregledu kod pedijatrice s mjesec i pol rekla mi je da se vidi da su kukovi u redu i da mogu slobodno skinuti, a kad smo otišli na prvo snimanje kukova s 2,5mj doktorica je ciknula da kakvi su to kukovi, obavezno široko, i tako je bilo sve do 7mj.

Tražila sam po rodi da li da to batalim ili ne, na kraju se nisam usudila nego sam povijala na široko.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mislim da mame pogrešno vjeruju pedijatrima koji golim okom procjene da li su kukići u redu il ne. Potreban je ipak ultrazvučni pregled kao jedini mjerodavan

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja sam prvog jedno vrijeme (mjesec-dva) povijala po noći, drugo dijete uopće ne. To kak je bio povijen svejedno je mlatio nogicama posvuda :/ Jedino mu je guza bila u zraku dok je spavao.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pitam se za drugi put, rado bih pokušala bespelenašiti od početka, a što ću ako me opet zadesi široko do 7og mj? I kako u drugim krajevima mogu u potpunosti bez toga? Kao da malo previše varira od doktora do doktora, od bolnice od bolnice.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Malo je OT, ali trebam savjet. U Klaićevoj smo dobili termin za uzv kukova tek početkom prosinca, a malac će tada već četiri mjeseca. Zna li tko kako je na Šalati? Ili gdje se može privatno?

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mi smo prošli tjedan obavili pregled sa tri mj i 3 tjedna. Kod naručivanja su me izričito pitali dob bebe i rekli da kukove NE pregledavaju prije 3 i pol mjeseca. Eto tako ti je u DBK-u.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nama su u bolnici i kod pedijatrice rekli da su kukići super. niko nas nije slao na uzv...vidim da su vas slali, i sve cure koje znam su bile. M. ima već 6,5 mjeseci, sad je već kasno ili nije? da odem privatno? ona sjedi i diže se na noge, valjda ne bi da joj kukići nisu ok...
    e sad sam zabrinuta

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj manal prvotno napisa
    ne znam jel mi gore da je u debeloj platnenoj, pa jos i taj paket tetra+svedska, ili u jednokratnoj koja ne dise, pa opet paket.
    kad koristiš platnene onda ne trebaš posebno još široko povijati jer to već je široko povijanje. 8)
    tetra i švedsku ne moraš koristiti ni kad imaš jednokratnu jer ima za kupit pelene za široko povijanje (izgledaju kao platnene ali su malo tanje)

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Evo vam vaš privatni forumski pedijatar:
    1. široko povijanje je bez veze- zdravom ne treba, a displaziju kuka neće izliječiti- kao što je neće ni spriječiti jer se ona razvija već intrauterino
    2. UZV kukova napraviti kod ortopeda što ranije, najbolje do kraja prvog mjeseca života
    3. samo klinički pregled kukova nije dovoljan- čak i iskusnom ortopedu (a kamoli pedijatru kojem to ipak nije uža specijalnost) može promaknuti blaža displazija kuka koja se ipak treba liječiti nošenjem Pavlikovih remenčića i vježbama. Samo se teža displazija može uočiti kliničkim pregledom.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Becky prvotno napisa
    1. široko povijanje je bez veze- zdravom ne treba, a displaziju kuka neće izliječiti- kao što je neće ni spriječiti jer se ona razvija već intrauterino
    2. UZV kukova napraviti kod ortopeda što ranije, najbolje do kraja prvog mjeseca života
    3. samo klinički pregled kukova nije dovoljan- čak i iskusnom ortopedu (a kamoli pedijatru kojem to ipak nije uža specijalnost) može promaknuti blaža displazija kuka koja se ipak treba liječiti nošenjem Pavlikovih remenčića i vježbama. Samo se teža displazija može uočiti kliničkim pregledom.
    super, hvala, kratko i jasno

Je li sada kasno otići na uzv kukova (malena ima 6,5 mjeseci)? je li potrebno?

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

nama su u rodilistu preporucili siroko povijanje s dijagnozom labavi kukici
    kad se probam naruciti za UZV moram cekati 3mj. jel netko zna jel se to moze obaviti privatno negjde (tipa u Nemetovoj ili nekoj drugoj vecoj poliklinici) i koliko to kosta?
    inace, platnenopelenasimo pa ne forsam jos i siroko povijanje preko toga...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

dječja poliklinika sabol u cvjetnom ima svašta, probaj tamo

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zasto sto ranije?
    Vise puta sam cula, i procitala da ne treba raditi UZV prije navrsena 3 mjeseca jer su kukovi jos nerazvijeni.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Zasto sto ranije?
    Vise puta sam cula, i procitala da ne treba raditi UZV prije navrsena 3 mjeseca jer su kukovi jos nerazvijeni.
    Displazija kuka i fiziološki nerazvijeni kukovi nisu ista stvar. Prvo je bolest koja se treba liječiti i s liječenjem početi što ranije, jer onda liječenje kraće traje i manja je mogućnost za trajne posljedice. Drugo je fiziološka pojava, znači normalno stanje stvari, čekanje da kukovi "sazriju"- isto kao i još neki organi u našem tijelu.
    Dakle, ne čekati- nego ići što ranije. Moja mala je imala displaziju kukova, napravili smo UZV prije nego je navršila mjesec dana, i nosila je Pavlikove remenčiće 5 tjedana. Prof.Vrdoljak na Klaićevoj (a on se smatra vodećim stručnjakom kaj se tiče dječje ortopedije) je još izrazio žaljenje zašto nismo došli ranije, kao liječenje bi bilo još efikasnije, kraće trajalo itd. Još nam je rekao kako se on bori za to da se UZV kukova uvede još u rodilištima, da se educiraju pedijatri za takav pregled, ili da se organizira da ortopedi dolaze tamo to raditi.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    super, hvala, kratko i jasno

Je li sada kasno otići na uzv kukova (malena ima 6,5 mjeseci)? je li potrebno?
    Ja bi otišla. Čisto da ju ortoped pregleda, i napravi taj UZV, pa da ste mirni

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

to sam si i mislila.
    Hvala

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Displazija kuka i fiziološki nerazvijeni kukovi nisu ista stvar. Prvo je bolest koja se treba liječiti i s liječenjem početi što ranije, jer onda liječenje kraće traje i manja je mogućnost za trajne posljedice. Drugo je fiziološka pojava, znači normalno stanje stvari, čekanje da kukovi "sazriju"- isto kao i još neki organi u našem tijelu.
    Jasno mi je to, samo mi nije jasno kako se razlikuje displazija-slabija razvijenost, od fiziološke nerazvijenosti kukova.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Jasno mi je to, samo mi nije jasno kako se razlikuje displazija-slabija razvijenost, od fiziološke nerazvijenosti kukova.
    Ni ne mora ti biti jasno. Za takve stvari postoje ortopedi

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

becky, hvala na objasnjenjima! slicno nam je objasnio i kum specijalizant

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ovo mi tak opako zvuci ko kad dodjes u bolnicu s planom poroda pa te netko iz "stare skole" otpili sa "kaj vi mislite da se porod da planirati?!?"

znam da nije napisano sa ciljem da otpilis, ali morala sam prokomentirati..naime i mene zanima konkretna razlika, ali ne da bi se petljala u neciji posao nego da mi bude jasnije u glavi i proje razgovora s doktorima...

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    ovo mi tak opako zvuci ko kad dodjes u bolnicu s planom poroda pa te netko iz "stare skole" otpili sa "kaj vi mislite da se porod da planirati?!?"

znam da nije napisano sa ciljem da otpilis, ali morala sam prokomentirati..naime i mene zanima konkretna razlika, ali ne da bi se petljala u neciji posao nego da mi bude jasnije u glavi i proje razgovora s doktorima...
    Kritika na mjestu. Kad pročitam kaj sam napisala, i meni sad izgleda tak kak si mi prigovorila No, zbilja mi nije bila namjera tak zvučati, i nisam tak mislila, uopće, zato sam i stavila smajlić. Mislila sam napisati da je to posao ortopeda, i nek on razbija glavu s tim. Nikad mi nije namjera na ovom forumu nekoga "otpiliti", nego pojasniti i pomoći ako mogu i znam. Dakle, ispričavam se.
    Ali evo pokušat ću što je kraće i jednostavnije moguće pojasniti razliku između ove dvije pojave.
    FIZIOLOŠKI: zglob kuka se sastoji od glave bedrene kosti i zglobne čašice (acetabulum), koje su normalno polukružne (glava konveksna a acetabulum konkavan) i moraju međusobno lijepo i u potpunosti prianjati. Po rođenju su te strukture hrskavične. Ono kaj čekamo kad kažemo da "kuk sazrijeva" je pojava jezgri okoštavanja iz kojih će krenuti okoštavanje acetabuluma i glave bedrene kosti. Dakle, to je prirodno stanje stvari, uz napomenu da su acetabulum i glava u svom "zapovijedanom", zdravom položaju. To se sve lijepo prati na UZV.
    PATOLOŠKI : prema težini stanja možemo razlikovati
    1) displaziju kuka: acetabulum je loše razvijen/ oblikovan, a to znači da nije lijepo polukružan nego ravan, strm itd., i da ne dopušta glavi bedrene kosti da lijepo prione uz njega
    2) subluksaciju: acetabulum i glava samo dijelom prianjaju jedna uz drugu
    3) luksacija (iliti po naški: iščašenje): uopće ne prianjaju, nego je glava femura potpuno izvan acetabuluma
    Kod sva tri stupnja osim toga kasni i koštano sazrijevanje.
    Iz napisanog je logično da se subluksacija i luksacija lako i klinički prepoznaju, često odmah po rođenju, pa se zato počnu i brzo liječiti. No, problem je s displazijom, koju je klinički dosta teško prepoznati. Zato je obavezan što raniji UZV kukova. Displazija se često otkriva prekasno, pa je i liječenje dugotrajnije i teže.
    No, što je zapravo osnovni problem kod displazije? S jedne strane postoji loš oblik/ razvoj acetabuluma koji ne dopušta glavi bedrene kosti da lijepo prione uz njega, a s druge strane mišići ove regije "vuku" glavu bedrene kosti prema van i gore, što sve dovodi do iščašenja i kontrakture kuka. Zamislite da su acetabulum i mišići na dva kraka vage: trebaju biti u ravnoteži, a ako je jedan krak lakši, drugi preteže. Zato se komplikacije displazije kuka sporije razvijaju i katkad prepoznaju kad dijete već prohoda: najlakše se uoči po šepanju. U toj fazi je liječenje dugotrajno, zahtijeva dugotrajnu imobilizaciju a često i kirurški zahvat, a uspjesi često nisu baš zadovoljavajući, te se u kasnijoj dobi mogu javiti artroza kuka, bolovi, šepanje i slično.
    Zato je potrebno UZV napraviti što ranije. Ponekad se poremećaj razvoja kuka, ako je blag, ispravi i spontano- zato prvi UZV može biti napr. graničan pa će vas ortoped naručiti na kontrolu, pa ako nije došlo do ispravljanja i ako se stanje pogorša, može postaviti indikaciju za liječenjem na drugoj kontroli. Nekad će odmah biti jasno da je potrebno liječenje.
    Najblaži poremećaj se može liječiti vježbama i širokim povijanjem. Teži se liječi Pavlikovim remenčićima, a najteži/ zapušteni/ prekasno otkriveni slučajevi čak i operativnim zahvatom i imobilizacijom kuka u gipsu.

Nadam se da sam vam malo pojasnila razliku. Ako nije jasno, slobodno pitajte, pa ako znam...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

hvala na detljnom opisu
    sad sam puno pametnija i kad mi doktorica nesto pocne objasnjavat ili pricat "tehnicke" pojmove necu se osjecat tako izgubljeno

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Meni rekli ljekari (iz porodice): ako su kukići u redu, ne postoji opasnost, pri normalnom ophođenju sa djetetom da se to "pokvari". Zato se preporučuje UZV na kraju I mjeseca života (vani rade odmah u porodilištu, i tu priča završava ako je OK). Ako postoji problem, ljekari te dalje upućuju šta raditi. Vježbice se više ne preporučiju jer se pokazalo da nestručno vježbanje roditelja često donese više štete nego koristi. Kod nas (u BiH) još uvijek u otpusnom listu iz porodilišta piše kao preporuka široko povijanje, ali nam sestra sa vježbi za trudnice kaže da to nije neophodno, i da je obavezno samo ako ljekar izričito naglasi. Klokanice, hodalice, prijevremeno posjedanje nisu dobri i iz niza drugih razloga.
    Znali netko vise o vjezbanju i do kada se preporucuju, odnosno preporucuje li se uopce?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

vidim da je becky prvo napisala da je siroko povijanje bezveze i da nece izlijeciti displaziju kukova, a u naknadnom postu da se najblazi poremecaji lijece vjezbama i sirokim povijanjem???

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •